Atıksız Mutfak Nedir? & Defya İle Sürdürülebilir Yaşamın Adımları

Atıksız Mutfak Nedir? & Defya İle Sürdürülebilir Yaşamın Adımları

İyi yaşam mottosu ile evlerinizde kullanabileceğiniz fonksiyonel yardımcıları sizlerle buluşturan, güncel teknoloji ürünü mutfak yardımcıları ile hayatı kolaylaştıran Defya, atıksız mutfak dosyasını açıyor. Geleceğimiz ve bütçemiz için önem taşıyan sürdürülebilir yaşam, hem israfın önlenmesi hem de kaynakların bilinçli tüketimi için hayati derecede önemli görülüyor. Oysa mutfakta alınacak ufak önlemler, tercih edilebilecek yenilikçi cihazlar, hayatta dikkat edilecek küçük farklar, geleceğin büyük adımlarını oluşturuyor. Siz de atıksız mutfak fikri ile barışarak daha iyi bir yaşam ve dünya için çalışabilirsiniz. Yazımızda yer alacak detaylar:

  • • Defya ile atıksız mutfak kurmanın en pratik yolları sizlerle. Farklı ürünleri ile yaşamı kolaylaştıran Defya, aynı zamanda mutfakta israfın da önüne geçmeye yardımcı oluyor.
  • • Atıksız mutfak nedir, sıfır atık ile yemek yapmak mümkün müdür beraber inceliyoruz.
  • • Atabileceğiniz temel adımları listelememizin ardından,
  • • Atıksız mutfak uygulamalarını paylaşarak sizlere stratejik ipuçları veriyoruz.
  • • Sıfır atık sisteminin uzun vadeli faydalarından konu açıyoruz.

Defya mutfağında her zaman gıdaya hak ettiği değeri veriyor, iyi yaşam için hayatımızı yönlendirirken besinlerden maksimum fayda elde etmenin yolunu arıyoruz. Eğer siz de iyi yaşam yolculuğunda bize eşlik etmek isterseniz Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Defya ile Atıksız Mutfak Kurmanın Kolay Yolları

Defya’nın dünyamıza ve yaşama dost ürünleri arasında arıtıcılar, kurutucu ve doğrayıcılar sayılabiliyor. Farklı özellikleri ile atıksız mutfak oluşturmaya yardımcı olan ürünlerin faydasını artırmak için yemeklerinizi plan dahilinde yapmaya özen göstermelisiniz. Örneğin haftalık veya birkaç günlük planlarla yemek için alışveriş yapabilir, bir yiyeceğin farklı bölümlerini birden çok yemekte değerlendirerek israfın önüne geçebilirsiniz. Mesela akşam yemeğine brokoli yapıyorsanız, bir sonraki gün için brokoli saplarının da içinde olduğu besleyici bir sebze çorbası deneyebilirsiniz. Atıksız mutfak için verdiğimiz küçük ipuçlarımız sayesinde, mümkün olan en yüksek emek, zaman ve bütçe tasarrufunu hayata geçirebilirsiniz.

Defya Su Arıtıcılar İle Su İsrafını Azaltma

Geleneksel arıtma yöntemleri, suyu temizlerken bir yandan atık su çıkararak bir anlamda bir miktar suyun ziyan olmasına neden oluyor. Oysa Defya koleksiyonunda yer alan British Berkefeld ürünleri, iki hazneli yapıya sahip. Üst hazneye konulan su, seramik filtrelerden aşağı inerek arıtılıyor. Alt hazneye indiğinde içime uygun oluyor. Herhangi bir atık su çıkarmayan portatif arıtma sistemi, içilebilir özellikteki tatlı suların temiz ve arınmış içme suyu olarak değerlendirilmesine katkı sağlıyor. Suyunun temiz (ağır metal karışmamış, tuzlu olmayan) olduğu bilinen akarsulardan, derelerden, şebekelerden alınan suyun arıtılması sonucu temiz içme suyu elde edilebiliyor. Hem diğer arıtıcılara göre su israfına son veren ürünler hem de damacana kullanımını bıraktırarak birçok yönden sıfır atık için avantaj vadediyor. 

British Berkefeld 6 Lt Portatif Su Arıtma Cihazı – 2 Filtre - W9361136 ailenin en küçük hacimli üyesi. Montaj ve elektrik gerekmeden kullanılan ve kolay kurulan arıtıcı parazit ve partikülleri %99.99 oranında arındırıyor. Toksik kurşunu %99.5 temizlerken filtrelerde yer alan aktif karbon ile klor üzerinde etki gösteriyor. İçerisindeki emprenye gümüş ile bakterileri önlüyor.

Defya Kurutucu İle Yiyeceklerin Ömrünü Uzatma

Mutfakta mevsiminde, en uygun fiyatlı zamanında bol bol alınan sebze ve meyvelerin israf olmasına üzülüyor musunuz? Yalnız değilsiniz… Defya koleksiyonunda yer alan Tribest Sedona ve Wartmann kurutucular ile siz de gıdaları kurutarak raf ömürlerini uzatabilirsiniz. Üstelik besleyicilikten ödün vermeden…

Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH küçük mutfaklarda dahi rahatlıkla kullanılabiliyor. Az yer kaplayan ve çalışırken düşük ses çıkaran cihaz, paslanmaz çelik tepsileri ve dış kasası ile şıklık vadediyor. Onunla mevsiminde aldığınız sebze ve meyveleri kurutarak dört mevsim tüketebilirsiniz. Kurular, pestiller, krakerler yapabileceğiniz cihaz, 25 ile 90 derece arasında dilediğiniz ısıya ayarlanabiliyor. Ayrıca 30 dakikadan 72 saate kadar farklı zamanlama imkanı sunuyor.

Defya Doğrayıcı, Blender ve Mikser İle Gıda Atıklarını Değerlendirme

Defya ürünleri arasında bulunan şu ürünler de atıksız mutfaklara destek oluyor:

  • • Tribest Cam Personal Blender dayanıklı cam kapları ile fonksiyonellik sunuyor. Değiştirilebilen kapaklar sayesinde kaplar taşıma için de kullanılıyor. Sebze ve meyvelerden smoothieler, soslar yapmaya yardımcı olan cihazın hazneleri, kapak değişimi ile taşıma kabına dönüşerek avantaj vadediyor. 500 W gücündeki kişisel blender, buz dahi kırabilen özel tasarımıyla dört mevsim parçalama, öğütme işlemlerinde çalışkan yardımcınız olarak boy gösteriyor.
  • • Lurch Müsli El Rondosu ile elektrik gerekmeden sadece el gücü ile sebzeleri küçük küçük doğrayabilirsiniz. Salata yapmayı kolaylaştıran, artık sebzeleri değerlendirmeye yardımcı olan ve elektrik kaynaklarının fazla tüketilmesine karşı manüel olması ile avantaj sağlayan ürün, keskin bıçaklara sahip. Razor tech teknolojisi ürünü keskin bıçaklar, Alman tasarımının gücü ile birleşiyor. Size saniyeler içinde doğranan soğanın, yeşillik ve sebzelerin pratikliği ile kısa sürede yemek yapma konforunu deneyimlemek kalıyor. Üstelik sebzeleri sulandırmıyor!

Atıksız Mutfak Nedir?

Sürdürülebilir mutfak olarak da adlandırılan atıksız mutfaklar, gıda israfına yaratıcı çözümler bulma hedefinin ürünü. Tek kullanımlık ürünlerden uzaklaşmak, gıdanın tüm parçalarını değerlendirmek olarak özetleyebileceğimiz atıksız mutfak, yalnız evlerimizde değil endüstriyel alanlarda da geçerli bir konsept. Bugün birçok restoran, kafe ve otel, atıksız mutfak konseptini hayata geçiriyor. Biraz strateji ve planlama, elbette biraz da pratik ile evlerde de kolaylıkla sıfır atık sistemine geçilebiliyor.

Atıksız Mutfak İçin Temel Adımlar Nelerdir?

Gezegenimizin geleceği, bütçenin doğru kullanımı ve gıdaların israf edilmemesi için siz de atıksız mutfak fikrine sıcak bakıyor ancak bir türlü nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız çevre dostu mutfak ürünleri sunan Defya’nın temel adımlarına kulak verebilirsiniz. Atıksız veya sıfır atık sistemi, yemek pişirirken mümkün olduğunca az ambalaj, çöp, yiyecek bırakmaya dayanıyor. Bu bağlamda üç temel adımdan söz etmek mümkün.
 

  • • Azalt: Atıksız mutfaklarda azaltmanız gerekenlerin başında ambalajlar, tek kullanımlık malzemeler, kağıt ürünler ve porsiyonlar geliyor. Sıfır atık için ilk olarak paketsiz sebze-meyve almaya yönelebilir, alışveriş yaptığınız marketleri de manav reyonlarında daha az atık çıkarmaları için uyarabilirsiniz. Ayrıca tek kullanımlık kahve filtresi yerine kumaş seçeneklere yönelmek, tek kullanımlık bardak-tabak yerine porselen veya seramikleri tercih etmek, daha az kağıt havlu ve peçete kullanmak gerekiyor. Onun yerine kumaş peçeteler tercih etmek mümkün. Son olarak yemekler sıklıkla artıp çöpe gidiyorsa, daha küçük porsiyonlarda yemek yapmaya alışmak da atıksız mutfak gereklerinden biri.
  • • Değerlendir: Yeniden kullanmanın öğütlendiği değerlendirme adımına göre, alınan ürünlerin paketleri ile başka neler yapılabileceği düşünülüyor. Yoğurt kaplarından saksı yapmak bunun bir örneği.
  • • Geri dönüştür: Daha önce çöp olarak gördüğünüz gıda artıklarını geri dönüştürmeye ne dersiniz? Patates kabuklarından cips yapabilir, sebze meyve artıklarını kompostlayabilirsiniz.

Atıksız mutfağın temel adımlarını öğrendiğimize göre biraz daha uygulama örneği ile hayal gücünüzü harekete geçirebiliriz.
 

Atıksız Mutfak Uygulamaları Nelerdir?

Defya ile atıksız mutfak uygulamaları sizlere ilham verebilir. Siz de kendi sürdürülebilirlik örneği uygulamalarınızı Defya Ailesi sosyal medya hesapları ile paylaşarak iyi yaşama meraklı takipçilerimizin haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

  • • Yiyemediğiniz, fazla gelen, olgunlaşmış ve çöpe gitmesine sayılı günler kalmış meyvelerinizi blender çeşitleri aracılığıyla smoothie veya sorbe yapabilirsiniz. Hatta özellikle olgunlaşmış meyveler, yaz aylarında sorbe halinde çok daha leziz oluyor.
  • • Yumurta kabuklarını, sebze artıklarını kompostta kullanabilir, gerekli kompost malzemeleriniz yoksa dahi yumurta kabuklarını saksı bitkilerinize besin olarak verebilirsiniz.
  • • Plastik damacanalar ile su almak yerine su arıtıcılar kullanarak musluktan akan şebeke suyunu içme suyuna dönüştürebilirsiniz. Böylelikle hem plastik atıkları azaltmış hem de uzun süre durgun kalmış su tüketmemiş olursunuz.
  • • Limon kabuklarını temizlik sırasında ovma işlemlerinde kullanabilirsiniz.
  • • Yeşilliklerin kullanılmayan saplarını içme sularının içine atarak suları aromalandırabilir veya juice yapımında kullanabilirsiniz.
  • • Sebze artıklarını, kabuklarını temizledikten sonra stock yapımıyla değerlendirebilirsiniz. Soğan kabuklarının havuç sapları ve kereviz yaprakları ile beraber sebze, et veya balık suyu olarak mutfağınızda değerlenebileceğini biliyor muydunuz?
  • • Aldığınız sebzenin sapları yenir mi kontrol ettikten sonra yeniyorsa karışık sebze soteleri yapabilirsiniz. Örneğin pancar saplarının pancarın kendisinden daha besleyici olduğunu öğrenerek sotelerinizi renklendirebilirsiniz.
  • • Sebze kabuklarını incecik doğrayarak kurutucular vasıtasıyla kurutabilir, cips gibi keyifle tüketebilirsiniz. Çok küçük parçaları kuruttuktan sonra çeini yerine kullanabilir veya blend ederek karışık toz baharat yapabilirsiniz.

Atıksız Mutfak Konseptinin Uzun Vadeli Faydaları

Mutfağınızda tek kullanımlık ürünlerden vazgeçerek, sebze ve meyvelerin her parçasını kullanmaya çalışarak, kompost yaparak birçok farklı açıdan fayda sağlayabilirsiniz. Atıksız mutfakların faydaları arasında kuşkusuz ilk sırada gezegene olan yararlar sayılıyor. Daha az çöp ve atık, kaynakların daha bilinçli tüketimi ve yarınlarımız olan çocuklarımıza daha iyi bir yaşam vaadi demek.

Diğer taraftan yapılan çalışmalar Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl tüm gıdaların %25 ile %40’ının çöpe gittiğini gösteriyor. Bir kişinin 1 yıl atıksız mutfak adımlarına dikkat etmesi durumunda 300 kilograma varan gıda israfının önüne geçilebileceği tahmin ediliyor. Bu da ciddi oranda bütçe tasarrufu anlamına geliyor. (Kaynak) Ayrıca daha az gıda israfı kaynakların veriminin artması anlamına geliyor. Daha az israf ve atıksız mutfak sayesinde tüm insanların daha kaliteli gıdalara ulaşma imkanının artması mümkün.

Etiketler: atıksız mutfak
Temmuz 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR