
Dengeli Tabak Hazırlarken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
Sağlıklı ve dengeli tabaklar hazırlarken Defya ürünleri yanınızda. Size mutfakta olmayı sevdirecek cihazlarımızı birer örnekle tanıtmak istiyoruz;
- Taş değirmen ürünleri ile evinizde kendi besleyici unlarınızı hazırlayabilirsiniz. İşte sizlere yardımcı olacak ürünlerimizden biri;
Komo - Fidibus XL Plus Un Değirmeni - 5004 600 Watt gücündeki endüstriyel motoru sayesinde dakikada 200 gram ince un öğütebiliyor. Yaklaşık 1200 gram buğday alabilen haznesi, büyük miktarlarda un üretimi için ideal. Değirmen taşları, korindon seramik malzemeden üretiliyor. Bu sayede bileme gerektirmiyor. 0,3 mm öğütme inceliği sunuyor. Onunla; buğday, yulaf, karabuğday, pirinç, arpa, darı, mısır gibi tahılların yanı sıra kahve, kimyon, biber, kişniş, anason ve rezene gibi baharatları da öğütebilirsiniz.
- Blender ürünleri pürüzsüz karışımlar hazırlama ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Tribest’in personal blender ürünlerini ve Blendtec’in dünyaca ünlü cihazlarını bünyesinde bulunduran Defya sizin için bu ürünü seçiyor;
Blendtec - Designer 650s Paslanmaz Çelik Blender 1560 Watt gücünde, 3 beygir motoru ile en zorlu malzemeleri bile rahatlıkla işleyebilen yüksek performanslı bir mutfak cihazı. Köreltilmiş güvenli bıçakları, BPA içermeyen geniş haznesi, dokunmatik LCD ekranı ve 6 farklı programı ile pratik kullanım sunuyor. 8 dokunmatik kontrol ve darbe teknolojisi ile mutfak işlerini pratikleştiriyor.
- Gıda Kurutucu ürünler ise mutfakta dört mevsim mevsiminde toplanan gıdaların lezzetini saklamanıza yardımcı. Dengeli tabaklar oluşturmanız için seçtiğimiz cihazımız;
Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-1912-DH 1000W gücüyle verimli bir kurutma deneyimi sunuyor. LED iç aydınlatması sayesinde kontrol ve kullanım kolaylığı sağlıyor. 25-90°C arasında sıcaklık ve 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlayıcı özelliklerine sahip. Paslanmaz çelikten üretilen 12 tepsisi var. Ayrıca kırıntı bölmesi mevcut.
Sağlıklı Beslenme Tabağı Nedir?
Günlük alınması gereken besin ihtiyaçlarını karşılayan tabaklara sağlıklı beslenme tabağı veya dengeli tabak adı veriliyor. Besin değeri ihtiyaçlarını karşılayan tabaklarla öğünleri geçirmek yaşam kalitesinin artışı, güçlü bir bağışıklık için önem taşıyor. Ayrıca çocukluktan yaşlılığa kadar ilerleyen yaşam süresince, yetersiz beslenmenin birçok kronik sağlık sorununa yol açtığı biliniyor. Dolayısıyla sağlıklı beslenme tabağı ile düzenli ve dengeli bir beslenme rutini, iyi yaşamın anahtarı.
Sağlıklı ve Dengeli Bir Tabakta Neler Olmalı?
İyi, sağlıklı ve dengeli bir tabak birçok farklı makro ve mikro besin ögelerini içermeli. Bu sayede çeşitli, yeterli ve denge sunan bir tabak elde edilebiliyor. Peki dengeli tabak örnekleri hangi besin maddelerini, gruplarını içermeli? (Kaynak)
- Sebzeler; Birçok vitamin, mineral içeren sebzeler, zengin lif kaynakları. Posa yükü ve vitamin-mineral içeriği sayesinde sebzelerin kronik birçok rahatsızlığa karşı vücudun olağan fonksiyonlarına destek olduğunu biliyoruz. Dengeli tabak örneklerinin başrollerinde çeşitli renklerde sebzeler ön plana çıkıyor. Ancak bol nişastalı sebzelerin kızartma gibi zararlı işleme yöntemleri ile tüketilmesi sağlıklı yemek tabağı önerileri içinde değil. Bu bakımdan yiyeceğiniz besin türünün yanı sıra işlenme yöntemini de değerlendirerek dengeli tabak örneklerini incelemelisiniz.
- Protein Kaynakları; süt, bakliyat ve et ürünleri protein kaynakları olarak sınıflandırılıyor. Günlük yeterli protein miktarını almamıza yardımcı olacak bitkisel veya hayvansal gıdalara mutlaka dengeli tabak örneklerinde yer vermelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü, günde en az 2 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeyi öneriyor. Süt ürünlerinin içeriğindeki kazein dolayısıyla sindirimi bilim dünyası için tartışmalı olsa da, güncel beslenme önerileri içinde süt ürünlerinin hala yeri var. (Kazein nedir hemen öğrenin)
- Meyveler içerisinde bulunan vitamin, mineraller ile düzenli beslenmenin yardımcıları arasında. Aynı zamanda yüksek lif kaynağı olan meyveleri rafine şekerli tatlılar yerine tüketmek önerilerimizden biri.
- Tahıllar, özellikle tam tahıllı ve kepekli çeşitleri ile dengeli tabakların vazgeçilmezi. Mümkün olduğunca az işlenmiş veya işlenmemiş tahıl ürünlerini tüketerek siz de sağlıklı bir tabak ile besin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Dengeli bir tabakta bu besin ögelerinin yanı sıra sağlıklı yağlar olması gerekiyor. Hayvansal yağları sınırlı tüketmek, bitkisel ve rafine edilmemiş yağları beslenmeye dahil etmek önemli. Son olarak gün içinde şekerli içeceklerden uzak durmak ve yeterli miktarda su tüketmek öneriler arasında.

Dengeli Tabak Hazırlamak için Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Öğünlerinizi oluştururken dengeli tabak örnekleri hazırlıyor musunuz mutlaka test etmelisiniz. Her öğünde dengeli, besleyici seçenekleri derleyerek siz de yemek alışkanlığınızın çok daha “iyi” olmasını sağlayabilirsiniz. Peki dengeli bir tabak oluştururken nelere dikkat etmelisiniz?
- Öncelikle tabağın yarısının çeşitli renklerde sebze ve meyvelerle dolu olmasına özen göstermelisiniz. Ancak patates gibi nişasta oranı yüksek gıdaları tüketirken kontrollü olmaya dikkat etmelisiniz. Öte yandan sebze ve meyveleri mümkün olduğunca doğal haliyle tabaklarınıza getirmelisiniz. Pişirirken kızartma gibi yüksek ısı ve yağ ile yapılan işleme yöntemlerini değil, düşük ısıda kısa sürede pişirme sağlayan, besin değerini koruyan işlemleri tercih etmelisiniz.
- Tabağınızın dörtte biri tam tahıllardan oluşmalı. Tam buğday ekmek, arpa, kinoa, esmer pirinç, siyez bulguru veya tam buğdaylı makarna ile tabaklarınızda denge sağlayabilirsiniz. Beyaz ekmek, un ve pirinç kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden, lif oranı zayıf ve katkı maddesi yüksek olduğundan tam tahıllı alternatiflere yönelebilirsiniz.
- Tabağınızın dörtte birini protein kaynaklarına ayırmalısınız. Balık, tavuk, baklagil, kırmızı et veya kuru yemişleri protein kaynağı olarak değerlendirebilirsiniz. Hayvansal gıdaları içerisindeki trans yağa, bakliyatları fitik asite dikkat ederek pişirmelisiniz. Örneğin yağsız et veya 24 saat suda bekledikten sonra pişirilmiş bakliyatlar ile öğünlerinizi proteinden zengin hale getirebilirsiniz. İşlenen şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız. Dengeli tabak örneklerinde biftek gibi direkt et parçaları yer alabilir. Ancak sucuk, sosis, salam gibi işlenen ve içerisinde kimyasallar bulunan ürünlere tabağınızda yer vermemelisiniz.
- Ölçülü olarak bitkisel ve hayvansal yağlar tüketebilirsiniz. Dengeli tabak örneklerinde bir kalori limiti bulunmuyor. Ancak doymuş yağları minimum düzeyde tüketmeye, bitkisel yağları tüketirken kontrollü olmaya özen göstermelisiniz.
- Dengeli tabak örneklerde şekerli yiyeceklere yer vermemelisiniz.
- Kalorisi, katkı maddesi içeriği yüksek paketli gıdalardan uzak durmalısınız.
- Gıdalarda renklendirici, koruyucu katkı maddesi kimyasalları olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Gıdalarınızın organik olmasını tercih etmelisiniz. Seçim yaparken gıdaları mevsiminde tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
3 Adımda Sağlıklı ve Dengeli Tabak
Yalnızca birkaç adımda dengeli bir tabak planlayabilirsiniz.
- Tabağı önünüze alarak yemekleri yerleştirmeden önce dört eşit parçaya böldüğünüzü düşünmelisiniz.
- Bir çeyreklik alana protein ürünleri,
- bir diğer çeyreğe tam tahıllar,
- geri kalan yarıma ise bol sebze, az miktarda meyve eklemelisiniz.
İşte bu kadar. Her öğün için uygulayabileceğiniz bu basit üç adım sayesinde daha kolay dengeli tabak örnekleri hazırlayabilirsiniz.