Taze taze alınan sebzeleri her zaman aynı hızla tüketmek mümkün olmayabiliyor. Fazla yapılan alışverişler, son dakika değişen planlar, yoğunluk derken kimi zaman buzdolabında bizleri bekleyen gıdalar, tazeliğini kaybetmeye başlıyor. İşte bu sebzeleri fark ettiğinizde onları nasıl değerlendirebileceğinizi sizler için derledik. Elbette bozuk veya çürük gıdalardan bahsetmiyoruz. Onları hemen mutfağınızdan uzaklaştırmalısınız, ancak eğer tazeliğini yitirmeye yavaş yavaş başlamış sebzeleriniz varsa önerilerimize kulak verebilirsiniz. Sürdürülebilirliğe destek olacak, mutfakta israfı sonlandıracak önerilerimiz sizlerle. Yazımızda bulacağınız başlıklar:
- Sebze Kurutma ile İsrafa Son
- Kabukları Değerlendirin Çünkü Vitamini Kabuğunda!
- Nem Kaybeden Sebzelere Can Suyu Veriyoruz
- Dondurarak Saklayın, Ömrünü Uzatın
Sebzeleri Kurtarmak için Sizlere Yardımcı Olacak Defya Ürünleri
Mutfağınızda israfın önüne geçmeye yardımcı olacak ev aletleri Defya’da. Sebze ve meyveleri saklamanın, canlandırmanın, değerlendirmenin yollarını sunan Defya ürünleri ile siz de mutfağınızı daha sürdürülebilir hale getirebilirsiniz.
- Blendtec 650 ile bütün meyveleri direkt meyve suyu haline getirebilir, kuru sebzelerden toz elde edebilir, kuru muz kabuklarını un yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan gücü sizlere armağan eden ürün 1560W motoru ve keskin bıçakları ile hizmetinizde. Öylesine hızlı ve pratik ki, mutfakta sebzeleri kurtarmak onun işi… Üstelik evinizde fazla olan sebzeleri bir araya getirerek nefis smoothieler yapabilir, farklı meyvelerden karışık meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.
- Sedona Supreme ile et, sebze, meyve kurutmak çok daha sağlıklı. Enzimleri koruyarak kurutan ve ideal ısıda kurutma sağlayan ürün, iki aşamalı sıcaklık zamanlayıcısı özelliği sayesinde kolaylıkla programlanıyor, kurutması en güç besinleri bile nemden arındırıyor. Onunla taze meyve sebzeleri uzun ömürlü kurular haline getirmek çok daha zahmetsiz.
- Dondurma makinesi deyip geçmeyin, Yonanas’ın maharetleri dondurma ile sınırlı değil. Şekeri artmış, kararmaya başlamış muzlarınızı dondurarak kremamsı sorbeler yapabilirsiniz. Taze domateslerden dondurma makinesi yardımıyla chunky soslar hazırlayabilir, dolabınızdaki olgun meyvelerin israf olmasının önüne geçebilirsiniz.
- British Berkefeld arıtıcılar, taşınabilir olmaları ile oldukça pratik. Üstelik elektrik ve tesisat montajı da gerektirmiyor. Tek yapmanız gereken üst hazneye su eklemek… Sonrasında seramik filtrelerden geçen su, alt hazneye iniyor ve içime hazır oluyor. Öyle pratik ve güvenilir ki… Uluslararası laboratuvarlarda yapılmış test sonuçlarını ürünlerimizin içeriğinde bulabilir, kontrol edebilirsiniz. Güvenilir içme suyunuzu salatalık ve havuç gibi sebzeleri canlandırmak için dahi kullanabilirsiniz.
Sebze Kurutma ile İsrafa Son
Eğer evinizde bir sebze kurutma makinesi varsa şimdiden israfa karşı elinizde büyük bir koz bulunuyor demektir. Tazeliğini kaybetmeye başlayan ve hemen tüketemeyeceğiniz sebze-meyveleri kurutarak sebze-meyve kurusu veya çeşni haline getirebilirsiniz. Dilimleri tepsilere dizip kurutuculara yerleştirebileceğiniz gibi blender ile püre haline getirdikten sonra kurutabilir ve pestilini de yapabilirsiniz. Sadece, eğer püre kıvamındaki gıdaları kurutacaksanız tepsi örtüsü kullanmayı unutmamanız şart. Sonrasında tek yapmanız gereken sebzeye uygun kurutma sıcaklığını seçip makineyi programlamak.
Kontrollü olarak ideal sürede kurutmayı tamamlayabilir, elde ettiğiniz kuruları veya pestilleri hava almayan cam kavanozlarda saklayarak daha uzun ömürlü hale getirebilirsiniz. Dilerseniz sebze kurularını blend ederek çeşniler, sebze tozları oluşturmanız da mümkün. O tozlarla her yemeğe vitamin ve lezzet katmak elinizde.
Ayrıca sararmaya başlayan yeşilliklerin henüz yeşil kısımlarını da kurutarak değerlendirebilirsiniz. Nane, maydanoz, reyhan, fesleğen, kekik gibi yeşillikleri kuruttuktan sonra kavanozlarda saklayıp ev yapımı baharatlarla yemeklerinizi taçlandırabilirsiniz.
Sebze kurutma sırasında dikkat edilecekler;
- Kurutacağınız gıdaların iyice yıkanmış olmasına özen göstermelisiniz.
- Varsa saplarını, çekirdeklerini ayırmalısınız.
- Her dilimin aynı boyutta olması önemli, böylece aynı zamanda hepsinin kurumasını garanti altına alabilirsiniz.
- Zor kuruyan (portakal gibi) sebze ve meyveler için iki aşamalı kurutma işlemi uygulayabilirsiniz. Bunun için iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı özelliği olan kurutucuları tercih etmelisiniz.
- Kurutucu raflarının her katına farklı sebze ve meyveler dizerek aynı anda kurutmanız mümkün. Ancak sarımsak, soğan gibi kokulu gıdalar diğer yiyeceklere koku verebileceğinden beraber kurutacağınız besinleri seçerken biraz özen göstermeniz gerekiyor.
Kurutabilecekleriniz arasında neler yok ki? İnanmayacaksınız ama fazla karpuz ve kavunu bile kurutarak saklayabilir, nefis atıştırmalıklar elde edebilirsiniz.
Kabukları Değerlendirin Çünkü Vitamini Kabuğunda!
Günümüzde tarımda kullanılan ilaçlar, pestisit ve herbisitler dolayısıyla kabuklu sebze yemek neredeyse imkansız. Ancak eğer güvendiğiniz üreticilerden, organik gıdalar temin ettiyseniz kabuklu sebze ve meyveleri bir süre karbonatlı suda bekletip yıkadıktan sonra kabukları da değerlendirebilirsiniz. Salatalıkların kabuklarından cacık, muz kabuklarından kurabiye, domates, havuç ve kabak kabuklarını kurutarak sebze çeşnileri elde edebilirsiniz. Soğan kabuklarını haşlayarak kumaş boyama için kullanabilir, portakal kabuğu tozu mucizesine bakım rutinlerinizde tanık olabilirsiniz.
Sebze-meyve kabuklarını değerlendirirken dikkat etmeniz gerekenler:
- Kabuğun herhangi bir bölümünde küflenme varsa, o kısmı atmanız gerisini kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Küflü sebze ve meyveleri kesinlikle kullanmamalısınız.
- Güvenmediğiniz, tanımadığınız çiftçilerden aldığınız gıdaların kabuklarında tarım ilacı olabileceğini aklınızda tutmalı ve mutlaka soymalısınız. Çıkan kabukları gıda olarak tüketmemelisiniz. Dilerseniz çiçekler için kompost gibi yöntemlere başvurabilirsiniz.
- Patates gibi sebzelerin kabuklarında yeşillenme, filizlenme gördüğünüzde bu patates kabuklarını kullanmamalısınız.
Bunun yanında meyveleri aldığınız yere ve elbette blenderınıza güveniyorsanız, bütün meyvelerden, hiç soymaya veya ayıklamaya uğraşmadan meyve suları da yapabilirsiniz:
Nem Kaybeden Sebzelere Can Suyu Veriyoruz
Salatalık ve havuç gibi sebzeler nemsiz kaldıklarında büzüşerek cazip görüntüsünü kaybediyor. Hem kabuk kısmında hem de sebzelerin içinde tanık olduğumuz bu kuruma çoğu zaman onların artık yenemeyeceğini düşünmenize sebep oluyor. Oysa yanılıyorsunuz. Su kaybeden sebzeleri su ile dolu bir kavanozun içinde beklettiğimizde yeniden hayat bulduklarını keşfedebilirsiniz.
Ancak elbette burada kullandığımız suyun iyi ve temiz olması şart. Temiz su için sizlere dilediğiniz her yerde içme suyu sağlayan taşınabilir su arıtıcısı ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Seramik filtreleri ile parazit ve partikülleri, PFAS kimyasallarını, kurşunu, kloru temizleyen arıtıcılar, bakteri oluşumunu da önlüyor. Elektrik gerektirmeden, yer çekimi kuvveti ile arıtan hazneler sayesinde siz de temiz içme suyuna ulaşabilir, bu suyu güvenle içebilir, çayda, kahvede veya sebzeleriniz için kullanabilirsiniz.
Dondurarak Saklayın, Ömrünü Uzatın
Aldığınız avokadolar, muzlar olgunlaştı ancak tüketebilecek vaktiniz yok mu? Dondurmaya ne dersiniz? Olgun muzu soyduktan sonra birkaç parçaya bölerek dondurabilirsiniz. Avokadoyu ise soymanıza bile gerek yok direkt kabuğu ile tek parça olarak dondurucuya atabilirsiniz. Peki sonra? Muzları hiç çözdürmeden smoothielerde kullanabilir veya dondurma makinesi ile kremamsı harika sorbeler hazırlayabilirsiniz. Avokadoyu ise kullanmadan hemen önce sıcak su içinde 10-15 dakika bekletmeniz mümkün, sonrasında kolaylıkla soyarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Donmuş muz ile yapabileceğiniz bu nefis tarif ise sevgili Ceyda Artun imzalı:
Afiyet olsun, sağlıklı beslenme yolculuğunuzda size yardımcı olacak birçok ipucunuz Defya Blog’ta, kullanışlı ev aletlerini ise Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz.