Sağlıklı beslenme ipuçları sunan Defya Blog’ta sizleri mutfağa davet ediyor ve bu kez kabak kurutmanın inceliklerinden bahsediyoruz. Dolma, yemek veya kızartma için hazırlayacağınız kuru gıdaların nasıl yapılması gerektiğini, hangi profesyonel cihazlardan destek alabileceğinizi sizlere paylaşıyoruz. Düşük kalorisi ve diyete uygun içeriği ile iyi yaşam için mutfaklarımızda sıklıkla yer alması önerilen yeşil kabak hakkındaki yazımızda şu notları bulacaksınız:
- Öncelikle Defya’nın birbirinden kullanışlı meyve kurutma makinesi modellerini sizlerle tanıştırıyoruz.
- Ardından kabak nedir ile başlayarak sebzenin besin değerlerinden bahsediyor,
- Kabağın faydalarını ve
- Nasıl kurutulacağını anlatıyoruz.
- Sonrasında kabak kurutma yöntemlerini detaylandırıyor,
- Kabak kurutmanın yararlarından bahsediyoruz.
- Son olarak kurutulmuş kabakların muhafaza ipuçları ile mutfaklarda israfı önlüyoruz.
Kabak Kurutmak İçin En İyi Kurutuculara Göz Atın!
Özellikle blender modelleri ile tanıdığınız Defya’nın koleksiyonunda çeşit çeşit dehidratör sizleri bekliyor. Meyve, sebze kurutmak, kraker ve pestil yapmak için kullanabileceğiniz ürünlerin temel özelliklerinden bahsederek sizlere kabak kurutmanın pratik yolunu vadeden cihazlarımızı tanıtabiliriz:
- Tribest Sedona Supreme iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) adı verilen özellik ile yüksek ısı gerektiren et gibi gıdalarda bile kullanılabiliyor. Aynı anda birden çok ürünü kurutabileceğiniz kadar geniş olan cihaz, 9 adet paslanmaz çelik rafa sahip. 47 lt geniş hacim ile kabakları, patlıcanları, domates ve biberleri kolaylıkla bir arada kurutabilirsiniz. Kontrollü sıcaklıkta yapılan kurutma işlemi yapan ürün, gıdalardaki enzimleri canlı muhafaza etmeye imkan tanıyor.
- Wartmann Paslanmaz Çelik WM-2206 düşük sesle çalışması, paslanmaz çelik kasası ve tepsileri ile öne çıkıyor. Tam kontrol sağlayan dijital panel ve az yer kaplayan tasarımı ile küçük mutfaklara pratik çözüm getiren cihaz, LED iç aydınlatma sayesinde kabak kurutmayı her an gözlemlemenize yardımcı oluyor. 30 dakikadan 72 saate, 25 dereceden 90 dereceye kadar zaman ve ısı ayarı yapılabiliyor.
Kabak Nedir?
Diyetlerin vazgeçilmez sebzelerinden biri olan kabak, besleyiciliği, lif açısından zengin içeriği ve besin değeri ile dikkat çekiyor. 223 gram kadar yeşil kabak, 1 gram protein, 1 gramdan daha az yağ, 1 gram lif ve 3 gram karbonhidrat içeriyor. Şeker içeriği de 1 gram olan sebzenin vitamin ve iz elementler açısından cömert olduğunu da söylemek mümkün. Öyle ki, yalnızca 250 gram kabak yemek günlük A vitamini ihtiyacının ortalama %40’ını karşılıyor. Manganez, C vitamini, potasyum, magnezyum, K vitamini, folat, bakır, fosfor, B6 vitamini de sebzede yer alıyor. Yalnız çiğ tüketimi değil, pişirme ve veya kabak kurutma yöntemleri ile hazırlanan öğünler de sebzenin yararlarının deneyimlenmesine imkan tanıyor.
Kabağın Faydaları Nelerdir?
Vitamin ve belirgin oranda bulunan minerallerin yanında çok sayıda bileşen de kabağın besin değerini artırıyor. Demirden kalsiyuma, çinkoya kadar az miktarda da olsa birçok element bulunduran gıda, bu sayede kabağın faydalarından bahsetmemizi mümkün kılıyor.
- Lutein, zeaksantin, beta-karoten gibi antioksidan bileşenler kabakta yer alıyor. Bu sayede sebzenin cilt ve kalp sağlığına destek olabileceği ifade ediliyor.
- Bulundurduğu çözünebilir lifler, sindirimi kolaylaştırıyor, dışkının yumuşamasına yardımcı oluyor.
- Kan şekerinin dengelenmesine destek veren sebzenin, potansiyel tip 2 diyabet riskini azaltabileceği düşünülüyor. Henüz yeterli miktarda insan çalışması olmasa da yapılan akademik çalışmalar, kabağın faydaları konusunda ümit veriyor.
- Pektin adlı çözünebilir lif sayesinde LDL kolesterol düzeyinin düşmesinde etki gösterebiliyor. (Kaynak)
- Potasyum zengini olan gıda, bu sayede yüksek tansiyona karşı öneriliyor ve daha düşük kalp hastalıkları riski ile ilişkilendirilebiliyor.
- A vitamini ile göz sağlığının iyileşmesine katkıda bulunuyor.
- Düzenli çiğ, pişmiş veya kabak kurutma yolu ile hazırlanmış sebze tüketmek, kilo kaybına imkan tanıyor. Lifli içerik sayesinde daha uzun süre tok hissetmek mümkün oluyor.
- K vitamini ve magnezyum aracılığıyla kabağın yararları arasında kemiklerin güçlenmesi sayılabiliyor. (Kaynak)
Kabak Nasıl Kurutulur?
İlk olarak sebzeleri iyice yıkamış ve kurulamış olmalısınız. Farklı kullanım şekilleri olan sebzeler, kullanım alanlarına göre değişen formlarda dilimlenerek kurutuluyor. Kabak kurusu hazırlarken hangi amaçla kullanacağınıza bağlı olarak farklı şekiller verebilirsiniz. Dolmalık hazırlıyorsanız oymayı, yemeklik ise küp küp doğramayı, kızartmalık ise dilimlemeyi tercih edebilirsiniz.
Dilimlerin büyüklüğüne, sebzenin türüne ve havanın nem oranına bağlı olarak derece ve süre bir miktar değişse de, kabak kurutmanın ortalama 48 santigrat derecede 7 ile 11 saat arasında süreceğini tahmin edebilirsiniz. Dolmalık, kızartmalık ve yemeklik olarak ayırabileceğimiz kabakların nasıl kurutulacağına dair detaylar sizlerle.
Dolmalık Kabak Nasıl Kurutulur?
Dolmalık kabak kurutmak istiyorsanız, öncesinde kabakları oymalısınız. Keskin bir oyacak yardımı ile mümkün olduğunca ince ve her parça eşit büyüklükte olacak şekilde oyulmuş kabaklar elde edebilirsiniz. (Defya tarafından ülkemizdeki tüketiciler ile buluşturulan Alman tasarımı Lurch Twister oyacak ile ideal sonucu elde ederek eşit parçalar çıkarabileceğinizi hatırlatmak isteriz.)Sonrasında dolmalık kabak kurutma için kurutucu tepsisine alınarak makineyi 48 dereceye ayarlayabilir ve süreyi 11 saat olarak belirleyebilirsiniz. Yedinci saat itibarıyla kontrollü olmaya özen göstermelisiniz.
Kabak dolması kurutma işleminin detayları videomuzda:
Kızartmalık Kabak Nasıl Kurutulur?
Kızartma yapmak isteyenler kabakları genellikle ince dilimler halinde kurutuyor. Böylece daha hızlı kuruyan ve kızaran kabaklar, kolaylıkla yemeye hazır hale geliyor. Kızartma yapmak için kabak kurutmak isterseniz eşit ve ince dilimler oluşturmaya özen göstermelisiniz. Daha hızlı ve pratik dilimleme için bir Lurch mandolin doğrayıcıdan destek alabilirsiniz. İnce dilimlerin daha kısa sürede kuruyacağını aklınızda tutarak 48 derecede, ortalama 7-8, maksimum 11 saat içinde kabak kurutma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Yemeklik Kabak Nasıl Kurutulur?
Yemeklerde kullanmak için oyarken çıkardığınız kabakların içini kurutabilirsiniz. Bukle şeklinde çıkan içlerin yanı sıra küp küp doğranmış kabakları da tercih edebilirsiniz. Yine parçaların eşit büyüklükte olmasına dikkat etmeli ve parçalar ne kadar kalınsa kurutmanın o kadar uzun süreceğini aklınızda tutmalısınız. Çok kalın dilimlerde kurutma süresinin 48 derecede 11 saati aşabileceği bilgisi ile kontrollü kurutma gerçekleştirebilirsiniz. Eğer dilimler eşit değil ve biçimsiz ise, kuruyanları ara ara tepsilerden alarak diğerlerinin işlemine devam edebilirsiniz.
Kabak Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
Geleneksel kabak kurutma şekilleri arasında şu yöntemler bulunuyor:
- İpte kurutma, oyulan sebzelerin bir ipe geçirilerek asılması yoluyla kurutma yapılıyor. İşlem hem gölgede hem de güneşte gerçekleştiriliyor. Bu şekilde kurutma yapılırken, kabakların birbirine deyip nemli kalmaması için aralarına düğüm atılıyor. Ancak bu süreçte havadaki nem oranı kontrol edilemediği, havadan taşınan toz gıdaya temas ettiği ve ipin hijyeninden emin olunamadığı için soru işaretleri bulunuyor.
- Fırında kabak kurutma için tepsiye dilimler dizilerek ısı ayarlanıyor. Ancak fırınlarda menfez olmadığı için nem içeride kalıyor ve yüksek ısı dolayısıyla kabaklar pişebiliyor. Bu da gıdanın dehidratörde düşük ısı sayesinde uzun sürede korunan enzim ve besin değerinin azalması, raf ömrünün kısa olması anlamına geliyor. Bunun yanında içerideki ısı an be an kontrol edilemediği için kabaklarda yanma meydana gelebiliyor. Kurutma sırasında istenmeyen renk değişimi, koyulaşma ve kararmalar maalesef ideal olmayan kurutmanın işareti sayılıyor.
- Güneşte kabak kurutma için asılan ve serilen gıdalar yaz aylarında açık havaya bırakılıyor. Tam ısı kontrolü mümkün olmadığı, toz temasına açık olunduğu ve sadece yazın yapılabildiği için bu yöntem günümüzde pek tercih edilmiyor. Özellikle tam kurumayan gıdalar küflenebildiği için açık havada kabak kurutma endişe uyandırabiliyor.
Modern dünyada ise ısı kontrolü ve hijyen açısından dehidratör adıyla anılan kabak kurutma makinesi ürünleri ile gıda kuruları hazırlanıyor.
Kabak Kurutma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yeşil kabak kurutması sırasında, sebze dilimlerinin eşit boyutlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Kurutucunun doğru ısıda ve sürede ayarlanması da önem taşıyor. Bunun yanında, işlem sonunda gıdayı elinize alıp kırarak tam olarak kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer nemliyse, kurutmaya devam etmelisiniz. Profesyonel dehidrasyon işleminde gıdaların renginin değişmemesi gerekiyor. Eğer nem almada uzman bir makine kullanıyorsanız renk değişimi gördüğünüzde ısı ayarını gözden geçirmelisiniz. Son olarak kurutma esnasında dilimlerin kesinlikle birbirine değmediğinden emin olmalısınız. Gıdaları tepsiye dizerken parçaların birbirine temas etmemesine özen göstermelisiniz.
Kabak Kurutmanın Yararları Nelerdir?
Tam mevsiminde çok daha uygun fiyatlarla aldığınız besleyici kabakları kurutarak dört mevsim besleyici değerini kaybetmeden saklayabilir, tüketebilirsiniz. Uzun raf ömrüne kavuşan gıdaları tüm ailenize güvenle servis edebilir, yemeklerinizin dört mevsim “yaz tadında“ olacağından emin olabilirsiniz.
Kurutulmuş Kabakların Saklanması ve Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Kabak kurutma sonrasında elde ettiğiniz dilimleri, hava almayan, vakumlu bir kavanozda, kuru alanlarda saklayabilirsiniz. Muhafaza alanının karanlık olmasına veya kavanozun koyu renk camdan yapılmasına özen göstermelisiniz. Kabak kurularını sakladığınız kavanozların kapaklarını sık sık açıp kapamamalı, eğer az miktarlarda sık kullanmayı arzu ediyorsanız küçük ve çok sayıda kapta muhafaza etmeyi tercih etmelisiniz. Doğru ısı ve süre şartlarında, önerdiğimiz kışlık kabak kurutma yoluyla hazırladığınız gıdaların raf ömrünün çok daha uzun olacağından emin olabilirsiniz.