K vitamini, vücudumuz için hayati öneme sahip bir vitamin türü. Diğer vitaminlerden daha az bilinse de ihtiyaç duyduğumuz fikrinde bilim insanları hemfikir. Üstelik D vitamini ile yaptığı mükemmel işbirliği K vitamininin her geçen gün çok daha fazla insan tarafından tanınmasına yardımcı oluyor. Zira D vitamininin değerlendirilmesi için vücut K2 vitaminine de ihtiyaç duyuyor.
Kanın pıhtılaşmasında görev alan ve kemik sağlığına katkı sağlayan K vitamininin 2 çeşidi var. Bu çeşitlerin aynı zamanda, kalp sağlığına da faydaları olduğu düşünülüyor. K vitamini, iki türü: K1 (filitokinon) ve K2 (menakinon). K1, yapraklı yeşil sebzeler, brokoli, lahana, ıspanak, pazı gibi bitkilerde bulunurken, K2 ise hayvansal ürünlerde, özellikle de fermente edilmiş gıdalarda mevcut. Peki K vitamini nedir, sadece besinlerle alınan bir vitamin mi? Hayır, dilerseniz K vitamini takviyesi için kullanabileceğiniz gıda destekleri de mevcut.
Gelin K vitaminini sağlıklı yaşama yardımcı ev aletleri için yanınızda olan Defya aracılığıyla tanıyalım. Yazımızda:
- K vitamini nedir tüm detaylarıyla açıklıyoruz.
- K vitamini hangi besinlerde bulunur sıralıyor, sizlere K vitamini bakımından zengin beslenmenin yol haritasını sunuyoruz.
- K vitamininin faydaları nelerdir sorusuna yanıt verirken bilimsel kaynaklardan faydalanıyoruz. Böylece siz de güvenilir bilgiye eriştiğinizden emin olabilirsiniz.
- K vitamini eksikliği neden olur açıklayarak sizlere sağlıklı beslenmenin ipuçlarını veriyoruz.
- K vitamini eksikliği belirtilerine parantez açıyoruz.
- Son olarak K vitamini tariflerini paylaşarak sizleri K vitamini zengini menüler hazırlamak için Defya mutfağına davet ediyoruz.
K Vitamini Nedir?
Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinden biri olan K vitamini, besinler yoluyla kolaylıkla alınıyor. Bu sayede K vitamini eksikliğine nadir rastlanıyor. Peki çoğunlukla adını D vitamini ile beraber duyduğumuz K vitamini nedir? Kanın pıhtılaşması sürecinde görev alan proteinlerin üretimini sağlayan vitamindir. Ayrıca kemiklerin büyümesi, sağlıklı kalması, güçlenmesi için de K vitamininin yeterli olması gerekiyor. Besinlerle kolaylıkla telafi edilen K vitamini eksikliği durumunda, kanın pıhtılaşması zayıflıyor ve kanama sorunları ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda, kemik sağlığı bozulabiliyor ve kalp hastalıkları riski artıyor.
K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
K1 vitamini, yapraklı yeşil sebzeler, brokoli, lahana, ıspanak, pazı gibi bitkilerde bulunuyor. K2 vitamini ise hayvansal ürünlerde, özellikle de fermente edilmiş gıdalarda mevcut. K2 vitamini kaynakları arasında süt ürünleri, et, yumurta sarısı ve bazı peynirler sayılabilir. K vitamini aynı zamanda bazı yağlar ve margarinlerde de bulunabiliyor.
K vitamini bulunduran besinlerin hem bitkisel hem de hayvansal çeşitlilikte olması vegan beslenme tarzını benimseyen ve vejetaryen beslenen kişiler için avantajlı. Ayrıca bitkisel gıdaların hem pişmiş hem de çiğ hallerinde vitamin mevcut. Ancak biyoyararlılık için K vitamininin yağla beraber tüketimi gerekiyor. Bu sayede vücut daha kolay yararlanarak K vitamini faydalarını hayata geçirebiliyor.
Her mutfakta bulunması gereken K vitamininden zengin gıdalar arasında; pazı, karalahana, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, sığır ciğeri, tavuk eti, kaz ciğeri, taze fasulye, kivi, soya, sert peynirler, avokado, bezelye, pancar sapı, maydanoz, ördek eti, tereyağı, süt, böğürtlen, nar, kuru incir, domates, salatalık, üzüm de var. Buna ek olarak, filizlendirilmiş maş fasulyesi, kaju, barbunya, fındık ve ceviz de yüksek oranda K vitamini ihtiva ediyor.
K Vitamininin Faydaları Nelerdir?
K vitamini nedir artık biliyorsunuz, peki faydaları hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz? Vücutta depolanabilen K vitamini, önemli görevleri ile karşımızda. İşte K vitamininin faydaları: (Kaynak)
- K vitamini protrombin adı verilen proteinin üretimi için temel gereksinimlerden biri. Bu madde, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanama durumlarında kanı durdurmakla görevli. Buna bağlı olarak K vitamini eksikliği belirtilerinden biri de pıhtılaşma sorunu ve yoğun kanama.
- Kanama riskini azaltan K vitamini, kalp sağlığının korunmasına da yardımcı.
- K vitamini ayrıca kemik sağlığına da katkı sağlıyor ve kemik yoğunluğunu, sağlamlığını arttırıyor.
- Bunun yanında K vitamini, bağırsak sağlığı için de önemli. Bağırsakta yararlı bakterilerin üremesine yardımcı olabiliyor.
- Bilişsel fonksiyonların güçlenmesine destek veriyor.
- Damarlarda mineralizasyon ve birikimin önüne geçiyor. Bu da yüksek tansiyon riskini azalttığı anlamına geliyor. Benzer şekilde felç ve kalp krizi riski de K vitamini ile orantılı olarak azalıyor.
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K vitamini eksikliği, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Yetersiz beslenme, sindirim sorunları, safra yolu hastalıkları ve uzun süreli ilaç kullanımı, yenidoğan olmak K vitamini eksikliği nedenleri arasında. Öyle ki yenidoğan birçok bebekte K vitamini eksikliği mevcut ancak yetişkinler söz konusu olduğunda eksiklik ile nadiren karşılaşıyoruz. Uzun süre bilinçsiz antibiyotik kullanımında, yağ emilimi ile ilgili sorun yaşayanlarda, çölyak hastalığında, bağırsak bozukluklarında K vitamini eksikliği belirtileri meydana gelebiliyor.
K vitamini eksikliği durumunda, takviye besinler veya K vitamini içeren ilaçlar alınıyor. Ayrıca, beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler, K vitamini eksikliğinin giderilmesine yardımcı olabiliyor. Yeterli miktarda K vitamini almak, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemli. Siz de yapraklı yeşil sebzeler, süt ürünleri, et, yumurta sarısı ve bazı peynirler gibi K vitamini içeren besinleri tüketerek, K vitamini ihtiyacımızı karşılayabilirsiniz.
K vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
K vitamini eksikliği belirtileri arasında durmayan uzun süreli kanama, burun kanaması, kanlı idrar, kanlı dışkı ve deri altı kanama gibi kanama sorunları yer alıyor. Aynı zamanda, kemiklerde zayıflama, osteoporoz ve kalp hastalıkları riskinin artması da K vitamini eksikliğinin belirtileri arasında. Kısaca K vitamini eksikliği belirtilerini sıralamak gerekirse:
- Ciltte kolay morarma,
- Dışkıda kan görülmesi,
- Tırnaklarda kırmızı benek görünümü,
- Burun içi ve ağız içinde küçük kanamalar,
- Bebeklerde sünnet gibi operasyonlar sonrası iyileşmenin gecikmesi,
- Göbek kordonu bölgesinde kanama var.
Gözle görülür ve etkisi genellikle kolaylıkla fark edilir olan K vitamini eksikliği belirtileri fark edildiğinde hemen uzman desteği almak oldukça önemli. Bu sayede beyin kanaması gibi daha ciddi K vitamini eksikliği belirtilerine karşı önlem alabilirsiniz.
K Vitamini İçeren Tarifler
- Maş fasulyesi unu ile siz de yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Filizlendiriciler kullanarak zenginleştirdiğiniz tohumları meyve sebze kurutucu ile kuruttuktan sonra un yapmak için geriye tek bir işlem kalıyor. Blender ile çekmek. K vitamini açısından zengin filizlendirilmiş maş fasulyesi unu ile K vitamini eksikliği belirtilerini egale edebilirsiniz.
- Fesleğenli brokoli çorbası K vitamini eksikliği belirtileri gösterenler için birebir. Hem besleyici hem de çok lezzetli olan bu tarif sayesinde siz de mutfağınıza besleyici bir tat katabilirsiniz.
K vitamini nedir, eksikliği nelere sebep olur sizlerle paylaştık. Siz de sağlıklı beslenme için diğer yazılarımızdan bilgi alabilir, mutfağınızda taş değirmen ve doğrayıcılar gibi diğer Defya ürünlerine yer vererek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.