Patates Tozu Nedir, Nasıl Yapılır?

patates-nasil-kurutulur

Defya ile Patates Tozu Yapmak Çok Kolay

Defya’nın çeşit çeşit mutfak yardımcısı patates tozu yaparken de yanınızda. Mutfaklara hız kazandıran makineleri ile iyi yaşama destek veren Defya’nın kurutucu ve blender çeşitleri görev başında. Siz de ürünler arasından dilediğinizi seçerek alışveriş yapabilirsiniz. İşte sizin için önerdiğimiz modeller; 

Defya Kurutucu ve Blender Modelleri 

Mutfakta çok yönlü bir malzeme olan ve birçok yemekte kullanabileceğiniz patates tozunu evde yapmak için kurutucular tercih edebilirsiniz. Dünyaca ünlü Tibest ve Avrupa lideri Wartmann markasının seçkin modelleri ile tanışma zamanı. İşte patates tozu yapımında kullanabileceğiniz bazı kurutucu modelleri ve özellikleri:

  • Geniş iç hacme sahip olan Tribest Sedona Supreme, 47 litre tepsi kapasitesi bulunduruyor. 9 tane paslanmayan çelik rafıyla evlerinize ulaşıyor. İki aşamalı sıcaklık zamanlayıcı (TST) özelliği ile farklı ısılarda art arda zamanlanarak kurutma yapabilen cihaz, bu sayede et, turunçgiller ve domates gibi gıdalarda kullanılıyor. Kontrollü ısı özelliği ise besin değerlerinin korunmasına yardımcı oluyor. 
  • Avrupa’nın önde gelen markalarından Wartmann’ın ürünü olan Wartmann WM-2110 DH, 10 adet paslanmayan çelik tepsi sahibi. Geniş iç hacmi, izolasyonlu gövdesi ile verimli kurutmanın adresi. 25 ile 90 santigrat derece arasındaki sıcaklık seçenekleri sayesinde yüksek ısı gerektiren pek çok gıda için kullanabilirsiniz. 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlama avantajı var.

Defya ile Patates Tozu Yapmanın Avantajları

Patates kurutma sürecinin ardından elde ettiğiniz kuruları blend etme zamanı! Defya’nın kullanışlı blender’ları arasından seçim yapabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz bir model: 

 

Blendtec Professional 800 Blender mutfak deneyiminizi tamamen değiştirecek üstün özellikleriyle öne çıkıyor. Güçlü motoru sayesinde en sert malzemeleri bile saniyeler içinde pürüzsüz hale getiriyor. Böylelikle, mutfakta size yeni bir özgürlük alanı sunuyor. Smoothie'lerden çorbalara, soslardan ezmelere kadar aklınıza gelen her türlü tarifi kolayca hazırlayabilirsiniz. Onunla yaratıcılığınızı mutfakta serbest bırakabilirsiniz. Üstelik tüm bunları yaparken, sessiz çalışma özelliği sayesinde mutfakta huzurlu bir ortam yaratıyor. Dayanıklı yapısı ve 8 yıl garantisiyle mutfaktaki en güvenilir partneriniz olacak. 3.8 hp motor gücü ve 1800 W performansı sayesinde en zorlu malzemeleri bile kolayca parçalıyor. 6 farklı programı ve 11 aşamalı hız ayarı mevcut. 

Patates Tozu Nedir?

Pratik kullanımı, geniş uygulama alanı ve lezzeti ile patates tozu endüstriyel mutfakların vazgeçilmezi. Çalışma hayatının yoğunluğu, doğal gıdalara mevsiminde ulaşım arzusu ile bugün doğal patates tozu evlerimizin mutfaklarına da giriyor. Mevsiminde toplanmış patates çeşitlerinin önce kurutulması, ardından öğütülmesi ile elde edilen tozu, dört mevsim mutfağında lezzetli patates sunmak isteyenlerin seçimi. 

Mor Patates Tozu Nedir? Neden Tercih Edilir?

En çok tercih edilen patates tozları arasında mor patates tozu yer alıyor. Sağlık için oldukça faydalı olduğu bilinen mor patatesler, özellikle uzun yaşamın adresi olan bluz zone bölgelerinde tüketilmesi ile ünlü. (Mavi Bölge Diyeti: Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.)

 

Mor Patates Nedir, Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımızda daha önce mor renkli patatesin yararlarından söz etmiştik dilerseniz inceleyebilirsiniz. Kısaca hatırlatmak, mor patates tozunun neden tercih edildiğini de açıklayacaktır. Şöyle ki, antioksidan ve lif zengini mor patatesler besleyiciliği ile dikkat çekiyor. Ancak ülkemizde fiyatı sarı patatese göre yüksek olduğu için birçok kişi çok kısa dönemlerde mor patateslere ulaşabiliyor. Haliyle kök sebzeyi tam zamanında, uygun fiyatlarla, bol miktarda almak ortak arzu. Bu nedenle çok miktarda alınan patateslerin ziyan olmaması için kurutma ve toz haline getirme en avantajlı yol. Kısaca, toz yapımı son derece besleyici olan kök sebzenin uzun süre saklanması ve ziyan olmaması için en iyi yöntemlerden biri. Siz de kuruları toz yaparak, mevsiminde aldığınız kök sebzeye uzun ömür kazandırabilirsiniz. Doğru kurutma derecesi ile besleyici değerini koruyabilirsiniz.  

Evde Patates Tozu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Evde patates tozu yapma işlemi için önce sebzeyi kurutmalısınız. Sonrasında öğüterek arzu ettiğiniz ipeksi kıvamı elde edebilirsiniz. İşte adım adım patates tozu yapma rehberi; 

  • Öncelikle mümkünse organik sebzeler tercih etmelisiniz. 
  • Aldığınız patates, tatlı patates, mor ve kırmızı patates ürünlerini iyice yıkamalı ve çamurdan arındırmalısınız. Yeşil kabuklu, filizlenmiş patatesleri tüketmemeli, ayıklamalısınız. 
  • Patatesin kabuklarını soyarak kararmaması için soyulmuş sebzeleri tuzlu su içinde bekletebilirsiniz. 
  • Temizleme işleminin ardından sebzeyi kurulamalısınız. 
  • Ardından yumruları eşit dilimlere bölmelisiniz. İnce ve eşit dilimleme için mandolin doğrayıcılardan faydalanabilirsiniz. 
  • Sonrasında dilimleri kurutma makinesinin tepsisine veya yapışmaması için tepsi örtüsü üzerine üst üste gelmeyecek şekilde dizmelisiniz. 
  • Kurutma cihazını 48 dereceye ayarlayabilir, 6 ile 14 saat arasında kuruların hazır olduğunu görebilirsiniz. Patateslerin rengine, cinsine, dilimlerin kalınlığına, nişasta ve su oranına göre kurutma süresi değişiyor. Bu nedenle kontrolü elden bırakmamalısınız. 
  • Kurular hazır olduğunda bir blender yardımı ile onları toz haline getirebilirsiniz. Ne kadar ince istiyorsanız kuruları o kadar uzun öğüterek arzu ettiğiniz kıvama ulaşabilirsiniz. 

Sadece bir dehidratör ve öğütücü ile mutfaklarınızda endüstriyel kalitede, katkısız ve doğal patates tozu yapabilirsiniz. 

 

Patatesleri kurutma için Lurch’un Catto doğrayıcısı kullanışlı bir yardımcı. Razor tech teknolojisi ürünü keskin bıçakları ve Alman tasarımı paslanmayan çelik kesici sistemi ile kullanışlılık sunan ürün, 10,5 cm genişliğinde yaprak şeritler çıkarıyor. Sebze lazanyaları yaparken kullanabileceğiniz şeritler, incecik özelliği ile kurutma için de kullanışlı. Sebzeleri incecik şeritler halinde kesmeye yardımcı olan Catto ile kök sebze kurutmanın en güzel örneği Ceyda Artun imzalı patates cipsi tarifimizde. Siz de tariften ilhamla patates tozu yaparken kurutma yapabilirsiniz: 

 Patates Tozu Saklama ve Kullanım Yöntemleri

Hazırladığınız tozu vakumlu kapağı olan, koyu renkli ve cam bir kavanozda muhafaza etmelisiniz. Tozun uzun süre bozulmadan kalması için nem, ışık ve ısı ile temas etmemesi önem taşıyor. Bunun için çok fazla toz hazırladıysanız küçük kavanozlara bölüştürmenizde fayda var. Böylelikle kullanım için kavanozu her açtığınızda hazırladığınız tüm tozun nem almasının önüne geçebilirsiniz. Patates tozu saklama yöntemleri arasında buzdolabında saklama da sayılıyor. Ancak buzdolabı nemli olduğu için gıdanın bulunduğu kabın vakumlu olması önemli. Eğer serin ve ışık almayan bir dolabınız varsa tozu oda sıcaklığında da muhafaza edebilirsiniz. 

 

Patates tozunun kullanım alanları oldukça geniş; 

  • Nötr lezzeti ile hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanabilirsiniz. 
  • Özellikle püre yapımlarında zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. 
  • Çorbalara, bebek mamalarına, tencere ve fırın yemeklerine kıvam artırıcı olarak ekleyebilirsiniz. 
  • Kek ve kurabiye gibi unlu mamullerin içine ilave edebilirsiniz.
  • Püre haline getirip kızartarak veya kurutarak cips hazırlayabilirsiniz. 
  • Sebze tozları ile karıştırarak hazır çorbalar elde edebilirsiniz. 
  • Mor patates tozu ile kek/pastalarda dikkat çekici ve doğal bir renk bulabilirsiniz.
  • Smoothie’lerinize ekleyebilirsiniz.  

Patates Tozunun Faydaları 

Kurutma süreçleri doğru ısıda gerçekleştiğinde patatesin sunduğu besin değeri büyük oranda muhafaza ediliyor. Bu nedenle kurutma ve öğütme gibi işlemlerden geçirseniz de patates tozunun patatesin faydalarını size sunduğunu düşünebilirsiniz. Peki faydaları arasında neler var?

  • Kök sebze bol miktarda lif sahibi. Bu sayede daha uzun süre tokluk vadediyor ve sindirimin, kan şekerinin düzenlenmesine destek oluyor. 
  • Lutein içeriği sayesinde göz sağlığına katkı vadediyor. (Kaynak)
  • Kateşin polifenolü bulunduran patates antioksidan etkinin kaynağı. Hatta söz konusu mor patates olduğunda antioksidan etkinin daha fazla olduğunu söylemek mümkün. 
  • İçerisinde bulunan B6 vitamini kan hücresi yapımı için önem taşıyor. 
  • Potasyum içeriği sayesinde dolaşım sistemine destek veriyor ve daha düşük kan basıncı sağlanmasını destekliyor. 
Etiketler: patates
Mart 07, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR