Glüten hassasiyeti, çölyak gibi rahatsızlıklar veya glütenin zararlarına yönelik bilinçlenme nedeniyle birçok kişi glutensiz beslenme tercihinde bulunuyor. Sağlık yönünden birçok faydası olan glutensiz diyet, çölyak gibi rahatsızlıklarda hayati önem taşırken, intoleransı olan kişiler için ise yaşam kalitesinin yükselmesi anlamına geliyor. Glutensiz beslenme nedir, nasıl yapılır merak ediyorsanız, tüm detaylarıyla sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızda şu konulara değineceğiz,
Glutensiz beslenme, içerisinde gluten bulunmayan gıdaları içeren bir beslenme şekli. Gluten arpa, buğday ve çavdarda bulunan bir protein. Bu içerik bazı kişilerde rahatsızlık veren sindirim semptomlarına sebep olması ile tanınıyor. Glutensiz beslenme, bu semptomların önlenmesini sağlayarak kişinin rahat bir sindirim sistemine sahip olması için önem taşıyor. Çölyak hastaları ya da gluten duyarlılığı olan kişiler, glutensiz beslenerek yaşanabilecek gastrointestinal sorunların önüne geçebilmekte. Buna ek olarak günümüzde birçok kişi gluten içermeyen gıdalarla beslenerek yaşam kalitesini artırabiliyor.
Glutensiz beslenme, daha çok tıbbi gereklilik nedeniyle uygulanan bir diyet. Bu beslenme şekli gluten içeren hamur işi, ekmek, makarna gibi besinlerden yoksun içerik barındırıyor. Glutensiz diyeti uygulamak isteyen kişilerin aşırı işlenmiş gıdalardan, şeker ve doymuş yağ alımından kaçınması gerekiyor. Zira günümüzde paketli gıdaların birçoğunda gluten yer alıyor. Üstelik yulaf gibi doğasında gluten bulunmayan bazı tahıllar da, buğday ile aynı alanda işlendiğinde çapraz bulaşma sonucu gluten bulundurabiliyor. Bu nedenle glutensiz beslenme etiket okuma alışkanlığı ve özel bir alışveriş listesi yapmayı zorunlu kılıyor. Hatta glutensiz beslenmeye başlamak isteyen kişilerin uzman doktordan yardım alarak bu sürece başlamaları öneriliyor. Aynı zamanda çölyak hastalarının tüketmemesi gereken gıdaları iyi bilmeleri önemli, çünkü bu sorun söz konusu olduğunda vücudun verdiği reaksiyonlar kişi için hayati tehlike dahi oluşturabiliyor.
Glutensiz diyeti uygulamak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı adımlar bulunuyor. Öncelikle, glutensiz diyet uygularken buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi gluten içeren tahıllardan uzak durmalısınız. Bu bağlamda ekmek, makarna, börek gibi hamur işleri, unlu mamuller ve kek gibi yiyeceklerden kaçınmanız gerekiyor. Onun yerine glutensiz diyetin temelini oluşturan gluten içermeyen tahıllarla beslenebilirsiniz. Onlar arasında pirinç, mısır, darı, kinoa gibi alternatifler mevcut. Ayrıca meyve, sebze, et, balık, yumurta gibi doğal ve taze besinleri tercih ederek sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. İşlenmiş gıda ürünlerinden kaçınarak daha sağlıklı seçenekleri tercih etmeniz de önemli.
Peki glutensiz diyet nasıl yapılır, hamur işi hiç yememek mi gerekir? Hayır… Eğer hamur işi yapmak isterseniz, glutensiz un kullanabilirsiniz. Mısır unu, pirinç unu, badem unu gibi alternatif unları kullanarak lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz. Diğer taraftan alacağınız ürün etiketlerini dikkatlice okuyarak içerikleri kontrol etmeli ve gluten içeren maddeleri tespit etmelisiniz. Üstelik maalesef bu da yeterli değil. Restoranlarda yemek yerken veya dışarıda yemek alırken gluten içermeyen seçenekleri tercih etmeli, garsona veya aşçıya glutensiz tercihlerinizi iletmelisiniz.
Atıştırmalık olarak meyve, fındık, yoğurt gibi glutensiz seçeneklere yönelebilirsiniz.Glutensiz diyeti daha eğlenceli hale getirmek için glutensiz tarifleri keşfedebilirsiniz. Glutensiz ekmek, pizza, tatlı gibi lezzetli alternatifler bulabilirsiniz. Bunun yanında glutensiz diyeti uygulamadan önce bir beslenme uzmanına danışmanız önemli. Uzman size kişiselleştirilmiş öneriler sunarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Zira glutensiz diyeti uygularken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almak için çeşitli gıdaları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Sağlığınızı desteklemek ve beslenmenizi çeşitlendirmek için doğru besin seçimlerini yapmayı unutmamanız hayati önem arz ediyor. İşte bu kadar artık glutensiz diyet nasıl yapılır biliyorsunuz.
Glutensiz beslenmeyi uygulamak isteyenler için tercih edebileceği gıdalar şunlar:
Glutensiz diyet yaparken kaçınılması gereken gıdalara örnek olarak ise şunlar verilebilir:
Glutensiz beslenmenin birçok faydası bulunuyor. Glutensiz beslenmenin faydaları şunlar:
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.