Elma Suyu Nedir? Faydaları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Elma Suyu Nedir? Faydaları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Mevsiminde, taze elmalardan yapılan elma suyu, lezzeti ile mutfakların sevilen içeceği. Lezzetinin yanında, elma suyunun faydaları da onu tüketmek için neden oluşturuyor. Birçok sorunun hafiflemesine yardımcı olan besleyici içeriğe sahip. Lifin yanı sıra birçok vitamin ve mineral bulunduran elmaların suyu, antioksidan açısından da son derece zengin. Siz de mutfaklarınızda daha çok meyve suyu hazırlama motivasyonu sağlayacak bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Metnimizde bulacağınız detaylar:

  • • İlk olarak elma suyu yapmayı kolaylaştırırken besin değerini koruyan Defya ürünlerini sizlerle tanıştıracağız.
  • • Sonrasında elma suyu nedir sorusuna yanıt arayacak,
  • • Besin içeriğini ve
  • • Faydalarını sizin için derleyeceğiz.
  • • Meyve suyunun faydalarını açıkladıktan sonra,
  • • Elma suyu yapmanın püf noktalarını paylaşacağız.
  • • Günlük beslenme rutinine meyve sularını ekleme yolları konusunda ilham vereceğiz.
  • • Son olarak elma suyu yaparken dikkat etmeniz gerekenleri açıklayacağız.

Eğer siz de kahvaltılarınıza, tatlılarınıza ve molalarınıza eşlik edecek meyvelerden taze sular sıkmak istiyorsanız sizleri Defya mutfağında ağırlamak istiyoruz. Önerilerimiz ile siz de iyi yaşam için adım atabilirsiniz.

Elma Suyu Yapmayı Kolaylaştıracak Defya Ürünleri

Defya, dünyadaki ünlü markaları Türkiye’deki tüketiciler ile buluşturuyor. Yetkili ve tek Türkiye distribütörü olduğu Tribest firmasının uzman sıkacakları elma suyu yapmayı kolaylaştırıyor. Tribest sıkacakların öncü ürünü ise Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve ve Sebze Sıkacağı. Tam çiğneme sistemi ile çift dişli öğütücü mekanizmadan yararlanan cihaz, sert sebzeleri bile kolaylıkla sıkıyor. Lifli sebzelerde dahi kullanabileceğiniz Greenstar, sıkma mekanizmasının üzerindeki özel girinti ve kesme noktaları ile tıkanma veya dolanma sorunu olmadan kullanılabiliyor. 110 rpm yavaş hızla soğuk sıkım yapıyor. Minimum ısı ile sıkan manyetik ve biyoseramik teknolojiye sahip olan cihaz, enzim ve vitamin değerlerini koruyor. Uzun süre saklanabilen meyve ve sebze suları hazırlamaya yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar, diğer sıkacaklarla karşılaştırıldığında çift çiğneme mekanizması sahibi Greenstar’ın meyve suyunda kalsiyum, magnezyum, demir bileşenlerini daha iyi koruduğunu gösteriyor. Ayrıca meyve ve sebzelerden elde edilen su miktarı da maksimuma ulaşıyor.

Elma Suyu Nedir?

Taze meyvelerin ferahlatıcı ve enerji verici etkilerinden yararlanmanın en kolay yolu elma suyu. Katı meyveleri sıkabilen, besin değeri koruması sağlayan, alanında uzman sebze meyve sıkacağı modelleri ile elma suları hazırlayabilirsiniz. Cihazların besleme borusundan dilimlediğiniz meyveleri tek tek atarak makinenin sıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu cihazlar, meyvelerin posalarını suyundan ayırarak ayrı çıkış noktalarında biriktiriyor. Tüketiciler çıkış kısmından akan meyve sularını taze olarak tüketebilirken arzu ederlerse karışık sebze ve meyve suları da hazırlayabiliyor. Hem kırmızı hem de sarı elmalardan elma suyu yapılıyor Ayrıca yeşil elma suyu da hafif mayhoş tadıyla tercih ediliyor.

Elma Suyu Faydaları Nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi sağlık birimlerinin yayınlarına göre, elma suyu içerisindeki fitokimyasal bileşenler sayesinde sağlık üzerinde birçok fayda vadediyor. Tüketimi son derece kolay olan meyve suları sayesinde günlük hedeflediğiniz meyve sebze porsiyonlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yapılan çalışmalara göre, düzenli meyve suyu tüketenler, tüketmeyenlere kıyasla %10 daha yüksek sağlıklı beslenme endeksi puanına sahip. Özellikle C, D vitaminleri, magnezyum, potasyum maddeleri bu kişilerde daha yüksek ortalamada çıkıyor. Tüketiciler elma suyunu öğünlerin yanında tüketerek antioksidan ve vitamin gereksinimini kolaylıkla karşılıyor. Ayrıca enerji kazanıyor. Öte yandan rafine şekerli içecekler yerine taze alternatiflerle ferahlama fırsatı elde ediyor. Üstelik meyve suları ile bedene nem desteği ve su ihtiyacının giderilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Elma Suyunun Besin İçeriği

Doğrayıcılar veya elde bıçakla ile dilimlediğiniz elmaları sıkacaklarla elma suyu haline getirebilirsiniz. Elma suyunun besin değeri üzerinde yapılan çalışmalar, lif ve hassas C vitamini dışında meyve ile suyu arasında çok ciddi bir besin değeri kaybının olmadığını gösteriyor. Alanında uzman bir cihaz ile sıkarak vitamin kaybı minimuma iniyor. Meyve suyu saatler boyunca enzim canlılığını koruyor. Peki elma suyunun besin değeri ne? Elma suyu 100 gramda 45 kcal kalori bulunduruyor. 4 mg sodyum içeren meyve suyu, 101 mg potasyum, 11 gram karbonhidrat ihtiva ediyor. 0,9 mg C vitamini bulunduran elma suyunda 8 mg kalsiyum ve 5 mg magnezyum var.

Elma Suyunun Sağlık Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından sebze ve meyve tüketiminin faydalı olduğu biliniyor. Özellikle mevsiminde toplanan, taze ve organik meyvelerden elde edilen meyve suları da tüketicilerin sağlık fonksiyonlarının devamına destek sunuyor. İşte elma suyu faydaları hakkında bilimsel veriler:

  • • Elma içerisindeki polifenollerin antioksidan etkisi sayesinde sigara kaynaklı akciğer hasarını önlemeye yardımcı oluyor. (Kaynak)
  • • Oksidatif strese karşı etki gösteriyor. Bu da yaşlanma kaynaklı hücresel hasarın azalması demek. Elma suyu tüketimi, kanser, tansiyon, astım gibi rahatsızlık riskini de aşağı çekebiliyor. Hatta berraklaştırma gibi işlemlerden geçirilen elma sularındansa, taze sıkılmış bulanık elma sularının daha yüksek polifenol içeriğine sahip olduğu not düşülüyor.
  • • C vitamini elma suyu gibi meyve sularında bulunuyor. Vitamin, serbest radikal hasarının azaltılmasında rol oynuyor. Ayrıca nitrik oksit salınımını artırıyor ve damar fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlıyor. C vitamini son derece hassas ve ısıya duyarlı olduğu için ısı salınımını minimuma indiren, oksidasyonu azaltan sıkacaklarla elma suyunun hazırlanması gerekiyor.
  • • Elma suyu tüketiminin alzheimer ile ilişkilendirilen nöroprotektif aktivite gösterebileceği hipotezini güçlendiriyor. (Kaynak)

Elma Suyu Yapmanın Püf Noktaları

Evde kafe lezzetinde ve meyve besleyiciliğinde elma suyu yapımı çok kolay. Elma suyu yapmanın tüm püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. İlk olarak evinizde profesyonel, besin değerini koruyan bir juicer olmalı. (Doğru juicer nasıl seçilir konudaki blog yazımızı okuyarak detaylara ulaşabilirsiniz.) Yavaş sıkma tekniğini ve çiğneme metodunu kullanan sıkacaklar ile daha az oksitlenme ve daha fazla besin değeri elde edebilirsiniz. Soğuk pres özelliği ile daha “kaliteli” elma suyu elde etmek mümkün. Eğer cihazınız hazırsa elma suyu yapımı hakkındaki diğer notlarımıza geçebilirsiniz.

Sıkacağınız meyveyi iyice yıkamalı ve kurulamalısınız. Buna ek olarak çekirdeklerini ve sapını ayıklamalısınız. Eğer kullandığınız meyvenin organik olduğundan emin değilseniz, kabuğunun temizliğinden şüphe duyuyorsanız kabuklarını soyabilirsiniz. Sonrasında makinenizin besleme borusuna meyveleri birkaç büyük parça halinde dilimleyerek atmalısınız. Ortalama büyüklükteki 2 adet sulu elma ile bir porsiyon elma suyu elde etmeniz mümkün. Çalıştırdığınızda makine meyveyi kolaylıkla sıkacağından herhangi bir su eklemeniz gerekmiyor. Arzu ederseniz elma suyunu tatlandırmak için karışıma yarım limon ve bir çay kaşığı kadar taze zencefil ekleyebilirsiniz.

Elma Suyunu Günlük Beslenmeye Dahil Etme

Taze meyvelerin şekerli tadı ve lezzeti ile mest eden elma suyunu direkt içerek tüketebilirsiniz. Ancak sizin için elma suyu içmek zorsa veya elma suyunu günlük beslenmeye dahil etmenin yeni yollarını arıyorsanız önerilerimizden yararlanabilirsiniz.

  • • Rafine şeker yerine elma suyu konsantresi ile tatlılarınızda şekerli lezzete ulaşabilirsiniz.
  • • Elma özü ve suyunu, zencefil, limon, portakal gibi diğer meyve ve sebzelerle karıştırarak karışık meyve suları hazırlayabilirsiniz. Böylelikle menünüzü çeşitlendirebilirsiniz.
  • • Elma suyunu keklerinizde, tatlılarınızda hatta zeytinyağlı yemeklerinizde su yerine kullanabilirsiniz. İçerisine hafif tatlı bir lezzet için şeker eklenen zeytinyağlıların az miktarda elma suyu ile ne kadar lezzetli olduğuna siz de şaşıracaksınız. Elma suyuyla pişmiş ayva tatlısı tarifimiz gibi birçok tarifi Defya Ailesi youtube hesabımızda ve tarif.defya.com.tr adresimizde bulabilirsiniz.
  • • Maden suyu, su arıtıcı ile hazırladığınız temiz su ve buz karıştırarak elma suyundan ferahlatıcı ve soft yaz içecekleri hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz kokteyllerinizde  kullanabilirsiniz.
  • • Salatalarınızı soslarken elma suyundan yararlanabilirsiniz.

Elma Suyu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Tüketim Fikirleri

Evlerinizde meyve suları hazırlarken mükemmel sonuca ulaşmak için dikkat etmeniz gerekenler var. Öncelikle her zaman taze meyve kullanmalısınız. Çürük, hasarlı, yumuşak veya kararmış meyvelerden uzak durmalısınız. Öte yandan sıkma için kullanacağınız cihazın oksidasyona karşı koruma sağladığından emin olmalısınız. Yavaş ve soğuk sıkma fonksiyonu bulunan, ısınma koruması sunan cihazları tercih edebilirsiniz. Ek olarak elma sularını yaparken meyvelerin çekirdeklerini ve saplarını ayırmalısınız. Eğer meyvenin çok ekşi olduğunu düşünüyorsanız şeftali gibi daha tatlı meyvelerle karışımlar hazırlayabilirsiniz. Elma suyunun tadı sizin için fazla tatlıysa limon gibi daha ekşi bileşenlerden yararlanabilirsiniz. Meyveleri sıktıktan sonra kalan posayı israf etmemelisiniz. Dilerseniz bu posalarla meyveli kurabiye veya kek yapabilirsiniz.

Etiketler: juicer
Ekim 15, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR