Beyaz ekmek, lif açısından fakir. Ayrıca besleyicilikten uzak, ağartılmış un içeren içeriği ile dikkat çekiyor. Tüm bu özellikler, insanları her geçen gün ekmeksiz kahvaltı fikirleri arayışına sevk ediyor. Günün henüz ilk saatlerinde kan şekerini hızla yükseltecek, hızlı acıktıracak ve besleyiciliği sağlamayacak ekmek yerine sağlıklı ve lezzetli kahvaltılar hazırlamak mümkün. Matematiğini öğrendikten ve sindirim sisteminizdeki farkı deneyimledikten sonra siz de ekmeksiz kahvaltıları daha çok seveceksiniz. İşte yazımızda bulacağınız detaylar:
- • Defya ile evde ekmeksiz, doyurucu ve besleyici kahvaltılar hazırlayabileceğinizi anımsatmak istiyoruz.
- • Sonrasında ekmeksiz kahvaltı nedir sizin için bilgiler vermeye başlayacağız.
- • Neden ekmeksiz kahvaltı tercih etmeniz gerektiği sorusunu yanıtlandıracak,
- • Kahvaltı için lezzetli seçenekler ile size ilham vereceğiz.
- • Ekmeksiz kahvaltı için ipuçlarını derledikten sonra ise,
- • Kahvaltı yaparken dikkat etmeniz gerekenleri not düşeceğiz.
İyi yaşam için rehberiniz olacak bilgiler sunan Defya Blog ile siz de öğünlerinizi nasıl şekillendirmeniz gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya dengeli beslenme konusunda profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız mutlaka uzmanlara danışmalısınız. Yazımız bilgilendirme amacı taşır ve kesinlikle tedavi önerisi vermemektedir. Eğer ekmeksiz kahvaltılar ile güne “merhaba” demek isterseniz, sizleri Defya mutfağına davet ediyoruz.
Defya ile Evde Ekmeksiz, Besleyici ve Doyurucu Kahvaltılar
Daha önce vegan kahvaltı nasıl hazırlanır konulu yazımızda değindiğimiz üzere, Defya ürünleri pratik ve bitki odaklı kahvaltılar için yardımcınız olmaya aday. Daha çok sebze ve meyve tüketerek, daha besleyici ve leziz ekmeksiz kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca endüstriyel beyazlatılmış ekmeklerin zararından uzak durmak için Defya ürünleri ile evde bakliyat unları yapabilirsiniz. Wilfa ile evde dilediğiniz undan tam tahıllı ekmekler yoğurabilirsiniz. Bildik ekmeklere bol lifli ve proteinli alternatifler hazırlamak için Defya yanınızda!
Mayalama Makinesi ile Beyaz Ekmeksiz Kahvaltı Seçenekleri
Brod & Taylor mayalama makinesi sayesinde evinizde hamurları kolaylıkla ideal ısı ve nem kontrolü ile mayalayabilirsiniz. Kepekli unlardan yaptığınız hamur işlerinin kabarması için ideal ısıyı ayarlamanız ve nem tepsisini doldurmanız yeterli. Katlanabilir özelliği ile son derece pratik olan cihazı, hamurun yanı sıra yoğurt mayalama için de kullanabilirsiniz. Kullanım sonrası katlanarak çekmecelere dahi sığıyor. Az yer kaplıyor. Ekmeksiz kahvaltılarınızın kurtarıcısı olacak, evde yaptığınız tam tahıllı hamur işlerini mükemmelleştirecek cihazı Defya.com.tr adresinde bulabilirsiniz.
Wilfa ile Beyaz Ekmeksiz Hayat!
Defya’nın evde hamur hazırlamak, omlet yapmak, kahvaltıları pratikleştirmek için kullanılabilecek cihazlarından diğer ikisi ise Wilfa imzalı. Norveç’in ünlü markası Wilfa, Türkiye’deki tek ve yetkili distribütörü Defya ile sizlerle.
Wilfa Probaker Stand Mikser 5 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ürünü. Probaker’da 5 kilograma kadar hamur kapasitesi bulunuyor. Cihaz, 7 litrelik kaseye sahip. Çift etkili yoğurma sistemi, 20 farklı hız ayarı ve benzersiz yoğurma kancası ile mutfaklarınızın en çalışkan yardımcısı olacak. FlexiVISP esnek kenarlı çırpıcı ile sıyırmayı kolaylaştıran ürün, yenilikçi çift tel çırpıcı ile kremaları ideal kıvama kolaylıkla getiriyor. Öte yandan çalışırken sabit kalması için yavaşça başlayan DC motora sahip. Dengeli ağırlık merkezi sayesinde çalışırken kesinlikle hareket etmiyor. Wilfa Probaker ile siz de evde yoğurma ve karıştırma işlerini kolaylıkla halledeceksiniz!
Wilfa Smoothmix El Mikseri ekmeksiz kahvaltılarda mükemmel omletler yapmanın sırrını veriyor. Güçlü 500 Watt motora sahip olan ürün, 5 farklı hız ayarı ve darbe modu bulunduruyor. 2 adet çırpma teli ve 2 adet yoğurma kancası içeriyor. Onunla krema, beze, kek gibi karışımlar yapabilirsiniz. Ayrıca 1 kilo ağırlığa kadar hamurlar karıştırabilirsiniz. İskandinav tarzı ile şıklık vadeden el mikseri ödüllü tasarımıyla mutfaklarda!
Keto Dostu Ekmeksiz Kahvaltılar: Defya Ürünleri ile Pratik Çözümler
Ketojenik beslenme alışkanlığı olanlar ekmeksiz kahvaltılar yapmaya alışık. Onların en iyi yardımcıları ise kuşkusuz taş değirmenler oluyor. Değirmenler, çeşit çeşit bakliyat ve tahıldan un yapmanın en pratik yolunu gösteriyor. Bu yolla geleneksel yöntemleri evlerinize taşıyor. Atalarımızın öğüttüğü şekilde, gıdaları seramik taşlar arasında öğütüyor. Üstelik aşınmaz, bilenmez bu taşları istediğiniz boyutta öğütme için ayarlayabilirsiniz. Komo ürünlerini, sade ve şık görünümü ile evinizde, küçük işletmelerinizde kullanabilirsiniz. Bakliyat ekmekleri, tam tahıllı hamur işleri yapmak isterseniz onları tercih edebilirsiniz.
Ekmeksiz Kahvaltı Nedir?
Ekmeksiz kahvaltı denince akla, beyaz ekmek içermeyen kahvaltılar geliyor. Günümüzde ağartıcılarla beyazlatılan, kepeğinden arındırılarak sindirimi zorlaşan unlardan ekmek yapılıyor. Ekmekler maalesef besleyicilik açısından da son derece fakir. Bu değişim, insanları da güne daha iyi bir başlangıç için ekmeksiz kahvaltılara yönlendiriyor.
Neden Ekmeksiz Kahvaltı Tercih Edilmeli?
Sindirim zorluğu, kilo kontrolünde yaşanan sorunlar, kan şekeri dengesizlikleri gibi problemler, birçok kişi için ekmeği öğünlerden çıkarmayı gerektiriyor. Buna rağmen ekmeği bırakmak birçok kişi için imkansız gibi. Oysa değil,
- • Beyaz ekmekler çok yüksek oranda glüten içeriyor. Bu nedenle gluten duyarlılığı olan kişilerde sindirim sorunları yaratabiliyor. (Kaynak)
- • Kepek içermeyen unlardan yapılan ekmekler kan şekerinin hızla yükselmesine neden oluyor. Benzer şekilde kan şekerini kısa sürede hızla düşürüyor.
- • Yüksek basit karbonhidrat tüketiminin kalp ve diyabet hastalıkları ile ilişkilendirilebileceği belirtiliyor.
- • Rafine tahılların sık tüketimi minerallerden yararlanılması zorlaştırıyor.
- • Ekmekler düşük besin değeri ve lif sunuyor. Bunun için kahvaltıda alınması gereken besin ögelerinin neredeyse hiçbirini karşılamıyor.
Ekmeksiz Kahvaltı İçin Lezzetli Seçenekler
Defya mutfağında sağlıklı beslenme koçlarının, diyetisyenlerin ve yemekleri ile sosyal medyada dikkatleri üzerine çeken maharetli isimlerin hazırladığı tarifler sizlerle. Ekmeksiz kahvaltı çeşitleri için arayışınız varsa Defya Ailesi youtube sayfasında ve Defya Tarif sayfasında birçok farklı tarife ulaşabilirsiniz. İşte onlardan birkaçı:
- • Kahvaltı Bar tarifimiz Melis Aran tarafından sizler için hazırlandı. Özellikle içeriği iyi olan ve yoğun günlerde hızla atıştırılabilecek bir kahvaltı arayanlar için uygun bir reçete.
- • Kahvaltılık Kuru Domates Salatası tarifimiz ise Organik Annem’den geldi. 1 kase kuru domatesi, üzerini geçecek kadar kaynamış suda yumuşattıktan sonra süzerek tarife geçebilirsiniz. Yarım çay bardağı zeytinyağı ile salatayı tatlandırmalısınız. Ayrıca 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kekik ve pul biber, 1 kase kıyılmış ceviz ekleyebilirsiniz. Buna ek olarak 1 yemek kaşığı nar ekşisi kullanmalısınız. Öte yandan 2 diş ezilmiş sarımsak ve 1 demek kıyılmış maydanozu karıştırarak kahvaltılarınızı renklendirebilirsiniz.
- • Veganlar için ekmeksiz ve yumurtasız kahvaltıya doyurucu bir alternatif Ceyda Artun’dan geliyor. Yumurtasız omlet tarifini kolaylıkla deneyebilirsiniz.
Sağlıklı yaşam ürünleri ile aşinalığınız varsa, ekmeksiz kahvaltının imkansız olmadığını farkında olmalısınız. Ekmeğin, hamurun olmadığı bir kahvaltı sofrasının fakir kalacağını düşünüyorsanız bir kere daha düşünün. İşte ekmeksiz kahvaltı ipuçlarımız ve size ilham olacak önerilerimiz:
- • Ekmeksiz kahvaltı yapmak aç kalmak demek değil. Doygunluk hissi için bol lifli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz. Hem lif hem de mineral desteği almak için kahvaltıda muhakkak yeşil yapraklı sebzelerden salatalar bulundurmalısınız. Ispanak, pazı, roka, tere, maydanoz, dereotu ve marul gibi yeşilliklere kahvaltıda yer vermelisiniz. Bu sayede özellikle lif ve kalsiyumdan zengin bir ilk öğün oluşturabilirsiniz.
- • Her sabah yeşil, kırmızı, mor gibi renklerdeki farklı sebzelerden salata, sote veya omletler yapabilirsiniz. Elbette meyve salataları da bir alternatif.
- • Yeterli protein almak için süt ürünleri, az yağlı peynirler, bakliyat salataları, omlet ve menemen seçebilirsiniz.
- • Susam, haşhaş, çörek otu, çiya ve keten tohumu gibi tohumları salatalarınıza, omlet ve sotelerinize ekleyebilirsiniz.
- • Ekmeksiz kahvaltı önerilerini yaparken asıl zararlı görülenin beyaz ekmek olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Arada sırada kepekli pankekler, tam tahıllı ekmek ve çörekler tüketebilirsiniz. Beyaz ve kepeksiz glutensiz unlar yerine, gluten oranı az siyez unu gibi alternatifleri seçebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz kepekli unları tercih edebilirsiniz. Benzer şekilde bakliyat unlarından omletler, çörekler, krep ve kekler yapabilirsiniz. Eğer bu konuda ön yargılıysanız mercimek unundan yapılan çörekleri henüz tatmamışsınız demektir.
- • Kahvaltıda ekmekle beraber tüketmeye alışkın olduğunuz yiyecekleri de revize edebilirsiniz. Rafine şekerli reçeller yerine, şekersiz marmelatlar veya taze meyveler tercih edebilirsiniz. Özellikle yulaflı meyve bowllar ekmeksiz yemek alışkanlığını revize etmeye yardımcı oluyor.
Ekmeksiz Kahvaltı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çeşit çeşit ekmeksiz kahvaltı alternatifleri arasından seçim yaparken bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Böylece kahvaltınızın çok daha besleyici ve doyurucu olmasını sağlayabilirsiniz.
- • İlk olarak kahvaltıda mutlaka çok renkli sebzeler olduğundan emin olmalısınız. Ne kadar çok renk varsa, o kadar farklı besin değeri alabileceğinizi düşünebilirsiniz.
- • Kahvaltıda yeterli protein aldığınızdan emin olmalısınız.
- • Tohumlara kahvaltınızda yer vererek besleyiciliği artırabilirsiniz.
- • Günün ilk öğünü olan kahvaltıda meyve suyu içebilirsiniz. Bu sırada kan şekerinizi bir anda yükseltmemek için lifli smoothieler tercih edebilirsiniz. Juice içmeyi yeğlerseniz yanında kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz.
- • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı seçenekleri ara ara tüketmek mümkün. Bu da sizin ekmeksiz kahvaltı alışkanlığınız arasında küçük bir lüks olabilir.
- • Ekmeksiz diyet kahvaltı hazırlayacaksanız yağdan tasarruf etmeyi unutmamalısınız. Ekmeği ve basit karbonhidratları kesseniz dahi yağı yüksek oranda almaya devam ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle ekmeği kesseniz dahi kilo alabilirsiniz.