Trendi hız kesmeden devam eden Dubai çikolatası hepimizi etkisi altına aldı. Peki içeriğini bildiğiniz, evinizin hijyenik ortamında hazırlanmış bir Dubai çikolatası yapmak ister misiniz? Evde Dubai çikolatası yapmak için ihtiyacınız olan bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızda şu noktalara değineceğiz:
- Öncelikle ihtiyacınız olan tüm ekipmanları listeleyeceğiz.
- Sonrasında Dubai çikolatası nedir açıklayarak sizlere bilgi vereceğiz.
- Evde Dubai çikolatası yapmak için mutfağınızda bulunması gereken malzemeleri not düşeceğiz.
- Çikolata temperleme nedir açıklayarak sizleri bu önemli adım konusunda bilgilendireceğiz.
- Fıstık ezmesi nasıl yapılır tüm püf noktaları yazımızda bulacaksınız.
- Evde Dubai çikolatası yapmak için gereken ipuçlarına ayrı bir parantez açacak ve
- Adım adım rehber olacağız.
Siz de kaliteli malzemeler ile evinizde bu özgün lezzete ulaşmak için önerilerimizden faydalanabilirsiniz.
Dubai Çikolatasını Kolayca Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Tüm Ekipmanlar
Defya ürünleri ile Dubai çikolatası yapımı çok daha pratik ve sonuç garantili. Siz de Defya koleksiyonunda yer alan birbirinden kullanışlı cihazlar ile profesyonel sonuç elde edebilirsiniz. İşte sizlere eşlik edecek ürünlerimiz:
- Brod&Taylor Hamur, Yoğurt Mayalama Makinesi ve Yavaş Pişirici çikolata temperleme için profesyonel sonuç sunuyor. Hamur, yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente gıdaların hazırlanmasında ideal sıcaklık ve nem koşullarını sağlamaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda bir yavaş pişirici olarak da kullanabilirsiniz. Portatif ve katlanabilir yapısıyla kullanmadığınızda mutfak çekmecesinde saklayabileceğiniz kadar az yer kaplıyor. Tek yapmanız gereken ısı ayarını yapmak ve gerekliyse nem tepsisine su eklemek… Sonrasında tüm mayalama işlemlerinizin uygun sıcaklıkta gerçekleştiğinden emin olabilirsiniz.
- Blendtec Twister 1 Lt Hazne tüm Blendtec modelleri ile çalışmaya uygun. Onun sayesinde karışımları hazırlarken blender’ın kapağını açmadan malzemeleri ortaya doğru itebilirsiniz. Kapağı saat yönünde çevirmeniz yeterli. Özellikle sorbe, sıvı hamur, ezme yaparken kullanabileceğiniz hazne, yapışkan karışımların bile kolaylıkla blend edilmesini sağlıyor.
- Blendtec Classic 575 Blender 3 beygir gücü ve 1560 Watt ile çalışıyor. Onunla smoothie’ler, çorbalar, soslar, ezmeler hazırlayabilirsiniz. En zorlu malzemeleri bile pürüzsüz hale getirebiliyor. 60 ve 90 saniyelik karıştırma ayarlarına sahip cihaz, smoothie ve temizlik programları da bulunduruyor. 5 aşamalı hız seçeneği ve darbe modu ise ideal kıvamın anahtarı.
Dubai Çikolatası Nedir?
Künefe çikolatası olarak da anılan Dubai çikolatası, adını çıkış noktası olan mağazanın konumundan alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir çikolata butiğinden dünyaya yayılan lezzet, içerisinde Antep fıstığı ezmesi ve kadayıf bulunduruyor. Kısa sürede küresel bir trend haline gelen bu tarif, ülkemizde de fırtınalar estiriyor. İçerisinde çıtır kadayıflar, kremamsı fıstık ezmesi bulunan enfes çikolata her tadanı kendine hayran bırakıyor.
Evde Dubai Çikolatası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ve Ekipmanlar
Evde Dubai çikolatası yapmak, ilk anda zor gibi gelse de doğru yardımcılar ile çok kolay. Defya’nın profesyonel mutfak yardımcılarından destek alarak siz de evinizde Dubai çikolatasının özgün lezzetine ulaşabilirsiniz. Ancak önce tüm malzemeleri bulundurduğunuzdan emin olmalısınız.
Evde Dubai Çikolatası Yapmak için Malzemeler:
- 400 gram bitter çikolata
- 75 gram çiğ kadayıf
- 80 gram tereyağı
- 130 gram Antep fıstığı
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Damak tadınıza göre 1-2 yemek kaşığı tahin (opsiyonel)
- Yarım çay kaşığı deniz tuzu
Evde Dubai çikolatası yapımı için bir adet mayonez tenceresine, bir adet spatulaya, termometreye, çikolata kalıbına, metal kazıyıcıya ve bir adet mutfak tartısına ihtiyacınız var. Ayrıca kadayıfı çıtır hale getirmek için küçük bir tepsi ve fırın kullanabilirsiniz. Sizlere yardımcı olacak cihazlar ise Blendtec blender, Twister hazne ve bir Brod and Taylor mayalama cihazı. Bu sayede ideal kıvamda evde Dubai çikolatası yapımını deneyimleyebilirsiniz.
Çikolata Temperleme Nedir ve Neden Önemlidir?
Evde çikolata temperleme en iyi sonucu almak için doğru yapılması gereken bir adım. Peki temperleme neden önemli? Çikolatada bulunan kakao yağında doğru kristal yapının oluşması temperlemeye bağlı. Doğru bir şekilde çikolata temperlediğinizde çikolatanın pürüzsüz, parlak ve daha çıtır olduğunu fark edebilirsiniz. Daha kolay eriyen temperlenmiş çikolata, kesinlikle daha iştah açıcı görünüyor.
Çikolata Temperleme Sürecinde Brod & Taylor Mayalama Makinesi Kullanımı
Brod&Taylor - Hamur, Yoğurt Mayalama Makinesi kullanarak evde çikolata temperleme işlemini profesyonelce tamamlayabilirsiniz. Zamanlama çikolatanın türüne göre değişebiliyor. Ancak ortalama 46 santigrat derecede, 2.5 saatte yavaşça erime ve temperleme gerçekleştirebilirsiniz. Eriyen çikolatayı 32 derecede uzun süre ideal kıvamda tutmenız mümkün.
Çikolatanın erimesi için cihazınızı 46 dereceye ayarlamalısınız. Nem tepsisinin tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız, ayrıca çikolatasının donmasını önlemek için tüm mayalama cihazının kuru olması gerekiyor. Bitter çikolatanın 4’te 3’ünü ısıya dayanıklı bir kaba almalısınız. (Çikolatanın kakao yağı içerdiğinden emin olmalı palm yağı gibi içerikler bulunduran ürünleri kullanmamalısınız.) Çikolatayı parçalamadan eritme aşamasına geçebilirsiniz. Ancak işlemin daha hızlı tamamlanması için parçalamayı tercih edebilirsiniz. Kaseyi tel ızgaranın üzerine yerleştirerek erimeyi bekleyerek işleme başlayın.
Sonrasında mayalama cihazında bitter çikolata için 32 santigrat dereceyi seçerek çikolatayı bekletebileceğiniz bir alan oluşturun. Isı derecesinin uygun hale gelmesi için mayalama cihazının kapağını kısa süre açık bırakmalısınız. Bu süreçte termometre ile kontrol gerçekleştirebilir ve temperlemeye geçebilirsiniz.
Çikolatayı temperlemek için önce eritilmiş çikolataya ayırdığınız ¼ çikolatayı eklemelisiniz. Karışımı sıcaklığı 32 dereceye düşene kadar karıştırmalısınız. Temperleme için düz ve kuru bir masa ile bir spatula kullanabilirsiniz. Ancak ısının 30-32 derece aralığında olmasına özen göstermeli, kesinlikle bu sınırı aşmamalısınız. Termometre ile sürekli ısı kontrolü yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Parlak ve homojen çikolata elde ettiğinizde teste geçebilirsiniz. Karışımı yeniden mayalama makinesinde 32 derede bekletirken erimiş çikolataya bir kaşık batırıp katılaşana kadar beklemek üzere buzdolabına koymalısınız. Çıkardığınızda çizgi olmadan, sert, pürüzsüz ve parlak bir çikolata elde etmeniz gerekiyor. Eğer donan çikolata bu özellikleri sağlıyorsa temperlendiğini anlayabilirsiniz. Üzerinde çizgi varsa çikolatayı yeniden temperlemek üzere işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Fıstık Ezmesi Hazırlamanın Püf Noktaları
Antep fıstığından ezme yapmak için fıstıkları biraz tuz ile Blendtec Twister Hazne içine almalısınız. Ardından blend ederek karıştırmaya başlayabilirsiniz. Karıştırdıkça yağ eklemelisiniz. Bu şekilde fıstıkların ezmeye dönüştüğünü görebilirsiniz. Twister’ın özel kapağı sayesinde karıştırmak için karışıma ara vermenize gerek yok. Kapağı çevirerek kolaylıkla içerisindeki malzemeyi ortaya doğru itebilirsiniz. Fıstığın türüne ve yağına bağlı olarak karışımın kıvamı koyu olabiliyor. Bu durumda biraz yağ ekleyerek veya tahin ile çikolata içinde olması gereken kıvama ulaşabilirsiniz.
Evde Dubai çikolatası için fıstık ezmesi yapmanın püf noktaları: (Normal blender modelleri ile)
- Başlangıçta blender’ınızı 15 saniye düşük hızda çalıştırmalısınız.
- Sonra 50 saniye yüksek hızda çalıştırmanız gerekiyor.
- Bu sırada yağı ekleyebilirsiniz.
- Orta ile orta-düşük hız ayarında 50 saniye karıştırmalı ve karışımı yeniden orta-orta yüksek ayarda 50 saniye blend etmelisiniz.
- Eğer hiç sıvı yağ eklemeden ezme yapmak istiyorsanız, yağ ekleme aşamasını atlayarak düşük hızda 50 saniye daha karıştırmalısınız.
Twister ile ezme yaparken tüm malzemeleri orta ile orta yüksek hızda 50 saniye (gerekli hallerde daha uzun süre) karıştırarak ayar değiştirmeden işlemi tamamlayabilirsiniz. Çalışma süresince kapağı saat yönünün tersine döndürmeniz yeterli.
Evde Çikolata Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları
Evde Dubai çikolatası yapımı sırasında en fazla dikkat etmeniz gerekenleri sizin için derledik. Siz de bu noktalara dikkat ederek butik çikolata mağazalarındaki kalitede sonuç elde edebilirsiniz:
- Mayalama makinesinin ayarladığınız ısısı kullandığınız kaba, ortam nemine bağlı olarak çikolatanın ısısı ile aynı olmayabiliyor. Bu nedenle ayarladığınız ısının çikolatayı hangi dereceye getirdiğini termometre ile kontrol etmelisiniz. Eritme sonrası kabın içindeki çikolatanın 30-32 derece arasında olması gerekiyor.
- Çikolata ısısının kalıba girene kadar 30-32 derece arasında olduğundan emin olmalısınız. Temperleme sırasında ısı fazla düşerse mayalama cihazına alarak çikolatayı ideal sıcaklığa getirebilirsiniz.
- Dilerseniz hazır çıtır kadayıf veya hazır fıstık ezmeleri kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda ideal lezzeti yakalama olasılığı düşüyor.
Evde Dubai Çikolatası Yapımı: Adım Adım Rehber
Hiç hazır malzeme kullanmadan Dubai çikolatası nasıl yapılır sizlerle paylaşıyoruz. Çikolatanın temperlenmesinden kadayıfın pişirilmesine, ezme yapımına kadar tüm adımları sırayla paylaşıyoruz. Evde Dubai çikolatası yapmak için siz de direkt tarifimizi uygulayabilirsiniz:
- Öncelikle birkaç saat alacağı için çikolata eritme işleminden başlamalısınız.
- Bu sırada kadayıfı elinizle küçük küçük parçalamanız gerekiyor.
- Kadayıfları tereyağ ile birleştirerek 180 derecede 15 dakika fırınlamalısınız.
- Eriyen çikolatayı yukarıda anlattığımız adımları yaparak temperleyebilirsiniz.
- Temperlenen çikolatayı kalıba alarak kalıptaki hava baloncuklarını yok etmek için kabı tezgaha vurmalısınız.
- Hemen ardından çikolatanın ince olması için kalıbı ters çevirerek içindeki çikolatanın fazla kısmını yeniden temperleme masasına dökmelisiniz. Kalıpta kalan ince çikolata katmanını dondurmak üzere buzdolabına alabilirsiniz.
- Tezgahtaki çikolatayı 32 derecede tutmak için yeniden mayalama makinesine almayı unutmamalısınız.
- Bu sırada fırından çıkan kadayıfları elinizde ufalayabilirsiniz.
- Eşzamanlı olarak fıstık ezmesi yapmalısınız. (Fıstık ezmesi hazırlamanın püf noktaları başlığımızda tüm detayları bulabilirsiniz.)
- Şimdi ezme ile kadayıfları karıştırmalısınız. Eğer ezme beklerken yoğunlaştıysa içine kıvamı biraz açmak için damak tadınıza göre tahin koyabilirsiniz.
- Donan çikolatanın içine kadayıflı Antep fıstığı dolgusu doldurmalısınız. Bunun için kaşık veya sıkma torbası kullanabilirsiniz.
- Kalıbın üzerine tekrar çikolata kaplamalısınız. Mayalama makinesinde 32 derecede olan çikolatayı dolgunun üzerine spatula ile dökebilirsiniz. Fazla çikolatayı kalıp üstünden sıyırmalısınız.
- Donduktan sonra kalıbı tezgaha vurarak kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Kalıptaki çikolataları kalıptan çıkartarak tadın! İşte bu kadar. Afiyet olsun.