Buddha Bowl Nedir?

Buddha Bowl Nedir?

Kafe menülerinde sık sık karşımıza çıkan dengeli beslenme kaseleri, evde de kolaylıkla hazırlanabiliyor. Buddha bowl adı verilen bitkisel ağırlıklı kaseler ile siz de günün her öğününü hafif bir şekilde karşılayabilirsiniz. Eğer evde iyi beslenme için tarifler arıyor, güvenilir bir rehbere ihtiyaç duyuyorsanız Defya Blog sizinle. 

Dünyaca ünlü markaların tek ve yetkili Türkiye distribütörü olan Defya’nın hazırladığı buddha bowl yazısında bulacaklarınız;

  • Evde buddha bowl yapmak için Defya yardımcıları sizinle. Yazımızın ilk bölümünde Defya koleksiyonundaki ürünler ile sizleri tanıştıracağız. 
  • Ardından buddha bowl nedir ve neden bu kadar popüler masaya yatıracağız. 
  • Sonrasında bu kaselerin temel bileşenlerine odaklanacağız. 
  • Nasıl yapılır başlığında ise malzemeler ve tarif önerileri paylaşacağız. 
  • Püf noktalara da yer vermemizin ardından, 
  • Buddha bowl ile dengeli beslenmenin faydalarından bahsedeceğız. 
  • Bu rengarenk kaseleri hangi öğünde tüketebileceğiniz sorusuna yanıt arayacak ve
  • hangi tahılları kullanabileceğinizi detaylandıracağız. 


Evde Buddha Bowl Keyfi için Defya Mutfak Çözümleri

Evlerinizde nefis ve çeşitli buddha bowl tarifleri hazırlamak için Defya koleksiyonunda yer alan doğrayıcılar sizlerle. Sebzelere farklı şekiller vermek, hızla dilimlemek ve rendelemek için siz de onlardan yararlanabilirsiniz. Alman tasarımı olan ürünler gelişmiş Razor Tech teknolojisi ürünü. Uzun ömürlü bıçakları ve kolay kullanımı ile Lurch markasının kalitesini göz önüne seriyorlar. 

Siz de Defya’nın en popüler ürünlerini kullanarak buddha bowl’larınızı görsel birer şölene dönüştürebilirsiniz. Üstelik ihtiyaç durumunda Lurch ürünlerinin tek ve yetkili Türkiye distribütörü olan Defya aracılığıyla doğrayıcı yedek parça temin edebilirsiniz. 


Defya Doğrayıcı ile Pratik Buddha Bowl Hazırlığı

Lurch markasının en sevilen doğrayıcı yardımcılarından 5 tane ürünü sizin için seçtik: 

  • Lurch Yaprak ve Sebze Doğrayıcısı Catto ile sebzelerden incecik şeritler çıkarabilirsiniz. Lazanyalar, börekler, salatalar yapmak için ideal olarak şeritler ortalama 10.5 cm genişliğine ulaşıyor. BPA içermeyen plastik ve paslanmayan çelik bulunduran ürün, keskin bıçakları ile hızla doğrama işlemini gerçekleştiriyor. Üstelik vakumlu ayaklar yardımıyla tüm işlem son derece güvenli. 
  • Lurch Müsli El Rondosu sayesinde sebzeleri sulandırmadan doğrayabilirsiniz. Ayrıca karıştırma aparatı ile müsli hazırlamak da çok kolay. BPA içermeyen plastik ve paslanmayan çelik aksamı sayesinde uzun ömür sunuyor. Tek yapmanız gereken kolu çevirerek rondoyu elinizle çalıştırmak… 
  • Lurch Vario Mandolin Doğrayıcı ile ince ve eşit dilimler hazırlamak çok kolay. Onunla sebze cipsleri, salatalar yapabilir bowl’unuzu rengarenk sebzelerle süsleyebilirsiniz. Üstelik kafesli, tırtıklı ve düz olmak üzere üç farklı kesim tekniğini uygulamanıza yardımcı. BPA içermeyen ve paslanmayan bıçakları ile mutfakların gözdesi olan ürün, el koruma aparatı ile küçük kazaların önüne geçiyor.
  • Lurch Tambur Rende ile yemişleri, peynirleri, sebzeleri kolaylıkla rendeleyebilirsiniz. BPA bulundurmayan plastikten ve paslanmayan çelik bıçaklardan oluşan tambur rendenin başlıklarını değiştirmek de oldukça zahmetsiz. 
  • Lurch Spiral Sebze Doğrayıcı ile 2 veya 3 mm genişliğinde sebze spagettiler yapabilirsiniz. Bu sayede sebzeler ile eğlenceli tabaklar hazırlamak artık çok kolay. Çiğ sebze makarnaları yapmak, şekilli kızartmalar hazırlamak, bowl’ları eğlenceli birer sunuma dönüştürmek elinizde. 

Siz de mutfağınızda şef dokunuşları oluşturacak çeşit çeşit doğrayıcıyı Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz.

Buddha Bowl Nedir ve Neden Bu Kadar Popüler?

Rengarenk sebzelerin besleyici bakliyatlar ve tahıllar ile buluştuğu buddha bowl’ların lezzeti tabaklara sığmıyor. Besin değeri yüksek, dengeli ve lezzetli öğünler hazırlamanın en popüler yolunu sunan kaseleri mercek altına alıyoruz. Peki buddha bowl nedir? Bitki bazlı protein kaynakları içeren, genellikle vegan, zaman zaman vejetaryen olan besleyici kaselere buddha bowl denir.  

Peki bu kaselerin popülarite sırrı ne? Öncelikle buda kasesi de denen bu bowllar, sundukları görsel şölen ile fotoğraf paylaşılan sitelerde ünlü oldu. Lezzeti ve besleyiciliği sonraları insanları buddha bowl yemeğe ikna ederken, ilk akıllarını çelen rengarenk görünümler oldu. Öte yandan modern insanın her gün yiyecek bir şeyler hazırlamak için vaktinin yetersiz olması ve bu kaselerin kolay hazırlanabilmesi, her yerde bulunması avantaj sağladı. Öyle ki haftalık yapacağınız bir saatlik hazırlık ile her gün dakikalar içinde buddha bowl servis edebilirsiniz. 

Buddha Bowl’un Temel Bileşenleri Nelerdir?

Buddha bowl malzemeleri arasında her evde bulunan gıdalar var. Çok zor bulunan, olmazsa olmaz herhangi bir malzeme içermemesi ve hemen her kültüre uygun olması kaselerin popülerleşmesinin bir diğer nedeni. İşte buddha bowl’ların temel bileşenleri; 

  • Tahıllar buddha bowl’un temelini oluşturuyor. Ancak tam tahıl tercih etmelisiniz. Pirinç, kinoa, arpa, bulgur gibi tahılların tam tahıllı versiyonlarını tercih ederek daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. 
  • Sebzeler de buddha bowl’ların başrolünde. Pişmiş sebzeler ve çiğ salatalık malzemeleri kasede buluşturabilirsiniz. Peki buddha bowl sebzeleri arasında neler var? Domates, salatalık ve yeşilliklerin yanı sıra Brüksel lahanası, mor lahana, havuç, kereviz gibi farklı sebzeleri de çiğ ve pişmiş olarak kullanabilirsiniz. 
  • Protein kaynakları buddha bowl bileşenlerinden bir diğeri. Haşlanmış veya kavrulmuş bakliyatlar, tofu ve tempeh gibi protein kaynakları kullanabilirsiniz. Eğer et içeren bir buddha bowl hazırlamayı düşünüyorsanız pişmiş balık veya tavuk etleri ekleyebilirsiniz. Elbette yumurta da kullanabilirsiniz. 
  • Doğal yağ kaynaklarını unutmamalısınız. Avokado, zeytin veya kuru yemişler ile salatayı süsleyebilirsiniz.  
  • Ek malzemeler ise yağlı tohumlar ve soslar oluyor. Ev yapımı vinegret, hardallı sos, acı sos ekleyebilirsiniz. Benzer şekilde tahinli limonlu sos ile kaseyi tatlandırabilirsiniz. Tohum olarak öğütülmüş çiya, keten tohumu, susam ve çörek otu kullanabilirsiniz. Dilerseniz çeşnilendirmek için baharatlardan faydalanabilirsiniz. 

Buddha Bowl Nasıl Yapılır? Malzemeler ve Tarif Önerileri

Tüm malzemeleriniz hazır ise buddha bowl nasıl yapılır başlığı altında adım adım bilgi verebiliriz. 

  • Öncelikle kasenin en altına tahılları eklemelisiniz. Haşlanmış siyez bulguru veya kepekli pirinç iyi bir seçim. 
  • Üzerine çiğ veya pişmiş sebzeleri koyabilirsiniz. 
  • Protein kaynaklarını da ekledikten sonra doğal yağ içeren avokado, zeytin gibi malzemeleri ilave edebilirsiniz. 
  • Arzu ederseniz yemişler, mikro filizler kullanabilirsiniz. 
  • Sos ve baharatlarla beraber tabağınız hazır. 

Bileşen olarak hangi tahıl ve sebzeleri tercih edebileceğiniz size kalmış ancak birbiri ile yakışan ürünleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Keza lezzet dengesini de korumalısınız. Örneğin sebze olarak pancar kullanıyorsanız, şekerli tadı eşitlemek için ekşilik sunacak bir asit ekleyebilirsiniz. Mesela bowl’a sirke koyabilirsiniz. Benzer şekilde nohut kullanıyorsanız, ona çok yakışacak tahinden de bir çay kaşığı ilave etmeyi ihmal etmemelisiniz. İpuçları bölümümüzden daha detaylı bilgi alarak mükemmel buddha bowl’a bir adım daha yaklaşabilirsiniz.


Evde Buddha Bowl Hazırlamanın Püf Noktaları

Evinizde kafe lezzetinde ve kalitesinde buddha bowl’lar yapmak için ipuçlarımızdan faydalanabilirsiniz. 

  • Tüm malzemelerin taze ve mümkünse organik olmasını tercih etmelisiniz. 
  • Lezzet kadar besleyiciliğe de özen göstermeli ve tabağın besin değerlerinin dengeli olduğundan emin olmalısınız. 
  • Tahılların tam tahıl olmasına, rafine yağ kullanmamaya, çok renkli ve çeşitli sebze tercih etmeye dikkat ederek daha uzun süre tok tutacak ve besleyici tabaklar hazırlayabilirsiniz. 
  • Hazır paketli ürünleri buddha bowl’a koymamalısınız. Mümkün olduğunca işlenmiş malzemelerden uzak durmalısınız. 
  • Seçimlerinizi mevsim sebzelerinden yana kullanmalısınız. 

Daha kısa süre buddha bowl hazırlamak için;

  • Tahılları haşlayıp derin dondurucuya koyarak hazırlık sırasında kaseye ekleyebilirsiniz. Kısa sürede çözülen donuk tahılların keyfini çıkarabilirsiniz. 
  • 2 gün içinde tüketeceğiniz rende kök sebzeleri (havuç, pancar gibi) tuzlu soğuk su içinde kavanozda tutabilirsiniz. Salata yaparken buzdolabından çıkarıp hemen servis edebilirsiniz. 
  • Benzer şekilde soğan turşusu, mor lahana salamurası da dolapta hazır bulunabiliyor.
  • Pişireceğiniz sebzeleri ise tavada birkaç dakika sotelemeniz yeterli. Eğer patates gibi zor pişen yiyecekler kullanacaksanız bir gece önceden fırında pişirip sabah direkt salata içine doğrayabilirsiniz. Ancak pişmiş patatesi kesinlikle ısıtmadan tabaklamalısınız. Patatesin birden çok kez ısıya maruz kalması gıda güvenliği açısından doğru değil. 
     
 

Buddha Bowl ile Dengeli Beslenmenin Faydaları

Tek tip beslenmenin vücut için yeterli besin öğelerini almayı zorlaştırdığı malum. Farklı ve çok çeşitli gıdaları azar azar alarak dengeli bir beslenme planına daha kolay erişebilirsiniz. Farklı enzim, vitamin ve mineral içeren yiyecekleri bir arada tüketerek bedeninizin ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilirsiniz. 

  • Buddha bowl ile beslenmenin faydaları, gökkuşağı renginde tabaklar hazırlamak ile ilgili. Farklı renk sebzeler tüketerek antioksidan, enzim, vitamin ve mineral alımını kolaylaştırabilirsiniz. (Kaynak)
  • Ayrıca bol sebze ve tahıl içeren buddha bowl’lar lif alımını yoğunlaştırıyor. Sindirim sistemi için itici güç olan lifi yeterli miktarda tükettiğinizde hazır sorunlarınızın hafiflediğini fark edebilirsiniz. 
  • Turşulara, salamuralara kolaylıkla yer verebileceğiniz bu kaseler sayesinde probiyotik ve prebiyotik alımını destekleyebilirsiniz. Böylece bağırsak sağlığına katkı sunabilirsiniz. 
  • Tam tahıl alarak kan şekeri dengesini bozan beyaz undan uzaklaşabilirsiniz. 
  • Her gün yeşil sebzeler tüketerek daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. Ayrıca yeşillikler aracılığıyla kalsiyum gibi birçok minerali vücudunuza alabilirsiniz. (Kaynak)

Buddha Bowl Hangi Öğünlerde Tüketilir?

Her ana öğün yerine tüketebilirsiniz. Kahvaltıda, öğle veya akşam yemeklerinde kaseleri yiyebilirsiniz. Dilerseniz buddha bowl çeşitlerini yanınızda işe götürebilirsiniz. Kavanozlar içinde dilediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Hazırlaması son derece pratik ve yemesi bir o kadar keyifli… Kaseler ile bitkisel ağırlıklı beslenmek artık çok daha zahmetsiz. Eğer kavanoz içinde taşıyacaksanız en alta sos, üstüne tahıl, bakliyat ve en üste yeşillik koymayı denemelisiniz. Böylece yeşillikler sosla direkt temas etmeyerek daha uzun süre diri kalabiliyor. 

Hangi Tahıllar Buddha Bowl İçin Uygundur?

Buddha bowl’lar için kesinlik arz eden şartlar yok. Dilediğiniz tahıla kase içinde yer verebilirsiniz. Ancak daha uzun süre tok tutan, daha kolay sindirilen bir öğün için tam tahılları tercih etmelisiniz. Kepekli, işlenmemiş, hazır gıda statüsünde bulunmayan tahıllara kolaylıkla kase içinde yer ayırabilirsiniz. Her gün 1-2 çeşit tahıl kullanabilirsiniz.


 
Etiketler: Buddha Bowl Nedir?
Şubat 10, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR