Vücudumuz tarafından üretilen antioksidanlardan biri olan glutatyon, zaman zaman düşebiliyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, kronik rahatsızlıklar, inflamasyon, stres gibi nedenlerin yanı sıra yaşlanma da glutatyon düşüklüğünün nedenleri arasında. Bu durumda glutatyon yönünden zengin beslenme önem kazanıyor. Her ne kadar dışarıdan beslenme ile alınan antioksidan tam olarak emilemese de beden destekleniyor. Glutatyon içeriği en yüksek kaynaklardan biri de bamya! (Kaynak) Oksidatif stresi azaltarak bedendeki glutatyon düzeyinin artmasına yardımcı olan bamyayı kurutarak uzun süre saklayabileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik doğru kurutma yöntemleri ile besin değerini korumanız mümkün! Bamya kurutmanın püf noktalarını bulacağınız yazımızın akışınız sizlerle paylaşıyoruz:
Bamya Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
- Kuru Bamya Faydaları Nelerdir?
- Kuru Bamya Nasıl Kullanılır?
- Glutatyon Nedir?
Peki bamya nasıl kurutulur? Kuru bamyanın en besleyici halini elde etmek için mutlaka kurutma amacıyla özel olarak tasarlanmış meyve sebze kurutma makinesi ürünleri kullanmalısınız. Ayrıca en sağlıklı sonuç için temiz tarım ile yetiştirilmiş, organik bamyalar tercih etmenizi öneriyoruz. Aldığınız bamyaları iyice durulayarak tozdan, kirden arındırmalı ve kurutmaya hazırlamalısınız. Sonrasında pamuklu bir bez ile kuruladığınız ve dışarıdaki nemden arındırdığınız sebzeleri kurutmaya geçebilirsiniz. İçi tohumlu ve nemli olan bamyaları daha hızlı kurutma için ikiye ayırmayı tercih edebilirsiniz. 118 F/ 48 C dereceye ayarladığınız kurutucunuzu çiğ kurutma / RAW modunda çalıştırarak 4-8 saatte kuru bamya elde edebilirsiniz. Ancak bamyalar çok büyük ve cinsi nedeniyle sulu ise kurutma süresi 10 saate kadar uzayabiliyor. Benzer şekilde bulunduğunuz bölgenin nem oranı da kurutma süresini etkileyebileceğinden süre ve ısı derecesi konusunda kontrollü olmayı ihmal etmemelisiniz.
Defya mutfağında hazırlanan, Gözde Küçükoğlu imzası taşıyan raw bamya çıtırları tarifimiz de tam size göre! Taze bamyaları kurutarak elde ettiğimiz çıtır çıtır atıştırmalıklar için sadece birkaç malzemeye ihtiyacınız var. Karabiber, tuz, zeytinyağı ve bamya ile hazırlayacağınız atıştırmalıklar sofranızın yıldızı olmaya aday. Hemen izleyin:
Bamya Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
Raw kurutma fonksiyonuna sahip olan tüm kurutucularla siz de bamya kurusu hazırlayabilirsiniz. İşte kuru bamya hazırlamanıza yardımcı olacak Tribest markalı Defya ürünleri,
- Sedona Express Kurutma Makinesi 25 litre hacme sahip. Sebze, meyve kurutmanın yanı sıra pestil ve kraker yapımında da kullanabileceğiniz cihaz, iki aşamalı ardışık kurutma özelliğine sahip. Bu sayede yüksek ısıda kurutmaya başlamanız gereken gıdalar için de kullanabilirsiniz. 11 adet paslanmaz çelik raf bulunduran Express, 25 ile 75 derece arasında ayarlanabilen iç ısı ile ideal kurutma ortamı vadediyor.
- Sedona Supreme Kurutma Makinesi 47 litre iç hacme sahip. İki aşamalı kurutma fonksiyonuna sahip olan ve et kurutma dahil birçok işlem yapabilen cihaz, 9 adet paslanmaz çelik hazne bulunduruyor. Kontrollü sıcaklık vadeden makine ile sebze ve meyveleri besleyicilikten ödün vermeden kurutmanız mümkün.
- Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi 9 adet BPA içermeyen plastik tepsiye sahip. Bu sayede küçük taneli bamyaları dahi, raftan düşme endişesi olmadan kurutmanıza imkan tanıyor. Üstelik çift fanla donatılmış olsa da tek fanla çalışabilme özelliği bulunduruyor. Bu sayede az miktarda ürün kurutacaksanız tek fan çalıştırarak elektrikten tasarruf yapabilirsiniz. Otomatik duraklatma özelliği ise kapı açılıp kapandığında otomatik durma ve devam etme fonksiyonu kazandırarak cihazı daha kullanışlı kılıyor.
Kuru Bamya Faydaları Nelerdir?
Bol lifli besinler arasında sayabileceğimiz bamya, vitamin ve mineral zenginliği ile yüzyıllardır mutfaklarımızda yer alıyor. Taze ve kuru şekilde tüketilebilen bamyanın faydaları da saymakla bitmiyor. Özellikle atıştırmalık olarak tercih edilen bamya cipsleri son yılların gözdeleri arasında. Diğer taraftan ülkemizde kuru bamyadan yemekler yapmak da geleneksel alışkanlıklardan. Peki kuru bamya faydaları neler, bamyanın faydaları kuru haliyle de korunuyor mu? Yapılan çalışmalar, doğru kurutma teknikleri kullanıldığında bamyanın besleyici değerini ve faydalarını büyük oranda koruduğunu gösteriyor. (Ancak kızgın yağda hazırlanan bamya cipsleri fayda değil, aksine yüksek kalori, yağ ve C vitamini kaybı nedeniyle faydalı özelliklerini yüksek oranda kaybediyor.)
İşte kuru bamya faydaları,
- Kalorisi düşük bir sebze olan bamya yüksek oranda diyet lifi içeriyor. C, K, B6 vitaminleri açısından da oldukça zengin.
- Polifenoller, flavonoidler, isoquersetin gibi antioksidanlar açısından önemli bir kaynak. Serbest radikal zararına karşı savaşan antioksidanlar kronik inflamasyondan korumaya yardım ediyor. Özellikle zeytinyağı gibi antioksidan zengini bileşenlerle hazırlanan kuru bamya cipsleri faydasını pekiştiriyor.
- Bamya faydaları üzerine yapılan araştırmalar, sebzenin sapından ziyade tohumlarının faydalı olduğunu gösteriyor. Örneğin, tohumları ile yenen sebzelerin yorgunluk gibi semptomların hafifletilmesine yardım ettiğinden söz ediliyor. Bulgular, parkinson, kanser, HIV gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bamya ile yorgunluk hissinin hafifletilebileceği konusunda umut vadediyor. (Kaynak)
- Kuru bamya tozu ile yapılan hayvan deneyleri, sebzenin kolesterol düşüşüne destek verebileceğini gösteriyor. Henüz insanlar üzerinde kuru bamya faydaları arasında kolesterol düşürücü etkiden net olarak bahsetmek mümkün olmasa da veriler ümit veriyor. (Kaynak)
- Laboratuvarda yapılan test çalışmaları içeriğindeki lektin sayesinde, bamyanın meme kanseri hücreleri ile savaşabileceğini gösteriyor. (Kaynak) Lektin hücre büyümesini engelleyebildiği için tümör üzerinde etki edebileceğine dair yaygın bir kanı bulunuyor.
- Mide sorunlarına karşı koruyucu olduğuna inanılıyor.
- İçeriğindeki antioksidan bileşenler, kas kaybını hafifletiyor. Özellikle fareler üzerinde yapılan deneyler quercetin sayesinde kas kaybının yavaşlayabileceğini gösteriyor.
Ancak çalışmaların insanlar üzerinde olmaması ve çoğunlukla bamya özleri ile yapılması daha çok akademik veriye gerek duyulmasına neden oluyor. Elbette, bizleri de net konuşmaktan alıkoyuyor. Verdiğimiz bilgilerin bilgilendirme amacı taşıdığını hatırlatmalı ve tedavi amacı olmadığının altını çizmeliyiz. Herhangi bir sağlık sorunu durumunda mutlaka doktorunuza danışmalı ve önerilerine kulak vermelisiniz.
Kuru Bamya Nasıl Kullanılır?
Kuru bamya faydaları ve lezzeti ile mutfaklarımızda daha sık yer almayı hak ediyor. Artık bamya nasıl kurutulur biliyorsunuz peki kuru bamya nasıl kullanılır haberdar mısınız? Kuru bamyaları zeytinyağı ve baharatlar ile cips yapabilir, atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. (Tarif yukarıda, videomuzdan ilham alabilirsiniz.) Ayrıca daha önce kuruttuğunuz bamyaları haşlayarak yemeğini, çorbasını yapabilirsiniz. Dilerseniz kavurarak garnitür olarak tabaklarınızda kuru bamyaya yer verebilirsiniz.
Glutatyon Nedir?
Merkezi sinir sisteminde yer alan sinir hücreleri ve karaciğer hücreleri tarafından üretimi sağlanan glutatyon adlı aminoasit, vücutta önemli görevler üstleniyor. Bağışıklık sisteminin temel aktörlerinden biri olan glutatyon, bedende üretilse de çoğu zaman yaşam tarzı ve beslenme nedeniyle eksiklik gösterebiliyor. Örneğin stresli bir yaşam ve yetersiz beslenme glutatyon eksikliğinin temel nedenlerinden. Peki glutatyon eksikliğine karşı ne yapmamız gerekiyor? Elbette sağlıklı bir beslenme rutini edinmek ilk gereksinim. Beslenmenizde bitkisel glutatyon kaynaklarına yer verebilirsiniz. Her ne kadar besinle alınan glutatyon direkt emilemese de dolaylı olarak vücuttaki aminoasit artışına destek veriyor.
Glutatyon hangi sebzelerde var?
Glutatyon nedir artık hakimsiniz, peki glutatyon hangi sebzelerde var? Brüksel lahanası, karnabahar, bamya, turpgiller, avokado, soğan, sarımsak ve baklagiller glutatyon sentezine kartkı sunan sebzeler arasında yer alıyor.