Beslenmemizin ve lezzet dolu sofralarımızın vazgeçilmezi sebze ve meyveleri yılın her mevsimi tüketmek için binlerce yıllık yöntem olan gıda kurutmayı tercih edebilirsiniz. Portakalların her daim taze koktuğu, domateslerin lezzetini kaybetmediği bir alternatif için gıda kurutma yöntemini mutlaka denemelisiniz. Peki nasıl mı? Gıda kurutma için birçok alternatif var. Ancak günümüz teknolojisi ile evlerimizde yer bulan kurutma makineleri bu konuda en başarılısı. Haydi! Gıda kurutmanın avantajlarına ve hangi yöntemin en sağlıklı seçenek olduğunu birlikte bakalım.
Enzimlere zarar vermeden sebze ve meyvelerin suyunu almaya yardımcı olan profesyonel kurutma ürünleri Defya’da. Farklı özellikleri bulunan gıda kurutma cihazlarını daha yakından tanımak ister misiniz?
Gıda kurutma aslında günümüzden binlerce yıl öncesinde dahi başvurulan bir saklama yöntemi. Buzdolabı vb. teknolojilerin olmadığı günlerde gıdaları saklamak ve mevsimi dışındaki dönemlerde kullanmak için en çok uygulanan yöntem güneşte kurutmaktı. Bir gıdayı kurutmak için gerekli olan ısı ve kuru hava, asırlardan beri günümüze ulaşan kurutulmuş gıda kültürünün en önemli ihtiyacı.
Gıdanın kurutulması ancak içerisindeki sıvının emilmesi ile ortaya çıkıyor. Besinin nemini kaybetmesi ve içindeki suyun çekilebilmesi için düzenli bir ısıya ve havaya ihtiyacı var. Eski tarihlerde coğrafyanın uygun olduğu bölgelerde bu işlem sıklıkla gerçekleştiriliyordu. Günümüzde belli başlı bölgelerde güneşte kurutma yöntemi hala varlığını sürdürse de şehir yaşantısında ne yazık ki bu durum mümkün değil. Kurutma yönteminde gıdanın tadını, rengini ve enzimlerini kaybetmemesi için havanın nemli ve kirli olmaması oldukça önemli.
Bir gıdayı kurutmak için günümüzde yaygın olarak kullanılan üç farklı yöntem var. Bunlar; Güneş, fırın ve makine ile kurutma. Her ne kadar yaygın olsa da fırın ile kurutma, asırlardan günümüze kadar ulaşan orijinal gıda kurutma ile aynı verimlilikte değil. Güneş ile kurutulan sebze ve meyveler tatlarını, kokularını ve renklerini kaybetmezken, ev tipi fırınlarda kurutulmaya çalışılan gıdalar kurumanın aksine dengesiz sıcaklık nedeniyle yanarak, vitamin ve minarelerini, renklerini ve kokularını kaybederek işlemden geçiyor.
Bu nedenle gıda kurutma yöntemleri arasında doğal seçenek olan güneş ile kurutmadan sonraki en başarılı işlem makineler tarafından gerçekleştiriliyor. Dehidratör olarak da bilinen bu makineler gıdalara düşük ancak sabit ısıda hava vererek doğal bir şekilde kurumasını sağlıyor. Hatta gelişen teknoloji sayesinde doğa içinde gerçekleşmesi zor olan gerekli şartları sunması nedeniyle makine ile kurutma diğer seçeneklerine göre hem daha sağlıklı hem de başarılı sonuçlar veriyor.
Sadece bu işlem için özel olarak tasarlanan gıda kurutma makineleri aslında oldukça basit bir sisteme sahip. Dışarıdaki havayı alarak içeriye veren dehidratör makineleri gıdaların nemini en uygun koşullarda alır. Bu da işlem gören gıdanın enziminin bozulmadan hatta lezzetini arttırarak uzun süre saklanabilir hale gelmesini sağlar. Vitamin ve enzimlerinin yanı sıra renklerini ve tatlarını da koruyan gıdalar uygun koşullarda tutulduğu takdirde 5-30 yıl arasında bozulmadan saklanabilir. Üstelik ev içinde dehidrasyon adı verilen makine ile kurutma işlemini yapmak artık çok kolay! Ev tipi gıda kurutucular ile tüm sebze ve meyvelerinizi en sağlıklı ve uygun şartlarda kurutabilir, bunun yanı sıra gıdalardan pestil, kraker gibi birçok sağlıklı atıştırmalıklar da hazırlayabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.
Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.
Defya – Buğday Çimi Suyu yazımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.
Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.