Bozulmadan Uzun Süre Saklanabilen Yiyecekler

Bozulmadan Uzun Süre Saklanabilen Yiyecekler

Her yiyeceğin ilk günkü formunu korumak için belli bir ömrü var. Ancak bazılarının ömrü diğerlerinden daha uzun… Bozulmadan uzun süre dayanan gıdalar listemizi sizin için hazırladık. Bozulmadan uzun süre saklanabilen yiyeceklerin esas sırrının, doğru saklama koşullarını oluşturmak olduğunu hatırlatmalı ve tüm detayları sizlerle paylaşmalıyız. İşte ömrü konusunda daha az endişe duymanız muhtemel o gıdalar hakkında vereceğimiz bilgiler:

  • • Bozulmadan uzun süre saklanabilen sağlıklı gıdalarla evinizi donatmanız için ihtiyacınız olan cihazları sizlere sunuyoruz. Defya doğrayıcı ve kurutucular ile uzun süre dayanan kuru meyve ve sebzeler hazırlayabilir, yemişlerin nemini alarak ömrünü uzatabilirsiniz.
  • Bozulmadan saklanabilen gıdalarla evinizde sağlıklı yemek hazırlığı yapmak ister misiniz? İpuçlarımız sizlerle.
  • Uzun ömürlü yiyecek türleri nelerdir sizinle paylaşıyoruz.
  • Sağlıklı ve uzun ömürlü yiyecekler nasıl seçilir anlattıktan sonra
  • Bozulmadan uzun süre dayanan yiyeceklerin faydalarını açıklıyoruz.
  • Uzun süre dayanan gıdalarla sağlıklı yaşam mümkün, nasıl olduğu yazımızda.
  • Son başlığımız ise uzun süre dayanan gıdaların saklama ipuçları ile ilgili.

Siz de iyi yaşam rehberiniz Defya ile mutfağınızı iyileştirebilirsiniz. Fonksiyonel cihazları ile hayata pratiklik katan Defya, Defya Ailesi sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarıyla sizlere daha iyi öğünlerin yol haritasını sunuyor. Eğer siz de yaşam kalitenizi artıracak önerilerimizi öğrenmek isterseniz yazımıza başvurabilirsiniz. Haydi Defya mutfağına…

Bozulmadan Uzun Süre Saklanabilen Sağlıklı Gıdalarla Evinizi Donatın

Doğal afetler, ekonomik iniş çıkışlar, mevsimsel ulaşılabilirlik ve pandemi gibi birçok nedenle evlerimizde eskisinden daha çok gıda bulundurmak istiyoruz. Her evde bulunması gereken, bozulmadan uzun süre saklanabilen sağlıklı gıdalar sayesinde siz de mutfağınızı yaşama hazırlıklı hale getirebilirsiniz. Tüketim ömrü kısa ürünlere nazaran çok daha uzun süre muhafaza edebileceğiniz besin maddelerini ve saklama önerilerini sizin için derliyoruz.

Defya Kurutucular ile Uzun Süre Dayanan Kuru Meyve ve Sebzeler Hazırlayın

Uzun süre dayanan gıdalar için evinizde olması gereken mutfak yardımcıları arasında sebze meyve kurutucu ürünleri başı çekiyor. Defya’nın dünyanın seçkin markalarından seçtiği ve sizler için yetkili distribütörü olarak Türkiye’ye getirdiği ürünler;

Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) ile et, domates ve turunçgiller gibi önce yüksek sıcaklıkta kurutulması gereken gıdalar için çözüm sunuyor. Ayrıca, 9 adet paslanmaz çelik raf ve 47 litrelik geniş iç hacmi ile birden fazla ürünü aynı anda rahatça kurutmayı mümkün kılıyor. Kontrollü sıcaklık özelliği var. Bunun sayesinde, yiyeceklerin doğal enzimlerini koruyarak, ideal tat, renk ve kokuda kurular elde etmenizi sağlıyor.

Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi 1912 paslanmaz çelik özelliği ile beğeni topluyor. 30 dakikadan 72 saate, 25’ten 90 santigrat dereceye kadar ayarlanabiliyor. Kuruturken besin değerini ve lezzeti korumaya yardımcı oluyor. Üstelik kapağındaki cam bölme sayesinde kurutmanın her anını takip edebilirsiniz. 12 adet raf ile kalabalık ailelerin ve küçük işletmelerin gözdesi.

Bozulmadan Saklanabilen Gıdalarla Evinizde Sağlıklı Yemek Hazırlığı

Raf ömrü uzun olan her ürünün sağlıklı olması gerekmiyor. Örneğin fabrikasyon olarak üretilmiş, içinde onlarca koruyucu madde bulunan işlenmiş gıdalar genellikle yıllarca tüketime uygun oluyor. Buna rağmen ne kadar sağlıklı oldukları konusunda soru işaretlerimiz var. Hatta raf ömrü kısa ürünlerin daha sağlıklı olduğu konusunda güncel tartışmalar da bulunuyor. Peki ama bozulmadan saklanabilen gıdalarla evinizde sağlıklı yemek hazırlığı yapmak gerçekten imkansız mı? Uzun ömür ve sağlık gıdalarda yan yana gelemeyecek iki özellik mi? Hayır… Doğru muhafaza koşullarını sağladığınızda çok uzun süre tüketebileceğiniz besin maddeleri var. Evinizde yemek yapmak için alışveriş yaparken bu ürünleri daha büyük paketlerde alabilir ve doğru şartlarda muhafaza etmek üzere elektronik cihazları kullanabilirsiniz.

Elbette uzun süre dayanan gıdalar hazırlarken yapmanız gereken hazırlık işlemleri de var:

  • Kurutma yapacaksanız tüm meyvelerin eşit kalınlıkta dilimlenmesine özen göstermelisiniz. Böylelikle aynı zamanda, aynı oranda kuruma sağlayabilirsiniz. Eşit dilimleme için mandolin doğrayıcı kullanmalısınız. Portakaldan elmaya, salatalıktan patatese kadar birçok sebze ve meyveyi mandolin sayesinde incecik dilimleyebilirsiniz.
  • Et kurutma sırasında yüksek ısı gereksinimini mutlaka karşılamalısınız. Aksi takdirde hayati tehlike oluşturabilecek bakteriler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun için mutlaka ısı ve süre kontrolünde tam yetkiyi kullanıcılarına sunan, iki aşamalı ardışık kurutma özelliğine sahip kurutuculardan destek almalısınız.
  • Hazır kuru bakliyatların paketli olarak satılması, nasıl koşullarda paketlendiğinin bilinmemesi ve kurutulan gıdaların hijyeninden emin olunmaması ise ana soru işaretleri… Bu kaygıları yatıştırmak için bakliyatları taze olarak mevsiminde alıp ayıklayabilirsiniz. Evinizde kendiniz, kurutma cihazları yardımıyla kurutabilirsiniz.
  • Bazı gıdaların dondurulmadan önce haşlama gibi işlemler gerektirdiğini unutmamalısınız. Bu sebzeleri mutlaka gerekli işlemleri yaptıktan sonra dondurmalısınız. Bu şekilde daha iyi lezzet yakalayabilirsiniz. Besin değerini korumak için en iyi yöntemin dondurma olduğunu söylemek ise bir hayli zor. Örneğin bilinçsiz dondurma yöntemleri ile brokolinin hazinesi sülforafanı büyük oranda kaybettiğinizi bilmelisiniz.
  • Konserve yaparken kavanoz ve kapakları sterilize ettiğinizden emin olmalısınız.

Bozulmadan Uzun Süre Saklanabilen Yiyecek Türleri Nelerdir?

Bal, tuz, zeytinyağı, sirke ve şeker gibi bazı gıdalar doğası gereği yıllarca bozulmadan muhafaza edilebiliyor. Bunun yanında tahıllar, kuru bakliyatlar; nemsiz, ışıksız ortamda, hava teması olmadan uzun süre dayanıyor. Peki diğer tüm yiyecekler bozulmaya mahkum mu? Değil… Örneğin taze sebze ve meyveler, en hızlı bozulan yiyecekler arasında yer alıyor. Ancak onların da bozulmadan saklanma yöntemleri mevcut. Kısaca bozulmadan saklanabilme özelliği yiyeceğin kendisinden çok işleminden kaynaklanıyor.

Hangi gıdalara, nasıl uzun ömür kazandırabilirsiniz?

  • Meyve ve sebzeleri doğrayıcılar yardımıyla eşit dilimlere ayırabilir ve sonrasında kurutarak uzun ömür kazandırabilirsiniz. Nemden tamamen arınmış kuru meyve ve sebzeleri dört mevsim tüketebilirsiniz. Öte yandan meyveleri blend ettikten sonra kurutarak pestil haline getirebilir ve uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.  (Kaynak)
  • Eti yine cihazlar yardımıyla kurutarak saklayabilirsiniz.
  • Bakliyatları kurutarak uzun ömür kazandırabilirsiniz.
  • Zeytinlerde salamura yöntemini uzun ömür için tercih edebilirsiniz.
  • Sebze ve meyvelerden turşular yapabilirsiniz.
  • Gıdaları dondurarak 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
  • Konserve yöntemi ile sebzelere ömür kazandırabilirsiniz.

Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Yiyecekler Nasıl Seçilir?

Yiyeceklerinizin uzun süre dayanmasını, bunun yanında sağlıklı olmasını arzu ediyorsanız öncelikle mümkün olduğunda katkı maddesi dolu hazır gıdalardan uzak durmalısınız. Daha uzun ömürlü olması için içerisinde koruyucu ve katkı maddeleri olan besinleri tercih etmemelisiniz. Bunun için etiket okuma alışkanlığı kazanmanız oldukça önemli. Sağlıklı ve uzun ömürlü yiyecekler nasıl seçilir kısa bir yol haritası ister misiniz? İşte uzun süre dayanan gıdalar için seçim yolları:

  • Bal alırken mümkün olduğunca kaynağını bildiğiniz katkı maddesi içermeyen seçeneklere yönelmelisiniz. Bal ne kadar doğal olursa, o kadar uzun dayanacağını aklınızda tutabilirsiniz.
  • Kuru baklagillerin uzun süre dayanması gerçekten kuru olmasına bağlı. Bu da ortam nemini düşük tutmanız ve gerçekten iyi kurutulmuş bakliyatlar almanızla mümkün. Önerimiz evinizde bir kurutucu olması ve kendiniz kurutmanız tabii… Mümkün değilse dahi, üretim tarihi yakın olan ürünleri almalısınız. Elbette kalitesini bildiğiniz,iyi kuruttuğundan emin olduğunuz markaları seçmelisiniz. Muhafaza alanlarınızın karanlık ve kuru olmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Pirinç gibi tahılları hava ve nem geçirmeyen kaplarda saklamalısınız.
  • Uzun süre dayanan gıdalar arasında yer alan tuz, nem ile temas ettiğinde zarar görebiliyor. Bu nedenle mümkünse öğütülmemiş veya sıvı tuz almalısınız. Karanlık, nemden uzak bir yerde saklamalı ve kullanacağınız kadarını öğüterek tüketmelisiniz.
  • Kuru yemişleri mümkünse çiğ olarak almalı ve kavurarak değil kurutarak saklamalısınız. Böylece besin değerini kaybetmeden uzun süre dayanan gıdalar listesine yemişleri de ekleyebilirsiniz.
  • Konservelerinizi mümkünse kendiniz yapmalısınız. Eğer illa satın almanız gerekiyorsa, vücutta atılması bir hayli zor metalleri tercih etmemelisiniz. Teneke kutulardan uzak durmalısınız. Mümkünse organik ve cam kavanozlardaki ürünlere yönelmelisiniz. 

Bozulmadan Uzun Süre Dayanan Yiyeceklerin Faydaları

Evlerinize gelen ani misafirler için kısa sürede ziyafet sofraları kurmak uzun süre dayanan gıdalar ile mümkün. Konserveler, kuru atıştırmalıklar, salamuralar ile dakikalar içinde çeşit çeşit yiyeceğin olduğu masalar kurabilirsiniz. Üstelik bozulmadan uzun süre saklanan gıdaların tek avantajı bu değil. Mevsiminde gıda tüketmek daha az tarım ilacı almak anlamına geliyor. İdeal koşullarında üretilen ve özellikle organik olan meyve sebzeleri zamanında alarak çok daha fazla besin değerine ulaşabilirsiniz. Mevsiminde yenen gıdaların lezzetinin de bir başka olduğu malum. Doğru kurutma işlemleri ile besin değerinin dört mevsim saklanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kışın dahi yaz mevsiminde toplanmış taze fasulyeyi yemek mümkün oluyor. Lezzeti, besleyiciliği, rengi ve kokusu ile mevsiminin en iyisi olan gıdaları evlerinizde saklayarak kilerinizi uzun ömürlü ve sağlıklı gıdaların deposu haline getirebilirsiniz.

Uzun Süre Dayanan Gıdalarla Sağlıklı Yaşam

Ömrünü koruyuculara ve katkı maddelerine değil, kurutma gibi besin değerini koruyan işlemlere borçlu olan gıdalar ile sağlıklı yaşam mümkün. Raf ömrü uzun ve içerisinde onlarca kimyasal barındıran, nasıl gıdalardan yapıldığı belli olmayan meyve sularını, konserveleri, salamuraları evinizde hazırlayın! Evde salça yapmanın, pestiller, meyve ve sebze kuruları hazırlamanın pratik yollarını Defya Ailesi Youtube hesabından ve tarif sayfasından öğrenebilirsiniz. Uzun süre dayanan gıdaları kilerinizde her daim hazır tutmak için ömürlük bir yatırım olarak Defya koleksiyonunda yer alan kurutuculardan satın alabilirsiniz.

Uzun Süre Dayanan Gıdaların Saklama İpuçları

Lezzetini ve besleyiciliğini koruyarak uzun süre dayanan gıdalar hazırlamayı öğrendik. Sıra saklama tüyolarında…

  • Meyve ve sebze kurularını, pestilleri vakumlu kaplarda, ışık almayacak şekilde saklayabilirsiniz.
  • Filizlendirdiğini bakliyatları kurutabilir ve dondurarak saklayabilirsiniz. Kuruları yine hava ve ışık almayacak şekilde saklamanız gerekiyor.
  • Bakliyatları ve tahılları nemden ve ışıktan uzak, vakumlu kavanozlarda saklayabilirsiniz. Normal kavanozunuz varsa böceklenmesini önlemek için kavanozlara birer defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
  • Hemen kullanmayacağınız tuzu öğütmeden, nem almayan kaplarda tutabilirsiniz. Günlük kullandığınız tuzları nemden arındırmak için kurutma makinesinde kısa süre kurutmayı tercih edebilirsiniz. (48 derecede 1 saat) Tuzlukların içinde nemlenmemeleri için tuzluğa birkaç adet pirinç tanesi atabilirsiniz.

Etiketler: kurutucu
Ekim 15, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR