Her parçası bereket dolu narların vakti geldi. Haydi onları değerlendirelim! Siz de evde nar ekşisi yapmayı, kabuğunu kurutmayı öğrenmek isterseniz yazımızdan yararlanabilirsiniz. Evde nar ekşisi ve nar kabuğu kurusu yapımı yazımızda şu soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz:
- Narın Faydaları Nelerdir?
- Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
- Pişirerek Nar Ekşisi Yapımı
- Nar Kabuğu Kurusu Nasıl Yapılır?
- Nar Kabuğu Faydaları Nelerdir?
Üstelik Defya’nın pratik mutfak yardımcıları da hizmetinizde. Mutfakta işlerinizi kolaylaştıracak pratik ürünleri de yazımızda bulabilirsiniz.
Nar ve Nar Kabuğu Faydaları Nelerdir?
Bereketi ve lezzeti ile ünlü nar meyvesinin yararlarını sizler için araştırıyoruz:
- Yüksek oranda antioksidan bileşenlere sahip olan nar meyvesi, vücuttaki serbest radikal aktivitesine karşı savaşmaya yardımcı oluyor. Bu antioksidanlar oksidatif strese, vücuttaki iltihap oranının artmasına neden olan radikallerin vücuttan atılmasına imkan tanıyor.
- Uluslararası kaynaklara göre, nar meyvesi içinde E vitamini, K vitamini ve magnezyum bulunduruyor. Antioksidan etkisi ile bilinen E vitamini vücuda destek oluyor. Magnezyum ise kan basıncının ve kandaki glikoz düzeyinin düzenlenmesine olanak oluşturuyor.
- 2014 yılında yapılan bir çalışmaya göre, narın içinde yer alan polifenoller prostat kanserine bağlı kanser hücrelerinin gelişmesini önlemeye yardım ediyor. Ancak henüz geniş kapsamlı ve çok sayıda çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. Narların, önleyici ve tedaviyi destekleyici olabileceğinin ispatlanması için üzerinde daha çok çalışma yapılması gerekiyor.
- Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, nar suyundaki bileşenlerin alzheimer gibi hastalıkların deformasyonunu azaltmada etkili olabileceğine dair umut veriyor.
- Nardaki polifenollerin sindirim sisteminde rahatlama hissettirebileceğini düşündürüyor.
- Yapılan çalışmalar, düzenli nar suyu tüketmenin kıkırdak dokudaki yıkımı azaltabileceğini gösteriyor. Antienflamatuar ve antioksidan etkinin çeşitli kıkırdak sorunlarının giderilmesine destek verebileceğine dair ümit doğuyor.
- Özellikle Orta Doğu coğrafyasında nar ekşisi faydaları ve lezzeti ile sofralarda yerini alıyor. Nar özleri üzerinde yapılan araştırmalar, saf nar özü tüketiminin diyabet sorunu yaşayanlar için faydalı olabileceğini göstermesine rağmen, güncel araştırmalarda nar ile diyabet arasında bir ilişki henüz saptanabilmiş değil. Ayrıca nar içerisinde yer alan şeker nedeniyle diyabet sorunu yaşayanlar için kısıtlı tüketilmesi gereken meyvelerden biri. Bu nedenle kesinlikle doktor kontrolü olmadan tüketilmemesi gerekiyor.
Nar suyu ve nar kabuğu faydaları ile birçok araştırmaya konu olsa da hala bu konuda birçok belirsizlik bulunuyor. Özellikle tanı almış bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Önerilerimizin tedavi amacı taşımadığını yalnızca bilgilendirme için sunulduğunu bilmeli ve tedavi için yalnızca tıp doktorlarına güvenmelisiniz.
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? Nar Ekşisi Tarifi
Nar ekşisi faydaları ve lezzetini sofralarınıza taşıyacak nar ekşisi yapımı notlarımız sizlerle. Siz de evinizin hijyenik koşullarında, taze nar meyvelerinden tamamen doğal nar ekşisi tarifi hazırlayabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan tek şey lurch soğuk sıkım aleti. İşte adım adım evde nar ekşisi yapımı:
- Narları iyice yıkadıktan sonra birkaç parçaya bölmeli ve tanelerini nazikçe ayırmalısınız. Bu sırada ikiye bölünmüş narların kabuklarına bir kaşık ile vurmalısınız.
- Ardından beyaz zarlarından ayırdığınız nar tanelerini temiz bir kaseye alarak, bir yandan soğuk sıkım meyve sıkacağı aletinizi hazırlayabilirsiniz.
- Nar tanelerini yavaşça sıkacağın haznesine yerleştirmeli ve manüel aleti çalıştırarak nazikçe sıkmaya başlamalısınız. Ancak nar ve üzüm gibi çekirdekli meyveler uzun süreli ve çok miktarda sıkıldığında aletlerin filtrelerine zarar verebileceğinden, az miktarda ve yavaş yavaş sıkmalısınız. Ara ara filtrelere yapışma durumunu kontrol edebilirsiniz. Yapışıyorsa filtreyi temizleyerek sıkmaya devam edebilirsiniz.
- Sıktıkça çıkış haznesinden kırmızı nar suyunun akmaya başladığına şahit olacaksınız. Bu sırada çekirdekler de posa alanından dökülmeli, onları ayrı bir kaba alabilirsiniz. Çıkan nar suyunu aldıktan sonra, posayı da bir tülbent yardımıyla yeniden sıkarak kalabilecek nar sularını kullanabilirsiniz. Şimdi sıra ısıl işlemde, nar ekşisi tarifi için pişirmeye geçebilirsiniz.
Pişirerek Nar Ekşisi Yapımı
Öncelikle pişirerek nar ekşisi yapımı için suyu büyükçe bir tencere alarak ocağa yerleştirmelisiniz. Burada çelik bir tencere kullanmanız gerekiyor. Ocağın orta gözünde, yüksek ateşte, nar suyunu ısıtmaya başlamalısınız. Sonrasında kaynamaya başladığı an saate bakmalı ve ortalama 3-3.5 saat kadar kaynamasına müsaade etmelisiniz.
Kaynama sırasında üstte biriken köpükleri bir kaşık yardımıyla temizlemelisiniz. (Aynı reçel yapımında olduğu gibi) Ancak çok sık karıştırmamaya özen göstermelisiniz. Arada bir homojen bir şekilde pişmesi için nar ekşisi tarifini karıştırmalısınız. Unutmayın, nar ekşisi taşmıyor, kabarmıyor ve sık sık karıştırarak ısı dengesini bozmanız gerekmiyor. Eğer nar ekşisi yapımı sırasında kabarma fark ediyorsanız, bu karışımın artık hazır olduğu anlamına geliyor. Ortalama 3-3.5 saat sonunda koyu renkli, koyu kıvamlı karışımın kabararak size “ben hazırım” dediğini fark edebilirsiniz.
İşte evde nar ekşisi yapımı bu kadar kolay. Ardından ılıyan nar ekşisi tarifini mümkünse koyu renkli, cam bir kaba almalısınız. Kapağını sıkıca kapatabilirsiniz. Bu şekilde güvenle muhafaza edebilirsiniz.
Nar Kabuğu Kurusu Nasıl Yapılır?
Nar kabuğu faydaları ile mutfaklarınızı şenlendirmek için tek yol nar ekşisi yapımı değil. Her parçası bereket dolu olan narın kabuğu oldukça kıymetli. Kabuğunu çay olarak tükettiğinizde de nar meyvesinin besleyici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Üstelik çok da lezzetli! Peki narın kabuğu nasıl işlenir?
- Öncelikle mümkünse organik ve tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilmiş narları kullanmalısınız. İyice yıkadığınız temizlediğiniz narları önce karbonatlı ardından beyaz sirkeli suda bekleterek güzelde arındırmalısınız.
- Sonrasında çekirdeklerini almalı ve sadece kabuklarını elinizde tutmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf nokta var. Narın kabuğundaki beyaz zarları da temizlemeli ve kırmızı alanı kullanmaya çalışmalısınız.
- Mümkün olduğunca beyaz alanından ayırdığınız kabukları, doğrayıcı veya bıçak yardımıyla daha küçük parçalar haline getirmelisiniz. Her bir kabuğun ortalama bir madeni para büyüklüğünde olması yeterli.
- Ardından kabukları meyve sebze kurutucu tepsisine yan yana dizmeniz gerekiyor. Kontrollü olarak, düşük ısıda kuruttuğunuz kabuklar nemini kaybettiğinde onları çıkarabilirsiniz. Soğuduğunda saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.
Peki nar kabuklarından çay tarifiniz var mı? Yoksa dahi üzülmeyin, çünkü sizlerle şifa dolu, leziz bir nar çayı reçetesi paylaşacağız. Kaynayıp ılıyan, ortalama 80 derecedeki 250 ml suya bir tatlı kaşığı kadar hibiskus bitkisi ve iki parça kuru nar atarak kapağı kapalı bir demlikte demlenmeye bırakmalısınız. Çayın ısısını koruyacak kadar kısık ateşte, ortalama 5 dakika kadar demleyebilirsiniz. Sonrasında suyun pembe renk aldığını ve mis gibi koktuğunu fark edeceksiniz. Süzerek servis edebilirsiniz. Günde 1 fincan kadar içebilirsiniz.
Peki nar ekşisi yapımı sırasında çıkan çekirdekleri, posayı atacak mıyız? Tabii ki hayır. Çıkan çekirdekleri de ayrı bir kurutma tepsisine alarak kurutabilirsiniz. Çekirdekleri çay tarifimize azar azar ilave edebilirsiniz. Ancak içmeden önce süzmeyi kesinlikle unutmamalı, nar çekirdeği yutmamaya özen göstermelisiniz. Dilerseniz narın kabuklarını ve çekirdeklerini kuruduktan sonra blender ile toz haline getirmeniz mümkün. Bu şekilde smoothielerinize, yulaf ezmelerine ilave edebilirsiniz.
Nar Kabuğu Faydaları Nelerdir?
Nar ekşisi faydaları hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Peki kabuk için de aynı yararlar geçerli mi? Elbette hatta daha fazlası söz konusu. Yapılan çalışmalar, kabuğun kırmızı kısımlarının nar suyundan daha fazla antioksidan içerdiğini gösteriyor. Ayrıca bu zengin içeriğin tek kullanım yöntemi çay olarak tüketmek değil. Nar kabuğu faydalarını gözlemlemek için cilt maskesi yapabilirsiniz. Karışımın leke ve yaşlanma belirtileri üzerinde etki gösterebiliyor. Araştırma sonuçlarının kesinleşmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç olsa da ilk veriler oldukça umut verici. Ayrıca yapılan bir diğer çalışma obezite hastası kişilerin düzenli olarak nar kabuklarının özlerini tükettiğinde, kolesterol ve kan şekeri düzeylerinin iyileştiğini gösteriyor. Benzer şekilde; işitme kaybının önlenmesi, beyin fonksiyonlarının iyileşmesi, diş sağlığının korunması gibi birçok olumlu etkiye dair veriler bulunuyor.
Siz de narın kabuklarından çay hazırlama ve nar ekşisi yapımı hakkındaki önerilerimiz sayesinde mutfağınıza narın bereketini getirebilirsiniz.