Dünya mutfağının en sevilen yiyeceklerinden biri olan makarna bir çoğumuz için vazgeçilmez. Ancak glutenli unlar kullanılarak yapılan makarna tarifleri günümüzde glutensiz beslenme alışkanlığı edilen veya çölyak gibi hastalıklar nedeniyle beslenme alışkanlıklarını değiştirenler için uygun değil. Ayrıca her geçen gün popülerleşen sağlıklı beslenme akımlarında da geleneksel makarna tariflerine yer bulmak oldukça zor.
Siz de sağlıklı beslenmek istiyor ancak “makarna yemeden duramam” diyorsanız sizleri makarna ikamesi tariflerle tanıştırıyoruz. Defya mutfağında hazırlanan birbirinden lezzetli, bitki temelli ve glutensiz tariflerle siz de makarnasız öğünlere “Merhaba” diyebilirsiniz. Üstelik tariflerimizin lezzeti geleneksel makarna tabaklarından hiç de az değil. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle,
- Öncelikle sizleri Defya usulü makarna yaparken kullanabileceğiniz ürünlerimizle tanıştıracağız. Siz de sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak isteyen, mutfağında makarnaya alternatif yaratmayı düşleyenlerdenseniz mutfağınızda olması gereken Defya ürünleri yazımızda.
- Makarna yerine ne yenir? Eğer bu soruya cevap bulmakta zorlanıyorsanız Hayal gücünüzü birazcık daha zorlamanız gerekiyor. Yaratıcılığınızı kullanmanız için sizlerle ipucu paylaşarak makarnaya alternatif neler yapabileceğinizi anlatıyoruz. Söz veriyoruz masadan kesinlikle aç kalkmayacaksınız.
- Sağlıklı makarna tarifleri arıyorsanız yazımızın bir diğer başlığı sizin için. Defya mutfağında hazırlanan birbirinden güzel sağlıklı makarnalardan dilediğinizi seçip hemen yapabilirsiniz. O tarifler arasında kabak spagetti aglio e olio makarna, kaju peynirli Antep fıstıklı mikro filizli pancar ravioli, yulaf içecekli beşamel sos ve tatlı kabak spagetti, avokado pestolu kabak makarna tariflerimiz sizleri bekliyor.
Makarna Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
- Lurch Spiral Sebze Doğrayıcı ile kabak spagetti tarifi yapmak çok kolay. Fit sebze makarnaları yapmak için kullanabileceğiniz doğrayıcı sayesinde ince kalın spagettiler ve spiral şeritler kesebilirsiniz. Üç farklı bıçakla çalışan alet sayesinde restoranlarda gördüğünüz yaratıcı tarifleri evlerinizde hazırlayabilirsiniz.
- Blender modelleri: Defya koleksiyonundaki Blendtec ve Tribest blenderlarla siz de çeşitli makarna sosları hazırlayabilirsiniz. Homojen soslarla vegan makarna tariflerine hayat verebilir, lezzeti alışkanlık haline getirebilirsiniz. Üstelik Defya koleksiyonunda personal blender da var. Farklı boyutlardaki kaplara ihtiyacınız olan sosları hazırlayarak hemen dolapta muhafaza edebilir, cam kapları saklama için de kullanabilirsiniz.
Klasik makarna hamuru yapmak için kullanabileceğiniz Defya ürünleri var:
- Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı, makarna hamuru şekillendirmek için de kullanılabiliyor. Özel başlık eklentisi sayesinde makarna hamuru şekillendiren cihaz yardımıyla şekilli makarnalar elde edebilirsiniz. Şeritlerin çıkışı sırasında un kullanmanız ise birbirlerine yapışmamaları için şart. (Cihazın ana işlevi meyve sebze sıkacağı olarak kullanılmak. Onunda sebze ve meyve suları sıkabilir, fındık fıstık ezmelerini zahmetsizce evde yapabilirsiniz.)
Makarna Yerine Ne Yenir?
Çeşit çeşit vegan makarna tarifleri her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Hayvansal süt ürünü içermeyen reçetelerin birçoğunda glutenin de yer almadığını hatırlatmalıyız. Siz de vegan beslenmeye özen gösteriyor bir de glutensiz makarna alternatifleri arıyorsanız, sebzelere biraz daha yakından bakmalısınız Özellikle kabak, diyet, vegan ve glutensiz makarna arayanların kurtarıcısı. Lifli sebzeyi spagetti şeklinde doğrayarak kısa süre pişirebilir ve sadece dakikalar içinde yemeye hazır “makarna benzeri” bir tabağa sahip olabilirsiniz. Üstelik spagetti tercih etmiyorsanız sebzelerden keseceğiniz ince yapraklarla ravioli ve lazanyalar da hazırlayabilirsiniz. Lazanya yaprakları yerine, patates, kabak, pancar, tatlı patates gibi sebzelerden hazırladığınız yaprakları kullanabilirsiniz. Soslarla zenginleştireceğiniz makarna ikamesi reçeteler sofralarda “hamuru” aratmıyor.
Glütensiz ve Vegan Makarna Tarifleri
Defya mutfağında hazırladığımız birbirinden lezzetli kabak spagetti, pancar ravioli, kabak ve patates lazanyaları sizlerle. Hem glutensiz hem de vegan makarna tariflerimizi deneyerek siz de mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.
Kabak Spagetti Tarifi
- Kabak Spagetti Aglio e Olio Makarna / Kabak Spagetti Tarifi için malzemeler:
- 4 Adet Kabak
- 5-6 Diş Sarımsak
- Yarım Demet Maydanoz
- Bir Avuç Kavrulmuş Kaju
- 1 Yemek Kaşığı Besin Mayası
- 1 Çay Kaşığı Mantar Tozu
- Yarım Çay Kaşığı Tuz
- Limon Kabuğu Rendesi
- Yarım Limonun Suyu
- Bir Tutam Pul Biber
Kabak Spagetti Aglio e Olio Makarna yapmak için spiral doğrayıcı yardımınıza koşuyor. Orta kalınlıkta kestiğiniz kabak spagettiler ile masanızda lezzet şöleni oluşturabilirsiniz. Sosa besin mayası, mantar tozu, tuz ekleyebilirsiniz. Pişirme ise tabağın son aşaması… Zeytinyağı ve sarımsakları ısınan tavaya alıp üzerine limon kabukları ilave edin. Üzerine maydanoz ve pul biber de ekledikten sonra sıra kabaklarda. Yüksek ateşte suyunu salmasına izin verdiğiniz kabaklar suyu çekmeye başladığında üzerine biraz limon suyu ve besin mayasıyla yaptınız karışımı eklemeyi unutmayın. Servis ederken tabağa biraz pul biber zeytinyağı ve karabiber de gezdirebilirsiniz. Vegan makarna tarifleri arayanlar ve glütensiz beslenenler bu reçeteye bayılacak…
- Yulaf İçecekli Beşamel Sos ve Tatlı Kabak Spagetti Tarifi için malzemeler:
- 1 kap Yulaf
- 4 kap Su
- 1 adet Hurma
- Tuz
- Tatlı kabak
- 1 bardak pirinç
İlk olarak yulaf ile suyu blenderda karıştırarak sonrasında süzüyoruz. (Vegan makarna tarifleri yapmak isteyenler için yulaftan elde ettiğimiz sıvı, süt yerine geçiyor.) Ama bu beşamel bildiğiniz gibi değil. Pirinç unu ile glütensiz hale getireceğimiz beşameli yulaf kullanarak bir de bitki temelli yapıyoruz. Sosla zenginleşen vegan makarna tariflerimiz ise kabaktan oluşuyor. Hatta öyle iddialıyız ki, spiral hale getirdiğimiz tatlı kabakların lezzetine şaşıracaksınız.
- Avokado Pestolu Kabak Spagetti Tarifi için malzemeler:
- Bir adet küçük ve olgunlaşmış avokado
- 1 tane Kabak
- Tek diş Sarımsak
- ½ adet Limon Suyu
- ½ demet Fesleğen
- 2 yemek kaşığı Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Bütünsel Beslenme konusunda danışmanlık veren Özlem Saraç Özcan imzalı tarif, sağlıklı ve vegan makarna tarifleri arayanlara alternatif oluşturuyor. Blenderda hazırlanan sos ise oldukça pratik. Zaman az ama lezzet beklentisi çoksa siz de bu tarifi deneyebilirsiniz.
Kaju Peynirli Antep Fıstıklı Mikro Filizli Pancar Ravioli
Bir küçük pancar ile besleyici ve hamursuz ravioli yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan yaprak doğrayıcı ve biraz yaratıcılık. Bütünsel Beslenme danışmanı Özlem Saraç Özcan tarafından hazırlanan tarifin Antep fıstığı ve mikro filizlerle süslenmesi estetik beklentisini fazlasıyla karşılıyor. Renk şöleni sunan tabak, kaju peyniri dolgusuyla damaklarda iz bırakıyor. (Bu tarif vegan makarna tarifleri arayanlar için birebir.)
Mercimekli Kabak Lazanya
İtalyan mutfağının en sevilen reçetelerinden biri olan lazanyayı değiştiriyoruz. Üstelik glütensiz bir tarif yapıyoruz. Ancak vegan değil, peynirli, mercimekli Kabak Lazanya için malzemeler:
- 2 adet kabak
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 2 adet domates
- 2-3 adet yeşil biber
- 1 /2 demet maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 1 su bardağı sulandırdığınız salça
- 1 kase rende kaşar peyniri
Diyetisyen Gözdem Başarır imzalı tarifimiz akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olmaya aday. Kat kat kabaklar ve lezzetli soslar sunan tarifin bitişi ise fırında. İlk olarak kabakları yaprak şeklinde doğrayıp hazırlıyorsunuz. Bu sırada yeşil mercimek, biber, domates, maydanoz ve zeytinyağı ile yaptığınız iç harcı hazır ediyorsunuz. Bir fırın kabında kabak ve harcı sıra sıra döktükten sonra salçalı sosla fırınlamanız yeterli. Pişmek üzereyken üzerine biraz peynir rendeleyerek lezzeti taçlandırabilirsiniz. Vegan makarna olarak revize etmek için peynir rendeleme aşamasını pas geçebilirsiniz.