Bir avokado çekirdeğinin filizlenebileceğini biliyor muydunuz?
Çekirdekten avokado yetiştirmek filizlenme ile başlar. Bir avokado çekirdeğini filizlenmeye ikna etmek için ihtiyacınız olan tek beceri sabırdır - çünkü bir filizin çıkması genellikle altı ila sekiz hafta sürer. Bazı kaynaklara göre, avokado çekirdeğinden küçük avokado fidesine geçiş iki ila altı hafta kadar sürer. Süreci bu zihniyetle benimserseniz ve çekirdeğinizin öldüğünü düşünerek çok çabuk pes etmeyeceksiniz.
Bir avokado ağacını çok fazla çaba harcamadan iç mekanda filizlendirip ekmek eğlenceli ve ucuz bir bahçecilik projesi olmanın yanısıra, çocukların da keyif alabileceği gerçekten harika bir bilim deneyi veya eğitici okul tatili projesi olabilir.
Ancak, başlamadan önce ektiğiniz avocado çekirdeğinin bir ağaca dönmesi ve meyve vermeye başlamasının en az beş yıl alabileceğini bilmenizde yarar var. İyi haber şu ki, bu proje için ihtiyacınız sadece bir avokado çekirdeği, birkaç basit malzeme ve bazı temel bakım ipuçlarını anlamaktır.
Avokado Çekirdeği Nasıl Filizlendirilir?
Bir tohumdan kendi avokado ağacınızı yetiştirmenin en iyi yanı, muhtemelen başlamak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olmanızdır. Bir avokado tohumunu filizlendirmek ve (umarım) bir avokado ağacı yetiştirmek için bu basit adımları izleyin.
Adım 1: Avokado Tohumunu Hazırlama
Avokadonun içindeki çekirdeği dikkatlice çıkarın. Temizlemek için tohumu hafifçe durulayın. Çekirdeğe meyve parçaları yapışıyorsa, eti yumuşatmak için 10 dakika kadar ıslatın. Çekirdeği kaplayan kahverengi deriye zarar vermeyin - bu tohum örtüsüdür.
Adım 2: Askıları Yerleştirme
Kökler tohumun dibinden büyür. Dolayısı ile filizlendirme için çekirdeğin alt tarafı aşağı gelecek şekilde konumlandırmak gerekir. Çekirdeğin alt kısımı daha düz iken üst uç biraz daha sivridir. Çekirdeğin meyvenin içinde duruş şekli, size üst ve alt kısım hakkında iyi bir ipucu verir. Üst kısım meyvenin gövde ucuna yakındır. Çekirdeğin alt ve üst kısımlarını belirledikten sonra dış kenarlarına eşit aralıklar ile dört kürdan sokun. Bu kürdanlar çekirdeği bardağın üstünde askıda tutmaya yarayacak.
Adım 3: Suya Koyma
Bir avokado çekirdeğini filizlendirmenin püf noktası, çekirdeğin altını nemli tutmaktır. Bunu yapmak için, çekirdeği, batırdığınız kürdanlar kabın kenarlarına gelecek şekilde bir bardak veya küçük ağızlı bir kavanozun üstüne yerleştirin. Çekirdeğin alt yarısı suyun içinde kalacak şekilde su ekleyin. Çekirdeğinizin filizlenmesi için alt kısmı sürekli nemli kalmalıdır. Bunu sağlamak için kabın içindeki su eksildikçe yeniden su eklemeyi unutmayın.
Adım 4: Köklendirme
Tohumunuzu doğrudan güneş ışığı almayan, sıcak ve aydınlık bir yere koyun. Suyu haftada bir veya kirlendiği zaman değiştirin. Çekirdeğin filizlenmeye başlamadığını tohumun üst kısmının kurması ve dıştaki kahverengi kaplamanın düşmesinden anlayabilirsiniz. Bu aşamada çekirdek yukarıdan aşağıya doğru yarılır. Aynı zamanda çekirdeğin dibinden küçük bir kök çıkar. Kök biraz büyüdükten sonra çekirdeğin tepesinden yükselen bir sürgün belirir. Kök oluştuktan sonra su seviyesinin düşmesine özen göstermek önemlidir, avokado filizinin hayatta kalması için köklerin devamlı suda olması gerekir.
Adım 5: Budama ve Ekme
Bitkinin dallanmasını ve gürleşmesini sağlamak için, avokado çekirdeğinden sürgün veren sap 15-18 cm uzunluğuna ulaştığında 7 cm olacak şekilde budayın. Yeni yapraklar çıktıkça kök kalınlaşacaktır. Bitki tekrar 15 cm boyuna ulaşınca, yaklaşık 25 cm genişliğinde bir saksıya, çekirdeğin alt kısmı toprak altında kalacak şekilde ekin.
Adım 6: Büyütme ve Geliştirme
Saksıya ektiğiniz avokado bitkisini güneşli bir yerde konumlandırın. Saplar 30 cm’e ulaştıkça budayarak tekrar 15’cm boyuna getirirseniz bitkinin dallanmasını ve gelişmesini sağlarsınız. Saplar uzadıkça bu budama yöntemini uygulamaya devam edin. Bitkinizin daima nemli olmasını sağlayacak şekilde sık su verin ve yaprakların solacak kadar kurumasına izin vermeyin. Yaz aylarında, bitkiyi dışarıya taşıyarak daha güçlü güneş ışığı almasını sağlayabilirsiniz, ancak havalar fazla soğumadan (10 C’nin altına düşmeden) tekrar içeri almayı unutmayın.
Avokado Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Avokado çekirdeği ile yapabilecekleriniz, filizlendirerek bir bitki yetiştirmekten fazladır. Çekirdeği çiğ olarak veya çay halinde tüketmek de mümkün. Bazı kaynaklar vegan beslenme için de harika bir kaynak olan avokado çekirdeği tüketiminin sağlığa faydalı olduğundan bahsediyor. Surfside Guardian surfguardcr.com’da yayınlanan bir makalede bahsi geçen faydaların bazıları şöyle:
Avokado çekirdekleri, lezzetli kremalı avokado meyvesinin %18'inden fazlasını oluşturur ve genel alışkanlıkla bir kenara atılır. Ancak, yapılan çalışmalarda, bir avokadodaki antioksidan içeriğinin %70'inden fazlasınının çekirdekte olduğu ve dolayısı ile avocado çekirdeğinin bir çok faydaya sahip mükemmel bir besin kaynağı olduğu bulunmuştur.
Doğal yağlar, vitaminler ve minerallerle birleşen inanılmaz lif içeriği, sindirimin iyileşmesine, iltihaplanmanın azalmasına yol açar ve hatta kanser hücrelerinin gelişimini önlemeyle bağlantılıdır. Çekirdeği tüketmek, alışılmadık gibi görünse de, onu dörde bölüp, inanılmaz bir sağlık vuruşu için meyve sularına, smoothie'lere ve soslara karıştırmak kadar kolaydır. Ayrıca toz haline getirilebilir ve yemeklere ve yaratıcı tariflere serpilebilir, böylece minimum çabayla yeni sağlık zirvelerine ulaşmanıza yardımcı olur.
İşte bir avokado çekirdeği yemenin sağlığa 10 faydası:
1. Zengin Antioksidan Kaynağı
Singapur Ulusal Üniversitesi, avokado, mango ve diğer tropik meyve tohumlarındaki antioksidan içeriğini gözlemlemek için 2003 yılında bir araştırma yaptı. Meyvenin tohumlarının, meyvenin kendisinden %70 daha fazla antioksidan değeri içerdiğini ve bu değerin yenirse vücutta hücresel düzeyde oksidatif stresi önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.
Antioksidanlar hücresel yaşlanmayı azaltır, iltihapla savaşır ve tüm vücudun durumunu iyileştirir.
2. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Çeşitli kanser türlerine tedavi bulmak için yapılan onlarca yıldır araştırmalar yapılmakta. Son zamanlarda dikkat çeken bir çalışma, avokado tohumları ile Akut Miyeloid Löseminin (AML) önlenmesi arasındaki bağlantı ile ilgili. AML kemik iliğinden kaynaklanır ve bir kez geliştiğinde lösemi şeklinde kan dolaşımına yayılır.
Nisan 2015'te Kanada'daki Waterloo Üniversitesi ve Sina Dağı Hastanesi'nden bilim adamları, test edilmemiş çeşitli bileşiklerin AML kanser hücreleri üzerindeki etkisini incelemek için İtalya'daki Perugia Üniversitesi'nden bilim adamları ile bir araya geldi ve bu çalışma avokado çekirdeklerinin en etkili olduğu kanıtlandı.
Avokatin B olarak bilinen bir bileşiğin yalnızca AML kanser hücrelerini yok etmekle kalmayıp, aynı zamanda sağlıklı kan hücreleri üzerinde sıfır olumsuz yan etkiye sahip olduğu bulundu; bu, mevcut kanser tedavilerinin içeremeyeceği bir şey.
3. Sindirim Bozukluklarını İyileştirir
Güney Amerikalılar, avokado tohumlarının içerdiği sindirim faydalarına yüzlerce yıldır aşinadır ve onu ülser, kabızlık ve ishali tedavi etmek için kullanırlar.
Avokado tohumları, gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olan ve komplikasyonlara neden olabilecek toksinleri ve atıkları ortadan kaldıran çözünür lif ve güçlü anti-inflamatuar bileşikler içerir.
4. Kolesterolü Düşürmeye ve Kalp Hastalıklarını Önlemeye Yardımcı Olur
Hem Amerikan Kanser Derneği hem de Birleşmiş Milletler tarafından onurlandırılan bir doktor olan Dr. Tom Wu, avokado tohumlarının diğer herhangi bir doğal gıda kaynağına kıyasla en yoğun miktarda çözünür lif sunduğunu doğruladı.
Çözünür lif, kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve inmeyi önlemeye yardımcı olan kardiyovasküler sistem plak birikimi ve kolesterolden kurtulmaya yardımcı olur. Özellikle avokado tohumları, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve sağlıklı bir kolesterol dengesini geri kazanmaya yardımcı olan HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olan esansiyel yağ asitlerini içerir.
5. Aşermeyi Önlemeye Yardımcı Olur ve Yağ Kaybını Artırır
Her bir avokado çekirdeğinde bulunan yüksek miktarda çözünür ve çözünmez lif, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur, bu da öğünler arasındaki istekleri azaltır ve hızlandırılmış yağ kaybını teşvik edebilir.
Ayrıca, besin emilimini artıran ve metabolizmayı hızlandıran aşırı toksinleri ve atıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olarak, gıdaların parçalanma oranını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu, tek bir basit içerikten daha yağsız, daha sağlıklı bir bileşim anlamına gelir.
6. Kan Şekeri Dengesizliğinin Önlenmesine Yardımcı Olur
Yüksek lifli ve düşük şekerli bir diyet, kan şekeri ani yükselme ve düşüşlerini önlemeye yardımcı olur ve Tip 2 Diyabet gelişimini önleyebilir.
Avokado tohumları, zengin lif kaynağı herhangi bir şeker alımını dengelemeye yardımcı olduğu ve kan şekeri seviyelerini sabit tuttuğu için herhangi bir smoothie veya yemeğe mükemmel bir katkı sağlar.
7. Enflamasyonu Azaltır
Avokado tohumları, kronik inflamasyon geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olan kateşinler ve prosiyanidinler olarak bilinen güçlü anti-inflamatuar bileşikler içerir.
Kronik inflamasyon, artrit, hipertansiyon ve hatta Alzheimer hastalığı gibi bir dizi hastalığa ve rahatsızlığa yol açabilir ve bu da onu yüzleşilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir sorun haline getirir.
8. Cildin Sağlığını ve Görünümünü İyileştirir
Her avokado çekirdeğindeki yoğun antioksidan patlaması, güneşin zararlı UV ışınlarının yanı sıra kirlilik, kimyasallar ve modern çevremizin neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Bu, cilt dokusunun tonunu ve durumunu canlandırmanın yanı sıra yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Avokado tohumları ayrıca kırışıklıkları yumuşatmaya ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan besleyici yağlar içerir, böylece tek bir adımda daha genç ve sağlıklı görünmenizi sağlar.
9. Mantar Enfeksiyonlarını Engeller
Avokado çekirdeği ekstresinin kandida, mantar enfeksiyonları ve bakteriler üzerindeki etkisini gözlemlemek için 2009 yılında Brezilya Tropikal Tıp Derneği tarafından bir test tüpü çalışması yapıldı.
Araştırmacılar, avokado çekirdeği ekstresinin mantar bakterileri ve kandida gibi patojenleri engellemeye yardımcı olduğunu buldu. İlginç bir şekilde, sarı hummanın önlenmesine de yardımcı oldu. Diyetinize avokado tohumu eklemek, mantar enfeksiyonlarını azaltmaya ve sindirim sistemindeki iyi bakteri dengesini düzeltmeye yardımcı olabilir.
10. Mükemmel Bir Potasyum Kaynağıdır
California Avocado Society tarafından yayınlanan bir makale, avokado tohumlarının zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve bunun da onu mükemmel bir sıvı dengeleyici beslenme kaynağı haline getirdiğini gösteriyor.
Potasyum, vücuttaki fazla toksinleri ve sıvıyı atmanın yanı sıra kas kramplarını azaltmaya yardımcı olur.
Avokado Çekirdeği Filizlendirmek İçin Neler Gerekir?
- Avokado çekirdeği
- Bir kaç kürdan
- Bir bardak veya kavanoz
- 30 cm çapında bir saksı
Avokado Çekirdeği Nasıl Tüketilir?
Avokado çekirdeği göründüğü kadar güçlü değildir ve kolayca dörde bölünebilir. Soslarda, çorbalarda ve smoothie'lerde veya çay olarak kullanabileceğiniz acı ve tanen açısından zengin bir toz yapmak için parçalara ayırdığınız avocado çekirdeklerini Blendtec Designer 650 Blender gibi sadece yüksek güçlü bir blender’dan geçiriniz. Toz haline getirdiğiniz çekirdekleri Tribest Sedona Supreme Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi yardımı ile kurutarak uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Hazırlamış olduğunuz bu besleyici ve sağlığa faydalı tozu katabileceğiniz tarifler için tarif defya sayfasını ziyaret edebilirsiniz
Bizim Önerilerimiz
Filizlendirilmiş Alfalfa Yonca Filizli Smoothie tarifi