İşlenmiş gıda tüketiminin birçok sağlık sorununa zemin hazırladığı malum. Evde salam yapımı akımı da işte bu endişenin ürünü. Şarküteri ürünlerinden vazgeçemeyenler, evde katkısız, doğal ve sağlıklı salam tarifi arayışında. Mümkün olduğunca az malzeme ve çok lezzet arayışı ile çıktığımız bu yol bizi Defya’nın iyi yaşam merkezi olan mutfağına getiriyor. Sizlerle evde salam yapımının inceliklerine değineceğiz.
- Yazımızda evde salam yapımının avantajlarını bulacaksınız.
- Ardından malzemeler ve hazırlık ipuçlarını keşfedeceksiniz.
- Evde salam yapımında hijyen ve saklama ipuçları yazımızda yer alacak.
- Hemen ardından farklı baharat kombinasyonları ile çeşitler hazırlayabileceğinizi hatırlatacak ve,
- Evde yapılmış salamı muhafaza etme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Evde Salam Yapımının Avantajları ve Sağlıklı Alternatifler
Tavuk, hindi veya dana eti kullanılarak yapılan salamlarda birçok renklendirici, katkı maddesi bulunabiliyor. Ayrıca son yıllarda açıklanan tağşiş listeleri hazır ürünler konusunda endişelerin artmasının nedeni. Peki katkısız salam yapmak gerçekten zor mu? Aslında değil. Evde salam yapımının temel adımlarının başında haşlanan eti diğer malzemeler ile hamur haline getirmek yer alıyor. Blend edilerek şekillendirilen ev yapımı salam donduktan sonra kesilerek servis ediliyor.
Evde salam yapımının bir diğer yolu ise çiğ etin malzemeler ile karıştırılıp şekillendirilmesinden geçiyor. Bu yöntemde malzemeler ile harmanlanan et rulo halinde sarılarak su almayacak bir şekilde tencerede haşlanıyor. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis ediliyor.
Evde salam yapmanın en önemli avantajı içerisindeki tüm malzemelerin bilinmesi. Gıda güvenliği açısından endişe yaşamamak için evde şarküteri ürünlerini hazırlayanlar çoğunlukta. Ev yapımı tarifler hijyen bakımından gönlünüzün rahat olmasına zemin hazırlıyor. Üstelik ürünlerin malzemelerinden pişirilmesine, paketlenmesinden dondurulmasına kadar her aşamada kontrol tamamen sizde oluyor. Tüketim tarihinden, yapım aşamalarından ve içeriğinden emin olduğunuz gıdaları tüm ailenize rahatlıkla ikram edebilirsiniz.
Blendtec ile Salam Hazırlığı: Twister Hazne Kullanımı
Doğal salam yapımı için en iyi yardımcınız Blendtec Twister hazne oluyor. Tüm Blendtec markalı blender modelleri ile uyumlu olan özel hazne, sıyırıcı sistemi ile akışkan pürelerin kolaylıkla hazneden sıyrılmasına yardım ediyor.
Hazneyi defalarca açıp karıştırmak gerekmeden, hazne kapağında yer alan başlığı döndürerek kenarlardaki malzemelerin karıştırma alanına itilmesini sağlayabilirsiniz. Ezmeler, soslar ve püreler için ideal olan Blendtec Twister hazne, Blendtec’in üstün diğer özelliklerini de taşıyor. Süper güçlü özel bıçağı, 473 ml’ye kadar kolay okunabilen ölçü işaretleri ürünün avantajlarından. Darbelere dayanıklı yapısı ve BPA içermeyen gövdesi de Twister’ı öne çıkarak niteliklerden diğerleri.
Twister hazne kolaylığını daha yakından görmek ister misiniz?
Evde Salam Yapımı İçin Defya Juicer ile Taze Pancar Suyu Hazırlayın
Sağlıklı salam yapımı sırasında pembemsi rengi vermesi için pancardan yararlanabilirsiniz. Sadece 1 pancar ile 1 bütün pilice renk verebilirsiniz. Bunun için evde yapacağınız taze sıkılmış pancar suyu size yardımcı olacak.
Doğal Renklendirme: Pancar Suyu ile Ev Yapımı Salam
Evinizdeki juicer modelleri ile dakikalar içinde pancar suyu sıkabilirsiniz. Temizleyip soyduktan sonra sebzeleri sıkacağın besleme borusundan dilimlenmiş şekilde atarak gerisini sıkacağa bırakabilirsiniz. Sebzelerin suyunu liflerinden kolaylıkla ayıran cihaz ile birkaç dakika içinde taze sıkılmış pancar suyunuz hazır.
Sizlere yardımcı olacak en profesyonel ürünümüz ise Tribest - Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı - GSE-5000-F-Beyaz. Çift dişli öğütücü mekanizması ile insan dişlerini taklit eden cihaz, meyve ve sebze sularını sıkarak besleyici sularını açığa çıkarıyor. Kupkuru bir posa elde etmenize imkan tanıyan ürün, buğday çimini dahi sıkabilecek donanıma sahip. Onunla katı sebze ve meyvelerden lifli yeşilliklere kadar hemen her gıdayı sıkabilirsiniz. Üstelik özel başlıkları ile pateler, bebek mamaları yapma konusunda da uzman. Dilerseniz kuruyemiş ezmeleri dahi hazırlayabilirsiniz.
Evde Salam Yapmanın Pratik Yolu: Blendtec Twister ile Hazırlık
Tüm malzemelerinizi Twister’a ekleyerek karıştırmaya başlayabilir, karışım homojenleştikçe haznenin duvarlarına yapışan malzemeleri kapağı döndürerek sıyırabilirsiniz. Defalarca kapak açmanıza, karıştırmanıza ve duvarları sıyırmanıza gerek kalmadan hızla yapacağınız karışımlar arasında ev yapımı salam da var. Blendtec’in üstün teknoloji ürünü Blender’larına kolaylıkla uyum sağlayan Blendtec Twister ile ezmeleri karıştırmak, sıyırmak zahmet olmaktan çıkıyor. Karışım tamamen homojen hale geldiğinde, sıyırıcı kapak yardımıyla karışımı ortaya alabilirsiniz. Sonrasında şekillendireceğiniz kaba dökebilirsiniz.
Blendtec Twister hazne ile beraber kullanabileceğiniz blender’ların başında Blendtec - Classic 575 Blender geliyor. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motora sahip olan cihaz, smoothie ve temizlik programlarının yanı sıra 2 adet sıralı program da bulunduruyor. 60 ve 90 saniyelik karıştırma programlarının yanında darbe modu ve 5 aşamalı hız ayarı hizmetinizde. Siz de Blendtec lle karışımlarınızı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Evde Salam Yapımı İçin Malzemeler ve Hazırlık İpuçları
Sizlerle evde salam yapımı için en sık kullanılan ve akım yaratan yöntemi paylaşacağız. Malzemelerimiz arasında 1 adet organik piliç, 1 adet orta kırmızı pancar, 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu, 1 büyük boy havuç, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zerdeçal, birkaç tane defne yaprağı, 1 tane soğan, 2 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber ve 1 yemek kaşığı deniz tuzu yer alıyor. Ayrıca kıvamın daha iyi tutması için 30 gram kadar sığır jelatini kullanmak gerekiyor.
Eğer jelatinsiz bir tarif arzu ediyorsanız, kıvamın hazır salamlardan daha yumuşak olabileceğini belirterek alternatif tarifimizi sizlere sunuyoruz. Bu kez malzemelerimiz arasında 1 adet organik piliç, 1 adet orta boy kırmızı pancar, 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı soğan tozu, 2 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber ve 1 yemek kaşığı deniz tuzu yer alıyor.
Evde salam yapımı için hazırlık aşamasında yapılacaklar:
- Öncelikle tavuğun derisinde tüy kalmadığından emin olmalısınız. Seçiminiz organik bir tavuk olmalı.
- Havuç, soğan ve tavuğu bir tencerede güzelce haşlamalısınız. Suyuna tane karabiber ve defne yaprağı ilave edebilirsiniz. (Eğer soğan ve sarımsak tozu kullanacaksanız malzemeleri bu aşamada koymayın. Tavuğu haşladıktan sonra ilave edin.)
- Bir kenarda pancarı soyarak juicer ile sıkmalısınız. Elde ettiğiniz bol besleyici değeri olan pancar suyu sizin renklendiriciniz olacak.
- Eğer jelatinli tarifi kullanacaksanız ortalama 1-1.5 saatte haşlanan tavuğun suyundan birkaç kepçe alarak jelatini açabilirsiniz.
- Şimdi sıra tüm malzemelerden bir hamur elde etmekte. Küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış tavuğu, sebzeleri, tüm baharatları ve varsa jelatini blend ederek homojen bir hale getirmelisiniz.
- Silikon bir kap içinde donması için buzdolabına kaldırabilirsiniz. (Pet şişenin üzerine streç film sararak bekletmek çok moda, ancak pet şişedeki sağlık endişeleri bizi biraz düşündürüyor. Silikon muffin kabınız varsa, üzerini streç film ile kapatarak rahatlıkla şekillendirme için kullanabilirsiniz.)
- Sabah çıkardığınız salamları dilimleyerek sandviçlerinize ekleyebilirsiniz.
Evde Salam Yapımında Hijyen ve Saklama İpuçları
Evinizin konforlu ve hijyenik ortamında salam yapımı son derece kolay. Fakat doğru koşulları sağlamanız gıda güvenliği açısından önemli. Bunun için dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:
- Çiğ eti temas ettirdiğiniz kesme tahtası iyice yıkamadan kesinlikle yeniden kullanmamalısınız.
- Çiğ ete değen ellerinizi hemen yıkamalı, dolaplara, bıçaklara dokunduysanız hemen temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
- Pancardan maksimum besin değerini almak için soğuk ve yavaş sıkım yapan bir sıkacak kullanmalısınız.
- Tarifte kullanacağınız tüm sebzeleri önce karbonatlı ardından sirkeli suda bekletmelisiniz. Güzelce yıkayıp soyduktan sonra kullanmalısınız.
- Besin değerini korumak için tavukları düdüklü tencerede kısa sürede haşlamak yerine uzun süre normal tencerede haşlamayı tercih edebilirsiniz.
- Hazırladığınız ev yapımı salamı birkaç gün içinde buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz. Eğer herhangi bir malzemeyi donmuş olarak kullandıysanız kesinlikle yeniden dondurmamalısınız.
Evde Salam Yaparken Kullanılabilecek Farklı Baharat Kombinasyonları
Damak tadına, istediğiniz renge göre evde salam yapımı sırasında farklı baharat kombinasyonları tercih edebilirsiniz. Bu tarifin olmazsa olmazları, tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve zerdeçal. Ancak dilerseniz biraz kimyon kullanarak daha yoğun lezzet elde edebilirsiniz. Çemen otu tozu ile pastırmayı anımsatan lezzeti yakalamanız da mümkün. Bunun yanında acı pul biber de ekleyebilirsiniz. Eğer salamda fıstık lezzetinden hoşlanıyorsanız, fıstıkları soyup haşladıktan sonra blend aşamasının ardından karışıma eklemelisiniz. Fıstıkların tane tane kalması salamın şanından. :) Sonrasında karışımı şekillenmesi için kaba koyabilir ve dondurabilirsiniz.
Evde Yapılmış Salamı Muhafaza Etme ve Saklama Yöntemleri
Salam, sosis gibi et ürünlerini saklama yöntemlerine dikkat etmek çok önemli. Böylelikle zehirlenme sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Öncelikle evde yaptığınız salamı en kısa sürede buzdolabına kaldırmalısınız. Tavuğun haşlanması ile salam harcının tam olarak hazırlanması arasındaki süre en fazla bir saat olmalı. Et ürünlerinin dışarıda kaldığı her an bakteri üremesine neden olabileceğini unutmamalı, özellikle çiğ eti dışarıda hiç bekletmemelisiniz. Evde yapılmış salam hazırlandıktan sonra hemen kaba alarak buzdolabında donmaya bırakmalısınız. Şekillenen gıda ürününün yiyeceğiniz kadarını dilimlemeli, kalanını hava almayacak şekilde sararak buzdolabında saklamalısınız. Hazır et ürünleri gibi birkaç gün içinde tüketmeniz gereken salamı dilerseniz derin dondurucuya da koyabilirsiniz. Ancak içerisindeki tavuk zaten derin dondurucudan çıkmışsa, gıdayı dondurmamaya özen göstermelisiniz.