Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

evde ekmek yapımı

Kültürümüzde ekmeğin yeri son derece önemlidir.Ekmeksiz bir sofra düşünmek herkes için zordur. Üstelik bu ekmek sıcacık, tazecik ve çıtır çıtır olursa sofradaki herkesin yüzünü sıcak bir gülümseme kaplar. Ancak her zaman taze ya da daha önemlisi sıcak ekmek bulmak mümkün olmamaktadır. Tabi eğer evde ekmek yapımı hakkında bir şey bilmiyorsanız. Ancak evde ekmek yapmak zannettiğiniz kadar zor değil. Bunun için bazı püf noktalara hakim olmak yeterli olacaktır.

 

 

Evde Ekmek Yapımı

Evde ekmek nasıl yapılır diye merak ediyorsanız o zaman öncelikle işe mayaları tanıyarak başlamanız gerekir. Çünkü ekmek çeşitlerinin önemli bir kısmı mayalanarak yapılmaktadır. Ekmek  yapımında kullanılan 4 farklı maya çeşidi bulunmaktadır. Bunlar yaş maya, ekşi maya, instant maya ve kuru maya olmaktadır. Eğer evde ekmek yapımı yeni başlıyor iseniz o zaman ekşi maya kullanımını daha sonraya bırakmanız gerekmektedir. 

Ev ekmeği yaparken üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise un tercihleri olmaktadır. Kullanılacak unlar ekmeğin her şeyini etkileyeceklerdir. Eğer ekmek yapımına yeni başlıyorsanız o zaman beyaz unla başlamak en doğru karar olacaktır. 

Ev ekmeği yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ekmek tarifine harfiyen uyma zorunluluğu olmaktadır. Özellikle ekmek yapmaya başlayanların en çok hata yaptıkları nokta olan tarife uygun davranmamak sonucunda istemediğiniz dokuda bir ekmeğe sahip olabilirsiniz.

Özellikle ekmek yapmaya yeni başlayanların küçük miktarlarda ekmek yaparak alıştırma yapması işin püf noktalarını daha rahat anlayabilmeleri açısından önemli olmaktadır. Ayrıca ekmek hamurunu yoğururken çok fazla un kullanmamaya da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Son olarak evde ekmek denemelerinize size en uygun olan ve en rahat uygulayabileceğiniz tarif ile başlamak ve ekmeğinizin kıvam alması için ihtiyacı olan mayalanma süresini beklemek olacaktır.

 

Evde Yapılabilecek Ekmek Çeşitleri

Söz konusu ev yapımı ekmek olduğunda birçok farklı tarif bulmak mümkün olmaktadır. Ekmek çeşitleri içerisinde kullanılan un, maya ve diğer malzemeler sebebiyle farklılık gösterdiği gibi şekillerinden dolayı da farklı  çeşitlere ayrılmaktadır. Evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz evde ekmek çeşitlerinden bazıları ise şunlar olmaktadır.

  • Tam buğday unundan tost ekmeği,
  • Mini somun ekmeği,
  • Çavdarlı ekşi mayalı ekmek,
  • Pita ekmeği,
  • Sandviç ekmeği,
  • Glutensiz ve mayasız ekmek,
  • Mayalı ekmek,
  • Kahvaltı ekmeği,
  • Tahıllı ekmek,
  • Ekşi mayalı ekmek,
  • Mısır ekmeği,
  • Tost Ekmeği,
  • Hamburger ekmeği,
  • Kepekli ekmek,
  • Çiçek ekmek,
  • Glutensiz ekmek,
  • Köy ekmeği,
  • Somun ekmek,
  • Bazlama,
  • Zeytinyağlı ekmek,
  • Kekikli ekmek,
  • Zeytinli ekmek,
 

Ev Ekmeğinin Yararları

Ev ekmeği birçok açıdan hazır alınan ekmeklerden daha fazla avantaja sahiptir. Öncelikle evde yapılan ekmeklerin içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Ayrıca evde yapılan ekmeklerini içerisine çocuklarının yemediği birçok farklı sebzeyi ekleyebilirsiniz. Söz konusu özellikle de ekşi mayalı ekmekler olduğunda çok daha fazla yarar söz konusu olmaktadır. 

Ev yapımı ekmek yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • B12 B1 ve B6 vitaminleri açısından zengindir,
  • Niasin, folat magnezyum, riboflavin, kalsiyum, manganez, selenyum, kalsiyum ve potasyum açısından zengindir,
  • İçerisinde doğa prebiyotik ve yararlı bakteri bulunduğu için bağırsak florasını destekler,
  • Bağırsakları enfeksiyona karşı korur,
  • Hazmı kolaylaştırır,
  • Tokluk hissi verir,
  • Mikro besin açısından zengindir,
  • Mısır ekmeği kolesterol seviyesinin normal seviyede kalmasına yardımcı olmaktadır,
  • Ev yapımı ekmek çeşitleri içerisinde yer alan tandır ekmeği kilo aldırmaz ve şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketebilir.

Etiketler: defya
Nisan 13, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR