En Sağlıklı 5 Un Hangisi? & Çok Amaçlı ve Besleyici Un Çeşitleri

En Sağlıklı 5 Un Hangisi? & Çok Amaçlı ve Besleyici Un Çeşitleri

Taze hamur işleri ne kadar cezbedici olsa da beyaz unla yapıldığında maalesef beden için zarar taşıyor. Hem kan şekerini hızlı yükseltmesi, kepek içermemesi hem de koruyucu, katkı maddesi ve ağartıcı içermesi nedeniyle beyaz undan uzak durmamız gerektiğini artık biliyoruz. Neyse ki en sağlıklı unlar arasında lezzeti ile beyaz ekmeği aratmayan çeşitler var. Günümüzde kepek içeren, katkı maddesi bulunmayan, bakliyatlardan yapılan , glüteni az veya hiç olmayan çok sayıda un seçeneği var. Gelin beyaz un yerine kullanabileceğiniz en sağlıklı un çeşitlerine beraber bakalım. 

Yazımızda şu konularda detaylar bulacaksınız: 

  • Defya mutfak ekipmanları ile evinizde un yapabileceğinizi biliyor musunuz? Size yardımcı olacak en çalışkan modellerimizi derledik. 
  • Sonrasında un seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini not düşeceğiz. 
  • En sağlıklı 5 un çeşidi hakkında detaylı bilgi paylaşacağız. 
  • Doğru un seçiminin faydalarından konu açacak, 
  • Evde un yapımı için kullanabileceğiniz ekipmanlardan bahsedeceğiz. 

Siz de iyi yaşama yardımcı ürünleri ile hayatınızı kolaylaştıran Defya’nın rehberliğinde mutfak alışkanlıklarınızı gözden geçirebilirsiniz. Defya’nın beslenme ve iyi yaşam konulu yazılarının tamamına Defya Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. 


Tamamen Doğal Unlar İçin Defya Mutfak Ekipmanlarını Keşfedin

Dünyaca ünlü markaların en popüler ürünlerini ülkemizdeki kullanıcılarla buluşturan Defya, değirmen, kurutucu ve blender çeşitleri ile un yapımına da yardımcı. Siz de tahılları, bakliyatları, hatta toz yapacağınız sebzeleri kuruttuktan sonra öğüterek un elde edebilirsiniz. Blenderlar özellikle sebze tozları, filizlendirilmiş bakliyat unları yapmak için favoriniz olmaya aday. İşte sizin için seçtiğimiz ürün; 

Blendtec Professional 800 Blender, üstün performansı ve yenilikçi tasarımıyla mutfaklara sessizce profesyonel dokunuşlar katıyor. Hızlı ve sessiz çalışma özelliği, mutfakta rahatlık sunuyor. 3.8 hp ve 1800 W gücü ile karışımları pürüzsüzleştirmekte uzman. 6 farklı programı, darbe modu özelliği ve 11 aşamalı hız ayarıyla siz de karışımları pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Ezmeden çorbaya, undan sulu hamura, kokteyle kadar dilediğiniz karışımı yapabilirsiniz. 

Defya Taş Değirmen ile Doğal Un Yapın

Yağlı tohum dışındaki tohumlar, tahıl ve bakliyatlar için taş değirmen mükemmel bir un yapma cihazı. Çeşit çeşit değirmenler arasından motor gücüne, kapasitesine, öğütme teknolojisine bakarak seçim yapabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz ürün; 

Komo Fidibus Plus XL Un Değirmeni, güçlü 600 Watt motora sahip. Dayanıklı korindon seramik öğütme taşlarıyla evde taze ve besleyici un üretimi için mükemmel bir seçenek. Yüksek kapasitesi sayesinde 83 saatte 1000 kg un öğütebiliyor. Onunla çeşitli tahılları, bakliyatları ve hatta baharatları rahatlıkla öğütebilirsiniz. Üstelik bileme gerektirmeyen aşınmayan taşları ile uzun ömürlü. 

Kurutulmuş Gıdalardan Un Elde Etmek: Defya Kurutucu ile Sağlıklı Seçenekler

Kurutucular sayesinde filizlendirilmiş bakliyatları, sebzeleri, yaş tahılları ve yemişleri nemden arındırabilirsiniz. Kuruyan gıdaları un veya toz haline getirmek için öğütme adımına geçmeniz yeterli. Kurutma sırasında besin değerini korumak için mutlaka özel üretilmiş dehidratörler kullanmalısınız. İşte Defya koleksiyonundan sizin için seçtiğimiz uzman bir kurutucu; 

Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi 25 litrelik geniş iç hacme sahip. Ayrıca 11 adet paslanmayan çelik tepsisiyle evde gıda kurutma işlemlerini kolaylaştırıyor. Onunla meyve, sebze, et ve kuru yemişlerinizi güvenle kurutabilirsiniz. 35°C ile 75°C arasında ayarlanabilir sıcaklık aralığı tüm gıdalar için hijyenik kurutma vadediyor. Merkezi güçlü fan sahibi olan model iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı özelliği ile fark yaratıyor. 

Un Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Temel besin kaynaklarımız arasında yer alan unlar, çok çeşit ile raflarda. Peki onlarca un seçeneği arasından en sağlıklı unlar hangileri nasıl ayırt edeceğiz? İşte un seçiminde dikkat etmeniz gerekenler: 

  • Öncelikle unu kullanacağınız alana göre seçmelisiniz. Pasta, makarna, ekmek gibi farklı alanlar için farklı unlar tercih edebilirsiniz. 
  • Unların içerisinde koruyucu, ağartıcı, renklendirici, katkı maddesi olmamasına özen göstermelisiniz. 
  • Kan şekerini kontrolünü kolaylaştıracak bir un arıyorsanız, sindirimi daha kolay olan tam tahıllı un çeşitleri sizleri bekliyor. Tahılların kepeği, kabukları sayesinde daha doyurucu ve kan şekeri dostu olan bu unları, daha kolay sindirebilirsiniz. 
  • Eğer protein değerinin yüksek olmasını önemsiyor, glüten almak istemiyorsanız bakliyat unlarına yönelebilirsiniz. Elbette glütensiz un çeşitleri de mevcut. Ancak bu karışımlar arasından seçim yaparken etiketini mutlaka okumalısınız. Ağartıcı var mı, katkı maddesi içeriyor mu kontrol etmelisiniz. Birçok glütensiz un içerisinde mısır ve pirinç unu gibi bakliyat unlarına göre daha düşük besin değeri ihtiva eden unlar bulunduruyor. Eğer beklentiniz unu glütensiz olması kadar besleyici olmasıysa, seçiminizi yaparken içeriğe mutlaka bakmalısınız. 
  • Mineral içeriği zengin olsun, tokluk hissine katkı sağlasın, hamur işlerine özgün lezzetiyle tat versin derseniz yemiş unlarına yönelebilirsiniz. Badem gibi birçok yemişi un haline getirebilir veya hazır unlarını tercih edebilirsiniz. 
  • Amacınız beyaz un lezzetine en yakın seçimi yapmaksa sorgum unu gibi daha nötr lezzetli unlara yönelebilirsiniz. Hem glütensiz hem de tatlı-tuzlu tüm tariflerde kullanılabilecek bir diğer fonksiyonel un ise çiğ karabuğday unu. 
  • Yemeklere kıvam katmak için sağlıklı bir un arıyorsanız kuru fasulye, nohut gibi bakliyatların ön pişirilmiş unlarından destek alabilirsiniz. Böylece yemeğin protein değerine de katkı sağlayabilirsiniz. 


En Sağlıklı 5 Un Çeşidi

Bir un herkes için en sağlıklı un çeşididir demek oldukça güç. Zira bir ürünün “herkes için sağlıklı” olması oldukça güç. Örneğin glüten hassasiyeti olmayan biri için siyez unu sağlıklı bir seçenek olabiliyor. Ancak ata tohumu olsa da, çölyak kişiler için siyez unu tüketilmemesi gerekenler arasında. Benzer şekilde alerjisi olan biri için fındık unu tüketilmemesi gerekenler listesinde yer alabiliyor. Bu nedenle en sağlıklı un çeşidini kendiniz için ayırt etmelisiniz. Kullanım alanınıza, undan beklentilerinize göre seçim yapmalısınız. Yine de en çok tercih edilen ve diğer unlara göre farklı avantajlar sunan kısmen sağlıklı un çeşitleri listeliyoruz. Seçiminizi yaparken değerlendirebilirsiniz. 

Badem Unu

Bademleri kurutarak ve öğüterek elde edebileceğiniz badem unu, magnezyum, omega 3, E vitamini yönünden zengin bir kaynak. Kalori değeri yüksek olduğu için iyi bir enerji kaynağı olan badem unu, kuruyemişten alacağınız faydayı hamur işlerine taşıyor. Fındıksı tadı ile krepten keke, bisküviden çöreklere ve kurabiyelere kadar birçok tarifte yer almaya aday. 

Hindistan Cevizi Unu

Kuru Hindistan cevizinin öğütülmesi ve toz halini alması ile Hindistan cevizi unu elde ediliyor. Özellikle tatlılarda kullanılan bu un, kalorili ve yüksek besin değerli özelliği ile dikkat çekiyor. Protein, yağ, lif, demir ve potasyum ihtiva ediyor. Hindistan cevizi ununun en sağlıklı unlar arasında olmasına neden olan özellikler de işte bunlar. Onunla kurabiyeler, kekler hazırlayabilirsiniz. Kumlu yapıda olan unu, diğer unlarla karıştırarak tariflerinizi çeşitlendirebilirsiniz. 

Tam Buğday Unu

Kepek ve ruşeym gibi sindirimi kolaylaştıran buğday kısımlarını da içinde bulunduran tam buğday unu, beyazlatılmadan hazırlanıyor. Protein, lif ve vitamin zengini tam buğday unu glüten içerse de intoleransı olmayan kişiler için en sağlıklı unlar arasında sıralanıyor. Ekmek yapımında kullanabileceğiniz tam buğday unu ile tariflerinizin beyaz ekmekten hafif daha acı olacağını aklınızda tutmalısınız. Ancak yüksek besin değeri sayesinde bu hafif tat farkını görmezden gelebilirsiniz. 

Kinoa Unu

Protein değerinin yüksek olması ile diğer unlardan ayrılan kinoa unu, glüten içermiyor. Rafine edilmediği için lif, mineral ve vitamin değerlerini koruyor. Nemli ve yumuşak doku vadeden hamur işlerinde kullanabileceğiniz kinoa ununu, diğer unlarla karıştırarak değerlendirebilirsiniz. Nötr tada sahip olan unu kreplerde, pizza hamurunda, kıvam koyulaştırıcı olarak yemeklerde kullanabilirsiniz. 

Yulaf Unu

Glütenli ve glütensiz seçenekleri olan yulaf unu lifli yapısı sayesinde birçok tarifin başrolünde yer alabiliyor. Keklerde, ekmeklerde, çöreklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hem tatlı hem de tuzlu tariflere uyum gösteren tahıl, bağırsak florasının iyileşmesini destekliyor. Onunla muffin, krep, kraker, kurabiye yapabilirsiniz. Çok amaçlı olan unu diğer sağlıklı unlarla karıştırarak da kullanabilirsiniz. 

Sağlıklı Un Seçiminin Faydaları ve Diyet Üzerindeki Etkisi 

Sağlıklı unun temiz içerikli, lifli olması gerektiğini artık biliyorsunuz. Bunun için organik ve katkısız unlar alabileceğiniz gibi evde kendi ununuzu öğütebilirsiniz de. Evde un yapımının faydaları arasında içeriğinden emin olmak ilk sırada yer alıyor. Ayrıca kaliteli malzeme kullanmak, katkı eklenmediğini bilmek oldukça önemli. Peki hazır veya ev yapımı, doğal, sağlıklı un seçiminin sağlık üzerindeki faydaları neler? 

  • Hindistan cevizi, badem gibi en sağlıklı unlar arasında yer alan birçok çeşit antioksidan bakımından zengin. Daha çok protein, mineral ve vitamin içererek beslenmeye katkı sağlıyor. (Kaynak 1)
  • Badem unu gibi omega 3 içeren yemiş unlarında kolesterol düşmesine, alzheimerın önlenmesine yardımcı özellikler yer alıyor. (Kaynak 2)
  • Antiinflamatuvar etki sunan kinoa unu gibi seçenekler birçok kronik hastalık riskinin azaltılmasında etkili. (Kaynak 3)

Evde Un Yapımı İçin Hangi Ekipmanlar Kullanılabilir?

Evlerinizde un yapmak için iki yol kullanabilirsiniz. Geleneksel taş değirmenler veya modern blenderlar ile un yapmanız mümkün. Öncelikle un yapacağınız tahılı, bakliyatı veya sebzeyi kurutmalısınız. Bunun için kurutuculardan yararlanabilirsiniz. Sonrasında nemden arınan malzemeleri değirmenin veya blenderın haznesine ekleyerek cihazları çalıştırabilirsiniz. Taş değirmenlerde öğütme ayarını seçerek un kalınlığına hakim olmanız mümkün. Blenderlarda ise un hazırlarken öğütme süresi arttıkça daha ince ve homojen sonuç elde edebileceğinizi aklınızda tutabilirsiniz. 

Tahıl nasıl öğütülür? detaylı bilgi için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 


 
Etiketler: en sağlıklı un
Şubat 10, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR