Bedeniniz, ruhunuz ve zihniniz ile bütüncül bir “iyilik” hali hedeflemeye ne dersiniz? Bütünsel holistik beslenmenin arkasında işte tam olarak bu felsefe yer alıyor. Sağlığın bütüncül yaklaşımla ele alınması gereken bir deneyim olduğunu ortaya koyan bakış açısı, bütünsel beslenme ile tüm bedene, zihne ve ruhsal duruma odaklanıyor. Vücudun doğuştan geldiği varsayılan iyileştirme yeteneklerini desteklemek üzerine kurulu olan perspektifi daha yakından inceleyeceğiz. Yazımızda bulacağınız detayları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Holistik beslenmeye yardımcı Defya ürünlerini tanımaya ne dersiniz?
- Bütünsel beslenme nedir öncelikle genel bir çerçeve çiziyoruz.
- Sonrasında holistik beslenmenin faydalarına parantez açıyoruz.
- Kimler bütünsel beslenmeyi tercih edebilir detaylandırdıktan sonra
- Holistik beslenmede neler tüketilir konusunu masaya yatırıyoruz.
- Holistik beslenme ile kilo verme konusunda merak edilenleri yanıtlıyoruz.
Siz de iyi yaşam hedefiyle yol aldığınız yaşam serüveninde bütünsel bakış açısı hakkında fikir edinmek için yazımızdan destek alabilir, görüş, öneri ve yorumlarınızı Defya Ailesi sosyal medya hesapları üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Holistik Beslenme ile İyi Yaşam: Defya Ürünleriyle Tanışın
Fiziksel ve ruhsal iyilik haline yardımcı ve bedenin ideal onarım fonksiyonunu harekete geçirebilecek yaşam alışkanlıkları için Defya ürünleri yanınızda. Hayatı kolaylaştıran küçük ev aletleri arasında blender modellerinden yaşam enerjisini destekleyen su canlandırıcı karaflara kadar, çeşit çeşit ürünü Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz.
- Tribest - Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici birkaç günde taze filizler hazırlamanıza imkan tanıyor. 30 dakikada bir 5 dakika sulama yapan ve filizlendirme için ideal nemli ortamı hazırlayan cihaz, mikro filiz yapmanın en kolay yolunu evlerinize getiriyor. Üstelik toprak dahi gerektirmiyor. Hemen keşfedin!
- Tribest - Cam Personal Blender cam kapları ve keskin paslanmaz çelik bıçakları ile evde kolaylıkla pürüzsüz karışımlar hazırlamanıza yardımcı oluyor. Değişken hız ayarı avantajı bulunan cihaz özel kapakları ile içeceğinizi kolaylıkla yanınızda taşımanıza imkan tanıyor. Temperli cam kapları ile dayanıklılık vadeden ürün, kaymayı engelleyen ayakları ile güvenlik konusunda da uzman.
- Brod & Taylor Mayalama Makinesi ile tam tahıllı ekmeklerinizi evde hazırlayabilirsiniz. Sıcaklık ve nem kontrolü avantajı vadeden cihaz, katlanabilir özelliği ile oldukça pratik. Katlanarak saklanan ve az yer kaplayan ürün ile siz de hamur, yoğurt gibi mayalı yiyecekleri ideal şartlarda hazırlayabilirsiniz. Üstelik cihazın yavaş pişirme fonksiyonu da var!
Holistik (Bütünsel) Beslenme Nedir?
Sağlığı, hem fiziksel varlık hem de kimyasal özellikler, zihinsel durum ve duygusal nitelikler üzerinden ele alan beslenme yaklaşımına holistik beslenme adı veriliyor. Çevresel, duygusal ve fiziksel birçok etkenin etkileşi ile iyilik halini inşa edildiğine inanılan bu yaklaşım doğrultusunda eğitim alan profesyoneller, sağlık ve refah için bütünsel bir bakış açısı ile çözüm sunuyor. Bu bağlamda bütünsel beslenmede diyet ve yaşam tarzı değerlendiriliyor, sağlıklı beslenme önerileri sunuluyor. Yaşam tarzını iyileştirmeye yönelik öneriler verilirken daha iyi ruh hali için stratejiler geliştiriliyor. Menü önerilerinden alışverişe kadar farklı birçok yönden beslenme konusu ele alınıyor.
Kişinin en iyi fiziksel, zihinsel ve ruhsal kondisyona erişmesi için farklı besin kombinasyonları kullanılan holistik beslenmede, işlenmemiş, yerel ve organik gıdalar tercih ediliyor. Yüksek besin değerine sahip ve minimum kimyasal içeren besinlerin yanı sıra, kişilere vitamin, aminoasit, mineral ve esansiyel yağ desteği de takviyeler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Holistik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Holistik beslenme bakış açısı ile yaşamını iyileştirme yolculuğuna katılan kişilere bir bütünsel beslenme uzmanı rehberlik ediyor. Uzman yönlendirmesi ile elde edilen holistik beslenme faydaları arasında enerji seviyelerinde artış en belirgin sonuçlardan biri. Ruhsal iyilik halinin de gözetildiği bu yaklaşımla beraber kişiler kendilerini daha zinde hissettiğini belirtebiliyor. Ayrıca alışveriş ve yemek düzenlemeleri sayesinde kilo kaybı bekleniyor. Sindirim sağlığında iyileşme vadedilirken stresin daha iyi yönetilebilmesi hedefleniyor. Uykunun düzenlenmesi, cilt görünümünün iyileşmesi, hormon dengesinin sağlanması, kan şekeri seviyelerinin olağan düzeye getirilmesi, kronik iltihaplanmanın azaltılması ve iştahın dengeye oturması holistik beslenmeden beklenen faydalar arasında. Diğer taraftan daha iyi bir yaşam hedefiyle yapılan değişiklikler ve görülen ruhsal/fiziksel değişimler dolayısıyla, kişilerde öz güven artışı olabileceği ön görülüyor.
Kimler Holistik Beslenebilir?
Diyabet hastaları, kalp ve damar sorunu yaşayan kişiler, obezite problemi olanlar, artrit ile savaşanlar, gut hastaları, akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mide sorunu olan ve kanser hastalığı tedavisi görenler için holistik beslenme tercih edilebiliyor. (Kaynak)
Ancak beslenme sürecinin mutlaka uzman bir diyetisyen tarafından takip edilmesi gerekiyor. Bu uygulamaların tedavi yerine geçmediği, tedaviye destek olarak tercih edildiğini hatırlatmalıyız. Herhangi bir sağlık sorununda mutlaka en yakın sağlık kurumuna müracaat etmelisiniz.
Holistik Beslenmede Neler Tüketilir?
Bütünsel beslenme uzmanları bütün ve işlenmemiş gıdaları önceliklendiren bir liste ile danışanlarını karşılıyor. Örneğin işlenmiş, hazır paketli beyaz un yerine tam tahıllar, organik meyve ve sebzeler alışveriş listelerinde yer alıyor. Gıdanın posasından vitaminine, suyundan mineraline kadar her parçasının kıymetinin bilindiği bu yaklaşımda hazır ve işlenmiş gıdalar hayatımızdan çıkarılıyor. Organik çiğ gıdalar, yeterli miktarda su, sağlıklı yağlar, meyveler, sebzeler, tohumlar ve işlenmiş tahıllar holistik beslenmede tüketilenlerin başında geliyor.
Sürdürülebilir Beslenme ilkelerinin de önemli yer edindiği bu perspektifte gıdada israfın önüne geçilirken yaşam tarzı haline getirilmesi de önemseniyor. Diğer bir deyişle, holistik beslenme anlayışı, kısa süreli diyetler veya hedef doğrultusunda uygulanan, belirli zaman içine sıkıştırılmış uygulamalardan farklı olarak bir yaşam tarzı hedefliyor. Bu bağlamda beslenme listesinde yer alan yiyeceklerin ulaşılabilir olması gerektiğinin altını çizmek oldukça önemli.
Holistik Beslenmede Yasaklı Gıdalar Nelerdir?
İyi yaşam ve optimal sağlık hedefiyle ilerlenen holistik beslenmede rafine şeker ve yağlar kısıtlanıyor. Ayrıca işlenmiş gıdalar, paketli besinler de yasaklar listesinde yer alıyor. Bütünsel beslenme yaklaşımında dikkat edilen bir diğer nokta ise porsiyonlar. Fazla beslenme, aşırı kafein tüketimi, yüksek miktarda sodyum (tuz) alımı holistik beslenme listesi içindeki kısıtlılıkları oluşturuyor. Bütünsel yaklaşımda ayurvedik beslenme kadar detaylı yasaklar ve kişiye özel düzenlemeler olmasa da, yaşanan problemlere ve kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak holistik beslenme listeleri de çıkarılabiliyor.
Holistik Beslenme ile Nasıl Kilo Verilir?
Su tüketimi ve dengeli beslenme anlayışının esas olduğu bütüncül bakış açısında her zaman birincil hedef kilo vermek değil. Daha çok kişinin iyilik hali, zindeliği, fiziksel ve ruhsal sağlığı odağında çalışmalar yapılıyor. Elbette bu değişiklikler dolayısıyla kilo verme sonucu da sıklıkla elde ediliyor. Zira rafine şekerin, yoğun tuzun, fazla porsiyonların ve işlenmiş gıdaların kısıtlanması doğal olarak kilo kaybını beraberinde getiriyor. Ayrıca yüksek oranda lif alımı, su içme alışkanlığı ve organik gıda tercihleri ile beraber kişiler uzun vadede daha fit bir bedene de kavuşabiliyor.
Holistik beslenme alışkanlıkları edinirken hayatınızı kolaylaştıracak ürünleri ve çok daha fazlasını Defya web sitesinde bulabilirsiniz. Örneğin taş değirmenler ile evde un öğütmenin huzurunu yaşayabilir, filizlendirme ürünleri ile tohumlara hayat vererek besin değerini artırabilirsiniz. Hemen keşfetmek için arzu ederseniz Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.