Hurmanın Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Hurma

Lif yönünden zengin olması, vitamin ve mineral açısından cömert içeriği hurmayı dört mevsim tüketmek için neden oluşturuyor. Ülkemizde geleneksel olarak özellikle Ramazan aylarında sofralarda yer bulan hurma meyvesi, besleyici özellikleriyle övgüyü hak ediyor. Peki hurmanın faydaları neler, besin değeri arasında neler var öğrenmek ister misiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise, sağlıklı atıştırmalıkların vazgeçilmezi, şekersiz tatlıların olmazsa olmazı hurmanın az bilinen yönlerini açıklıyoruz. Yazımızda, 

  • Hurma tarifleri yaparken sizlere yardımcı olacak Defya ürünlerini bulacaksınız.
  • Hurmanın faydaları nelerdir öğrenecek, daha çok tüketmek için çok sayıda sebebe sahip olacaksınız. 
  • Hurma nasıl tüketilir çeşit çeşit tarifimiz sizlere yol gösterecek. Defya’ya özel reçetelerle sağlıklı yaşamın çok daha eğlenceli ve lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.
  • Son olarak hurma kaç kalori, hurma besin değeri ne sorularınıza yanıt vereceğiz.

Sizler de bizim gibi lezzetiyle damak çatlatan hurma meyvesinin yararlarını keşfetmek istiyorsanız önce yazınızı okuyalım sonra hızla mutfağa doğru adımlayalım.

Hurma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Kuru meyveleri sofranıza daha sık konuk etmek için size yardımcı olacak birçok pratik ev aletimiz var. Defya koleksiyonunda yer alan ürünlerimiz de şimdi tanışabilirsiniz,

  • Tribest Glass Personal Blender ile benzersiz smoothieler, salata sosları ve çeşit çeşit içecekler sizinle. Temperli cam kaplara sahip olan ürün plastik temasını sıfıra indirerek sağlıklı içecekler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Üstelik farklı boyutlarda cam kapları da var. Bu sayede hazırladığınız karışımları kolaylıkla saklayabilir ve sağlıkla tüketebilirsiniz. Örneğin bitkisel içeceklerinizi dakikalar içinde hazırlayabilir içine atacağınız hurmalarla içeceklerinize doğal şeker lezzeti katabilirsiniz.
  • Tribest Slowstar Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı ile yaptığınız kuruyemiş ezmelerine hurma ile tatlandırabilirsiniz. 47 RPM’lik yavaş sıkma mekanizmasına sahip olan cihaz, gıdaların besin değerini daha uzun süre korumaya yardımcı oluyor. Onunla püreler, ezmeler, sorbeler hazırlamak çok daha pratik. Üstelik Dilediğiniz sebze meyvenin suyunu da kolaylıkla sıkabilirsiniz. Üç aşamalı devir düşürme sistemi bulunan sıkacak, 200 watt motorla gücünü gösteriyor.
  • Sedona kurutucular, hurma kurutmak için en pratik yardımcılarınız. Dilediğiniz sebze ve meyveleri nemden arındırmanıza yardımcı olan cihazlarla, hurmanın içinde glikoz şurubu var mı endişesi taşımadan kuru hurma elde edebilirsiniz. Üstelik kurutucular geniş iç hacme sahip, düşük ısıda kurutma yaparak enzimlerin korunmasına da imkan tanıyor. Makinelerde yer alan menfezler sayesinde besin değerinde kayıp olmadan meyveler, sebzeler kuruyor ve uzun süre saklanabiliyor. Size de sadece dört mevsim dilediğiniz yiyeceklerin tadına doymak kalıyor. 

 

 

Hurmanın Faydaları Nelerdir?  

Tropik bölgelerde yetişen, özellikle Orta Doğu coğrafyasında popüler olan fakat günümüzde tüm dünyada yaygınlaşan hurmalar, çoğunlukla sağlıklı beslenme reçetelerinin değişmezlerinden. Lif ve antioksidan zengini hurmalar öyle faydalı ki... Hastalıklara karşı katkı sunmasının yanında bedensel fonksiyonların düzen ve ilerlemesi için de etki gösteriyor.  Peki hurmanın faydaları neler?

  • Yeterli lif olarak beslenmek sindirim sisteminin düzenlenmesi anlamına geliyor. Kabızlığın önlenmesi, tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesi, kan şekerinin düzenlenmesi için bol lifli besinler olmazsa olmaz. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, düzenli hurma tüketimi bağırsak hareketlerini teşvik ediyor. Kısaca, hurmanın faydaları arasına kabızlığın önlenmesi de ekleniyor. (Kaynak)
  • Vücudumuzda yer alan serbest radikaller, birçok hastalığın sebebi. Oysa hurmanın içindeki antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak vücut fonksiyonlarının devamına yardımcı oluyor. Flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asit bileşenleri hurmanın faydalarının artmasının nedeni. Bu sayede vücuttaki inflamasyon azalıyor ve birçok kronik hastalığın önlenmesine katkı sağlanıyor. Kalp sağlığı desteklenirken, kanser riskinin de düştüğü gözleniyor.
  • Yapılan çalışmalar hurma yemenin beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olabileceğini düşündürüyor. Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ilginç sonuçlar var. Hurma tüketiminin beyinde plak oluşumu ile ilişkilendirilen beta protein aktivitesine azalttığı bulunuyor. Bu da alzheimer hastalığına karşı hurmanın etkili olabileceğine dair önemli bir sinyal. 
  • Yapılan analizler, hurma yiyen hamile kadınların daha az doğum sancısı çektiğini belirtiyor. Ancak henüz elde edilen veriler sınırlı olduğu için net bir bilgi vermek mümkün değil.
  • Doğal bir fruktoz kaynağı olan hurmanın faydaları arasında şeker yerine tercih edilebilmesi ve rafine şekerinin zararlarına engel olması sayılıyor. Üstelik rafine şekerle birebir ölçüde kullanılması reçetelerin kolaylıkla sağlıkla hale getirilmesine imkan tanıyor. Yani bir bardak şeker yerine bir bardak hurma ezmesi kullanabilirsiniz. Bu sayede tarifte arzu ettiğiniz şekerli tadı elde etmeniz mümkün.

 

Hurma Nasıl Tüketilir?

Hurmanın faydalarını artık hakimiz, peki hurma nasıl tüketilir? Pek çoğumuzun bildiği gibi hurmanın çekirdeğini çıkararak onu direkt atıştırabiliriz. Eğer biraz daha kompleks tariflerde yer vermek istiyorsak yapabileceğimiz onlarca şey var. Örneğin kuruyemiş ezmelerini hurma ile tatlandırabiliriz. Dahası fındıksı olan bitkisel sütleri lezzetlendirmek için hurma en iyi alternatif. Tek yapmanız gereken bitkisel süt karışımı hazırlarken blender haznesinin içine birkaç adet hurma atmak. Buna ek olarak, lifli ve yapışkan bir kıvamı olan hurmayı tariflerde bağlayıcı olarak da kullanabilirsiniz. Mesela kuruyemişleri küçük parçalar haline getirdikten sonra hurmayla toplar yapabilirsiniz. Topları kakaoyu bulayarak buzlukta dondurabilirsiniz. Elde ettiğiniz atıştırmalıkların sıcak yaz günlerinde hem ferahlamaya hem de tatlı krizlerini dindirmeye yardımcı olacağını aklınızda tutmanız yeterli. 

Bu kadar da değil, kurabiyelerinizin iç harcına hurma ekleyerek şeker kullanmadan tatlı kurabiyeler elde edebilirsiniz. Ayrıca salata soslarınızı, yulaf lapalarınızı, meyve salatalarınızı kuru hurma ile tatlandırmak elinizde. Özellikle hafif sütlü tatlılar elde etmek istediğinizde hurmanın aromatik tadı yardımınıza koşmaya hazır. Siz de hurma nasıl tüketilir sorusuna cevaplar oluşturmak için şeker kullandığınız tarifleri hurmayla yapmayı deneyebilirsiniz. Sonuçları bizimle paylaşmayı unutmayın. 

Yalnız hurmanın faydaları ne kadar çok olsa da ölçülü tüketmekte fayda var. Zira hurma kaç kalori ve hurma besin değeri ne sorularının yanıtlarını duymak istemeyebilirsiniz. Biz de hurma kullanılarak yapabileceğiniz bir Defya tarifini sizlerle paylaşıyoruz: 

 

Hurmanın Besin Değeri

Kuru olarak tüketilen hurma kaç kalori sorusunun yanıtı biraz üzücü. Diğer kuru meyveler gibi hurma da tazesine göre bir hayli fazla kalori içeriyor. Hurma, özellikle karbonhidrat içeriği nedeniyle sınırlı tüketilmesi gereken bir meyve. Ancak düşük protein içeren hurma, yüksek lifli olması, vitamin ve mineral ihtiva etmesi sayesinde yüz güldürüyor. Ortalama 100 gram kuru hurmanın besin değeri 277 kcal kalori. 100 gramda 75 gram karbonhidrat, 7 gram lif, 2 gram protein mevcut. 

Ayrıca günlük ihtiyaç duyulan potasyumun %15'i, magnezyumun %13'ü hurmayla karşılanabiliyor. Buna ek olarak bakırın %40'ı, manganezin %13’ü, demirin %5'ini 100 gram hurma ile almak mümkün. Üstelik bu kadar da değil, antioksidan yönünden de hurmanın besin değeri bir haliyle yüksek. Diğer bir deyişle, yüksek kalori nedeniyle dikkatle tüketmek gerekse de besin değeri sayesinde hurma sağlıklı tariflerin değişmezi. Şimdi hurmanın faydalarını mutfağınıza taşıyacak, hurma besin değerinden yararlanmanızı sağlayacak bir diğer tarifimiz sizlerle: 

 

Etiketler: Defya
Nisan 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR