Filizlenlendirme son yıllarda sağlık tutkunları arasında popülerlik kazanan bir yöntem. Filizlenmiş tahılların ve baklagillerin besin değerinin daha yüksek olduğu ve filizlenmemiş çeşitlere göre daha kolay sindirilebilir olduğu iddia edilmektedir. Bazı araştırmalar, belirli hastalık türlerine karşı koruma sağlayabileceklerini ve kilo vermeye yardımcı olabileceklerini bile öne sürüyor.
Filizlendirilmiş Tahıllar ve Baklagiller Nedir?
Çimlenme olarak da bilinen filizlendirme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan yaygın bir uygulamadır. Yiyecekleri 24 saate kadar ıslatmayı ve ardından birkaç gün boyunca tekrar tekrar boşaltmayı ve durulamayı içeren bir süreçtir. Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya kurutulup un haline getirilebilir.
Filizlenme sürecinin çeşitli besin maddelerinin konsantrasyonunu arttırdığı söylenir.
Besin İçeriği ve Sindirilebilirlik
Tam tahıllar ve baklagiller tipik olarak lif, B vitaminleri ve demir, çinko ve magnezyum gibi önemli mineraller bakımından zengindir. Ayrıca büyüme, gelişme, bağışıklık fonksiyonu ve genel sağlık için gerekli olan iyi miktarda protein içerirler.
Çalışmalar, filizlendirmenin tahıl ve baklagillerin besin içeriğini daha da artırabileceğini gösteriyor.
Filizlendirmenin gıdaların amino asit profilini iyileştirdiği, protein konsantrasyonlarını arttırdığı ve vitamin ve minerallerin kalitesini ve kullanılabilirliğini iyileştirdiği gösterilmiştir.
Örneğin bir çalışma, filizlenen börülcelerin 4-38 kat daha fazla C vitamini ve %9-12 daha fazla protein içerdiğini buldu. Börülcedeki proteinin sindirilebilirliği de %20'ye kadar iyileşti.
Düşük Antinütrient İçeriği Vitamin ve Minerallerin Emilimini Artırır
Antinütrientler, vücudunuzdaki belirli besinlerin emilimini azaltan bileşiklerdir. Bazı antinütrientler özellikle tahıllarda ve baklagillerde yoğun olarak bulunabilir. Bu durum vejetaryenler, veganlar veya diyetlerini tahıllar ve baklagiller etrafında oluşturanlar için beslenme eksikliklerine sebebiyet verebiliyor.
Filizlenme, gıdaların antinütrient içeriğini azaltmanın ve vitamin ve minerallerin emilimini artırmanın basit bir yoludur.
Araştırmalar, filizlenmenin fitik asit içeriğini %81'e kadar azaltabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla filizlendirme, protein ve demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ve manganez gibi önemli minerallerin emilimini artırabilir.
Sizi Daha Uzun Süre Tok Tutarak Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir
Birkaç kilo daha vermeye çalışıyorsanız, diyetinize filizlenmiş tahıllar ve baklagiller eklemeyi düşünebilirsiniz. Tohum ve baklagillerin lif oranları yüksektir. Bu da daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, iştahı azaltır ve kilo kaybını artırır.
Ayrıca iştahı ve genel kalori alımını azaltabilen iyi miktarda protein içerirler.
Baklagil Filizlendirme Nasıl Yapılır?
Islatın: Seçtiğiniz kuru baklagilleri büyük bir kaseye veya kavanoza koyun ve soğuk suyla doldurun. Su, baklagillerin birkaç santim üzerinde olmalı. 8 ila 12 saat (veya gece boyunca) bekletin.
Durulayın: İyice durulayın, sonra bakliyatları filizlenme kabınıza koyun (geniş ağızlı bir kavanoz iyi işinizi görür).
Kurutma: Lastik bantlar kullanarak kavanozun üzerine temiz bir tülbent (veya filizlenen kapak) sabitleyin. Suyun damlamasını sağlamak için kavanozu uygun bir açıyla ters çevirin veya yatırın.
Tekrar edin: Filizlenen baklagilleri günde 2 ila 3 kez yıkayın ve süzün (sabah, öğlen ve gece). Buna 2 ila 3 gün veya filizler 2.5-3 cm uzunluğa ulaşana kadar devam edin. Son gün biraz güneş ışığına maruz bırakabilirsiniz.
Saklama: Filizleri temiz bir bez veya kağıt havluya sarın ve temiz, hava geçirmez bir kaba koyun.
Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.
Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.
Buğday Çimi Faydaları Nelerdir? yazımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.
Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.