Batı Afrika’da sık tüketilen ancak ülkemizde yeni yeni keşfedilmeye başlanan tahıllardan biri fonio. İlginç ismi ile dikkatleri üzerine çeken bitkinin tüketimi ise günümüzden 5000 yıl öncesine dek uzanıyor. İyi bir protein kaynağı olan fonio, glütensiz olmasıyla beğeni kazanıyor. Diğer taraftan fonio; demir, çinko, B vitamini, fosfor, magnezyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin. Fonio’yu daha yakından tanımanıza yardımcı olacak yazımızda bulacağınız diğer notlar şöyle,
- Fonio ile kullanabileceğiniz Defya ürünlerini sizlere tanıtıyoruz. Mutfağınızda yeni nesil tahıla yer açmak için Defya’nın mutfak yardımcılarından yararlanabilirsiniz.
- Fonio nedir merak ediyorsanız, sorularınız yazımızda yanıt buluyor.
- Süper tahıl nasıl tüketilir, ipuçlarımız sizlerle.
- Fonio faydaları ile şaşırtıyor, sağlıklı beslenme önerileri sunan Defya Blog’tan en güncel bilgileri alabilirsiniz.
- Fonio faydaları ve kinoa yararları arasında fark var mı? Evet! İkisi farklı bitkiler, farkları yazımızda!
Fonio ile Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
Fonio tahılını mutfağınızda, farklı tariflerde kullanmak için Defya ürünleri hizmetinizde. Foniodan ezme ve un yapmak için gerekli olan her şey Defya.com.tr’de!
- Komo Flic Floc Ezme Cihazı ile mısır hariç tüm tahıllardan ezme yapabilirsiniz. Pul pul ezen manuel alet elektrik gerektirmeden, kol gücü ile çalışıyor. Tek yapmanız gereken fonio tanelerini huniye yerleştirmek ve kolu birkaç kez çevirmek. Taze ezilmiş tahıllar elde etmenize yardımcı olan alet, kayın ağacından yapılan gövdesi ile mutfağınızda şık görünüyor. Üstelik yalnızca 20 cm yüksekliğe sahip. Bu sayede çok az yer kaplıyor. Kahvaltı için farklı tahıllardan ezme yapmak isterseniz siz de evinizden Flic Floc’u eksik etmemelisiniz.
- Komo Flocman Elektrikli Ezme Cihazı ile yorulmadan ezmeler hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıda istediğiniz tohumun ezmesini yapmanızı sağlayan otomatik cihaz, 0,3 ile 0,65 mm arasında kalınlıkta ezmeler hazırlamanıza imkan sağlıyor. Mısır gibi sert tahıllar hariç tahılları, yağlı tohum ve baharatları ezen Flocman, maksimum lezzet ve tazelik için evinize geliyor. Fonio tanelerinden ezme yapmak için siz de mutfağınızda bu çalışkan yardımcıya yer açın!
- Blendtec 650 Blender 1560 W gücü ile mutfağınızda farklı tahılları incecik hale getirmeye hazır! Smoothieler, soslar hazırlamanın yanında tahılları toz haline getirmek için de kullanabileceğiniz blender modelleri, keskin bıçakları ile mutfak işlerini kolaylaştırıyor. Üstelik 650 blenderın paslanmaz çelik veya siyah olmak üzere iki renk seçeneği Defya.com.tr’de sizlerle!
Fonio Nedir?
Glutensiz beslenme için tercih edebileceğiniz fonio, Batı Afrika’da binlerce yıldır tüketilen bir süper tahıl. Acca veya acha olarak da anılan fonio nedir daha çok bilgi arzu ederseniz okumaya devam etmenizi öneriyoruz; onun “kinoayı yenecek besin” olarak anıldığını söyleyerek biraz daha merak uyandırabiliriz! Fonio demir, çinko, fosfor, B1, B3 açısından oldukça zengin. Peki fonio nedir? Besin değeri açısından zengin, glisemik indeks bakımından düşük bir tahıldır. Kendisi, darı familyasının en küçük üyesi… Fonio tadı nasıl? Fonionun lezzetini hafif fındıksı, cevizsi tatla tanımlayabiliriz. Kuskus benzeri dokuya sahip olan tahılın hızlı pişmesi ise en önemli avantajı. (Kaynak)
Süper Tahıl Fonio Nasıl Tüketilir?
Sadece 3 dakikada pişirilerek yemeye hazır hale gelen süper tahıl fonio, yemeklerde, ezme olarak lapalarda ve tahıllı birçok tarifte kullanılabiliyor. Fonioyu tüketime hazır hale getirmek için tercih edebileceğiniz birçok pişirme yöntemi mevcut. Örneğin; su içinde kaynatarak haşlamanız yeterli. Bu yöntemle pişirdiğiniz fonioları yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Dilerseniz buharda pişirebilir, ezmeyi lapa gibi süt veya bitkisel içecek içinde yemeye hazır hale getirebilirsiniz. Ancak pişirme öncesinde tahılın pişmiş halinin, kurusunun 2 katı olacağını hesap etmelisiniz. Su ile şişen ve piştikçe büyüyen taneler ile porsiyon hazırlarken bu bilgiyi aklınızda tutmanız önemli.
Örneklemek gerekirse, işte fonio nedir merak edenleri aydınlatacak tüketim önerileri,
- Afrika’da fonio kuskus gibi pişirilerek tüketiliyor. Bu bakımdan sulu yemeklerin, etlerin yanında besleyici bir garnitür olacağını düşünebilirsiniz. Tabule ve kısır gibi Orta Doğu mutfaklarına has lezzetleri fonio ile denemeye ne dersiniz?
- Yulaf ezmesi yemekten sıkıldıysanız foniodan lapalar hazırlayabilir, çeşit oluşturabilirsiniz. Özellikle kuru meyvelerle çok yakışan bu süper tahıl sıcak tariflere kolaylıkla uyum sağlıyor.
- Smoothie gibi içeceklerinize kıvam vermesi için kullanabilirsiniz. Cevizsi tadı sayesinde smoothienin lezzetini bozmadan besleyicilik ve kıvam kazandırıyor.
- Diğer tahıllar gibi öğüterek un haline getirebilirsiniz. Hamur işlerinde glüten içermeyen bir tahıl kullanmak için tercih edebilirsiniz. Fonioyu sorgum unu gibi diğer unlarla da karıştırmanız mümkün.
- Çorba, sulu yemek ve güveçlerinize ekleyebilirsiniz. Fonionun kuzu eti ile mükemmel uyum gösterdiğini tarifleri incelerken fark edebilirsiniz. Fonio faydaları kadar lezzetiyle de mutfaklarınızın gözdesi olacak!
- Salatalarınıza ekleyerek daha doyurucu menüler oluşturabilirsiniz. Kinoalı salata yaparken kullandığınız tekniği fonio için birebir uygulayarak salatalarınızı lezzetlendirmek elinizde.
- Zerdeçal, kırmızı biber ve bol karabiber kullanarak foniodan pilav yapabilirsiniz. Aynı karabuğday pilavı yapar gibi düşünerek yeterli miktarda su ile pişirmeniz yeterli. (Karabuğday faydaları nedir öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.)
Fonio Faydaları Nelerdir?
Tahılların faydası cinsine, yetiştirildiği toprağın içeriğine ve yetiştirilme şartlarına göre bir miktar farklılaşıyor. Özellikle organik yetiştirme uygulamalarının faydaları daha da artırdığı biliniyor. Fakat uzun yıllardır tarımı yapılan bir bitki olmasına rağmen bilim dünyası tarafından pek fazla ilgi görmediği için fonio hakkında çok az çalışmaya sahibiz. Yine de elimizdeki bilimsel kaynaklarla, güvenilir bilgilere dayanarak fonio faydalarını sıralayabiliriz:
- Metionin ve sistein bakımından zengin olan fonio, bitki bazlı aminoasitler için değerli bir kaynak. Özellike metionin insan bedeni tarafından üretilemeyen aminoasitlerden biri. Fonio faydaları ile cilt elastikiyeti, saç ve tırnak sağlığı, onarımı için rol üstleniyor. Sistein ise protein sentezinde, taurin oluşumunda etken. (Kaynak)
- Vegan beslenme alışkanlığına sahip olan kişiler için bitkisel protein sentezinde en besleyici kaynaklardan birini oluşturuyor. Fonio faydaları arasında bitkisel protein sentezi için yüksek oranda ve çeşitli aminoasit bulundurması öne çıkıyor.
- Bütünüyle yenen fonio nedir, tam tahıldır. Bu özelliği ile kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ayrıca kalp hastalıklarına, tip 2 diyabete, kansere karşı riskleri azaltmaya destek olabileceği düşünülüyor.
- Glüten içermeyen fonio çölyak hastaları tarafından tüketilebiliyor. (Çapraz bulaşmaya dikkat etmeniz önemli, doğal olarak glüten içermeyen fonionun işlenme sırasında glütenli tahıllarla aynı ortamda bulunmadığından emin olmak için satın alırken üzerinde “glütensiz” ibaresi olmasına dikkat etmelisiniz.)
- Dirençli nişasta içeren süper tahıl, ince bağırsakta sindirime ve emilime direniyor. Bu özelliği ile kan şekerinin yönetimine yardım ediyor. Fonio faydaları ve düşük glisemik indeks değeri ile şeker hastalarının beslenmesinde de yer ediniyor. (Kaynak)
Fonio ve Kinoa Arasında Fark Var Mıdır?
Yabancı kaynaklarda sık sık kinoa ile karşılaştırılması ve isim benzerliği fonionun kinoa ile karıştırılmasına yol açıyor. Oysa iki tahıl birbirinden tamamen farklı bitkilerden elde ediliyor. Kinoa ile fonio faydaları bakımından benzer olsa da aynı değil. Fonio, birçok tahılın yetişmediği yüksek rakımlı, kuru, kumlu topraklarda bile yetiştirilebiliyor. Ayrıca ekildikten sadece 6-8 hafta sonra hasat edilebiliyor yani çok daha hızlı olgunlaşıyor. Bu açıdan çiftçilere avantaj sağlayan bitkinin besin değeri de kinoadan çok daha zengin. Her iki besin de benzer oranda kalori ihtiva etse de fonionun vitamin ve mineral içeriğinin daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Fonio ve kinoa arasındaki en önemli benzerlik ise kullanım alanları. Kiona ile yaptığınız hemen her tarifi fonio ile uygulayabilirsiniz. Siz de bu tahılı merak ettiyseniz fonio faydaları ve lezzetini bizzat deneyimleyebilirsiniz.