Hindistan cevizi yağı, bitki temelli yağlardan biri ancak doymuş yağ bakımından zengin olması ile diğer bitkisel yağlardan ayrılıyor. Bu özelliği Hindistan cevizi yağının sağlıklı olup olmadığı, iyi yaşam tariflerinde yer alıp almaması konusunda fikir ayrılıklarının sebebi. İyi yaşam rehberiniz olan Defya ile siz de Hindistan cevizi üzerine yapılan araştırmaları objektif bir bakış ile incelemeye ne dersiniz? Faydaları, zararları, temkinli yaklaşılması gereken noktaları üzerinden dosyamızı açıyoruz. İşte yazımızda bulacağınız detaylar:
• Defya ürünleri ile Hindistan Cevizi yağı kullanımına parantez açarak ürünleri gözden geçiriyoruz. Smoothie ipuçlarına yer veriyoruz.
• Hindistan cevizi yağı nedir,
• Faydaları ve bilimsel olarak kanıtlanmış özellikleri, ön görülebilen zararları nelerdir not düşüyoruz.
• Sonrasında yağın besin değerini açıklıyor ve
• Nasıl kullanabileceğinize değiniyoruz.
• Son olarak ise Defya mutfağından içerisinde coconut oil bulunan tarifleri sizlerle paylaşıyoruz.
Siz de iyi yaşama dair merak ettiğiniz birçok konuyu Defya blog aracılığıyla öğrenebilir, Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımızı takip ederek paylaşımlara ulaşabilirsiniz.
Defya İle Hindistan Cevizi Yağı: Sağlık ve Güzelliğinizi Yeniden Tanımlayın!
Defya blender çeşitleri ile siz de evlerinizde nefis smoothieler yapabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının faydalarını deneyimlemenizi sağlayacak tariflere hayat verecek Defya cihazlarını daha yakından tanımak isterseniz:
• Tribest Cam Personal Blender 500 W gücü ve kompakt tasarımı ile küçük mutfakların kurtarıcısı oluyor. Cam hazneleri, dayanıklılık sunuyor. Değiştirilebilen kapaklarla haznelerini taşınabilir smoothie bardaklarına dönüştüren kullanışlı ürün, buz bile kırabilen gücü ile mutfaklarınızda olmayı hak ediyor. Amerika’nın popüler markası Tribest’in icadı olan “kişisel blender”lar, bugün dünyada binlerce kullanıcının hayatını kolaylaştırıyor. Çeşit çeşit smoothie için siz de evlerinizde, ofisinizde cihazlara yer verebilirsiniz. Değişken hız ayarı ve tek tuşla kontrol kolaylığı da sizinle… Hemen keşfedin!
• Blendtec - Designer 650 Blender sos, ezme, çorba, smoothie ve sorbe yapımı için oldukça iddialı. 1560 Watt güç ile çalışan ve 3 beygirlik motora sahip olan cihaz, 8 aşamalı hız ayarı ile çalışıyor. 6 program sunuyor. Darbe modu da bulunan şık ve fonksiyonel ürün sayesinde siz de çeşit çeşit tarifi evinizde kolaylıkla yapabilir, kafe kalitesinde smoothielere imza atabilirsiniz.
• Blendtec Twister Hazne ile içerisinde Hindistan cevizi yağı bulunan yemiş ezmeleri yapmak şimdi çok daha zahmetsiz. Özel tasarlanmış sıyırıcı kenarları elle döndürerek haznenin çevresine yapışan malzemeleri karıştırma bölümüne itebilirsiniz. Tekrar tekrar kapağı açıp karıştırma gerekmeden humus, mama, püre, milkshake, sorbe ve ezme yapmak artık hayal değil. Tüm Blendtec ürünleri ile uyumlu olan hazneyi tercih ederek mutfağa pratiklik getirmek mümkün.
Hindistan Cevizi Yağı ile Smoothie Hazırlamanın Püf Noktaları
Siz de evde Hindistan cevizi yağı kullanacağınız smoothieler yapmak istiyorsanız, küçük ipuçlarımıza kulak verebilirsiniz:
• Smoothie yaparken her zaman sıvı malzemeleri en alta, katıları üste koymalısınız. Böylelikle homojen karışımları daha kolay elde edebilirsiniz.
• Haznede ısınmayı önlemek için bıçakları durmaksızın çalıştırmak yerine cihazları çalıştırıp dinlendirerek smoothie yapmalısınız.
• Eğer buzlu karışımlar yapıyorsanız yağın donma ihtimaline karşı karışımı tam olarak homojenleştirdiğinizden emin olmalı, yeteri kadar blend etmeye dikkat etmelisiniz.
• Sorbe, ezme veya bowl gibi daha katı karışımlar hazırlarken yağın soğukla beraber donacağını hesap etmeli, kıvamı bunu düşünerek belirlemelisiniz.
• Smoothieler için her zaman soğuk sıkım ve organik yağ çeşitlerini tercih etmelisiniz.
• Erimiş yağın karışımda daha homojen dağılacağını aklınızda tutarak erittiğiniz Hindistan cevizi yağını hazneye almalısınız.
• Yağ karışım içinde çok belirgin bir tat bırakmayabiliyor, eğer net bir Hindistan cevizi tadı arıyorsanız smoothie reçetesine Hindistan cevizi rendesi ekleyebilirsiniz.
• Avokado veya yağlı tohum kullanacaksanız smoothienin çok yağlı olmaması için Hindistan cevizi miktarını azaltabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Nedir?
Hindistan cevizi meyvesinden elde edilen yağa Hindistan cevizi yağı adı verilir. Orta zincirli yağ asitleri içeren ve doymuş yağ olarak kategorize edilen bu ürün, beyaz rengi ile dikkat çeker. Ayrıca 24 derece donma sıcaklığı olduğu için sıcak havalarda sıvılaşırken, daha soğuk derecelerde katı olarak görülür. Cilt ve saç bakımında faydalanılan ürün, gıda olarak da reçetelerde kullanılabilir.
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?
Orta zincirli trigiliseritlerin cömert bir kaynağı olan Hindistan cevizi yağı, doymuş yağ özelliği ile dikkat çekiyor. 2023 yılında yapılan bir çalışma düşük kalori içeren ketojenik diyet içinde bu yağa yer vermenin, bel çevresi genişliğini azalttığını gösteriyor. Ayrıca yağ yakımını hızlandırdığı da not düşülüyor. Yalnız bu açıklama her gün diyet yapmadan, Hindistan cevizi yağı tüketmenin kilo verdireceğini düşündürmemeli… Hiçbir yiyeceğin aldığınız kaloriden daha çok kalori tükettirmeyeceğini ve dengeli bir diyet olmadan kilo verdirmeyeceğini unutmamalısınız. Ancak yağ, tokluk hissi sağlamaya yardımcı olduğu için dolaylı olarak kilo kaybını da destekliyor.
Diğer taraftan Hindistan cevizi yağı spor öncesi gibi enerji ihtiyacı bulunan zamanlar için mükemmel bir seçim. İçerisindeki LCT adı verilen uzun zincirli trigliseritler var. Bunlar enerji kaynağı olduğu ve ince bağırsakta bozulmadan emilebildiği için enerji mekanizmasının yakıtlarından sayılıyor. Diğer bir deyişle, bu yağ karbonhidratlarla hemen hemen aynı şekilde enerji olarak kullanılıyor ve “boost” etkisi istediğiniz anlarda kurtarıcı olabiliyor.
Hindistan cevizi faydaları arasında antimikrobiyal ve antifungal etkiler de var. Bu etkiyi ise sunan laurik asit içeriği. Bakterileri öldürmeden çoğalmasını engelleyen bu bileşen yağın bakımda kullanılmasının sırrı oluyor. Kuru ciltlere nem desteği sağlayan ürün, ciltteki dermatit gibi sorunların ve iltihapların azaltılmasına yardımcı oluyor. (Kaynak)
Güncel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Hindistan cevizi yağı faydaları arasında sayılan ağız sağlığı, saç koruması, cilt yararları, kilo kaybı konusunda daha fazla insan üzerinde klinik ve gözlemsel çalışmaya ihtiyaç var. Yağın beklenen faydalarının birçoğunun yeterli ölçekte klinik çalışma ile desteklenmediğini hatırlatmamız gerekiyor. Buna ek olarak yüksek oranda LDL kolesterol içeriği yağın kalp hastalıklarına davetiye çıkarabileceğini gösteriyor. Bitkisel olması nedeniyle yemeklerde rahatlıkla kullanılabileceği düşünülen Hindistan cevizi yağının doymuş içeriği nedeniyle kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Hindistan Cevizi Yağı Besin Değeri Nedir?
Amerika Birleşik Devletleri resmi kaynaklarına göre 100 gram Hindistan cevizi yağı 895 kcal kaloriye denk geliyor. 0.84 gram karbonhidrat içeriği bulunurken 1 mg kalsiyum, 0.05 mg demir içeriyor. 0.11 mg E vitamini bulunduran yağda 0.6 ug K vitamini yer alıyor. Hindistan cevizi yağı besin değeri içinde yağ asitlerinin toplam değeri ise 82.5 grama ulaşıyor.
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?
Yemek pişirirken hangi yağlar kullanılmalı? yazımızda bahsettiğimiz üzere organik Hindistan cevizi yağı gıda olarak da tüketilebiliyor. Tüm beslenme planı içinde, doymuş yağ oranının maksimum %10 olması gerektiği için günde 2000 kalori alınması durumunda en fazla 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketilmesi önemli. Elbette bu durumda tereyağ, süt gibi yağlı diğer doymuş yağ kaynaklarını tüketmemeli veya günlük alınabilecek doymuş yağ miktarını bu gıdalar arasında paylaştırmalısınız. (Kaynak)
Ayrıca yağı cilt ve saç bakımında, yağ çekme işlemleri ile ağız bakımında kullanmak da mümkün. Birçok kullanıcı saçlarını ve cildini nemlendirmek için yağı sürmeyi bakım ritüeli haline getirmiş durumda. Yapılan çalışmalar UV korumasına destek verdiği, cildi nemlendirdiği ve antimikrobiyal etkisi nedeniyle Hindistan cevizi yağının bakımda kullanılabileceğini düşündürüyor. Ancak gözeneklerin tıkanma ihtimaline karşı cilt temizliğine özen göstermeyi ve kontrollü tüketimi kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Organik Hindistan cevizi yağının yanma derecesi 175 santigratı gösteriyor. Bu da orta ısıda pişirilen yemeklerde yağın kullanılabileceğini gösteriyor. Diğer taraftan rafine edilmiş yağlarda yanma derecesi 204’e kadar yükselebiliyor. Ancak rafine edilmiş yağların iyi yaşam için uygunluğu soru işaretleri taşıyor. Bu nedenle mümkünse her zaman soğuk sıkım ve organik yağları tercih etmelisiniz. Tereyağ ile aynı oranda kullanım reçeteler için uygun. Diğer bir deyişle, içerisinde tereyağ olan bir tarifi birebir Hindistan cevizi yağı ile hayata geçirebilirsiniz.
Peki Hindistan cevizi yağı yemeklerde nasıl kullanılır?
• Sebzeleri, et, balık ve yumurtaları 1 yemek kaşığı kadar yağda pişirebilirsiniz. Elbette ocak kısık olmalı.
• Yağda mısır patlatabilirsiniz.
• Smoothielerinizde kremamsı kıvam katmak için kullanabilirsiniz. (Preworkout smoothie tarifimiz sizlere ilham verebilir.)
• Kahvelerinize ekleyebilirsiniz.
• Hamur işleri, raw kurabiyeler ve tartlar yapmak için tercih edebilirsiniz. İşte sizler için Defya mutfağında hazırladığımız örnek bir reçete: