Üzüm Pestili Nasıl Yapılır?

üzüm pestili

 Tam mevsiminde topladığınız/aldığınız üzümlerden uzun ömürlü pestil yaparak saklayabilirsiniz. Lezzeti, besleyiciliği ve aromatik özelliği ile kendine hayran bırakan üzüm pestilinin en özel tarifine Defya aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Üstelik Defya mutfağında hazırladığımız üzüm pestili glutensiz ve probiyotik özellikli. Özellikle enerjiye ihtiyaç duyan sporculara fonksiyonel bir atıştırmalık sunan tarifimizi denemek için hemen hazırlıklara başlayabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız diğer başlıkları şöyle sıralayabiliriz: 


  • Üzüm Pestili Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 
  • Üzüm Pestili Nedir?
  • Üzüm Pestili Faydaları Nelerdir?
  • Üzüm Pestili Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Üzüm Pestili Besin Değeri Nedir?

Peki üzüm pestili nasıl yapılır? Öncelikle 1 kilogram beyaz ve kırmızı üzüme ihtiyacınız var. Ayrıca 2 çorba kaşığı glutensiz yulaf unu, aynı miktarda teff unu ve 1 su bardağı kadar probiyotik yoğurttan ayran kullanmalısınız. 1 avuç kadar susam ve ceviz de tarifte size eşlik etmeli. Neval Gördük imzalı özel tarifimizin yapımı çok kolay. Üzümleri katı meyve sıkacağı ile sıktıktan sonra bir tencerede kısık ateşte pişirmeniz gerekiyor. Unların topaklanmaması için karışımı süzgeçten geçirerek meyve suyunun üzerine dökmelisiniz. Yavaşça karıştırmaya kaynayana kadar devam etmelisiniz. Tüm malzemelerini eklediğiniz, kıvam alan karışımı kurutucu tepsilerine yerleştirirken, tepsi örtüsünün üzerine dökmelisiniz. 1 saat boyunca 75 derecede ilk işleme almalısınız. Devamında 48 derece sıcaklıkta 10 saat kurutmanız yeterli. Sonra pestiliniz hazır!  

Üzüm pestili nasıl yapılır öğrenmek için tarifimizin videosundan hemen ilham alabilirsiniz: 

 

 

Üzüm Pestili Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Üzüm pestili nasıl yapılır incelerken birçok Defya ürününün işinizi kolaylaştırdığına şahit olabilirsiniz. Sıkacaklardan kurutuculara kadar çeşit çeşit yardımcı ile siz de mutfakta hayatı pratikleştirebilirsiniz. 

  • Tribest Slowstar Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı, 47 RPM yavaş sıkma özelliğine sahip. Gıdaların besin değerini koruyan cihaz, sebze ve meyve sularının hızla hazırlanmasına yardım ediyor. Püre aksesuarı da bulunan Slowstar, 200 Watt motoru ve 3 aşamalı devir düşürme sistemi ile 9 HP motora eşit bir tork gücü üretiyor. 
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısına (TST) sahip. 75 derecede kurutma özelliği bulunan cihaz, yüksek ısıda işlem yapabilmesi ile rakiplerinden ayrılıyor. 11 paslanmaz çelik raf bulunduran kurutucunun iç hacmi ise 25 litre civarında. Ürünü tepsi örtüsü ile beraber kullanarak rahatlıkla pestil yapabilir, kurutma ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. 
  • Taş değirmen ile evinizde yulaf unu üretebilir ve tarifimizi hayata geçirebilirsiniz. Tahılları kolayca un haline getirmenize yardım eden değirmenler, evinde taze unu istediği miktarda öğütmek isteyenlerin kurtarıcısı oluyor. 

Siz de Defya koleksiyonunda yer alan çeşit çeşit ev aleti yardımıyla evinizde rafine şekersiz, doğal üzüm pestilinin lezzetine varabilirsiniz. Üzüm pestilinin eşsiz faydalarını hayatınıza katabilirsiniz. 

 

Üzüm Pestili Nedir?

Birçok meyvenin suyunun yoğunlaştırılması ve kurutulması ile yapılan atıştırmalıklara pestil deniyor. Üzüm pestili ise adından da anlaşılacağı üzere yeşil veya kırmızı üzümden yapılan pestili işaret ediyor. Geleneksel bir işlem olan pestil yapımı, meyvenin doğal tadını, besin değerini ve özelliklerini korumanın en pratik yollarından biri. Eski yıllarda güneşte kurutulan üzüm pestili, günümüzde çevresel kirlilik ve şehir şartları gibi nedenlerle kurutucularda kolaylıkla yapılabiliyor. Kuru meyve olarak kategorize edebileceğimiz atıştırmalığın lif ve antioksidan yönünden zengin olması ise en önemli avantajı. Üzüm pestilinin faydaları nedeniyle lif bakımından cömert besinler tüketmek isteyenler ilk tercihlerinde ona yer veriyor. Ayrıca enerji ihtiyacını karşılamak, lezzetli ve besin değeri yüksek atıştırmalıklarla ara öğünler geçirmek isteyenler de yine üzüm pestilinin faydalarından yararlanıyor.  

 

Üzüm Pestili Faydaları Nelerdir?

Akademik çalışmalar üzüm pestilinin faydalarını gözler önüne seriyor. 

  • Üzüm suyu ve üzüm pestili antioksidan yönüyle serbest radikallerle savaşı destekliyor. 
  • Antienflamatuar özelliği inflamasyona karşı bedene yardımcı oluyor. 
  • Lifli içeriği bağırsak mikrobiyotasını düzenleyici etki gösteriyor. Sindirimi destekliyor. 
  • Üzüm pestili antikanser etki vadediyor. 
  • Yapılan araştırmalar üzüm pestili ve suyunun kalp koruyucu etki sağladığını ortaya koyuyor. 
  • Üzüm içerdiği doğal şeker ile vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için hızlı bir kaynak. 
  • A, C vitamininin yanı sıra potasyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından da zengin olan meyve, bağışıklığın kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. 
  • İçerisindeki demir sayesinde kansızlığın giderilmesinde önemli rol oynuyor. 

Üzüm pestilinin faydaları oldukça çok, ancak içeriğindeki şeker nedeniyle yoğun miktarda tüketimi faydadan çok zarar getirebiliyor. Kilo alımı, kan şekerinde yükselme gibi sorunlara yol açabilen atıştırmalığın ölçülü tüketilmesi önem arz ediyor. Dengeli ve çeşitli bir beslenme stili benimsemeli ve özel bir sağlık probleminiz varsa mutlaka hekiminize danışmalısınız.

 

Üzüm Pestili Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Üzüm pestili nasıl yapılır sizlerle paylaştık. Ancak üzüm pestilinin faydalarını deneyimlemek ve mükemmel sonuç elde etmek için dikkat etmeniz gereken püf noktalar mevcut. 

  • Öncelikle üzüm pestili yapımında olgun, taze ve hasarsız üzümler kullanmalısınız. Kararmış, çürümüş, küflü veya ekşimiz üzümler yerine tatlı ve olgun olanları tercih etmelisiniz. Beresiz ve sağlam olanları seçmeniz önemli. 
  • Seçtiğiniz üzümleri saplarından ayıkladıktan sonra iyice yıkamalısınız. Önce karbonatlı, sonrasında sirkeli suda yıkamalı, iyice durulamalı ve nazikçe kurulamalısınız. 
  • Üzümlerin suyunu çıkarırken besin değerini maksimize etmek için soğuk ve yavaş sıkım yapan bir cihaza ihtiyacınız var. Özellikle katı meyve sıkacaklarını kullanacaksanız filtresinin tıkanmamasına dikkat etmeli, çekirdeksiz üzümleri tercih etmeyi ihmal etmemelisiniz. 
  • Suyunu çıkardığınız üzümleri düşük ateşte pişirmeniz gerekiyor. Yüksek ateş tencerenin dibinin tutmasına ve pestilin yanık kokmasına neden oluyor. Elbette bu sırada besin değerinin azalması da olası. Diğer taraftan sonra derece kanserojen olan yanıklar, üzüm pestilinin faydalarından yararlanmanızı etkiliyor.
  • Pişirme sırasında aralıksız olarak karıştırmaya devam etmelisiniz. Püre göz göz olana, rengi koyulaşana kadar pişirmeyi sürdürmelisiniz. 
  • Güneşte kurutma günümüzde hijyen açısından birçok risk barındırıyor. Hava kirliliği, küf ihtimali gibi sorunlar nedeniyle kurutucularda kurutma yapmayı tercih etmelisiniz. 
  • Kurutma süresinin ortalama değerleri elinizde olsa da kontrollü davranmalısınız. Kuruyan ürünü zamanında çıkarmalısınız. 
  • Kuruma sonrası üzün pestilinin faydalarını korumak için ürünü vakumlu kaplarda muhafaza edebiliriz. Kuru, güneşten ve nemden uzak alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. 
  • Herhangi bir sağlık sorununuz, diyabet gibi problemleriniz varsa hekiminizden destek almalısınız. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuzun onayını almalısınız. 

 

Üzüm Pestili Besin Değeri Nedir?

Üzüm pestili, üzüm meyvesinin yoğunlaştırılarak kurutulmasıyla elde edildiğinden besin değeri açısından zengin bir atıştırmalık. İşte yaklaşık 100 gram üzüm pestilinin temel besin değerleri:

  • Kalori: Ortalama 250-300 kcal
  • Karbonhidratlar: Ortalama 65-75 gram
  • Lif: Ortalama 4-6 gram
  • Şeker: Ortalama 45-55 gram
  • Protein: Ortalama 2-3 gram
  • Yağ: Ortalama 0.5-1 gram

Besin değerinin üzümün cinsine, üzüm pestiline ekleyeceğiniz yemiş ve tohumlara bağlı olarak değişeceğini aklınızda tutmalısınız. Lif, vitamin ve mineral içeriği ile sağlık için üzüm pestilinin faydaları fazla olsa da şeker oranı nedeniyle tüketiminin kısıtlı tutulması önem taşıyor. 


  
Etiketler: defya
Eylül 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR