Çocuğa Meyve, Sebze Nasıl Sevdirilir?

Çocuğa Meyve Sebze Nasıl Sevdirilir

Ek gıda ile tanışmasından itibaren damak tadı gelişmeye başlayan çocuklar, en çok meyve sebze yeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Ebeveynler için oldukça güç olan alışma süreci, yanlış adımlar sonucu çocukların sebze ve meyvelerden daha da uzaklaşmasına neden olabiliyor.

Peki çocuğa meyve sebze sevdirmek gerçekten bu kadar zor mu? Hayır, dikkat edeceğiniz davranış tüyoları ve hayata geçireceğiniz yemek ipuçları ile siz de çocuklarınızın meyve ve sebzelerle barıştığına tanık olabilirsiniz.

Yazımızda, 

  1. Çocuğa nasıl sebze yedirilir konusunda önem arz eden 5 davranış ipucunu bulacaksınız. 
  2. Ardından hiç sebze yemeyen çocuğa ne yapmalı anlatırken sizlere 10 yemek ipucu vereceğiz. 
  3. Son olarak çocuklara sebze yemekleri tarifleri paylaşarak çocuğa meyve sebze sevdirmenin yol haritasını paylaşacağız. 

Doğrayıcı aletleriniz, pişirme araçlarınız, sebze ve meyveleriniz hazırsa haydi başlıyoruz!

 

 

Çocuğa Nasıl Sebze Yedirilir? 5 Davranış Tüyosu

Çocuğa nasıl sebze yedirilir sorusunun psikolojik yanıtı ile başlayalım. Çocukların daha fazla meyve ve sebze yemesini istiyorsanız öncelikle onlarda baskı oluşturmamalısınız. Peki yapabileceğiniz neler var? 

  1. Teklif ederek başlayın: Yer misin? diyerek onlara seçenek sunabilirsiniz. Israrla, zorlayarak yemek yedirmek yerine denemesini isteyebilir, öncelikle sadece tadına bakmasını rica edebilirsiniz. 
  2. Örnek olmayı unutmayın: Çocukların davranışlarını biçimlendiren faktörlerden biri de rol modelleri oluyor. Siz sebze ve meyve yemezken çocuklarınızdan yemesini bekleyemezsiniz. Bu nedenle, her yemekte sizin onlara örnek olacak davranışlar sergilediğinizden emin olmalısınız. 
  3. “Normal”i tanıtın: Dengeli beslenmenin çaba gerektirmediğini, olağan ve normal olduğunu öğretmelisiniz. Çocuğa nasıl sebze yedirilir sorusunun en can alıcı yanıtlarından biri de bu. Kesinlikle yemeği rüşvet olarak kullanmamalısınız. Masada her öğünde yeterince sebze olmalı ve onları yemek, ödül gerektirecek bir davranış olarak sunulmamalı. Çocuklar ancak bu şekilde sağlıklı beslenmenin çaba gerektiren, zorlu ve istenmeyen bir durum olmadığına ikna oluyor. Üstelik küçüklükte edinilen davranışlar, bu yaşlardaki öğrenmeler, onların ömür boyu beslenme ve yaşam alışkanlıklarını belirliyor. 
  4. Yemekleri beraber yapın: Emek harcanan yiyeceklerin tadılmayı hak ettiğini yaşayarak öğrenmelerine izin vermelisiniz. Bunun için yemekleri birlikte yapmalı, onların da sebzeleri keşfetmesine müsaade etmelisiniz. Çocukların kendi yaptığı yemeği tatmak için daha gönüllü olacağından emin olabilirsiniz. 
  5. Oyundan faydalanın: Çocukların meyve ve sebzeleri keşfetmeleri için önce onları tanımaları gerekiyor. Beraber meyve ve sebzelerin çiğ hallerini inceleyebilir, tadabilir, farklı pişirme teknikleri ile sonuçlarını görebilirsiniz. Oyunla beraber tadarak, şarkılar eşliğinde yiyerek veya sebze meyvelerle bulmacalar hazırlayarak çocukların keşif deneyimini daha eğlenceli kılabilirsiniz. 

Çocuklara sebze yemekleri yedirirken önerilerimizle, psikolojik olarak bir adım öne geçebilir, sabırla onların bu süreci atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. 

 
 

 

Hiç Sebze Yemeyen Çocuğa Ne Yapmalı? 10 Yemek İpucu 

Elbette çocuklara nasıl sebze yedirilir diye soranlara verilecek yemeklerle ilgili yanıtlar da var. Yemekleri çocukların daha çok sevebileceği hale getirmek için küçük ipuçlarımız sizlerle: 

  1. Tabak süsleme sanatı ile yemekleri çok daha ilgi çekici kılabilirsiniz. Çocuklara sebze yemekleri hazırlarken doğrayıcı ile sebzeleri keserek gülen yüzler yapabilir, yiyeceklerden karakterler oluşturabilirsiniz. Hatta yemekleri filizlendirici ile hazırladığınız mikro filizler yardımıyla süsleyebilirsiniz. Çocuklar bakliyatlara mesafeli olsa dahi, küçük filizleri merak ederek tüketmeye gönüllü olacağını göreceksiniz! 
  2. Renklerin cazibesi ile çocukları ikna edebilirsiniz. Çocuğa sebze yedirmek isteyen ebeveynler çok renkli sebzeleri aynı tabakta/yemekte kullanmayı öğrenmeli. Bunun için evde çeşit çeşit sebze bulundurmayı ve yemeklere biraz yaratıcılık katmayı deneyebilirsiniz. Örneğin her zaman yeşil biber almak yerine sarı ve kırmızı biberleri de alışveriş sepetine ekleyin!
  3. Çocukların sevdiği yemekler ile sevmediği sebzeleri bir arada sunmayı deneyebilirsiniz. Örneğin köftelerin yanında biraz renkli garnitür koyabilirsiniz. Benzer şekilde patates salatasının arasına biraz kereviz karıştırarak yavaş yavaş damak zevkinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. 
  4. Meyve ve sebze kurutma makinesi ile hazırladığınız kuruları atıştırmalık olarak sunmayı deneyin. Çocuklar zaman için portakal kurularını bisküvi gibi yemeye alışabiliyor. Eğer bunu sevmediyse kuruları blender ile toz haline getirerek sevdiği yemeklere karıştırabilirsiniz. Örneğin brokoli sevmeyen çocuklara, brokoli tozu içeren köfteler yedirmenin çok daha kolay olduğunu görebilirsiniz.
  5. Renkli soslarla sıradan yemeklere bile fark katmayı ihmal etmeyin. Portakallı, limonlu, domatesli çeşit çeşit sosla yemekleri daha heyecan verici lezzetlere kavuşturabilirsiniz. Az sevilen karnabahar gibi sebzeleri sosla çocukların seveceği forma yaklaştırmanız olası. 
  6. Bakliyat köfteleri, sebze kekleri, sebzeli dürümler veya meyveli smoothieler deneyerek menüleri çeşitlendirebilirsiniz. Çocuğa sebze nasıl sevdirilir diye düşünürken biraz yaratıcı denemeler yapmalısınız. Örneğin çocuklar kabak sevmiyorsa mantı içine kabak eklemeyi deneyebilirsiniz veya çocuğunuzun çok sevdiği tuzlu keki bu kez kabaklı yaparak sunabilirsiniz. 
  7. Çorbaların ve meyve sularının sıvı formu, sebzeleri gizlemek için oldukça kullanışlı. Özellikle çocuğunuza yedirmek istediğiniz bir sebze/meyve varsa çorba ve meyve suyu karışımları yaparak kamufle etmeyi deneyebilirsiniz. 
  8. Krakerler, poğaçalar, hamur işleri çocukların genellikle hayır diyemedikleri yiyecekler arasında yer alıyor. Onlara yemek hazırlarken glütensiz ve sağlıklı unları kullanabilirsiniz. Ayrıca hamurlara sebze, meyve ve sağlıklı tohumlar ekleyerek daha besleyici öğünler tüketmelerine yardımcı olabilirsiniz. 
  9. Smoothieleri dondurarak meyve dolu dondurmalar elde edebileceğinizi biliyor musunuz? Çeşit çeşit meyveyi bir arada sunacak ev yapımı dondurmalarla ebeveynlerin içi rahat ediyor. Üstelik rafine şeker içermeyen bu dondurmalara çocuklar da bayılıyor. 
  10. Çocukların alışık olmadığı ilginç tarifler denemeye ne dersiniz? İçindeki ıspanak nedeniyle yeşil renk almış bir ekmek veya pancarla mor renge bürünmüş bir kurabiye hangi çocuğun ilgisini çekmez ki? Alışıldık yemeklere alışılmadık renkler vererek çocukların ilgisini çekebilirsiniz. 

 

 

Çocuklara Sebze Yemekleri

Yemek seçen çocukların bile iştahla yiyeceği sebze yemekleri arasında birçok seçenek var. Örneğin çocuklar için mercimek ekmeği yapabilirsiniz. 24 saat suda bekleyen kırmızı mercimekleri iyice yıkadıktan sonra blenderdan geçirmeniz yeterli. Sonrasında 1 su bardağı mercimek için 2 yumurta, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı karbonat, yarım demet dereotu, bir tutam tuz, 1 su bardağı tuzsuz peynir ve yarım bardak yoğurt kullanarak karışım hazırlayabilirsiniz. Üstünü susam ve mavi haşhaş ile süslediğiniz mercimek ekmeğini 180 derecede 20 dakika pişirerek sunabilirsiniz. Ekmek yerine kahvaltı sofralarına getireceğiniz bu lezzete kimse hayır diyemeyecek. 

Sebzeli-meyveli pankek yapmayı denediniz mi? Çocuklara meyve nasıl sevdirilir diye merak edenlerin kurtarıcısı olacak tarifte, 2 yumurta, 1 su bardağı bitkisel içeceği (şekersiz badem veya fındık içeceği kullanabilirsiniz), 2 su bardağı glütensiz un (yulaf veya sorgum unu), 20 gram karnıyarık otu tozu bulunuyor. Ayrıca renklendirmek için hamurun bir kısmına 1 yemek kaşığı kadar ıspanak tozu, bir kısmına pancar tozu ve portakal tozu eklemeyi unutmamalısınız. Pankek kıvamını alan karışımları pişirdikten sonra dilediğiniz meyvelerle servis edebilirsiniz. Tatlandırmak için agave şurubu veya bal kullanmayı unutmamalısınız. 

Sebze sevmeyen çocuklar için mücver yapmayı mutlaka denemelisiniz. 1 adet kabak, patates ve havuç kullanmanız yeterli. 2 yumurta, 1 kaşık yulaf unu, 5 gram karnıyarık otu tozu, biraz tuz ile yapacağınız karışımı az yağda veya fırında pişirebilirsiniz. Çocukların daha çok sevmesi için mücverleri tavanın içine koyacağınız metal kalıplarla pişirebilir ve eğlenceli desenlere kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. 

                    

 

Etiketler: Defya
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR