Humus Nedir, Nasıl Yapılır?

Humus

 

Ülkemizin ve geniş Orta Doğu topraklarının geleneksel yemeklerinden olan humus, yüzyıllara meydan okuyor. Mutfak kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelen yemek, kalabalık sofraların baş köşesinde. Üstelik bitkisel beslenmenin yaygınlaşması ile beraber humusun faydaları da yeniden bilinmeye başladı. Öyle ki hem geleneksel hem de modernize edilmiş çeşit çeşit humus bugün mutfaklarımıza konuk oluyor. Ülkemizde en çok güney illerimizin mutfaklarıyla özdeşleşen bu özgün lezzeti daha yakından tanımak ister misiniz? Yazımızda bulacağınız detayları şöyle özetleyebiliriz: 

  • Humus yapımı sırasında kullanabileceğiniz, hayatınızı kolaylaştıracak Defya ürünleri ile sizleri tanıştıracağız.
  • Ardından humus nedir sizlere tüm detaylarıyla anlatacağız. 
  • Sonrasında humus nasıl yapılır not düşeceğiz. Modern ve özel reçeteleri de sizlere armağan edeceğiz. 
  • Son olarak humusun faydaları nelerdir anlatacağız. 

 

 

Humus Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Blendtec Designer 650, 6 programlı bir profesyonel. Pürüzsüz püre ve ezmeleri dakikalar içinde hazır eden ürün, humus tarifi yapanların ilk tercihlerinden biri oluyor. Onunla çorba, ezme, sos, smoothie yapmak için bir tuşa basmanız yeterli. Ayrıca 1500 w gücündeki motoru ve 8 hız aşaması da mutfak işlerini kolaylaştırıyor. Humus yapımı hiç bu kadar kolay olmamıştı...
  • Dynapro Blender haznesine girebilen özel kaşık ile humus tarifi yapmayı kolaylaştırıyor. Böylece humusu yaparken karıştırmak zahmet olmaktan çıkıyor. Üstelik motoru öylesine güçlü ki, nohut humus hazırlamak sadece 1.5 dakika alıyor. Dahası vakumlu özelliği sayesinde ürünlerin oksidasyonunu önlüyor. Havası alınarak öğütülen gıdalar, besin değerini daha iyi koruyor. 
  • Tribest Personal Blender, güçlü motoru ve paslanmaz çelik keskin bıçakları ile humus tarifine yardımcı oluyor. Ayrıca farklı boyutlardaki kapları (200 ml, 400 ml ve 600 ml) sayesinde rengarenk, çeşit çeşit humuslarla sofranızı renklendirmeye destek veriyor. Üstelik kırılmaya dayanıklı temperli cam kaplar, gıdaları kolaylıkla taşımaya, sağlıkla saklamaya imkan tanıyor. 
     

 

Humus Nedir?

Tadı damağınızda kalacak, ülkemizin en sevilen lezzetlerinden biri olan humus nedir? Bu özgün tadı meydana getiren malzemeleri yakından tanıyarak başlayabiliriz. Nohut humus için olmazsa olmaz. Ayrıca humus tarifi geleneksel olarak tahin, limon, sarımsak içeriyor. Ayrıca sırrı zeytinyağı... Üzerine ise biraz kırmızı toz biber, isot, kimyon ve sumak eklenerek servis ediliyor. Sıcak meze son derece hızlı hazırlanıyor.

Birçok şefin spesiyali olan humusa yaratıcılık eklemek için ise ufak dokunuşlar yetiyor. Kiremit kapta servis ederken üzerine kurutulmuş et veya pastırma koyabilirsiniz. Ayrıca çam fıstığı, avokado gibi farklı lezzetler de humusu zenginleştirmek için kullanılabiliyor. Genellikle bir kasede veya çukur tabak içinde servis edilen humusu farklılaştıracak bir diğer tüyo ise ilhamını malzemelerinden alıyor. Üzerine biraz susam eklemek iyi bir fikir.

 

Humus Nasıl Yapılır?

Humus yapımı için en kullanışlı yardımcınız blender oluyor. Sadece birkaç dakika içinde pürüzsüz ve lezzetli bir karışım yapmanızı sağlayan blenderların ise sırrı endüstriyel güçte olması. Böylelikle ideal hızda, mükemmel güçte çalıştırarak siz de ünlü şeflerin elinden çıkmış gibi tabaklar hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz humus nasıl yapılır öğrenmek için geleneksel tarif ile başlayalım.

Humus tarifine biraz yaratıcılık katmaya ne dersiniz? Eğer evet diyorsanız, biraz avokado kullanarak başlayabiliriz. Ceyda Artun’un özel tarifi sizlerle…Haşlanmış nohut, avokado, tahin, lime suyu, zeytinyağı, elma sirkesi, nohut suyu, limon suyu, tuz, sarımsak tozu, karabiber ve isteğinize göre kişniş kullanabilirsiniz. Nohut suyu dışındaki tüm malzemeleri haznede karıştırarak humus tarifi yapabilirsiniz. Sonrasında kıvama göre ihtiyaç duyarsanız nohut suyu eklemeniz yeterli. Pürüzsüz, hafif ve akışkan bir kıvam elde etmek yalnızca birkaç dakika alacak! Dilerseniz humus yapımını mini pidelerle tamamlayarak tadına doyulmaz bir tabak oluşturabilirsiniz.  Humus nedir diye soranların ilk yanıtı olmasa da unutulmazı olacak alternatif tarifler için okumaya devam edin.

 

Humusun Faydaları Nelerdir?

Süper besleyici bir yiyecek olan humusun faydaları saymakla bitmiyor. Protein, manganez, bakır, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve potasyum açısından zengin olan tarif aynı zamanda yüksek lif kaynağı. Tüm bu özellikler onu vegan ve vejetaryen beslenenler için ideal bir öğün haline getiriyor. Peki az bilinen diğer humusun faydaları neler? 

  • Nohut humus içerisinde bulunan sızma zeytinyağı, susam, nohut gibi gıdalar sayesinde antiinflamatuar etki vadediyor. Özellikle katkısız ve organik içerikler kullanıldığında vücuttaki iltihap ile savaşa yardımcı olacağını söyleyebiliriz. 
  • Diyet lifi bakımından zengin olan humus tarifi, nohut içeriyor. Bir çalışmaya göre üç hafta boyunca 200 gram nohut tüketmek bifidobakteriler gibi yararlı bakteri büyümesini teşvik ediyor. Bu sırada zararlı bakteriler ise baskı altında kalıyor.
  • Düşük glisemik indeksli bir besin olan nohut, kan şekeri kontrolüne destek veriyor. Her ne kadar öğütülmüş olsa da, kalitesiz karbonhidratlarla karşılaştırıldığında nohut humus iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 
  • Humus tarifi içinde yer alan sarımsak, kan basıncının düşmesine, kanserin önlenmesine, kolesterol değerlerinin azalmasına yardım ediyor. 

 

Nohut Humus Tarifi Alternatifleri 

Nohut humus tarifi için olmazsa olmaz mı? Aslında geleneksel olarak evet ancak alternatifler de bulunabiliyor. Defya mutfağında sizler için hazırlanan Antep fıstıklı maş fasulye tarifi işte tam da yeni lezzetler arayanlar için ideal bir seçenek. Elif Ezgi Uzmansel’in sizler için özel olarak yaptığı bu reçete, spesiyaliniz olmaya aday. Maş fasulyesi humusu tarifi için haşlanmış maş fasulyesi kullanabilirsiniz. Buna ek olarak zeytinyağı, Antep fıstığı tozu, tahin, sarımsak, tuz, sarımsak ve limon suyu da tarifte... 

Nohut humus için şart değil diyorsanız sizi karnabahar humusu ile tanıştıralım. Beslenme koşu Çılga Turan’ın tarifi olan ketojenik tarifi ile düşük karbonhidratlı beslenmeye renk katabilirsiniz. Fırınlanmış karnabahar, sarımsak, kimyon, limon suyu, tahin, zeytinyağı, kimyon, kaya tuzu, içme suyu kullanmanız kafi. Öncelikle sıvı malzemeleri baharatlar ile çekerek karışımı homojen hale getirebilirsiniz. Sonrasında hazneye soğumuş karnabaharı ekleyebilirsiniz. İyice çektiğiniz karışımı, zeytinyağı ve kabak çekirdeği içi ile servis edebilirsiniz. Nohut humusu aratmayacak bu tarif ketojenik beslenenler için ideal. 

Bir diğer alternatif ise kaju humus. Çiğ beslenenler için iyi bir seçenek olan reçete, üç renkli alternatif de bulunduruyor. Videomuzda orijinal kaju renginin yanı sıra hem kırmızı hem de yeşil kaju humus tariflerini bulabilirsiniz. Kajudan humus tarifi için 2 saat suda bekleyen çiğ kaju, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, kimyon, himalaya tuzu ve su arıtma cihazı ile arıtılan biraz içme suyu kullanabilirsiniz. Tarifi renklendirmek için ise avokado ve kapya biberden yararlanabilirsiniz.

 

 

Etiketler: Defya
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR