Hindistan’da doğan ve medikal bir yaklaşım olan ayurveda, ayus ve veda kelimelerinin birleşiminden meydana geliyor. Yaşam bilimi anlamı taşıyan bu kelimeler, ayurvedik beslenme ve yaşam stiliyle iyi yaşamın mümkün olacağının karşılığı. Ayurvedik beslenme ve yaşam tarzını benimseyen kişiler, bu sayede sağlıklı, iyi ve dengeli bir hayat sürülebileceğine inanıyor. Doğanın enerjisi ile uyumlanmayı hedefleyen bu sistem, beden ve ruhun ritmini yeniden düzenlemek için yönergeler içeriyor. Öyle ki ayurvedaya göre tüm hastalıklar, doğaya verilen zararla ilişkili. Bu nedenle doğal ritmi yakalamak enerjinin kolaylıkla akmasını, bedenin ve ruhun iyilik halinin devamını sağlıyor. Ayurvedik beslenme tek başına yeterli olmadığı gibi ayurveda sistemi toplu bir yaşam tarzı değişikliğini ifade ediyor. Beslenme, beden çalışmaları, yoga ve meditasyon bu sistemin birer parçası.
Yazımızda bulabileceğiniz başlıklar,
- Ayurvedik Beslenmeye Yardımcı Defya Ürünleri
- Ayurvedik Beslenme Nedir?
- Ayurvedik Beslenmede Hangi Gıdalar Tüketilir?
- Ayurvedik Beslenme Nasıl Uygulanır?
- Ayurvedik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Ayurvedik Beslenmeye Yardımcı Defya Ürünleri
Ayurvedik beslenme tarzını benimseyen kişiler özellikle doğal, besleyici ve çok çeşitli gıdalar tüketiyor. Defya ailesinin mutfak yardımcıları da iyi yaşam prensiplerini benimseyen tüketicilerin yanında. İşte ayurvedik beslenmeye yardımcı Defya ürünleri,
- Meyve sebze kurutucular, kuru meyveler, kuruyemişler doshaları dengelemek için tercih ediliyor. Ayurvedik beslenmede uzak durulan işlenmiş gıda ve atıştırmalıklar yerine sağlıklı alternatifler koymak için evinizde kurutuculara yer açabilirsiniz. Meyve ve sebzeleri besin değerlerini koruyarak kurutmayı hedef alan ürünler, doğru ısıda, uzun sürede ve ideal ortamda kurutma sağlayarak besleyiciliği muhafaza ediyor.
- Su canlandırıcılar, suyun daha canlı ve enerji dolu olmasına yardımcı oluyor. Akan suyun enerjisini şık karaflarla evlerimize getiren ürünler, farklı boyutlardaki çeşitleri ile kişisel kullanımda veya sunumlarda tercih edilebiliyor. Altın orana ve fibonacci dizilimine uygun olarak şekillendirilen su canlandırıcılar sayesinde siz de suya yaşam enerjisini yeniden kazandırabilirsiniz.
- Doğrayıcılar sebze ve meyve tüketmenin en pratik yolunu bizlerle paylaşıyor. Sebzelerden spagetti yapmak, geniş yapraklar ile lazanya hazırlamak, dakikalar içinde sert sebzeleri rendelemek Lurch ürünleri ile çok daha pratik. Razor Tech teknolojisinin ürünü olan Alman tasarımı doğrayıcı modeller ile siz de sebze meyve tüketmenin en pratik yolunu keşfedin.
Ayurvedik Beslenme Nedir?
“Ne yersek oyuz” olarak özetleyebileceğimiz ayurvedik beslenme, enerji dengesi için vücudun doshasına uygun bir yeme düzenini işaret ediyor. Vücudun ihtiyaçları ve yapısına göre şekillendirilen bu düzen, kişiselleştirilmiş şekilde mevsimsel olarak oluşturuluyor.
Evreni beş element ile tanımlayan ayurveda prensiplerine göre hava, su, boşluk, ateş ve toprak doğanın parçaları. Üç farklı dosha ise vücuttaki enerji türleri ile tanımlanarak oluşuyor. Farklı fizyolojik işlevleri olan doshalardan pitta; açlığı, susuzluğu ve beden ısı kontrolünü sağlıyor. Vata; elektrolit dengesi ve hareketle ilişkiliyken kapha ise eklem fonksiyonlarını destekliyor. Ayurvedik beslenme ise üç dosha arasındaki ideal dengeli geliştirmek üzere beslenmek demek. Bu nedenle ayurvedik beslenme öncesi beden doshasının incelenmesi gerekli. Doshalara göre iç denge için hangi yiyeceklerin yeneceği belirleniyor.
Ayurvedik Beslenmede Hangi Gıdalar Tüketilir?
Ayurvedik diyette mevsimlik yiyecekler, meyveler, sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, tam tahıllar ve tohumlar bulunuyor. Etin serbest olduğu ayurvedik beslenmede çoğu tarif ise vejetaryen temelli olarak karşımıza çıkıyor. Dosha çeşitlerine göre beslenme prensiplerini şöyle özetleyebiliriz,
- Vata doshasını dengelemek için tatlı, tuzlu ve ekşi gıdalara yönelmek gerekiyor. Sağlıklı yağlar, kuru meyveler, tahıllar ve sebzeler bu beslenme tarzında sıklıkla kullanılıyor. Ayrıca bedeni sıcak tutmak, ılık yiyeceklerle beslenmek ve soğuk gıdalardan uzak durmak önemseniyor.
- Pitta doshası için acı, kısmen tatlı ve buruk lezzetler ön planda. Ayrıca süt ürünleri de ayurvedik beslenmeye dahil ediliyor. Alkol alınmayan bu beslenme tarzında, çok acı, fazla yağ ve tuz da önerilmiyor. Serin içecekler, pişmiş ve çiğ besinler dengeli olarak öğünlere dağıtılıyor. Birçok lifli sebzenin, baharatın kullanıldığı beslenme tarzında meyvelere de yer veriliyor.
- Kapha doshası için ayurvedik beslenmede tatlı, ekşi ve tuzlu besinlere temkinle yaklaşmak mümkün. Bunun yerine keskin, acı ve buruk tatlar aranıyor. Süt ürünleri neredeyse hiç tüketilmiyor ve yağlar sınırlı kullanılıyor. Şekeri az meyvelerin, soya hariç bakliyatların önemli yer edindiği ayurvedik beslenmede yeşil sebzeler başrolde. Bunun yanında tuz dışında diğer tüm baharatlar, özellikle acılar beslenmeye dahil ediliyor.
Ayurvedik Beslenme Nasıl Uygulanır?
Ayurvedaya göre, dengede bir yaşam için yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirmeye hazır olmalısınız. Ayurvedik beslenmeye geçmek için öncelikle dosha tipinizi bilmelisiniz. Her dosha için ayrı öneriler, uzun beslenme listeleri, yasaklar ve öneriler var. Bu bilgilere hakim olduktan sonra ayurvedik beslenmeye başlamalısınız. Temel olarak ayurvedik beslenme nasıl uygulanır ve sağlıklı yaşam tarzına geçiş nasıl daha kolay yapılır sorularına önerilerimizle yanıt veriyoruz,
- Ayurvedik beslenmenin temel prensiplerinden biri vejetaryen diyet. Her doshanın farklı prensipleri olsa da ilk aşamada et tüketimini azaltmak ve bırakmak ayurvedik beslenme için önemli bir adım olabilir.
- İşlenmiş besinlerden uzak durarak yaşamınızı ayurvedaya uyarlamaya başlayabilirsiniz. Konserveler, uzun ömürlü gıdalar ve rafine şekerli yiyecekler yerine taze ve mevsimlik yiyecekler tercih etmelisiniz.
- Hafif baharatlar, az pişmiş yiyecekler, ılık ısıda sunulan yemekler seçebilirsiniz. Buzlu ya da çok sıcak içecekler veya çiğ yiyecekler yerine beslenmenizde diğer alternatiflere yer açabilirsiniz.
- Ayurvedik beslenmede tat çeşitliliği önemli. Tatlı, tuzlu, ekşi, buruk, acı ve keskin tatlara yemeklerinizde yer vererek dengeye yaklaşabilirsiniz.
- Sürekli atıştırmak veya yemek yerine düzenli öğünlerle beslenerek bedeni eğitmek ayurvedaya uygun görülüyor.
- Yoga ve meditasyon pratiklerine başlayarak yaşam tarzınızı yenileyebilirsiniz.
- Ayurvedaya göre günün en büyük öğününü öğlen saatlerinde tüketebilirsiniz. Akşam yemeği olarak ise hafif yiyecekler tercih etmeli ve bedeninizi onarım döngüsüne hazırlamalısınız.
- Yemek yerken yemeğe odaklanmak, sakin ve düzenli bir ortamda beslenmek, yemeğe saygı duymak ayurveda prensiplerinden biri. Yeme farkındalığınızı geliştirebilirsiniz.
- Yemek yerken tıka basa doymayı değil, sizi rahatsız etmeyecek kadar tüketmeyi hedef almalısınız.
- Gün içinde su içmeyi, probiyotik içecekleri, çayları ve sulu yemekleri tüketmeyi unutmayın.
- Bedeninizi dinlemeli ve size iyi gelen, gelmeyen şeyleri ayırt etmelisiniz. Ayurvedik beslenmede dengenin önemini unutmamalı, hiçbir şeyde aşırıya kaçmamalısınız.
Ayurvedik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Ayurvedik beslenmenin faydaları dolaylı olarak ispatlanmış durumda. Bu beslenme tarzı üzerine bilimsel araştırma kısıtlı olsa da, ayurvedik beslenmenin kısıtladığı ve teşvik ettiği içerikler üzerine yapılan çalışmalar ayurvedik beslenme faydaları ile ilişkilendiriliyor. Örneğin,
- Ayurvedik beslenme hemen hemen tüm doğal gıdaların tüketimini teşvik ediyor. Çeşitlilik temel besin öğelerinin alınmasına katkı sağlıyor. Ayrıca lifli gıdalar da beslenmeye dahil ediliyor. Bunun yanında işlenmiş gıdalar kısıtlanıyor. Bu da kalp hastalığı, kanser ve ölüm riskinde azalma demek.
- Ayurvedik beslenme kilo verdirir mi sorusunun bilimsel bir yanıtı var. 200 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, grubun ayurvedik beslenme ile üç ayda önemli oranda kilo verdiğini gösteriyor. Yoga pratikleri ve beslenme dolayısıyla 9 ayda ortalama 6 kg verildiğine dair sonuçlar mevcut. (Kaynak, Kaynak2)
- Yemek ile sağlıklı ilişki kurmak farkındalık ile mümkün. Çalışmalar ayurveda ile farkındalığın artabileceğini gösteriyor.