Bir fincan çay ile yorgunluğu geride bıraktığınızı hissettiğiniz çok olmuştur. Peki bitki çayları ile gelen rahatlama etkisi sadece psikolojik mi? Bitki çaylarının sağlığa faydaları rivayetten mi ibaret, yoksa gerçekliği var mı? Dünyanın dört bir yanında tüketilen, binlerce yıldır beslenme rutinlerimizde yer edinen bitki çaylarına daha yakından bakıyoruz. Defya Blog’ta açtığımız bitki çayı dosyasını okuyarak sizler de şu bilgileri edinebilirsiniz:
Nefis bir bitki çayının sırrı temiz sudan, doğal bileşenlerden ve doğru işleme tekniklerinden geçiyor. Mutfakta yardımcınız olan Defya, birbirinden pratik ve kaliteli ürünleriyle bitki çayı hazırlarken de yanınızda. İşte Defya koleksiyonunda yer alan profesyonel mutfak yardımcıları,
Bitki çayları bitkilerin yapraklarından, saplarından tohumlarından hazırlanabiliyor. Doğanın gücünü fincanlarınıza taşıyan bitki çayları arasında ülkemizde en popüler olan kuşkusuz siyah çay. Geleneksel mutfağımızda yeri olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde de popüler olan başka birçok bitki çayına rastlayabilirsiniz. Örneğin nane çayı, nane yapraklarından hazırlanan ferah aroması ile her an tazelenmek isteyenlerin tercihi oluyor. Uyku sorunları için tercih edilen lavanta çayını, rahatlatıcı etkisi ile bilinen melisa çayı takip ediyor. İdrar söktürücü olarak nam salan rezene tohumu çayı, soğuk kış günlerinde üşütenlere şifa verdiğine inanılan ıhlamur çayı da ünlü bitki çaylarından bazıları. Bunun yanında zencefil çayı, adaçayı, papatya ve limon otu çayları da tüketiciler arasında popüler. Diğer taraftan, polifenol deposu olan zeytin yaprağı çayı, inflamasyon karşısındaki etkisi ile tanınan ısırgan otu çayı ve C vitamini için tercih edilen hibiskus çayı mutfakların vazgeçilmezleri arasında.
Hemen her gün molalarımızda yer alan, sohbetlerimizi tatlandıran bitki çaylarının faydaları neler öğrenmek ister misiniz? İşte bitki çaylarının önemli faydaları,
Bitki çayları kalori açısından oldukça düşük olsa da onları da ölçülü tüketmek gerekiyor. Zira bir ürünün bitkisel olması onun zararsız olması anlamına gelmiyor. Özellikle hastalar, hamileler ve çocukların bitki çayları tüketmeden önce doktorlarından onay almaları önemli. Bunu yanında günde 2 fincandan fazla bitki çayı içmemek, birden çok doğal maddeyi karıştırarak karışımlar hazırlamamak önem arz ediyor. Çünkü doğal ve faydalı bitkiler, zaman zaman bir araya geldiğinde etkileşime girerek vücuda zarar verebiliyor. İşte tam da bu nedenle bitki çayları nasıl tüketilir bilmelisiniz.
Bunun öncesinde sizlere bitki çaylarının genellikle nasıl hazırlandığından bahsetmeliyiz. Sıcak çay hazırlamanın temelde iki yöntemi var. İlki bardakta demleme… Genellikle süzgeçler veya poşet çaylarla yapılan bardakta demleme için tek yapmanız gereken uygun ısıdaki sıcak suyu kupaya almak ve üzerine çay malzemelerini eklemek. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika beklettiğiniz suyu bu işlem için kullanabilirsiniz. Bardakta demlenen malzemelerin üstünü kapamak da oldukça önemli. Örneğin kupanın içine poşet çayı ekledikten sonra üstüne bir çay tabağı kapatabilirsiniz. Ortalama 5-6 dakikalık demleme sonrasında süzerek bitki çaylarını içebilirsiniz.
İkinci yöntem ise demlikte demleme. Genellikle kaynayan suya atılan malzemeler, kaynar su içinde haşlanarak içilebilir bitki çayları hazırlamanızı sağlıyor. Bu yöntemde de demliğin kapağının kapalı olması, malzemelerin çok uzun süre kaynamaması bitki çayı faydalarının korunması için önem arz ediyor.
İşte bitki çayları faydalarını deneyimlemek için dikkat etmeniz gereken diğer ipuçları;
Son olarak sizlere Defya mutfağında hazırlanan bitki çayı faydalarını yaşamınıza taşıyacak doğal bir tarifle veda etmek istiyoruz. Balkabaklı bitki çayı tarifimiz Well-Being danışmanı ve şefi Pelin Bozkurt Bilgiç’in imzasını taşıyor. Denge çayı adını verdiğimiz tarifte adaçayı, biberiye, zerdeçal, narenciye kabukları ve balkabağı bulunuyor. Tarif sürdürülebilirlik ve sıfır atık için de güzel bir örnek.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.