Hindi Nasıl Kurutulur? & Hindi Kurusu Nasıl Yapılır?

hindi kurusu

Defya Kurutucu ile Hindi Kurutmanın Kolaylığı

Hazır hindi kurusu almadan, içeriğinden ve hijyeninden emin olduğunuz kuruları evlerinizde hazırlayabilirsiniz. Defya’nın dünyaca ünlü markaları tüketicilerle buluşturduğu defya.com.tr üzerinden dehidratör ürünlerini inceleyebilirsiniz. Hepsi ev tipi kullanıma özel tasarlanan cihazlar Tribest ve Wartmann markalarının seçkin modelleri. Gelin evde hindi kurutmayı sağlayacak cihazları beraber inceleyelim; 

Defya Kurutucu ile Evde Hindi Kurusu Hazırlayın

Yüksek ısıda işlem görmesi gereken et ürünlerini mutlaka 75 dereceye kadar kurutma yapabilen cihazlarda kurutmalısınız. İşte hindi kurusu yapmaya yardımcı olacak ürünler; 

  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi yüksek ısıda işlem yapabiliyor. Bu sayede et, hindi, balık gibi gıdaları kurutmak için birebir. 75 dereceye kadar işlem sunan cihaz, önce yüksek sonra daha düşük ısıda kurutma gerektiren tariflere de uygun. İki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcı (TST) özelliği sayesinde farklı ısılarda art arda çalışmak üzere programlayabilirsiniz 11 adet paslanmayan çelik raf sahibi. Yıkanan filtresi, merkezi güçlü fan sistemi ile hijyenik ve eşit kurutmanın adresi. LED aydınlatma ve cam pencere özellikleri sayesinde hindi kurutma sürecini anbean takip edebilirsiniz.  
  • Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH kompakt özellikleri, düşük ses ve 6 tepsi kapasitesi ile küçük evlerin gözdesi. Dijital kontrol paneli ile ayarlayabileceğiniz cihazın tüm gövdesi ve tepsileri paslanmayan çelik. 25 ile 90 santigrat derece arasında çalıştırabilirsiniz. 30 dakikadan 72 saate kadar zaman ayarı yapabilirsiniz. Enerji verimliliği vadeden ürün, ev tipi kurutma makinelerinin en kullanışlı seçenekleri arasında.  
  • Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2110-DH hindi kurusu nasıl yapılır denemek için uygun bir alternatif. 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı derecesinde işlem yapabiliyor. Ayrıca 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlamanız mümkün. 10 adet paslanmayan çelik tepsi sayesinde geniş hacim vadediyor. Böylelikle bol miktarda eti aynı anda kurutabilirsiniz. İzolasyonlu paslanmayan çelik gövde ise mutfaklarda şıklığın tamamlayıcısı. 

Hindi Kurusu Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Hindi etinin su oranını azaltmaya hindi kurutma adı veriliyor. Uygun ısı koşullarında uzun sürede gerçekleşen hindi kurusu hazırlama süreci, nem tamamen bittiğinde sona eriyor. Et doğası gereği hijyen gerektiren bir gıda maddesi olduğu için kurutma adımının yüksek ısıda yapılması oldukça önemli. Siz de ipuçlarımıza dikkat ederek evinizde leziz hindi jerky atıştırmalıkları hazırlayabilirsiniz. 

Peki hindi kurusu neden tercih edilir? Öncelikle doğru ısıda kurutma işlemi gıdaların besin değerinde kayba sebep olmuyor. Besleyici kuruları uzun süre saklayabilirsiniz. Bu da aldığınız hindi etinin fazlasını israf olmaması için kolaylıkla kurutabileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik hazır şarküteri ürünleri gibi kuru hindi etlerinde herhangi bir katkı maddesi kullanmanıza gerek yok. Siz de katkısız, doğal, protein ağırlıklı atıştırmalıkları evinizin hijyeninde hazırlamak için evde hindi kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz. 

Hindi Kurutma Yöntemleri: En İyi Teknikler

Geleneksel hindi kurutma yöntemleri arasında güneşte kurutma ve fırında kurutma yer alıyor. Modern yaşamda ise besin değeri ve kolaylık avantajı sunan dehidratör ile kurutma alternatifi ön planda. Gelin tüm hindi kurutma yöntemlerini yakından inceleyelim; 

  • Güneşte hindi kurutma için öncelikle çok güneşli, sıcak, kurak (nemsiz) ve rüzgar alan bir ortam oluşturmalısınız. Özellikle kümes hayvanları söz konusu olduğunda uygun koşulların sağlanması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde zehirlenme gibi olumsuz sonuçlar doğabiliyor. 
  • Fırında hindi kurutma için ısı ayarını oldukça düşük tutarak saatler boyunca işlem yapabilirsiniz. Ancak fırın pişirme programlı bir cihaz. Bunun yanında nem çıkışı için menfez bulundurmuyor. Dolayısıyla etlerin pişmesi olağan. Bunu hindi kurusu üzerinde oluşacak renk değişimlerinden anlayabilirsiniz. Maalesef pişme de besin değeri kaybı anlamına geliyor. Dolayısıyla fırında hindi kurutma, fırında hindi pişirme ile neredeyse eş anlamlı. 
  • Ev tipi profesyonel kurutucular ile hindi kurutmayı ideal ısıda kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Daha lezzetli olması için çeşitli soslarla marine ettiğiniz 1-2 cm dolaylarında kesilmiş hindi etlerini 75 santigrat derecede ortalama 8 saat kurutabilirsiniz. Böylece hindi jerky yani aromalı atıştırmalık hindi kurusu elde edebilirsiniz.  

Evde Hindi Kurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Evlerinizde dehidratör kullanarak hindi nasıl kurutulur, hangi soslar ile marinasyon yapılır sizlere açıklayacağız. Siz de evinizde lezzetli hindi kurusu atıştırmalıkları yapmak için tarifimizi birebir uygulayabilirsiniz. 

 

Hindi kurusu için malzemeler; 

  • 750 gram hindi göğüs eti
  • 200 gram soya sosu
  • 50 gram sriracha sos 
 

En iyi jerky tarifi için malzemeleri önerilerimizi uygulayarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde sonucun iyi olması olağan. İlk olarak sosları geniş bir kapta birbirine karıştırmalısınız. Homojenleşmesi için bir çırpma telinden yardım alabilirsiniz. Bu sırada hindi etlerini yağlı kısımlarından ayırıp 1-2 cm genişliğinde şeritler haline getirmelisiniz. Etler eşit parçalara ayrıldığında sos kabına ekleyebilirsiniz. Etlerin hepsinin sosa eşit miktarda bulandığından emin olmalısınız. Karıştırırken eldiven takarak ellerinizi kullanabilirsiniz. Şimdi sıra kabın üstünü bir streç film ile kapatıp marine etmekte. Sos ile harmanladığınız etleri, buzdolabında en az 4-6 (12 ile 18 saate kadar) arasında dinlendirmelisiniz. 

 

Bir sonraki gün hindi kurutma işleminden 1 saat kadar önce, marine ettiğiniz etleri buzdolabından çıkarmalı ve oda sıcaklığında dinlendirmelisiniz. Etler oda ısısına geldiğinde dilimleri bir kağıt havlu üzerine koyarak fazla sosu alabilirsiniz. Fazla sostan arınan etleri kurutucunun tepsisine veya tepsi örtüsü üzerine üst üste gelmeyecek şekilde dizmeye başlayabilirsiniz. 

 

Cihazınızı 75 santigrat derecede 8 saat boyunca kurumaya programlamanız kafi. Bu süre hindi etlerinin kalınlığına, sosu ne kadar emdiğine göre değişebileceği için son 2 saatte kontrollü olmalısınız. Süre zarfından hazır olan hindi kurularını alarak diğerlerini kurutmaya devam edebilirsiniz. Zea jerky adlı Melis Aran imzalı Defya mutfağı tarifimizin videosu da size rehber olabilir: 

 

 

Hindi Kurusu Hazırlama İpuçları 

Hindi kurusu hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var; 

  • Soya sosu alerjen bir ürün olduğu için soyaya alerjiniz olmadığından emin olmalısınız. 
  • Soya zaten tuzlu olduğundan ekstra tuz kullanmamalısınız. Dilerseniz az tuzlu soya sosları da kullanabilirsiniz. 
  • Jerky’lerin kururken yapışmaması ve kurudukça küçülen parçaların tepsiden düşmemesi için tepsi örtüsü kullanmalısınız. 
  • Sunum tercihinize göre küp küp veya çok daha uzun şeritler halinde kurular hazırlayabilirsiniz. Ancak hindi etlerinin boyutuna göre kuruma süresinin değişeceğini aklınızda tutmalısınız. 

Kuru Hindi Etinin Saklanması ve Kullanım Yöntemleri

Evde hindi kurusu yapımı işte bu kadar kolay! Hazırladığınız kuruları koyu renk cam ve vakumlu bir kap içinde saklayabilirsiniz. Kabı serin, ışık almayan ve kuru bir alanda 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

 

Hindi kurutmayı, saklamayı artık biliyoruz. Peki hindi kurularını kullanım yöntemleri neler? 

  • Hindi kurusunu jerky şeklinde atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. 
  • Herhangi bir marinasyon uygulamadan kurutma yapmanız halinde kuruları biraz pişirip yağ ve sosla karıştırarak leziz tabaklar elde edebilirsiniz. 
  • Kuru hindi etini az miktarda yağlı taze etle beraber sulu yemeklere ilave ederek kullanabilirsiniz. 
  • Sandviçlerinizde yer verebilirsiniz. 

 

Etiketler: hindi kurusu
Mart 06, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR