B12 Vitamini Nedir, B12 Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B12

 

Kemik sağlığı, alyuvar oluşumu gibi birçok önemli görev üstlenen B-12 vitaminini daha yakından tanımak ister misiniz? Eksikliği en sık görülen vitaminlerden biri olan B12 vitamini nedir, hangi yiyeceklerde bulunur sizlerle paylaşacağız. Elbette pratik tariflerle, uzman yardımcılarla en kolay B-12 alma yollarını da yazımızda bulacaksınız. Hazırsanız dosyamızı açıyoruz: 

  • Vitamin açısından zengin tarifler hazırlamak zor geliyorsa profesyonel Defya ürünleriyle sağlıklı beslenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. 
  • B12 vitamini nedir anlatarak vitamini incelemeye başlayacağız. 
  • B12 bulunan besinler sizlerle… Vitamin açısından zengin yiyecekleri sıralayacak, sizlere ilham vereceğiz. 
  • Peki bu vitamini ne kadar almalısınız? Tüm detaylarıyla anlatarak sizi günlük ne kadar vitamin almanız gerektiği konusunda bilgilendireceğiz. B12 faydalarını böylelikle deneyimleyebilirsiniz.
  • B12 eksikliği yaşıyorsanız, vitaminin yararlarına siz de şaşıracaksınız. 
  • Son olarak B12 bulunan besinler ve vitamin açısından zengin Defya tarifleri ile mutfaklarınıza konuk olacağız. 

 

B12 Vitamini Açısından Zengin Tarifler için Profesyonel Yardımcılar Defya’da!

Besleyici ve pratik tarifler ile mutfağınızı zenginleştirmek isterseniz Defya sizinle. Defya ailesinin birbirinden donanımlı yardımcılarıyla siz de mutfağınızda B vitamini açısından zengin yemekler sunabilirsiniz:

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile nefis somon kuruları yapabilirsiniz. B-12 yönünden zengin jerky tarifleriniz için profesyonel kurutuculardan destek alabilirsiniz. Yüksek ısıda kurutma dahil farklı ısı düzeylerinde hijyenik işlem sağlayan kurutucular ile vitamin ve enzimlerini koruyan besleyici atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Üstelik onunla sebze ve meyveleri kurutmanız da oldukça kolay.
  • Blendtec Designer 650s Paslanmaz Çelik Blender besleyici smoothie tariflerinin gözdesi. 8 farklı hız seçeneği ve 6 programı var. Cihaz, tüm parçalarında 8 yıl garanti sahibi. “Dünyanın en gelişmiş blender markası” olarak bilinen Blendtec’in sevilen modeli, spirulina içeren vitamin zengini içecekler yapmanıza yardım ediyor. Üstelik onunla tek bir düğmeye dokunarak dondurma, sıcak çorba, smoothie, sos, ezme ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Son derece güçlü bıçakları sayesinde sadece saniyeler içinde besleyici öğünler hazırlamanız mümkün. 
  • Lurch Spiral Sebze Doğrayıcı ile eğlenceli salatalar, kabak spagettiler hazırlayabilirsiniz. Üzerine ekleyeceğiniz biraz inaktif formdaki besin mayasıyla tabakları B12 bulunan besinler haline getirebilirsiniz. Hem besleyici hem de eğlenceli sofralar için Defya koleksiyonunda yer alan çeşit çeşit doğrayıcı sizi bekliyor. Keskin bıçaklarıyla hızlı ve kolay şekillendirme sağlayan ürünler, uzun ömürlü olmaları sayesinde yıllarca ilk günkü performansı sergiliyor. Yapacağınız ızgaralara, salatalara, sebze makarnalarına ve daha birçok sağlıklı yemeği sadece bir kaşık maya ile taçlandırabilirsiniz.

 

B12 Vitamini Nedir?

Vücudumuzun ihtiyacı olan ancak kendisinin üretemediği vitaminlerden biri B-12’dir. Hayvansal ürünlerde ve nadiren bitkisel kaynaklarda doğal olarak bulunan bu vitamin, bazı gıdalara eklenebiliyor veya gıda takviyeleri ile telafi edilebiliyor. B12 eksikliği ise yaşamsal birçok sorun yaşamak anlamına geliyor. 

Birçok önemli işlevi olan vitaminin fonksiyonlarının başında sinir hücrelerinin işlevini desteklemesi geliyor. Bunun yanında kırmızı kan hücresi oluşumunda ve DNA sentezinde görevine sahip. Enerji artıran, hafıza geliştiren ve kalp/damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olan B12 ne işe yarar artık hakimsiniz.

 

B12 Eksikliğinin Belirtileri

B12 eksikliğine dair tanı, kan tahlilleri ile konuluyor. Ancak çeşitli belirtiler ile sorunun farkına varmak ve tetkikler için harekete geçmek mümkün. B12 ne işe yarar ayırt etmek için eksikliğinin nelere neden olduğunu bilmelisiniz.

Belirtiler arasında şu semptomları görebilirsiniz: 

  • Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. 
  • B12 eksikliği sık sık baş ağrısı yaşamaya neden olabiliyor. 
  • Depresif ruh hali baş gösteriyor.
  • Sindirim sorunları yaşanıyor. İshal, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik gibi semptomlar B12 eksikliği belirtisi olabiliyor.
  • Konsantrasyon güçleşiyor.
  • Ağız ve dilde yaralar çıkabiliyor. 
  • El ve ayaklarda karıncalanma hissi, yangı görülebiliyor. 
  • Kas krampları daha sık yaşanıyor. 
  • Görme bozuklukları meydana gelebiliyor. 
  • Erkeklerde erektil disfonksiyon yaşanabiliyor.

 

B12 Vitamini Açısından Zengin Yiyecekler

Diyetinizin B12 açısından zengin olması için sofranızda yer vermeniz gereken yiyecekler var. Bu yiyeceklerin başında kuzu karaciğeri, böbreği geliyor. Sakatatlar B12 bakımından ideal bir kaynak sunuyor. Ayrıca istiridye, yağsız bir yüksek protein kaynağı olmanın yanında B12 açısından zengin yiyecekler arasında da sayılıyor. Buna ek olarak B12 faydalarını deneyimlemek için sardalya, ton balığı, somon, alabalık da tüketebilirsiniz. 

Vegan ve vejetaryenler ise B12 vitamini için besin mayası tüketebiliyor. İnaktif maya içeren ve B vitamini takviye edilen bu ürünler, protein sentezini de destekliyor. Günde 10 gram kadar maya tüketmek, günlük ihtiyacı karşılamaya yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar, vitamin katkılı mayalardan kullanan bireylerin kanlarında B12 düzeyinin yükseldiğini gösteriyor. Bir diğer bitkisel vitamin kaynağı ise spirulina oluyor. Vitamin katkısı ile desteklenen yosun bazlı bu ürünler, yeterli katkı içerdiğinde düzenli kullanımda vitamin düzeyinin yükselmesine yardımcı olabiliyor. Ancak alışveriş sırasında spirulinanın ne kadar B türevi vitaminler içerdiğine dikkat etmelisiniz, zira bazı ürünlerin vitamin içeriği oldukça düşük kalabiliyor. 

 

Ne Kadar B12 Vitamini Almalısınız?

Vücutta depolanmayan ve günlük olarak alınması gereken B vitamini, bu nedenle düzenli tüketim gereksinimi doğuruyor. Günlük alınması gereken vitamin miktarı ise 2.4 mcg değerini gösteriyor. Bu miktarı tüketerek B12 faydalarını bizzat deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca kandaki değerin 80 pg/ml değerinin altına düşmemesi önem taşıyor. Her gün tüketilmediği sürece kandaki değer hızla düşüyor. Elbette bağırsaklarımızda yaşayan probiyotik bakteriler açısından bir miktar B-12 üretebiliyoruz. Ancak bu değer maalesef vücudumuzun ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde değil. Bu nedenle dengeli beslenme ve yaşam alışkanlıklarına özen göstermek gerekiyor. 

 

B12 Vitamininin Yararları Nelerdir?

B12 vitamini nedir bilmeden faydaları nedeniyle takviye alanlar çoğunlukta, oysa mutlaka uzman tavsiyesi alınmalı ve eksiklik varsa takviyelere başvurulmalı. Elbette vitamininin bilimsel olarak kanıtlanan birçok yararı var. Ancak burada doğru doz ve gerekli miktarda kullanım oldukça önemli. İşte şaşırtan B12 faydaları: 

  • Aneminin önlenmesinde önemli rol üstleniyor. Vücut yeterli vitamine sahip olduğunda kırmızı kan hücreleri daha küçük ve yuvarlak oluyor. Bu sayede kemik iliğinden kan dolaşımına kolaylıkla geçiyor. Oysa B12 eksikliği durumunda kırmızı hücreler hızlı hareket edemediği için megaloblastik anemi adı verilen kansızlık sorunu gözleniyor. 
  • B12 faydaları arasında kemik sağlığını desteklemesi de yer alıyor. Yapılan çalışmalar yeterli vitamin bulunan besinler tüketmenin, gıda takviyesi alımının osteoporozun önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. 
  • Henüz bilimsel olarak tam olarak açıklanamasa da B12 ne işe yarar sorusunun yanıtları psikolojik yararlar da var. B12 faydaları arasında ruh halini iyileştirebileceği varsayılıyor. Vitaminin serotonin sentezinde rol oynadığı düşünülüyor. Bu nedenle depresyon gibi sorunlara karşı önleyici olabileceğine dair görüşler mevcut. 
  • Vitamin, vücudun enerji üretiminde görev üstleniyor. Diğer bir deyişle B12 vitamini nedir sorusunun yanıtlarından biri de enerji kaynağı oluyor. Ancak direkt enerji sağladığına dair belirgin bilimsel bir kanıt yok. Yine de enerji metabolizmasının olağan fonksiyonunun destekleneceğinden emin olabilirsiniz.
  • Kaynaklara göre, B12 eksikliği durumunda cilt, saç ve tırnak sorunları görülüyor. Ancak bu vitamin ile dermatolojik etkileri üzerine yeterli çalışma hala mevcut değil. 

 

B12 Açısından Zengin Tarifler

Limon ve Portakallı Somon Jerky ile B12 bulunan besinler, vitamin yönünden zengin atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Fileto somondan hazırlanan nefis kuru etler, marine edilerek eşsiz lezzete kavuşuyor. Ayrıca, Karalahana Pesto ve Kış Sebzeleri ile Sağlıklı Mısır Polenta Tarifi gibi içinde besin mayası içeren birçok tarif de B vitamini desteği sağlayabiliyor. Omletlerinden sebze yemeklerine, salatalara ve tuzlu granola tariflerinize kadar birçok yemeğe maya ekleyerek besleyicilik açısından zenginleşmesine katkı sunabilirsiniz. 

Dilerseniz maya sayesinde vitamin zengini olan vegan cheddarımsı tarifimizi de deneyebilirsiniz: 

 

 

 

 

Etiketler: Defya
Aralık 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR