Et tüketen veya pesketaryen beslenme biçimini benimseyen gurme mutfak severler için balık kurutma adeta vazgeçilmez. Evinizin hijyenik ortamında kırmızı et, hindi veya balık kurusu hazırlayabilirsiniz. Ev tipi gıda kurutucuları yardımıyla yapacağınız balık kurutma işleminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için derledik.
İşte yazımızda bulacağınız detaylar;
- Defya koleksiyonunda yer alan kurutucular ile kolaylıkla balık kurutma gerçekleştirebilirsiniz.
- Balık kurusu nedir, neden tercih edebilirsiniz sizlere açıklayacağız.
- Ardından balık kurutma yöntemlerin bahsedecek ve
- Evde mükemmel kurular hazırlamak için tarifimizi sizlerle paylaşacağız.
- Saklama ve kullanma yöntemlerini açıkladıktan sonra,
- Kuru balıkların sağlık üzerindeki faydalarını konu alacağız.
- Kuruların dayanma süresinden ve
- hangi balıkların kurutma için kullanılabileceğinden bahsettikten sonra yazımızı noktalayacağız.
Siz de iyi yaşama yardımcı dünyaca ünlü elektronik ürünleri ülkemizdeki tüketicilerle buluşturan Defya’nın rehberliğine başvurabilirsiniz.
Et kurutma nasıl yapılır öğrenmek için diğer blog yazımıza tıklayabilirsiniz.

Defya Kurutucu ile Balık Kurutmanın Kolaylığı
Ev tipi profesyonel kurutucular ile evde balık kurutma çok kolay. Sebze ve meyve kurutma işlemlerini kolaylıkla yerine getiren cihazlarla et ve balık kurusu da hazırlayabilirsiniz. Deyfa Amerika’nın popüler markası Tribest’in Sedona kurutucu ürünlerini sizlerle buluşturuyor. Ayrıca Avrupa’nın lider kurutucu üreticisi Wartmann, yine Defya koleksiyonunda sizlerle buluşuyor.
Defya ile Omega-3 Zengini Balık Kurusu Yapmanın Pratik Yolu
Sizlere balık kurutmayı kolaylaştıracak iki aşamalı ardışık kurutma özelliğine sahip Sedona ürünlerini tanıştırmak istiyoruz. Onlarla art arda farklı ısılardaki programları ayarlayabilirsiniz. Böylece defalarca ısı ayarı yapmanıza gerek kalmadan balıkları kurutabilirsiniz. İşte sizlere iki aşamalı ardışık kurutma kolaylığı sunan Sedona kurutucu modelleri:
- Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi 75 dereceye kadar kurutma yapabiliyor. Önce yüksek sonra daha düşük ısıda kurutma gerektiren balık gibi gıdalarda kullanmak için ideal bir model. İki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcı (TST) özelliği mevcut. Üstelik 11 adet paslanmayan çelik raf bulunduruyor. Yıkanabilir filtresi, merkezi güçlü fan sistemi, LED aydınlatma ve cam pencere özellikleri ile kurutmanın en konforlu halini deneyimleyebilirsiniz. Cihazın iç hacmi ise 25 litre. Böylece çok miktarda gıdayı dahi tek seferde kurutabilirsiniz.
- Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı sıcaklık zamanlayıcısı özelliğine (TST) sahip bir diğer kurutma makinesi. Bu sayede et, turunçgil, domates gibi farklı ısılarda art arda işlem görmesi gereken gıdaları kolaylıkla kurutabilirsiniz. 9 adet paslanmayan çelik rafa sahip olan ürün, 47 litre geniş iç hacmi ile fark yaratıyor. Kontrollü ısı özelliği sayesinde enzimleri canlı tutarak besin değerinin korunmasına yardımcı oluyor.
Defya Kurutucu ile Evde Balık Kurusu Hazırlayın
Mutfaklarınıza paslanmayan çelik şıklığını ve konforunu getiren Wartmann ürünleri de balık kurutma için tercih edebileceğiniz cihazlardan. İşte Avrupa lideri Wartmann’ın seçkin modellerinden bazıları;
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH düşük ses özelliği ile evde kullanıma uygun. Dijital kontrol paneli ile kontrolü kolaylaşan cihaz, 6 adet paslanmayan çelik tepsiye sahip. Ayrıca gövdesi de paslanmayan çelikten yapılıyor. Bu sayede mutfaklara inoks görünümün şıklığını armağan ediyor. 25 ile 90 santigrat derece arasında programlayarak çalıştırabilirsiniz. Zaman ayarını ise 30 dakikadan 72 saate kadar yapabilirsiniz.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2110-DH 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı derecesine ayarlanabiliyor. Bu sayede etten turunçgile kadar birçok gıdayı kurutmak için tercih edebilirsiniz. 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlanabiliyor. 10 adet paslanmayan çelik tepsi ile geniş alanda kurutma imkanı tanıyor. Cihaz, paslanmayan çelik tepsi ve gövde ile mutfakların gözdesi.

Balık Kurusu Nedir ve Neden Tercih Edilir?
Balıkların su miktarını azaltmaya dayanan balık kurutma işleminin doğru ortamda yapılması gerekiyor. Böylece nemsiz ortamda bakteri üreme ihtimali ortadan kalkıyor. En eski balık işleme yöntemlerinden biri olan balık kurutma sayesinde, balıklar ilk günkü lezzetini koruyor. Aslında balıkların tuzlama, salamura yapma gibi farklı saklama yöntemleri de var. Ancak kurutma işlemi doğal lezzeti değiştirmediği, katkı maddesi gerektirmediği ve kolay uygulanabildiği için tercih ediliyor.
Balık Kurutma Yöntemleri: En İyi Teknikler
Geleneksel olarak balık kurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtı soğuk hava ve rüzgarda kurutma olsa da modern dünyada çok daha kolay çözümler var. Günümüzde endüstriyel güçteki makineler sayesinde balık kurutma çok daha hijyenik ve kolay. En iyi balık kurutma yönteminin dehidratörle kurutma olmasının nedenlerini şöyle açıklayabiliriz:
- Balık gibi etlerin bakteri üremeden kuruması için doğru ısı ve nem şartlarını sağlamalısınız. Ancak günümüz şehir koşullarında ideal nem, ışık ve ısı derecesini sağlamak neredeyse imkansız. Küresel ısınma dolayısıyla ani hava etkileri olabiliyor. Ayrıca yapılaşma ile beraber güneş alan bölgeler kısıtlandığı gibi rüzgar esintisi de her zaman istenen düzeyde olmayabiliyor.
- Dehidratör ile balık kurutma sayesinde hijyen sağlayabilirsiniz. Geleneksel yöntemlerde, açık havada kuruturken havadaki tozların gıda ile temas riski bulunuyor.
- Balıklar nemden yeterli miktarda arınmadığında bakteri üremesi çok kolay. Bu da zehirlenmelerin kapısını aralıyor. Bu nedenle kontrollü ortamda balık kurutma bir tercihten ziyade aslında zorunluluk. Nemden tamamen arınan kuru balıkları uzun süre saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Evde Balık Kurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Balık kurutma yöntemleri arasında en güvenli işlem olan dehidratör ile kurutma için sizlere adım adım rehber sunuyoruz. İşte evde balık kurusu hazırlamak için yol haritanız:
- Öncelikle balıkçınızdan balığınızı ½ cm kalınlığında kesmesini rica etmelisiniz. Şeritler halindeki balıkların derisinin üstünde kalması önemli.
- Sonrasında dilediğiniz baharatlar ile balığınızı marine edebilirsiniz. Üzerine arzu ettiğiniz sosları ekleyebilirsiniz.
- Sıvı ve baharatlar içinde 4-6 saat bekleyen balıklarınızı oda sıcaklığına getirmek için birkaç saat önce buzdolabından çıkarmanız yeterli.
- Ardından marine ettiğiniz balıkları kağıt havlu ile fazla nemden ve baharat parçacıklarından arındırmalısınız.
- Sıra kurutmada… Önce 75 santigrat derecede 2 saat, sonrasında 65 derecede 3 saat kurutma yapabilirsiniz.
Balık kurutma süresi balığın yağ oranına, cinsine ve kalınlığına göre değişeceğinden balık kurutma sırasında gıdayı kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Balık kurutma için size özel somon balığı seçtik ve marinasyon önerilerimizi derledik. İki tarifi de değerlendirebilirsiniz.
- 500 gram kadar somon marinasyonu için baharat karışımında 10 gram kuru domates, 10 gram isli paprika, 1 gram kimyon, 2 gram çemen otu ve 1 gram tuz kullanabilirsiniz. Sos olarak 160 gram soya, 10 gram sriracha, 10 gram worcestershire ve 15 gram bal tercih edebilirsiniz.
- 500 gram somon için 2 adet limon suyu, 2 adet portakal suyu, 3-4 gram tuz, yarım demet dereotu kurusu ve 15 gram hardal tohumu kullanabilirsiniz. (Meyvelerin kabuklarını da marinasyonda kullanmalısınız.)

Balık Kurusunun Saklanması ve Kullanım Yöntemleri
Balık nasıl kurutulur artık biliyorsunuz peki nasıl saklanır? Öncelikle kuruları soğutmalısınız. Sonrasında sonra vakumlu bir kap içine yerleştirmelisiniz. Kabı derin dondurucuda, ısı ve ışık ile temas etmeyeceği serin alanlarda muhafaza edebilirsiniz.
- Balık kurularını güveç yapmak,
- Balık çorbası hazırlamak,
- Sandviçlerde kullanmak için tercih edebilirsiniz.
- Makarna gibi hamur işlerini tatlandırmak için de balık kurularını kullanabilirsiniz.
- Kullanım için kuruları tencerede sebzeler, su veya soslarla pişirebilirsiniz.
- Dilerseniz marine işlemi ile tat kazanan kuruları atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.
Balık Kurutmanın Sağlık Üzerindeki Faydaları
Balık tüketmenin sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi olduğunu bilmelisiniz. Siz de taze ve kuru balıkları beslenme planınıza dahil ederek bu etkilerden faydalanabilirsiniz.
- Özellikle yağlı balıkları omega 3 alımı için tercih edebilirsiniz. Omega 3’ün gelişme için gerekli temel besin maddelerinden biri olduğunu aklınızda tutabilirsiniz.
- Yapılan gözlemsel çalışmalar, düzenli balık tüketimi olan bölgelerde kalp hastalıkları riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. (Kaynak)
- Yapılan çalışmalar, düzenli balık tüketiminin beyin fonksiyonlarını desteklediğini ortaya koyuyor.
- Düzenli balık tüketiminin daha düşük depresyon riski anlamına geldiğini not düşebiliriz.
- Balık zengin bir D vitamini ve protein kaynağı. Bedenin günlük D vitamini ve protein ihtiyacını karşılamak için balık tüketimine yönelebilirsiniz.
Tüm bu faydalar için balıkları besin değerini koruyarak kurutabilirsiniz. Ayrıca kuruları uzun süre saklayabilirsiniz.
Balık Kurusu Ne Kadar Dayanır?
Vakumlu kuru balıkları derin dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Dondurucuya koymuyorsanız, yüksek ve orta yağlı balıkları vakumlu kapta, serin bir alanda 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Düşük yağlı balıkları ise hava geçirmez kapta, serin bir alanda 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Hangi Balıklar Kurutmaya Uygundur?
Evde balık kurusu yapımı için en kolay ulaşılabilir balık somon oluyor. Ayrıca morina, mezgit gibi beyaz balıkları da balık kurutma için tercih edebilirsiniz.