Muhtemelen blender’ınızı çoğunlukla smoothie'ler, soslar ve ara sıra da çorba yapmak için kullanırsınız. Ancak blender’lar çok daha fazlasını yapabilir! Tribest Dynapro Vakumlu Blender gibi yüksek güçlü bir blender'ınız varsa pek çok farklı yiyecek hazırlayabilir ve böylece bu sonsuz kullanışlı mutfak aletinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Blender Nedir?
Seçim yapmaya başlamadan önce blender nedir, ne işe yarar sorularını cevaplamak ile başlayalım.
Kelimenin sözlük tanımına göre, blender, sıvıları ve yumuşak yiyecekleri karıştırmak, meyve veya sebzeleri sıvıya dönüştürmek için kullanılan elektrikli bir mutfak aletidir. Bu işlemi yapan 4 farklı blender seti olabilir. Bunları dört başlık altında toplayabiliriz.
Blender Çeşitleri Nelerdir?
Konvansiyonel Blender Seti: En yaygın ev tipi blender türüdür. Çok çeşitli boyut ve fiyat aralıklarında gelirler. Bunlara standart blenderlar da denilebilir.
Yüksek Performans Blender Seti: İnanılmaz derecede güçlü ve dayanıklı blenderlar, yoğun bir kullanım ile başa çıkmak için üretilmiştir. Günlük olarak yüzlerce karışımı işleyebilir.
Kişisel Blender Seti: Küçük ve kullanışlı, kişisel blenderlar, üstüne vidalanmış kanatlı kapaklı bir kavanozdur. Smootie’nizi hazırladıktan sonra haznenin kapağını kapatarak yanınıza alabilirsiniz.
El Blender Seti: El blenderları küçük ve son derece portatiftir çünkü tabanları ve kavanozları yoktur. El blenderını doğrudan ocaktaki tencerede veya priz olan her yerde karıştırma yapmak için kullanabilirsiniz.
En İyi Blender Seti Hangisidir?
Her ne kadar el blenderlarından kişisel blender setlerine, tezgah üstü blenderlardan yüksek performans blenderlarına kadar her tip blenderların kendilerine göre avantajları olsa da, süper blender diye de anılan yüksek performans blender setleri her çeşit karıştırma ihtiyacınızı karşılayacak hem de uzun ömürlü bir kullanım olanağı sağlayacaktır.
Dummies.com’a göre, hangi tip blender setinin sizin için uygun olduğunu belirledikten sonra, bu grupta yer alan alternatifler arasındaki en iyi blender setinde aramanız gereken faktörler şunlardır:
Hazne malzemesi ve boyutu
Plastik: En ucuz blender kapları plastikten yapılır. Plastiğin avantajları, hafif ve çatlaklara karşı dayanıklı olmasıdır.
Cam: Cam haznelar uzun ömürlüdür. Plastikte olabileceği gibi rengi bozulmaz ve bitki veya sebzelerden gelen kokuları emmez.
Paslanmaz çelik: Paslanmaz çelik en pahalı ve en dayanıklı olanıdır. Donmuş karışımları daha uzun süre soğuk tutar. Olumsuz tarafı, kapağı açana kadar içindeki karışımı göremezsiniz.
Kaplar, kişisel veya mini blender kabı için 8 ons (240 ml) ile ortalama geleneksel karıştırıcı için 10 ila 64 ons (300-1900 ml) arasında, yüksek performanslı bir karıştırıcı için 80 ons arasında değişir. İhtiyaçlarınız için hangi boyutun uygun olduğunu yalnızca siz belirleyebilirsiniz.
Motor gücü
Meyve sıkacaklarında olduğu gibi, sert ve lifli sebzeleri karıştırmak için motorun gücü önemlidir. Ortalama bir mutfak blenderi, 300 ila 600 watt arasında güce sahipken, yüksek performanslı blender setleri ortalama 1.300 watt gücündedir.
Bir blender seçerken karşılayabileceğiniz en güçlü motoru seçin - watt ne kadar yüksek olursa, makineniz o kadar çok yönlü olur. Düşük voltajlı bir makine kalın ve donmuş kokteylleri, sorbeleri ve granitaları işleyemez.
Sürücü yuvası ve bıçaklar
Plastik çabuk aşındığı için, tahrik soketi, bıçaklar ve bıçak tahrik milinin paslanmaz çelik olan modelleri tercih edin. Tahrik soketinin değiştirilmesi kolay ve ucuz olmalıdır çünkü bıçakların dönmesini engelleyen bir şey olursa hasar görebilir. Bu, motoru aşırı çalışmaya karşı korur.
Darbe düğmesi
Buzlu içecekler, sorbeler veya granitalar yapmayı planlıyorsanız, titreşimli bir düğme gereklidir. Buz, duraklatıldığında bıçakların içine düşer ve bıçaklar dönmeye başladığında tekrar öğütülür. Karıştırıcınızdaki darbe düğmesi olmadan, motoru tekrar çalıştırmadan önce buzu durdurmanız ve karıştırmanız gerekecektir.
Değişken hızlar
Blenderi düşük hızda çalıştırabilmek ve kademeli olarak yükseğe çıkarabilmek motora daha az yük bindirir. Yüksek bir hızdan çok düşük bir hıza düşürme yeteneği, karışımın geri kalanına sıvılaştırılmasını veya püre haline getirilmesini istemediğiniz malzemeleri karıştırmanın sonunda eklemenize olanak tanır.
Buz kırıcı
Bu işlev, darbeli düğmeye benzer. Buzun kolayca kesilebilmesi ve harmanlanmış bir karışıma eşit şekilde entegre edilebilmesi için bıçakları otomatik olarak durdurur ve yeniden başlatır.
Blender İle Neler Yapılabilir?
Tasty.co’da yayınlanan makale blender ile yapılabilecek 14 öneriyi paylaşıyor.
Sadece iki malzemeyi kullanarak ev yapımı fındık ezmeleri yapın.
Sadece tuz ve fındıkları blenderinize atın ve çalıştırın. Ucuzdur, kolaydır ve içine ne kadar tuz girdiğini kontrol etmenizi sağlar.
- Ev yapımı hindistan cevizi yağı yapın.
Hindistan cevizi yağı ile yemek yapmayı seviyorsanız, sadece şekersiz hindistancevizi pulları ile bir karıştırıcıda kendiniz yapmayı deneyin. Gözünüzün önünde kuru pullardan kremsi tereyağına dönüşürler.
- Birkaç saniye içinde kendi mayonezinizi yapın.
Tek ihtiyacınız olan yumurta sarısı, sirke, hardal, tuz ve zeytinyağı. Hepsini blender atın, çalıştırın ve sandviçlere yayılmaya hazır ev yapımı mayonezinizi elde edin.
- Badem içeceğinizi her hafta marketten satın almak yerine kendiniz yapın.
Yapmanız gereken tek şey badem, akçaağaç şurubu, su ve bir tutam tuzu Blendtec Designer 650 Blender’a atmak, karıştırmak ve süzmek. Elde ettiğiniz badem içeceğini kahvede, smoothielerde kullanabilir veya ferahlatıcı bir ikram için tek başına içebilirsiniz.
- Aromatik yağlar yapın
Salatalar, makarnalar ve ekmeklerin üzerine serpmek için mükemmel olan, taze otlarla lezzetlendirilmiş zeytinyağları yapabilirsiniz. Elinizde biraz fesleğeniniz varsa, fesleğeni kaynar suda yumuşattıktan sonra zeytinyağıyla birlikte Blendtec Twister’dan geçirin. Bu karışımı süzerek parlak, otsu ve taze bir tadı olan bir zeytinyağı elde edebilirsiniz.
- Glutensiz beslenmenin vazgeçilmezi olan badem unu yapın.
Badem unununu hazır almak yerine evde yapmak tasarruf etmenin harika bir yoludur. Ve bunu yapmak aslında o kadar da zor değil - sadece çok fazla karıştırmadığınızdan emin olmanız gerekiyor, yoksa un yerine badem yağı elde edersiniz.
- Şimdiye kadar yaptığınız en pürüzsüz humusu yapın.
Daha önce yemediğiniz kadar pürüzsüz, ve lezzetli bir humus yapmak için tek ihtiyacınız olan on dakika ve bir Tribest Dynapro Vakumlu Blender.
- Kusursuz hollandaise sosu yapın.
Daha önce hollandaise sosu yapmayı denediyseniz, bunun ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Çok ısınırsa ya da dikkatli yapılmazsa kesilir ve ziyan olur. Buna bir çare mi? Blendtec Twister'da yapın. Kolay, daha az iş ve tadı da bir o kadar güzel.
- Çikolata ve muzlu ev yapımı dondurma yapın.
Dondurulmuş muz, kakao tozu ve badem yağı kullanarak kremsi bir dondurma yapın. Tamam, yani aslında dondurma değil, ama bir sonraki en iyi şey ve tadı lezzetli.
- Hızlı ve kolay bir şekilde muzlu muffin hamuru hazırlayın.
Bu tarifin tek adımı tüm malzemeleri bir blender yardımı ile karıştırmak. Hızlı, kolay ve hayal edebileceğiniz en iyi kekleri Blendtec Designer 650 Blender kullanarak yapabilirsiniz.
- Zahmetsiz limonata yapın.
Tüm soyulmamış limon parçalarını bir karıştırıcıda su ve şekerle birleştirerek, ardından katıları süzerek kolayca limonata yapın. Limonları tek tek sıkmaktan çok daha hızlı ve tadı da bir o kadar güzel olur.
- Pancake veya krep hamuru hazırlayın.
Tüm pancake malzemelerini Blendtec Twister’ın haznesinde karıştırdıktan sonra, hamuru tavaya dökmek için aynı hazneyi kullanabilirsiniz. Böylece yıkamanız gereken tek bir kap olur ve kalan hamuru doğrudan bu haznede saklayabilirsiniz.
- Ev yapımı Nutella yapın.
Sadece çiğ fındık ve çikolata parçalarıyla, kolay, sağlıklı ve vegan dostu fındık ezmesinden büyük bir parti yapıp ve tüm hafta boyunca kızarmış ekmek, yulaf ezmesi veya kaşıkla tadını çıkarın.
- Kendi pudra şekerinizi yapın.
Toz şeker ve mısır nişastasını Blendtec Designer 650 Blender’da toz haline gelene kadar yüksek devirde karıştırarak ihtiyaç duyduğunuzda kendi pudra şekerinizi hazırlayabilirsiniz.