Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur? & Biber Kurutmanın Pratik Yolları

Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur? & Biber Kurutmanın Pratik Yolları

Coğrafyamızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dolma, Akdeniz mutfağının dünyaya armağanı. Dolmalık biber kurutma yoluyla dört mevsim sofralarımızda yerini alıyor. Peki biber kurutma nasıl yapılır, besin değeri nasıldır? İşte tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda sizlere ulaştıracağız

Yazımızda bulacağınız ayrıntılar:

• İlk olarak sizleri Defya koleksiyonunda yer alan ürünler ile tanıştıracak ve biber kurutmanın pratik yolunu evlerinize getirecek ürünleri sıralayacağız. 

• Sonrasında biber kurutmanın öneminden bahsedecek ve

• Kurutulmuş biberin kullanım çeşitliliğinden konu açacağız.

• Biber kurutmanın geleneksel yöntemlerini sıralayacak ve avantajlarını detaylandıracağız. 

• Dolmalık biberin kurutma süresi ve depolama önerileri için bilgiler sizlerle olacak. 

• Dolmalık Kuru Biberin Faydaları Nelerdir? sorusuna yanıt arayacağız. 

• Son olarak ise kuru dolmalık biberin besin değerlerini açıklayacağız.

Siz de Defya Ailesi’nin iyi yaşam yolculuğuna eşlik eden üyelerinden biri olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Tarif sayfamızda ve Youtube hesabımızda şeflerimizin özel reçetelerini bulabilirsiniz. Daha fazla bilgilendirici yazı ve bitki temelli mutfak önerileri için blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Eğer biber kurutmanın detaylarını öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Defya Ürünleri ile Dolmalık Biber Kurutma

Siz de iyi yaşama yardımcı dünyaca ünlü ürünleri Türkiye’deki tüketiciler ile buluşturan Defya ile evinizde sebze ve meyve kurutabilirsiniz. Avrupa lideri Wartmann ve Amerika’nın öncü markası Tribest kurutma ihtiyaçlarınızda yanınızda:

• Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi 9 adet BPA içermeyen plastik raf  sahibi. Kolaylıkla kullanabileceğiniz dijital ekran ve kontrol paneli bulunduran cihaz, kurutulacak ürün miktarı azsa tek fanla  da çalışabiliyor. Böylelikle elektrik tasarrufu sağlıyor. Tek aşamalı kurutma sistemi ile sabit ısıda kurutma gerektiren dolma biber gibi ürünler için ideal. Cihazı 30 ile 68 ºC arasında kurutma yapmak için kullanabilirsiniz. 

• Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısına özelliği bulunduruyor. Kontrollü sıcaklıkta dolma biber kurutma için kullanabileceğiniz ürün, enzimleri canlı tutarak kurutmaya yardımcı. Dünyadaki ilk dijital, yüksek kapasiteli, yıkanabilir hava filtresi sahibi, ev tipi gıda kurutucusu olan Sedona Supreme, et kurutmadan sebze kurutmaya kadar tüm gereksinimlerinizde yanınızda. 9 adet paslanmaz çelik raf bulunduran makinenin ısı aralığı ise 30 ile 68 derece...

• Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-1912-DH paslanmaz çelik gövde ve tepsilere sahip. Böylelikle mutfağında inox renk hakimiyeti arzu edenlerin seçimi oluyor. 12 adet tepsi bulunduran ürün, yüksek miktarda gıdayı tek seferde kurutmaya imkan tanıyor. 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı ayarı yapılabiliyor. Çift duvarlı gövdesi, ısı yalıtımına da sahip. Bu özellik enerji verimliliğinin sırrı.

Defya’nın tek ve yetkili Türkiye distribütörü olduğu Wartmann ve Tribest markalarının tüm ürünlerini Defya.com.tr adresinden inceleyebilirsiniz.

 

Biber Kurutmanın Önemi Nelerdir?

Taze dolmalık biber kurutma yoluyla çok daha uzun ömür kazanıyor. Kurutulmuş dolmalık biberin saklama ömrü, taze olana kıyasla daha fazla. Üstelik doğru kurutma ısısı ve yöntemi tercih edildiğinde, biberlerin besleyici değerlerinde kayıp minimuma iniyor. Vitamin, enzim ve mineraller ilk günkü gibi korunarak dört mevsim besleyici öğünler hazırlanabiliyor. Biber kurutmanın önemi tam da burada. Çünkü doğru kurutulmayan biberler, besleyiciliğini kaybederken bir yandan da küf gibi riskleri beraberinde getiriyor. Nemli kalan, tam kurumayan kuru gıdalarda oluşan küfler, maalesef oldukça riskli. Ayrıca açık alanda dolmalık biber kurutma sırasında gıdaya temas eden toz ve kir de hijyen açısından risk taşıyor. Siz de evinizde dehidratör kullanarak hijyenik kurutmanın ve dört mevsim besleyici öğünlerin farkını deneyimleyebilirsiniz…

Kurutulmuş Biberin Mutfakta Kullanım Çeşitliliği

Kuru sebze ve kuru meyve çeşitleri mutfakların yeni gözdesi. Mevsiminde gıda tüketmenin öneminin anlaşılmasının ardından, dört mevsim lezzetli ve besleyici gıda arayışına girenlerin tercihi kurutma oluyor. Kurutulmuş biberler mutfakta birçok şekilde kullanılabiliyor.

• Dolmalık biber kurutma sonrasında kızartılarak lezzetli bir öğün oluşturuyor. Elbette bu sırada düşük ısıda, az yağda kızartma yönteminin seçilmesi önem taşıyor. 

• Kuru biberler, sulu yemeklerin içinde değerlendirilerek tencere yemeklerinin vitamin değeri artırılabiliyor. 

• Dolmalık kuru biber ile yapılan dolmaların lezzeti bir başka oluyor. Pirinç tüketmekten imtina edenler, biberleri bakliyatlar veya karabuğday gibi ikame ürünler ile doldurabiliyor. 

• Kuru dolma biberler ile soslar yapmak, yeşil biber kullanılan her yerde bu gıdaları  değerlendirmek mümkün. Örneğin kuruları toz haline getirerek çorbalara, pilavlara, köfte harçlarına ilave edebilirsiniz.

• Tozları kraker yapımında kullanabilirsiniz.

 

Dolmalık Biber Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

Geleneksel dolmalık biber kurutma yöntemlerinin başında güneşte kurutma geliyor. Ancak güneşte kurutma yer yer 2 hafta kadar sürebiliyor. Üstelik düşük nem, yeterli gün ışığı, yüksek sıcaklık ve temiz çevre gerektiren güneşte kurutmanın koşullarını sağlamak günümüzde oldukça zor. Birçok kişi şehirlerde dolma biber kurutma işlemi sırasında toz endişesi yaşıyor. Bu endişe hiç de yersiz değil. Açık havadaki bakteriler maalesef gıdalar için risk demek.

Diğer taraftan dolmalık biber kurutma için fırınlar da tercih ediliyor. Ancak fırınlar kurutma değil pişirme prensibi ile çalışıyor. Diğer bir deyişle nemli havayı dışarı çıkaracak menfezler bulundurmuyor. Üstelik düzenli verilen yüksek ısı, içerideki hava derecesinin kontrolünü imkansız kılıyor. Dahası fırının farklı bölgelerindeki farklı ısı dağılımı nedeniyle kurutmanın eşit olarak sağlanması neredeyse imkansız. Zaten fırında dolma biber kurutmayı denediğinizde gıdaların renginin kararmasından, bazı kısımlarının yaş kalmasından ideal bir işlem yapmadığınızı fark edebilirsiniz. Keza yüksek ısı dolayısıyla oluşan kararmalar besin değeri kaybına işaret ediyor.

Modern dolma biber kurutma işlemi için kurutucular tercih ediliyor. Düşük ısıda, uzun sürede (güneşte kurutmaya göre çok daha kısa), tam ısı kontrolü sunarak kurutan makineler, eşit kurutma fonksiyonu sayesinde tüm tepsinin hemen hemen aynı zamanda kurumasına yardımcı oluyor. Çoklu raf sayısı yüksek miktarlardaki dolmalık biberi bile kolaylıkla bir arada kurutmanın sırrı oluyor. Üstelik fırın yüksek ısı sebebiyle elektrik sarfiyatını artırırken, kurutma cihazlarında elektrik harcaması çok daha ekonomik olabiliyor.

 

Dolmalık Biberin Kurutma Süresi ve Depolama

Dehidratörlerde dolmalık biberin kurutma süresi dereceye göre değişiyor. Çiğ kurutma prensibi ile yapılan işlemlerde 118 F / 48 C ısı tercih edebilirsiniz. Dolmalık biberi düşük ısıda (48 derecede) 4 ile 8 saat arasında kurutabilirsiniz. Havanın nem ve ısı derecesine, biberlerin cinsine ve büyüklüğüne göre kurutma süresi değişeceğinden kontrollü olmalısınız. İşlem öncesinde biberleri ayıklamayı ve yıkayarak kurulamayı kesinlikle unutmamalısınız.

Dolmalık Kuru Biberin Faydaları Nelerdir?

Dolmalık biber kurutma veya taze yeme yoluyla öğünlerimize eşlik edebiliyor. Düşük kalorisi, vitamin değeri ile beslenme rutininin vazgeçilmezi olan taze ve dolmalık kuru biberin faydalarını sizlerle paylaşıyoruz.

• Lif içeriği bakımından zengin olan dolmalık kuru biberler, tokluk hissine destek oluyor. Lif sayesinde sindirim fonksiyonlarının korunmasına yardımcı oluyor. 

• C, B6, K1, E ve A vitaminleri içeren dolmalık biberler, vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılamaya destek sağlıyor. Bu vitaminler kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli. Ayrıca dolaşım ve kalp sağlığının korunmasında görev alıyorlar. Sinir hücreleri fonksiyonlarının devamı vitaminlere bağlı. Öte yandan göz sağlığı için ilgili vitaminlerin faydaları çalışmalar ile ispatlanmış durumda. (Kaynak 1, Kaynak 2)

• Gıdalarda ayrıca folat ve potasyum mineralleri de yer alıyor. 

• Kapsantin, violaksantin, lutein, kuersetin ve luteolin gibi antioksidan içerikler, serbest radikaller ile savaşta bedene destek oluyor. (Kaynak 3) Ayrıca antioksidanların özellikle göz sağlığı için önem taşıdığı yapılan çalışmalar ile not düşülüyor. (Kaynak 4)

 

Kuru Dolmalık Biberin Besin Değerleri

100 gram kadar kurutulmuş dolmalık biberin besin değeri oldukça fazla. Sadece 314 kalori içeren dolmalık kuru biberler, 3 gram yağ ihtiva ediyor. 193 mg sodyum, 3170 mg potasyum ve 17.9 gram protein bulunduruyor. Toplam karbonhidrat değeri ile 68.7 g. Son olarak içerisindeki diyet lifi oranının 21.3 olduğunu not düşmeliyiz.

 

Etiketler: Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur? & Biber Kurutmanın Pratik Yolları
Ağustos 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR