Tohumlar, bitkilerin çoğalması için gerekli olan tüm bileşenleri bir arada bulunduran besleyici içerikleriyle öğünlerimize eşlik ediyor. Önemli birer lif kaynağı olmasının yanında yağ asitleri bakımından da zengin olan tohumlar, vitamin, mineral ve antioksidan içerikleriyle her geçen gün daha çok mutfağa giriyor. Onlar, sağlıklı bir beslenme düzeninin olmazsa olmazı… Üstelik düzenli tüketildiğinde vücut sistemlerinin ideal fonksiyonlarının devamı için fayda sağlıyor. Buna ek olarak bazıları öğütülerek tüketildiğinde daha kolay sindirilebilir bir hal alıyor. Diğer bir deyişle besin yararlanımı artıyor. En sık kullandığımız tohumların faydalarını ve öğütme süreçlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Ancak öncesinde hatırlatmamız gereken birkaç nokta var. Tohumlar tane halindeyken tazeliklerini daha kolay korumalarına rağmen, ezildiklerinde çok daha hızlı bozulabiliyor. Ayrıca ezildiklerinde kolay ulaşılabilir hale gelen besin öğeleri, tazeyken çok daha verimle kullanılıyor. Elbette taze çekilmiş tohumlar çok daha lezzetli oluyor. Bu nedenle ezdiğiniz hangi tohum olursa olsun mutlaka taze bir şekilde tüketmelisiniz. Yiyeceğiniz miktarda tohumu işleme almalı, ezmeli ve kullanmalısınız. Ezilmiş tohumların mümkün olduğunca az hava almasını sağlamalı, tane tohumların kalanlarını ise hava almayan bir kapta, serin bir yerde muhafaza ederek saklamalısınız.
Tohumları öğüterek sindirimini kolaylaştırmak için siz de Defya koleksiyonunda yer alan taş değirmen ürünlerini inceleyebilirsiniz. Bu işlem için rahatlıkla elektronik veya manuel ezme cihazı ürünlerini kullanabilirsiniz. Ürün özellikleri arasında “yağlı tohumlarla beraber kullanılabildiği” not düşülen tüm cihazları, yağlı tohumları ezmek için tercih etmeniz mümkün. Ayrıca hem değirmen hem ezme makinesi olarak kullanılan kombine öğütücü ürünleri de tohum parçalamak için tercih edebilirsiniz.
Bu tohumları öğüterek tüketmelisiniz diyerek başladığımız yazımızda:
- Çörekotunun nasıl öğütüleceğini ve faydalarını bulabilirsiniz.
- Keten tohumunun öğütme işleminin detaylarını ve yararlarını sizlerle paylaşıyoruz.
- Chia tohumunu öğütmek için yapmanız gerekenler ve chianın faydaları da açıklamamızda.
Mutfaklarınızın şefi olmak, yaratıcılığınızı kullanarak tohumlara yeniden hayat vermek için tek yapmanız gereken yazımızı okumak. Haydi, başlıyoruz!
Çörekotu Tohumu Nasıl Öğütülür?
Çörekotu, geleneksel mutfağımızın ikonik ürünlerinden biri. Mutfaklara tane halinde giren ve genellikle hamur işlerini süslemek için kullanılan tohumlar, öğütülerek yoğurtla, yulaf lapasıyla veya hamurla karıştırılarak da kullanılabiliyor. Ayrıca çörekotundan mutfakta maksimum fayda sağlamak için kullanmadan hemen önce öğütmek öneriliyor. Böylelikle zor sindirilen tanelerin vücutta kolaylıkla yararlanılabilir hale gelmesi sağlanıyor. Diğer taraftan son yıllarda popülerleşen soğuk sıkım yağlar sayesinde çörekotu adeta yeniden keşfediliyor. Öyle ki soğuk sıkım çörekotu yağı hem mutfakta hem de bakım alanında sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Peki çörekotu tohumu nasıl öğütülür biliyor musunuz? Eğer evinizde ezici makineler varsa işlem oldukça kolay ve zahmetsiz. Tek yapmanız gereken dilediğiniz miktarda çörekotunu cihazların haznesine yerleştirmek. Diğer taraftan makinenin çıkış kısmına bir kap koymalısınız. Devamında makinelerin öğütme inceliğini seçtikten sonra çalıştırarak haznedeki çörekotu tohumlarının ezilerek çıkış bölümüne ulaştığını görebilirsiniz.
Çörekotu Tohumu Faydaları Nelerdir?
Çörekotu tohumlarının araştırmalarla kanıtlanmış birçok faydasından söz etmemiz mümkün. Örneğin timokinon, karvakrol, t-anetol ve 4-terpineol gibi içerikler sayesinde çörekotu güçlü antioksidan etki vadediyor. Çalışmalar çörekotunun antioksidan bileşenlerinin, obeziteden diyabete kadar birçok hastalığa neden olan sorunların engellenmesinde görev alabileceğini gösteriyor.
Ayrıca yapılan araştırmalar, hem çörekotu tohumunun hem de yağının HDL kolesterol düzeyini artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak çörekotu bileşenlerinin bakteriyel enfeksiyonun yenilebilmesi için vücudun olağan bağışıklık fonksiyonlarını desteklediği tespit ediliyor. Enflamasyonu hafifletmeye destek olduğu da elde edilen bilgiler arasında. Siz de çörekotu tohumunu yemeklerinize baharat gibi ekleyebilir, yoğurtla veya yulaf lapası ile karıştırarak kahvaltılarda kullanabilirsiniz.
Keten Tohumu Nasıl Öğütülür?
Zengin lif ve omega-3 kaynağı olan alfa-linolenik asit(ALA) içeren keten tohumu, sert dış kabuğu nedeniyle öğütülmeden tüketildiğinde yararları oldukça azalıyor. Araştırmalarla ispatlandığı üzere, öğütme işlemi ile kolay sindirilebilir hale gelen içerikler sayesinde omega-3 düzeyi artırılarak lif alımı sağlanabiliyor. Ancak tanelerin taze öğütülerek kullanılması oldukça mühim, öğütülmüş olarak almaktansa kendiniz öğütmelisiniz.
Peki keten tohumu nasıl öğütülür? Blender ile öğütme yapabilirsiniz ancak geniş hazneli bu ürünler, bir kerede çok miktarda tohum ezeceğinden istediğiniz taze kullanım imkanı maalesef ortadan kalkıyor. Bu nedenle manuel veya elektronik ezme cihazı tercih edebilir ve tanecikleri kolaylıkla tohumları öğütebilirsiniz. İşlem için tohumları hazneye yerleştirdikten sonra varsa öğütme inceliği ayarını yapmanız ve ürünü çalıştırmanız yeterli. Kolu çevirerek veya tuşa basarak öğütme yapabilir, taneleri ezilerek hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Vücut tarafından doğal olarak üretilemeyen, bir tür omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) bileşenleri keten tohumu içinde yer alıyor. Bu bileşenler, özellikle kalp ve damar sağlığı için faydalı görülüyor. Ayrıca asitlerin vücuttaki iltihap oranını azaltmaya ve kolesterolü düşürmeye destek olduğu da düşünülüyor.
Üstelik keten tohumunun farklı kanser türlerinin oluşmasını engellemeye yardımcı olabileceğine dair çalışmalar sürüyor. Henüz net bir kanıt elde edilememiş olsa da yapılan araştırmalar, düşük kanser riski ile keten tohumu alımını ilişkilendiriyor.
Keten tohumu faydaları arasında lif içeriği nedeniyle bağırsak sağlığına yarar da sayılabiliyor. Keten tohumu, hem bağırsaklardaki bakteriler tarafından çözünür hem de çözünemez iki tür lif içeriyor. Bu sayede sindirimin düzenlenmesine destek sağlıyor.
Siz de keten tohumunu salatalarınıza ekleyerek, yoğurtla karıştırarak gün içinde tüketebilirsiniz. Ancak keten tohumu faydalarını almak için ürünü pişen yemeklere eklememelisiniz. Isıl işlem, keten için uygun değil. Örneğin ekmek hamuruna, hamur işlerinin üstüne veya pişecek yemeklere bu ürünü kesinlikle eklememelisiniz. Onu yalnızca çiğ olarak tüketmeniz gerekiyor.
Chia Tohumu Nasıl Öğütülür?
Chia tohumu üzerine yapılan çalışmalarda, bütün tane tüketiminin omega-3 eksikliği durumunda belirgin fark oluşturmadığı ancak öğütülmüş chia tohumu alımının 10 haftada omega-3 düzeyini artırdığı sonucu ortaya çıkıyor. (Ancak chianın diğer besin değerlerinin, tohum öğütülmeden de yeterli oranda alınabileceğini belirtmeliyiz.) Kısacası diğer tohumlar için öğütülerek elde edildiğinden söz ettiğimiz faydalar, chia tohumu için omega-3 bazında geçerli.
Siz de faydaları ile her geçen gün daha çok adından söz ettiren chia tohumunu sofralarınıza öğütülmüş olarak davet edebilirsiniz. Peki ama chia tohumu nasıl öğütülür? Öncelikle öğütülecek tanelerin çiğ olması gerekiyor. Nemli olan tohumlar yapışkanlaşacağından, onları kuru bir şekilde öğütme makinelerinin haznesine yerleştirmelisiniz. Uygun öğütme kalınlığını seçtikten sonra cihazı çalıştırarak tanelerin parçalara ayrıldığını görebilirsiniz.
Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?
Antioksidan, mineral, lif ve yağ asitleri açısından son derece zengin olan chia tohumları, kalp damar ve sindirim sistemi için önemli faydalar sağlıyor. İçeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde, serbest radikallerle savaşa yardımcı olan tanecikler, quercetin, kaempferol, minosetin gibi içerikleriyle hücresel korumaya da katkı sağlıyor. Üstelik yapılan çalışmalar, yoğun lif içeriği sayesinde chianın aşırı kilo alımını önlemeye destek verebileceğini gösteriyor.
Buna ek olarak tohumun faydaları arasında gıda alımını azaltmaya yardımcı olduğu da bulunuyor. Son olarak kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi kemik sağlığı için hayati önem taşıyan besinleri bir arada sunan chia, iskelet sistemi üzerinde de fayda gösteriyor. Kemik ve kas gelişimine destek oluyor.
Siz de tohumları öğüterek onlardan daha iyi faydalanabilir, öğünlerinize tohumların gücünü ekleyerek besin değerlerini alabilirsiniz. Defya’nın sizler için sunduğu kullanışlı öğütme gereçlerinin yardımıyla öğütülmüş tohumların mucizelerini tariflerinize ekleyebilirsiniz.