C Vitamini Eksikliği Nedir?
Vücudunuzdaki C vitamini eksikliği diyetinizin yeterli miktarda C vitamini içermemesinden kaynaklanır. Zamanla, C vitamini eksikliği devam ettiği takdirde, bedeninizde yeni kollajenin oluşamayacağı anlamına gelir. Bu, vücudunuzdaki çeşitli dokuların bozulmaya başlamasına ve vücudunuzun sağlığı ve onarımının olumsuz etkilenmesine neden olur. Kalıcı (kronik) C vitamini eksikliği, genellikle yaklaşık üç ay veya daha uzun bir süre boyunca, iskorbüt olarak bilinen bir hastalığa yol açabilir. Healthdirect.gov.au’ya göre C vitamini eksikliğiniz varsa, mide bulantısı ve iştahsızlık çekebilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz. C vitamini eksikliği olan bazı kişiler grip benzeri semptomlar bildirir. Demirin emilimi C vitaminine bağlı olduğundan, bu kısmen düşük demir seviyelerinden kaynaklanabilir.
Önemli bir C vitamini eksikliği (4 haftadan fazla bir süre boyunca günde 7 mg'dan az portakal tüketmek, yaklaşık bir portakal dilimine eşittir) iskorbüt ile sonuçlanabilir. Bu durum, kemik ve kan damarı hastalığını, ellerde ve ayaklarda kanamayı ve aşırı durumlarda ölümü içerir. Vücudunuz, sağlıklı cildin önemli bir bileşeni olan kolajen oluşturmak için C vitamini kullanır. C vitamini eksikliği cildinizi daha kırılgan hale getirebilir, diş eti kanaması fark edebilirsiniz ve saçlarınız kıvrılmış veya kıvrılmış şekillerde uzayabilir. Şiddetli C vitamini eksikliğinin bir başka belirtisi de yavaş iyileşen yaralardır.
C Vitamini Eksikliği Belirtileri
C vitamini eksikliğinin ilk belirtilerini Patient.info sayfası şöyle listeliyor:
- Yorgunluk ve zayıflık.
- Kas ve eklem ağrıları.
- Kolay morarma.
- Cildinizde küçük, kırmızı-mavi morluklar gibi görünen noktalar.
C vitamini eksikliğinin sebep olabileceği diğer semptomlar şunları içerebilir:
- Kuru cilt.
- Kırık saç uçları.
- Diş etlerinizin şişmesi ve renginin değişmesi.
- Diş etlerinden ani ve beklenmedik kanama.
- Burun kanaması
- Yaraların zayıf iyileşmesi.
- Enfeksiyonlarla mücadelede sorunlar.
- Eklemlerde iç kanama, şiddetli eklem ağrıları
- Kemik yapısında bozulma.
- Diş kaybı.
- Kilo kaybı.
C vitamini eksikliği teşhis ve tedavi edilmezse nefes darlığına, sinir sorunlarına, yüksek ateşe (ateş) ve nöbetlere (konvülsiyonlar) da yol açabilir. Beyin içinde ve kalp çevresinde kanama, tedavi edilmeyen C vitamini eksikliği olan bazı kişilerde ölüme neden olabilir. Ancak, bu son derece nadirdir.
C vitamini nedir?
Mayo Clinic’in sayfasında şöyle tanımlanmış: C vitamini (askorbik asit), vücudunuzun kan damarları, kıkırdak, kas ve kemiklerde kolajen oluşturması için ihtiyaç duyduğu bir besindir. C vitamini vücudunuzun iyileşme süreci için hayati önem taşır.
C vitamini, hücrelerinizi serbest radikallerin (vücudunuz yiyecekleri parçaladığında veya tütün dumanına ve güneşten, X ışınlarından veya diğer kaynaklardan gelen radyasyona maruz kaldığında üretilen moleküllerin) etkilerine karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidandır. Serbest radikaller kalp hastalığı, kanser ve diğer hastalıklarda rol oynayabilir. C vitamini ayrıca vücudunuzun demiri emmesine ve depolamasına yardımcı olur.
Vücudunuz C vitamini üretmediğinden, onu diyetinizden almanız gerekir. C vitamini turunçgiller, çilek, patates, domates, biber, lahana, Brüksel lahanası, brokoli ve ıspanakta bulunur. C vitamini ayrıca tipik olarak kapsüller ve çiğnenebilir tabletler şeklinde oral bir takviye olarak da mevcuttur.
Çoğu insan sağlıklı bir diyetten yeterli miktarda C vitamini alır. Aşağıda belirtilen durumlarC vitamini eksikliğine sebep olabilir.
Sigara içmek veya pasif içiciliğe maruz kalmak.
Belirli gastrointestinal rahatsızlıklara veya belirli kanser türlerine sahip olmak.
Düzenli olarak meyve ve sebze içermeyen sınırlı bir diyete sahip olmak.
Şiddetli C vitamini eksikliği, kansızlığa, diş eti kanamasına, morarmaya ve zayıf yara iyileşmesine neden olan iskorbüt adı verilen bir hastalığa yol açabilir.
Antioksidan özellikleri için C vitamini alırsanız, takviyenin gıdalarda doğal olarak oluşan antioksidanlarla aynı faydaları sağlamayabileceğini unutmayın.
Tavsiye edilen günlük C vitamini miktarı yetişkin erkekler için 90 miligram ve yetişkin kadınlar için 75 miligramdır.
C Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Medicalnewstoday.com’da yayınlanan çalışmaya göre C vitamininin faydalarını aşağıdakileri içerebilir.
Yara iyileşmesini destekler
C vitamini vücudun kolajen üretmesine yardımcı olur ve cilt, kas ve diğer dokularda bulunur.
Düşük C vitamini alımı olan kişiler, vücutları daha az kolajen üretebileceğinden yara iyileşmesi daha yavaş olabilir.
İyileşme zamanlarında sağlık uzmanları, C vitamini düzeyi düşük olan kişiler için Güvenilir Kaynak takviyeleri önerebilir.
Kardiyovasküler sağlık
C vitamini, birkaç nedenden dolayı kardiyovasküler sağlığa fayda sağlayabilir. Araştırmalar şunları yapabileceğini öne sürdü:
- Antioksidan özelliklere sahip
- Kan damarlarını genişletmeye yardımcı
- Nitrik oksit üretimini iyileştirmek
- Aterosklerozda plak instabilitesini azaltmaya yardımcı olur
- Bu, kalp hastalığına ve hipertansiyona veya yüksek tansiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, takviye almanın kalp sağlığını korumaya yardımcı olacağına dair yeterli kanıt yoktur.
Katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu
C vitamini, katarakt riskini düşürmeye ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Uzmanlar, oksidatif stresin her iki durumda da bir faktör olabileceğine inanıyor, bu nedenle herhangi bir fayda, C vitamininin antioksidan aktivitesinden kaynaklanabilir.
Diyabet
2019 yılında yapılan bir araştırma, C vitamini takviyesi almanın yemekten sonra glikoz seviyelerinde bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için 60 yaş civarında 31 kişiye baktı. 4 ay boyunca takviye aldıktan sonra, katılımcıların glikoz seviyeleri ve kan basıncı, plasebo almaya kıyasla düzeldi. Bu, C vitamininin bir gün diyabet tedavisi olabileceğini düşündürmektedir.
Anemi
C vitamini, demirin emilimini artırır ve bazı sağlık uzmanları, demir eksikliği anemisi olan kişilerde emilimini artırmak için demir tabletleri ile C vitamini takviyesi almayı önerir. Bir 2020 araştırması, demir eksikliği anemisi için demir takviyesi alan 432 kişiye baktı. Bazıları demir takviyesiyle birlikte C vitamini aldı, bazıları ise almadı. Bununla birlikte, her iki grup da demirde benzer artışlar gördü, bu da bu amaç için C vitamini takviyesinin gereksiz olduğunu gösteriyor.
Kirlilik
Hava kirliliği, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek çeşitli madde ve kimyasallardan oluşmaktadır. Bazı araştırmalar, C vitamini ve E vitamini kombinasyonunun, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir antioksidan etkiye sahip olabileceğini öne sürdü.
Alerjiler
Alerjik bir reaksiyon sırasında, bağışıklık sistemi, şişme ve kurdeşen gibi semptomlara yol açabilecek bir inflamatuar yanıtı tetikler. Bu süreç sırasında vücut, oksidatif strese yol açabilen ROS üretir. 2018 yılında yapılan bir çalışmada, cilt veya solunum alerjisi olan 71 kişiye çeşitli dozlarda intravenöz C vitamini verildi ve araştırmacılar, katılımcıların semptomlarının şiddetini gözlemledi. Makaleleri, yüksek dozda C vitamini almanın alerji semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna varıyor. Ayrıca alerjisi olan kişilerde düşük C vitamini düzeylerinin yaygın olduğunu gösteren kanıtlar buldular.
Yol tutması
2014 yılında yapılan bir çalışmada, 70 kişi 2 gram C vitamini veya plasebo aldı ve ardından bir dalga havuzunda bir cankurtaran salında 20 dakika geçirdi. Takviyeyi alanların deniz tutması daha düşük düzeydeydi.
C vitamini nelerde vardır?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere C vitamini açısından zengin çeşitli yiyecekler vardır:
- Portakal, greyfurt, misket limonu ve limon gibi turunçgiller.
- Frenk üzümü, çilek, ahududu, yaban mersini ve kızılcık gibi meyveler.
- Kavun kavun ve karpuz.
- Kivi meyvesi.
- Ispanak, yeşil ve kırmızı biber, domates, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve patates gibi sebzeler.
- Tahıllar gibi bazı gıdalar C vitamini ile güçlendirilmiştir, bu da onlara C vitamini eklendiği anlamına gelir. C vitamini ayrıca taze içecek, balık ve karaciğer ve böbrek gibi sakatatlarda bulunur.
C Vitamini Doğal Yollardan Nasıl Alınır?
İnsan diyetindeki çoğu C vitamini meyve ve sebzelerden gelir. Meyve ve sebzeleri pişirmek C vitamini içeriğini yaklaşık üçte bir oranında azaltır. Sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketmek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu C vitaminini alması açısından önemlidir. Özellikle C vitamini içeriği yüksek olan, kale, karalahana, ıspanak gibi koyu renk yapraklı yeşillikleri, Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı veya Tribest Slowstar Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı ile sıkmak bu gıdaların besin ve vitamin değerlerini korumanızı sağlayacaktır.
Kaynakça
https://patient.info/healthy-living/vitamin-c-deficiency-leaflet
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219352#other-benefits
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932#:~:text=Vitamin%20C%20(ascorbic%20acid)%20is,to%20your%20body's%20healing%20process.
https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-c-deficiency#what-is