Katlanır özelliği ile az yer kaplayan, yoğurt ve hamur mayalamanın yanı sıra yavaş pişirme özelliği de bulunan bir mayalama makinesi sahibiyseniz bu ipuçlarını bilmelisiniz. İster hamur kabartın ister yoğurt mayalayın, bu tüyolar sayesinde makine ile en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Brod and Taylor markasının tek yetkili Türkiye distribütörü olan Defya tarafından hazırlanan notlar tam size göre, hazırsanız yazımızda bulacağınız önerileri kısaca özetleyebiliriz,
- Hamur Mayalama Makinesi Dinlendirme Sıcaklığı hakkında daha fazla bilgi başlığımızda. Siz de bu sayede doğru ısıyı bularak en iyi sonuca yaklaşabilirsiniz.
- Hamur Sıcaklığı ile makine sıcaklığı aynı değil… Hamuru belli bir ısıya getirmek istiyorsanız nasıl kontrol edebileceğinizi sizlerle paylaşıyoruz.
- Su tepsisi kullanımı konusunda biraz daha fazla öneriye ihtiyacınız varsa, bu kısmı okumalısınız. Hamur mayalama için nem desteği adını verdiğimiz bu bölümde su tepsisi kullanımı konusunda uzmanlaşacaksınız.
- Hamur mayalama için kap seçimi bir diğer tüyo vereceğimiz başlık.
- Mayalama makinesi ve radyant ısı özelliği hakkında bilgiler de bu başlıkta sizlerle. Bu sayede makinenin neden elinizi uzattığınızda sıcak hissettirmediğini anlayacaksınız.
- Slow cooker nedir sizlere anlatmıştık, şimdi mayalama makinesinin yavaş pişirme fonksiyonunu biraz daha detaylandıracağız.
Hamur Mayalama Makinesi Dinlendirme Sıcaklığı
Ekmek veya hamur işi yapmak için hamur mayalayacaksanız ancak makineyi hangı ısı derecesine getirmeniz gerektiğini bilmiyorsanız önerilerimize kulak verin. Zira yanlış ısı seçimi hamurun performansını yüksek oranda düşürebiliyor. Her hamur içeriği için farklı bilgiler vermek daha doğru ama genel, ortalama bir bilgi ararsanız 25 ile 28 derece arasını seçmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu derece birçok hamur için doğru mayalanma ısısını ifade ediyor. Daha detaylı bilgi için ekmek ve hamur mayalama ipuçları yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Hamur Mayalama Sırasında Hamur Sıcaklığını Ayarlama
Mayalama makinesini açtığınızda yanan kırmızı sinyal ışığı tabanın ısındığının bilgisini veriyor. Yeşil ışık yandığında ise taban plakasının istediğiniz sıcaklığa eriştiğini anlayabilirsiniz. Ancak bu mayalama makinesinin içinin seçtiğiniz ısı derecesinde olduğu anlamına gelmiyor. Hamurun sıcaklığını ölçmek için dijital gıda termometresi kullanabilirsiniz. Ancak hamurun iç sıcaklığını ölçmek için termometreyi kesinlikle makinenin içine, ızgara üstüne koymamalısınız. Bu şekilde ölçtüğünüz değer hamurun iç ısısını veremeyecektir.
Hamur Mayalama için Nem Desteği
Siz de evde hamur mayalarken sıcak ve nemli bir ortam yaratmanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Sizlere ideal ısı derecesinde ve nem desteği sunan makine ile hamur mayalamak çok daha zahmetsiz. Peki daha iyi kabarma sağlayacak nem desteğini nasıl sunabilirsiniz? Öncelikle makinenin aparatları içinde yer alan su tepsisini doldurmalısınız. Bu sayede hamur kabardıkça dışının kurumasının önüne geçebilirsiniz. Eğer suyun makinenin ısı ayarını etkileyeceğinden endişe ediyorsanız, makinenin bu özellik düşünülerek kalibre edildiğini bilmelisiniz. Diğer bir deyişle su tepsisi olduğunda makine ayarladığınız sıcaklığa erişiyor hatta hamur sıcaklığı nem desteği ile makine sıcaklığına daha çok yaklaşıyor. Öyle ki eğer su tepsisi kullanmazsanız, hamur ısısının ayarladığınız santigrat derecesinin birkaç derece altında olduğunu fark edebilirsiniz.
Fakat makinenin içine su koyarken alüminyum tabanı ıslatmamaya, su tepsisini taşırmamaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında suyu oda sıcaklığında koymalısınız, su tepsisi içine buz veya sıcak su eklememelisiniz. Yaptığınız ısı ayarı zaten suyun yavaş yavaş buharlaşacak ısıya ulaşmasına yardımcı olacak ve hamuru nemlendirmesini sağlayacaktır.
Hamur Mayalama için Kap Seçimi
Hamur mayalarken nasıl bir kap kullanılması gerektiği de en sık sorulan sorulardan biri. Eğer elinizde bulunuyorsa, hamur mayalamak için derin bir paslanmaz çelik kase kullanabilirsiniz. Paslanmaz çelik bir kaseniz yoksa diğer kaselerinizi de kullanabilirsiniz. Ancak kasenin kabarma payını karşılayacak kadar derin olmasına özen göstermelisiniz. Hamurun taşmaması ve makinenin içine akmaması için yeterli derinliğe dikkat etmelisiniz.
Diğer taraftan çok kalın bir kase kullanmamalısınız. Kalın ve çok büyük bir kap daha geç ısınacağından hamurun mayalanması da çok daha uzun sürebiliyor. Hatta çok kalın ve büyük bir kap olması durumunda hamur mayalanmayabiliyor. Bu nedenle yeterince ince ve derin bir kapla hamur mayalamaya başlayabilirsiniz.
Peki hamur mayalarken üstü kapatılır mı? Çoğunlukla kasenin üstünü kapatacak bir kapak gerekmiyor. Çünkü kapak olduğunda hamura vereceğiniz nem desteğini direkt engellemiş oluyorsunuz. Zaten mayalama makinesi kapaklı olduğu için toz gibi bir endişeniz bulunmayacağından, hamurun üstünü rahatlıkla açık bırakabilirsiniz. Diğer taraftan makine olmadan eğer çok uzun süre mayalama yapacaksanız ve çok çok kuru havası olan bir yerdeyseniz hamurun üstünü hafifçe örtmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak hamurun kontrolsüz ortamda mayalanma performansının makinenin gerisinde kalacağını maalesef belirtmeliyiz.
Eğer mayalamanın çok daha hızlı başlamasını arzu ediyorsanız, başta mayalama kabının üstünü bir alüminyum folyo ile örterek ısının daha çabuk yükselmesini sağlayabilirsiniz. Fakat maksimum 20 - 30 dakika sonunda folyoyu kaldırmalı yine makine içinde kapaksız mayalama yapmaya devam etmelisiniz.
Mayalama Makinesi ve Isı Özelliği
Hamur mayalama sırasında ısıdan bahsederken Brod and Taylor’ın radyant ısı özelliğini de tanıtmalıyız. Bu sistem, makinenin altındaki alüminyum tabandan ısı yayılmasına dayanıyor. Buna bağlı olarak ısı aşağıdan yukarı doğru iletiliyor. Tabandaki alüminyum plakanın ısısı hamuru mayalamaya uygun ısıya getirmek için çalışıyor.
Mayalama makinesinin soğutma özelliğinin olmadığının altını çizmeliyiz. Bu da makine ısısının oda sıcaklığının altında olamayacağı anlamına geliyor. Mayalama ısı derecesi insan vücut sıcaklığının ise altında kalıyor. Bu nedenle elinizi makinenin içine uzattığınızda beklediğiniz kadar ısınmadığını görebilirsiniz. Bu makinenin çalışmadığı izlenimi uyandırsa da doğru değil, siz fark edemeseniz de hamurunuz fark ediyor, emin olabilirsiniz. Hamur radyant ısı ile mayalamaya uygun şekilde ısınıyor. Yine de cihazın çalışma performansına dair bir şüphe duyuyorsanız cihazı kapatıp su tepsisini çıkarmalısınız. Birkaç dakika kapalı tuttuktan sonra 27 ile 29 derece arasına ısıtabilir ve elinizi direkt plaka üzerine koyabilirsiniz. Yalnızca 10-15 saniye içinde ısıyı hissedeceksiniz, bu da makinenin çalıştığı anlamına geliyor.
Mayalama Makinesi ile Yavaş Pişirme
Yoğurt ve hamur mayalamanın yanı sıra yavaş pişirme fonksiyonu da olan cihaz, slow cooking modunda yemek pişirebiliyor. Bu modu kullanırken ızgarayı ve su tepsisini çıkarmalısınız. Tencerenizi direkt alüminyum tabaka üzerine yerleştirerek pişirme yapmalısınız. Eğer tüm malzemeleri bir arada pişirmek yerine bazı sebzeleri önden sotelemek isterseniz, ocakta soteleme sonrası tencerenizi makineye alabilirsiniz. Önceden ısıttığınız makinede yemeğin yavaş yavaş pişmesine seyirci olabilirsiniz.
Mayalama Makinesi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Cihazı her zaman düz bir zemin üstünde çalıştırmalı ve çalışırken hareket ettirmemelisiniz. Özellikle siyah sarımsak yapmak gibi haftalar sürecek bir çalıştırma süreci geçirecekse, makineyi hareket ettirmeniz gerekmeyen, düz bir zemine yerleştirmelisiniz. Elbette uzun süreli ısı etkisi olacağından yerleştirdiğiniz yerin ısıya dayanıklı olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin granit veya mermer bir tezgah tercih edebilirsiniz. Bunun yanında makineyi katlayıp açarken kanatlarını çıkarmamalı, sadece katlamalısınız. Katlandığında çok az yer kaplayan ürünü kullanmadığınız zamanlarda mutfak çekmecenizin içinde dahi saklayabilirsiniz. Ancak saklama sırasında üzerine diğer mutfak malzemelerini koymamalı, ağır yüklerden kaçınmalısınız.