Yoğun bir işlenme süreci gerektirmeden yapılabilen, evde kolaylıkla hazırlanan fıstık ezmesi, sürülebilir kıvamı, doyumsuz lezzeti ve besin değeri ile dikkat çekiyor. Amerikan filmleri ile popüler kültürün ayrılmaz bir parçası haline gelen fıstık ezmeleri, ülkemizde de sık sık tüketilen bir ürün olarak adından söz ettiriyor. Zira enerji veren içeriği, besleyiciliği, pratik birçok fıstık ezmesi tarifi olması ve elbette lezzeti, bu yemiş macununu mutfaklarımızın jokeri haline getiriyor.
Öncelikle fıstık konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı sizlerle paylaşmalıyız. İlk olarak fıstık masum bir yemiş gibi görünse de, nüfusun bir bölümünde alerjen etki gösterebiliyor. Eğer bir şüpheniz varsa, ailenizde böyle bir geçmiş söz konusuysa veya alerjen bir bünyeye sahipseniz fıstık ezmesi yapımı ve tüketimi konusunda temkinli olmalısınız.
Bunun yanında, fıstık ezmesi yararlarından bahsederken paketli ürünlerden, katkı maddesi bulunduran seçeneklerden bahsetmediğimizi bilmelisiniz. Bu ürünlerde çoğunlukla ilave şeker, yağ ve koruyucular bulunabildiği için maksimum fayda hedefliyorsanız fıstık ezmelerini evde kendiniz hazırlamalısınız. Buna ek olarak omega 6 yönünden zengin olan ezmenin inflamatuar etkisi de mevcut. Bu nedenle çok fazla miktarda tüketmekten kaçınmalısınız. Diğer taraftan, yanlış muhafaza nedeniyle aflatoksin üreme imkanı çok olan fıstık ezmelerini saklama koşullarına özen göstermeli, herhangi bir küf gördüğünüzde, ürünü zaman kaybetmeden imha etmelisiniz.
Peki yazımızda neler bulacaksınız?
- Fıstık ezmesi faydaları nelerdir sizlerle paylaşacağız.
- Kalori değerini ortalama olarak öğrenebileceksiniz.
- Besin değeri bilgileri ile diyet planı yapmanıza yardımcı olacak,
- Fıstık ezmesi tarifi nasıl yapılır tüm püf noktaları ile anlatacağız. En pratik fıstık ezmesi yapımı yazımızda!
Siz de en leziz fıstık ezmesi tarifini hazırlarken size yardımcı olacak Defya koleksiyonuna ait profesyonel ürünler ile tanışmak için yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Fıstık Ezmesinin Faydaları Nelerdir?
Neredeyse her ailenin kahvaltı sofrasında, atıştırmalık telaşında, tatlı krizi kurtarıcıları arasında yerini alan fıstık ezmesi yararları ile pek bilinmese de aslında oldukça faydalı. Peki evde yaptığınız, içerisinde katkı maddesi bulunmayan, leziz fıstık ezmelerinin faydaları neler?
- Fıstık ezmesi besin değeri açısından oldukça güçlü bir ürün. Karbonhidrat, yağ ve protein kaynağı olan ürün, yüksek enerji veriyor. Ayrıca içeriğinde %25 oranında protein, bitki bazlı protein kaynakları arasında ezmeyi üst sıralara taşıyor.
- Evde yapılmış, saf fıstık ezmesi tarifi ortalama %20 karbonhidrat bulunduruyor. Bu oran ürünü düşük karbonhidratlı beslenme düzeni için uygun hale getiriyor.
- Yapılan çalışmalar, ezmenin kan şekerinde ani yükselmelere sebep olmadığını gösteriyor. Ayrıca incelemeler sonucu düzenli yemiş ezmesi tüketenlerde tip 2 diyabet gelişme riski düşüyor.
- Kalp sağlığı için önemli rol oynayan sağlıklı yağlar ihtiva ediyor. Hatta içeriğindeki yağın büyük çoğunluğu tekli doymamış yağ türü olan oleik asitten oluşuyor.
- Yapılan araştırmalar, yararları arasına kilo kontrolünü de ekliyor. İçinde fıstığın da yer aldığı kuruyemişleri tüketmenin kilo kaybına yardımcı olduğunu gösteriyor.
- Magnezyum, niasin ve E vitamini sayesinde kas ve cilt gibi vücudun farklı bölümlerinde ideal fonksiyonların devamını destekliyor.
- Fıstık ezmesi kalori açısından oldukça cömert. Üstelik doymamış yağ içeriyor. Bunun yanında kasları onarmak için güçlü bir protein kaynağı olan fıstık ezmeleri, vücut geliştirenlere yardımcı oluyor. Özellikle tam tahıllı ekmek üzerine sürülen ezme, eksiksiz bir aminoasit kaynağı oluşturuyor.
- Genç yaşlardan itibaren tüketenlerde meme kanseri riski dolaylı olarak azalıyor. Risk faktörü olan iyi huylu meme hastalıkları daha az karşımıza çıkıyor.
Fıstık Ezmesi Kaç Kaloridir?
Günde iki yemek kaşığı tüketen bir kişinin birçok makro ve mikro besin öğesini vücuduna alabileceğini biliyor musunuz? Besin değeri açısından oldukça güçlü bir enerji kaynağı. 2 yemek kaşığı kadar, macun kıvamındaki fıstık ezmesi kalori bakımından 188 kcal’a denk geliyor. Bu miktar 100 gramda ortalama 588,4 kcal’ye denk düşüyor. Ancak söz konusu taneli fıstık ezmeleri olduğunda bu değer değişiyor.
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
100 gram kadar fıstık ezmesi besin değeri ile sizleri şaşırtmaya yetiyor. Öyle ki, günlük E vitamini ihtiyacının %60’ı, B3 vitamini ihtiyacının %84’ü, B6 vitamininin %29’u, folatın %18’i, magnezyumun %37’si, bakırın %56’sı ve manganezin %65’i alınabiliyor. Bunun yanında içinde yüksek oranda B5 vitamininden, potasyum, çinko ve selenyumdan da bahsetmemiz mümkün. Ayrıca besin ögelerini desteklemek için gerekli durumda, fıstık ezmesi yapımı sırasında eklenen yağın saf zeytinyağı olmasına özen göstermelisiniz.
Ayrıca içeriğindeki antioksidan aktif besinler vücudun serbest radikallerle savaşında önemli görevde. P-kumarik asit ve resveratrol gibi, henüz yeterli insan çalışması olmasa da vücuda yararlı olabileceği düşünülen birçok madde ihtiva ediyor. Yemiş ezmesinin protein ve kalori değeri yüksek. Yine de vitamin-mineral açısından besleyiciliği birçok sebze ve meyve ile kıyaslandığında düşük kalıyor. Bu nedenle, fıstık ezmesi tarifinin besleyiciliğini desteklemek için yanında sıkacaklar ile hazırladığınız taze sebze ve meyve sularından içebilirsiniz. Böylelikle hem protein dolu hem de vitamin zengini bir öğünü dakikalar içinde tüketebilirsiniz.
Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?
Tam kıvamında bir fıstık ezmesi tarifi arıyor ancak istediğiniz güvenilir kaynağı bulamıyorsanız, Defya’nın denenmiş tarifleri sizinle. Blender yardımıyla evde kolaylıkla yer fıstığı ezmesi yapabilirsiniz. Yer fıstığı ezmesi tarifinin püf noktası ile parçalayıcının hızını bir anda artırmamaktan geçiyor. Ağır ağır karıştırmaya başlayıp sonra yavaş yavaş hızlanmalısınız. Bu süreçte eğer profesyonel bir karıştırıcı ile çalışmıyorsanız, homojen bir karışım elde etmek için kenarlarını sıyırmak üzere ara ara cihazı durdurmanız gerekebiliyor. Ancak ideal kıvam için durdurmadan yer fıstıklarını sürekli artan hızla çekmeye devam etmelisiniz. Twister kapak yardımıyla malzemeyi kolaylıkla karıştırabilirsiniz. Fıstıkların önce parçalandığını sonra katılaştığını ve son olarak akışkan bir macun haline geldiğini görebilirsiniz.
En sağlıklı fıstık ezmesi tarifi versiyonu için kullandığınız yer fıstıklarını kavrulmamış olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca tuzlanmamış fıstıkları tercih etmelisiniz. Karışıma tat katmak isterseniz içine bal ilave edebilirsiniz. Benzer şekilde tarçın gibi baharatlarla yenilikçi tat arayışlarına girebilirsiniz. Eğer ezmeyi yaparken kıvam almasında güçlük çekiyorsanız yılmadan işleme devam etmelisiniz. Ancak yine de fıstıkların yağını çıkarmakta zorlanıyorsanız, hazneye birkaç damla sıvı yağ ilave etmelisiniz. Böylece bıçakların daha kolay dönmesini sağlayabilirsiniz.
Fıstık Ezmesi Nasıl Kullanılır?
Hazırlaması fıstık ezmesi yapımı kadar pratik ve kolay olan önerilerimiz var! Siz de mutfağınızda yemişleri daha sık kullanabilirsiniz:
- Tam tahıllı ekmek ve doğrayıcı ile güzelce kestiğiniz taze meyveleri kullanarak fıstık ezmeli sandviçler hazırlayabilirsiniz.
- Ayrıca yaptığınız sağlıklı keklerin üzerine krema olarak sürebilirsiniz. Fıstık ezmesi tarifini sağlıklı bir krema olarak kullanmak aklınızdan geçmiş miydi?
- Dilerseniz sirke, bal gibi maddelerle karıştırarak fıstık ezmeli salata sosları yapabilirsiniz.
- Smoothielere ekleyerek kıvam ve lezzet verebilirsiniz.
- Taze veya meyve kurutucu ile hazır olan meyve dilimlerini ezmeye bandırmaya ne dersiniz?
- Yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Yulaf ile karıştırarak fıstık ezmesi tarifini adeta bir lezzet şölenine dönüştürebilirsiniz. Kahvaltı için hafif ve besleyici lapalar yapabilirsiniz.
- Evde köpek maması yapımı sırasında faydalanabilirsiniz. Köpeklerin mamalarını daha besleyici yapmak için karışımlara ekleyebilirsiniz.
Fıstık Ezmesi Yapımı İpuçları
Kullanacağınız yemişlerin tuzsuz ve taze olmasına özen göstermelisiniz. Fıstık gibi yemişlerin aflatoksin riski bulunduğundan muhafaza koşullarına ekstra dikkat etmelisiniz. Ayrıca ezmenin ideal kıvamı alması için içine az miktarda sıvı yağ ilave etmek gerekebiliyor. Fıstık ezmesi yapımı sırasında rafine yağlar yerine hakiki zeytinyağı kullanarak lezzeti artırabilirsiniz. Ayrıca tatlandırmak için karışıma tarçın gibi baharatlar ve agave şurubu gibi tatlancılar koyabilirsiniz. Diğer taraftan bal kullanacaksanız, karıştırma sırasında da ezme ısınacağından balı en son eklemelisiniz. Karıştırma işlemi sona erdikten sonra manüel karıştırmayla bal ilave etmeye dikkat etmelisiniz.