Vücudunuz sağlıklı hücreler, mikroplar, bakteri ve serbest radikaller arasında bir savaşa her an ev sahipliği yapıyor. Zinde ve sağlıklı bir beden için vücudumuzdaki sistemler var güçleri ile çalışırken aldığımız antioksidan besinler bu savaş için adeta birer cephane gibi depolarımızı dolduruyor. Diyabet, kanser gibi bilinen kimi hastalıklar ise bedenin sağlık fonksiyonlarındaki bozulmaların uzun vadeli sonuçları olarak değerlendiriliyor. İşte antioksidan nedir konulu yazımızda, sizlere uzun vadede zindeliğini bir bedene sahip olmak için sistemi doğru besinlerle güçlendirmenin ipuçlarını sunacağız. Defya’nın derlediği detaylı bilgiler ışığında siz de şu sorulara cevap bulabileceksiniz:
- Antioksidan Nedir?
- Antioksidanın Faydaları Nelerdir?
- Antioksidan Zengini Yiyecekler Nelerdir?
- Antioksidan Zengini Tarifler Nasıl Hazırlanır?
Antioksidan Beslenmeye Yardımcı Defya Cihazları
Sizleri antioksidan besinleri daha çok tüketmeye teşvik edecek kullanışlı Defya cihazları ile tanıştırarak yazımıza başlamak istiyoruz:
- Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı insan dişlerini taklit eden manyetik çift dişli öğütücü mekanizmaya sahip. Bu sayede meyve ve sebzelerin suyunu sıkarak besin değerlerini maksimum seviyede bardağınıza taşıyor. Onunla bebek mamaları, kuruyemiş ezmesi, pateler ve meyve sorbeleri gibi çeşitli ürünleri kolayca hazırlayabilirsiniz. Ayrıca antioksidan zengini yabani deve dikeni, karalahana, buğday çimi ve çam iğneleri gibi malzemeleri bile sıkabilirsiniz!
- Tribest Solostar 4 Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı yatay formu ile özellikle yeşil yapraklı sebzeleri sıkmak için ideal. Küçük gövdesiyle dikkat çeken cihaz, güçlü çiğneme metodu ile meyve ve sebzeleri 47 RPM yavaş hızda sıkıyor. Bu sayede tüm besin öğelerini oksitlenmeden ve ısıdan koruyarak bardağınıza getiriyor. Sıkacaklar ile antioksidan yönünden zengin meyve ve sebzelerin suyunu sıkarak siz de karışık içecekler hazırlayabilir, juice tarifleri ile mutfağınızda antioksidan faydalarını deneyimleyebilirsiniz.
Antioksidan Nedir?
Vücuda zarar verebilen ve sağlıklı hücrelerde hasar oluşturabilen bileşiklere serbest radikaller adı veriliyor. Diyabetten kalp hastalıklarına ve hatta kansere kadar birçok sorunun başlangıç noktasını oluşturan serbest radikal hasarına karşı en önemli savunmayı antioksidanlar sağlıyor. Antioksidan nedir diye soranlara, vücuttaki serbest radikal bileşenlerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan maddelere antioksidan denir şeklinde cevap vermek mümkün. Antioksidanlar daha çok meyvelerde, sebzelerde, tam tahıllarda bulunuyor. Ayrıca E vitamini ve C vitamini gibi vitaminlerde antioksidan etkileriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Aslında Her canlı bedeni, serbest Radikal gibi bileşenleri ve vücutta oluşan oksidatif hasara karşı kendi savunmasını yapabilme gücüne sahip. Örneğin glutatyon adı verilen hücresel antioksidan vücutta üretilebiliyor. Tüm canlıların yaşamda kalma sırlarından biri olan Bu maddelerin dışarıdan alımı da oldukça önemli. Peki antioksidan gıdalar neler? Meyveler, sebzeler, kahve, yeşil çay ve bitter çikolata en iyi antioksidan kaynaklarından bazıları.
Antioksidanların bir diğer özelliği ise işlenmiş gıda türündeki paketli ürünlerin raf ömrünü uzatması. Bu nedenle birçok hazır gıdanın içinde katkı maddesi olarak antioksidanları görmeniz de mümkün, özellikle koruyucu olarak C vitamini kullanıldığına rastlayabilirsiniz. (Kaynak)
Temelde iki çeşit, suda ve yağda çözünen antioksidanlar olduğundan bahsedebiliriz. Suda çözünen antioksidan çeşitleri hücre içi ve dışındaki sıvılarda, yağda çözünenler ise hücre zarında etkinlik gösteriyor. C vitamini suda, E vitamini yağda çözünen antioksidanlara örnek olarak verilebiliyor.
Antioksidanın Faydaları Nelerdir?
Yapılan çalışmalar, antioksidan faydalarının yoksunluğu durumunda ortaya çıkan kronik rahatsızlıklarla anlaşılabildiğini göz önüne seriyor. Öyle ki antioksidanlar yönünden fakir beslenmek görme kaybından kanser gibi kronik hastalıklara kadar birçok rahatsızlıkla ilişkilendiriliyor. Ayrıca antioksidan zengini dengeli beslenme alışkanlığı olan kişilerin kronik rahatsızlıklara yakalanma riski diğerlerinden çok daha az görülüyor. (Kaynak)
Ancak araştırmaların detaylarına bakıldığında, günümüzde yapılan plasebo kontrollü çalışmalar antioksidan takviyelerinin tek başına bu yetkinlikte olup olmadığına dair şüpheler uyandırıyor. Çelişmalar gıdaların takviyelerle kıyaslandığında, oksidatif hasar üzerinde daha etkili olduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle, antioksidanların yararı aşikar ancak bu yarar gıdalarda yer alan bol lifli gıdalardan, vitamin ve minerallerle etkileşim içinde, meyve ve sebzelerden alındığında şüphe götürmez bir şekilde daha etkili. Çalışma sonuçlarına göre antioksidan bileşenler, sinerjik çalışan yapıya sahip. Gıdalardaki içerik denklemi bozulduğunda aynı etkinin alınıp alınamayacağı tam olarak muamma. Bu nedenle antioksidanları bir hap içinde takviye olarak almanın yararlarına dair umut verici verilerden söz etmemiz imkansız.
Antioksidan Zengini Yiyecekler Nelerdir?
Oksidatif stres ile savaşta elinizi güçlendirecek, bedeninizin serbest radikal hasarından korunmasını sağlayacak, antioksidan faydalarını deneyimlemeniz için size destek olacak besinlerin başında şunlar geliyor:
- Bitter çikolata: Mineral ve antioksidan yönünden zengin olan bitter çikolata inflamasyonu azaltarak dolaylı olarak kalp hastalıkları riskini aşağı çekiyor. Elbette çikolatanınn kakao oranının yüksek ve mümkün olduğunca az şeker içermesi gerekiyor. (Kaynak)
- Son yıllarda ülkemizde oldukça popüler hale gelen pekan cevizi de mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin. Sağlıklı yağlar içeren ancak kalorisi de yüksek olan bu yemişi yerken porsiyon kontrolünü ihmal etmemelisiniz.
- Yaban mersini bir diğer antioksidan faydaları sunan besin… Araştırmalar, yaban mersini tüketmenin beyin fonksiyonlarında yaşla beraber oluşan azalmayı geciktirebileceğini, iltihap ve serbest radikal hasarı üzerinde nötrleştirici etki sunabileceğini gösteriyor. Ayrıca meyvenin LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceği de kayıtlara geçiyor.
- Birçok kırmızı meyve gibi çilek, antioksidan yönünden zengin gıdalar arasında. C vitamini ve antosiyanin içeren meyve, kolesterolün azaltılmasına yardımcı oluyor. HDL kolesterolü yükselterek kalp hastalıkları riskinin azalmasına destek veriyor.
- Karaciğer dostu olarak bildiğimiz enginar, antioksidan konusunda da oldukça cömert. İçerisindeki lifler, mineral ve klorojenik asit ile tip 2 diyabet riskinin azaltılmasında rol oynayan enginarlar ayrıca kalp dostu olarak gösteriliyor. (Kaynak)
Bilgilendirme amaçlı hazırladığımız antioksidan nedir, antioksidan faydaları nelerdir başlıklı yazımızdaki açıklamalar tedavi amacı taşımıyor. Herhangi bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Önerilerimiz tedavi amacı taşımaz. Lütfen herhangi bir sorunda doktorunuzdan bilgi alınız. Doktorunuzun özel sağlık durumunuzu değerlendirerek uygun gördüğü tavsiyelerimizi hayata geçirebilirsiniz.
Antioksidan Zengini Tarifler Nasıl Hazırlanır?
Sizlere Defya mutfağında sevgiyle hazırlanan antioksidan faydalarını mutfağınıza getirecek çeşit çeşit tarif sunuyoruz. Siz de antioksidan zengini yiyeceklerle iyi yaşamın en leziz halini deneyimleyebilirsiniz:
- Mısır Cipsi ve Enginar Dip Sos Tarifi, Ceyda Artun imzası ile Defya mutfağında. Antioksidan yönünden zengin yiyecekler arasında sayılan enginarın başrolde olduğu bu tarifte bizlere gıda kurutucular ve blender modelleri eşlik ediyor.
- Yaban Mersinli Tart yine Ceyda Artun’un bitki temelli harika tariflerinden bir diğeri… Antioksidan faydalarını hissetmek için tercih edeceğiniz en lezzetli meyvelerden olan yaban mersini, bu tarifle tatlı menünüzü zenginleştirmeye geliyor. Yulaflı tart hamuru ve yaban mersini kreması ile özel günlerinizde rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Siz de antioksidan faydaları için meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz. Gıda takviyeleri yerine, beslenme tarzı değişiklikleri ile doğal bileşenleri bir arada alabilir, besinlerden maksimum yarar elde edebilirsiniz. Antioksidanların gücünü yaşamınızda hissetmek için karışık meyve suları, rengarenk salatalar, çeşitli bitki temelli tarifler Defya’nın tarif sayfalarında sizleri bekliyor.