Kafeinsiz Kahve Nedir? & Nasıl Yapılır?

Kafeinsiz Kahve Nedir? & Nasıl Yapılır?

Dünyanın en popüler içeceklerinden biri olan kahve, hayatımızda önemli bir rutinin başrolünde. Ancak çekirdeklerin içinde bulunan kafein, kimi tüketiciler tarafından uzak durulmak istenen bir madde. Kafeinsiz kahve tam olarak burada imdadımıza yetişiyor. Bildiğimiz kahve gibi kokan ancak tadı genellikle daha farklı olan decaf kahveler, kişisel damak zevkleri veya sağlık sebepleri nedeniyle sizin de tercihiniz olabilir. Peki onu daha yakından tanımak ister misiniz? İşte dosyamızda yer alacak detaylar;

  • • Defya koleksiyonunda yer alan ürünler ile kahve lezzetini doyasıya yaşayabilirsiniz. Wilfa kahve öğütücüler ve makineleri sizlerle.
  • • Kafeinsiz kahve nedir, besin değerleri nasıldır
  • • Nasıl öğütülür sorularına yanıt arayacağız.
  • • Ardından özelliklerine göz gezdirecek ve
  • • Özelliklerini masaya yatıracağız.
  • • Kafeinsiz filtre kahve ve Türk kahvesi gibi çeşitleri inceleyecek,
  • • Demleme sırasında kafeinli ve kafeinsiz kahve farkı var mı, nasıl demlenir sizlerle paylaşacağız.
  • • Kafein içermeyen kahvenin yararlarını not düşeceğiz.

Kafeinsiz Kahve Keyfi: Defya İle Evde Mükemmel Lezzet

Norveç’in şık ve fonksiyonel tasarımları ile tanınan, kalitesi ile dünyada nam salmış markası Wilfa şimdi Türkiye’de. Defya’nın tek ve yetkili distribütörü olduğu seçkin marka, kahve ürünleri ile tüketicilerle buluşuyor.

Wilfa ile Kafeinsiz Kahvenin Keyfini Çıkarın

Demleme ve öğütme konularında uzman Wilfa cihazları sayesinde siz de gurme damakların tercihi olan lezzete; evlerinizde, ofislerinizde ulaşabilirsiniz.

Wilfa - Aroma Konik Dişli Kahve Öğütücü düşük hız, hassas öğütme teknolojisinin ürünü. Geniş öğütme derecesi aralığı sayesinde farklı boyutlarda çekirdekler hazırlamanız mümkün. Üstelik konik diş yapısı eşit sonuçlar almayı garanti ediyor. Taze kahve lezzetini her fincanda hissetmenizi sağlayacak cihaz ile öğüttüğünüz kahveleri farklı demleme yöntemlerinde kullanabilirsiniz.

Wilfa - Performance Filtre Kahve Makinesi kahvenizi son damlaya kadar ideal sıcaklık olan 92-94 derecede demliyor. Özel su pompalama aksamı bulunan cihaz, her demlemenin ardından suyu boşaltarak taze su konforunu her işlemde almanızı garanti ediyor. Yapılan testlerle Norveç’in en iyisi olduğunu ispat eden model, Youtube fenomeni James Hoffmann’ın kendi evinde kullandığı modellerden biri.

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Decaf kahve çekirdeği, organik çözücüler, su ve karbondioksit içeriği bulunan kahvelere deniyor. İçindeki kafeinden arınana dek yıkanan (kimyasal, karbondioksit veya kömür filtresi yardımıyla) işlemden geçirilen çekirdekler bu isimle anılıyor. Kavrulup öğütülmeden önce yapılan bu işlemin ardından çekirdekler aynı kafeinli muadilleri gibi işlem görüyor. Kullanılan yönteme, çekirdeğin türüne ve işlem süresine bağlı olarak çekirdeklerin tadı, koku ve aroması hafifleyebildiği gibi rengi de değişebiliyor. Ancak decaf kahvelerin yalnızca zorunluluklardan dolayı içildiğini düşünmemelisiniz. Kafeinli çekirdekleri acı bulanlar, kafeinden arındırılmış içeceklerin hafif lezzetini daha çok beğeniyor.

Kafeinsiz Kahvenin Besin Değerleri Nedir?

Hangi işlemden geçirilirse geçirilsin, hiçbir çekirdek aslında %100 kafeinsiz değil. Bu çekirdekler ile demlenen 1 bardak kadar kahvede, ortalama 0 ile 7 miligram civarında kafein bulunabiliyor. (İşlem görmemiş kafeinli çekirdeklerdeki miktar 70 ile 140 mg arasında ölçülüyor.) 100 g kadar kafeinsiz kahvenin besin değerini ortalama değerlerle tahmin edebiliriz: 339 kcal enerji, 15 g yağ, 7.9 g karbonhidrat, 0.9 g şeker, 57.9 g lif, 13.9 g protein.

Kafeinsiz Kahve Nasıl Öğütülür?

Kahve öğütme rehberi yazımızda sıradan çekirdeklerin nasıl öğütülmesi gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Kafeinsiz çekirdeklerin de öğütme işlemi aynı adımlarla gerçekleştiriliyor. Özetlemek gerekirse, kullanacağımız demleme veya pişirme yöntemine göre uygun öğütme ayarını seçmeli ve buna göre çekirdekleri parçalamalısınız.

Taş değirmenler, bıçaklı veya dişli öğütme makineleri kullanabilirsiniz. Tercih ettiğiniz öğütücünün ayarlarını yaptıktan sonra elde ettiğiniz tanecikleri, tüketim şekline uygun bir makine veya araçla, uygun sürede demlemeli/pişirmelisiniz. (Çekirdeklerin öğütme derecesi, demleme süresi ile ilişkili olduğundan doğru aroma için hem öğütme hem de demleme süresinin uygun olmasına özen göstermelisiniz.) Her öğütücünün kalibrasyonu ve ayarları farklı olduğundan, kullanmadan önce mutlaka kullanım kılavuzunu okumalısınız.

Kafeinli kahvelerden alışık olduğunuz aromaya yaklaşmak istiyorsanız, kafeinsiz kahve çekirdeklerinin daha iyi çözünmesini sağlamak adına bir miktar daha ince öğütmeyi tercih edebilirsiniz. Benzer şekilde daha çok aroma için daha fazla miktar kullanarak demleme/pişirme yapabilirsiniz.

Kafeinsiz Kahvenin Özellikleri Nelerdir?

Kafeinli  ve kafeinsiz kahve karşılaştırması yaptığımızda aroma yoğunluğu dışında çekirdeklerin önemli bir farkı bulunduğunu söylemek zor. Hatta antioksidan ve besin değerleri arasından iki tür çekirdek de hemen hemen aynı değerleri taşıyor. (Kaynak) B3 vitamini, magnezyum, potasyum ve niacin gibi bileşenler, decaf kahvede de yer alıyor. Yalnız kafeinsiz kahve çekirdekleri daha hafif aroma sunması ile fark yaratıyor.

Kafeinsiz Kahve Türleri Nelerdir?

Biraz önce belirttiğimiz gibi kafeinsizleştirme, çekirdeklerin kavrulması ve öğütülmesi öncesindeki bir adımda gerçekleştiriliyor. Bu nedenle kavrulmaya ve öğütülmeye bağlı oluşan çeşitler, kafeinsiz çeşitlerde de mevcut. Örneğin, az, orta veya çok kavrulmuş kafeinsiz kahveler bulabilirsiniz. Benzer şekilde kafeinsiz filtre kahve, espresso veya kafeinsiz Türk kahvesi mevcut. Ayrıca kafelerde kafeinsiz latte, Americano veya cold brew da menülerde bulunabiliyor. Buradan da anlayacağınız üzere, kafeinsiz kahveler de soğuk demleme yöntemlerinde kullanılabiliyor.

Evde Kafeinsiz Kahve Nasıl Yapılır?

19. yüzyılda Friedlieb Ferdinand Runge tarafından keşfedilen kafein, kahvenin yanı sıra çay ve çikolatada da bulunuyor. İştah kapatan ve uyarıcı etkisi bulunan bu maddeyi almak istemeyenler kafeinsiz alternatiflere yöneliyor. Ancak kafeinsiz kahve üretmek, o kadar kolay değil. Kafeini çekirdeklerden ayrıştırmak için çekirdekler yeşilken işlem yapmak önemli. Yeşil çekirdekler, solvent bazlı veya solvent bazlı olmayan işlemlerden geçiriliyor. Solvent bazlı işlemler kendi içinde; dolaylı solvent işlemi ve doğrudan solvent işlemi şeklinde sınıflandırılıyor. Solvent bazlı olmayanlar ise Swiss water veya karbondioksit işlemleri ile kafeinden arınıyor.

  • • Doğrudan solvent bazlı süreçte çekirdekler buharda pişiriliyor ve çözücüyü emiyor. Metilen klorür veya etil asetat ile saatler boyunca yıkanarak durulanıyor. Tekrar buharda pişirme ila kafeinsiz kahve elde ediliyor.
  • • Dolaylı solvent bazlı süreçte, çekirdekler önce kaynama noktasına yakın olan suda bekletiliyor. Ardından metilen klorür ile yıkama safhasına geçiliyor. Bu yönteme Avrupa yöntemi de deniyor.
  • • Solventsiz süreçlerden biri olan  Swiss water, tek organik kafeinsizleştirme yöntemi. Kimyasal çözücüler yerine çok sıcak suda ıslama yapılıyor ve kahveler aktif kömür filtresinden geçiriliyor.
  • • En yeni kafeinsizleştirme yöntemi olan karbondioksit sürecinde solvent yerini CO2 alıyor. Farklı basınçlar altında karbondioksit uygulanan çekirdekler, absorpsiyon odasına alınıyor ve basınç serbest bırakılıyor.

Oldukça meşakkatli bu adımlar sonrasında kavrulan kahve öğütülerek içime hazır hale geliyor. Kısaca yeşil kahvelerden evde kafeinsiz kahve hazırlamanız imkansız, ancak hazır kafeinsiz çekirdekler alarak dilediğiniz kahveyi evde demleyebilirsiniz.

Kafeinsiz Kahve Nasıl Demlenir?

Alışıldık demleme işlemlerinin aynısını kafeinsiz kahve demleme sırasında da kullanabilirsiniz. Yalnız dilerseniz bir miktar daha fazla kahve kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü kafeinsiz çekirdeklerde suda çözünen bileşik az olduğu için alıştığınız aromaya yaklaşmanın yolu daha çok kahveden geçiyor. Benzer şekilde çözünmeyi kolaylaştırmak için biraz daha ince çekilmiş çekirdekler tercih edebilirsiniz.

Evde kahve çekirdeği öğütmenin faydaları için tıklayınız.

Kafeinsiz Kahvenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yapılan çalışmalar, kafeinsiz yaşamın insanlara birçok farklı fayda sunduğunu gösteriyor. Siz de kafeinsiz kahve veya çaylar tüketerek bu hayata adım atabilirsiniz:

  • • Kafeinin enerji sağlayan özelliği malum, hatta vücutta uyarıcı etki yaptığı da biliniyor. Ancak bu etkinin getirdiği istenmeyen başka sonuçlar da var. Anksiyete, kalp çarpıntısı, sinirlilik hali kafein ile bağlantılı görülüyor. Kafein kaynaklarını azaltmanın daha az endişe anlamına gelebileceği belirtiliyor.
  • • Kafein uyku sürecini etkileyen en önemli belirleyicilerden biri. Hatta bu nedenle öğlen saatlerinden sonra kahve alınmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar var. Dolaylı bir sonuç olarak ele alırsak, uyku sağlığı için kafeinsiz kahve tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
  • • Kafein, kalsiyum, demir ve B vitamini gibi besinlerin emilimi üzerinde etkili. Eğer kafeini azaltırsanız, bu vitamin ve minerallerin daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz.
  • • 2012 yılında yapılan bir çalışma, günde 2 kupadan fazla kahve içenlerin östrojen seviyelerini değiştirebileceğini gösteriyor. Meme kanseri gibi östrojen düzeyi ile ilgili olan sorunlarda risk faktörünü azaltmak için kafein tüketimini kısıtlamak doğru bir seçim olabilir.
  • • Kafein tüketiminin düzenli ve yoğun olması, kişilerde bağımlılık benzeri sonuçlar yaratabiliyor. Bu da ara ara kafeinsiz çeşitlerin tüketimine yönelerek bedeni şaşırtmanın iyi olabileceğini düşündürüyor. 

Kafeinin bazı durumlarda düşük ve doğurganlıkta azalma etkileri yaratabildiğini gösteren çalışmalar nedeniyle emzirme döneminde ve hamilelikte kafeinsiz kahve tüketimi tavsiye edilebiliyor. Kişinin isteği ve doktorun onayı ile kafein tüketiminin kısıtlandığı gebelikte kafeinsiz kahve tercih edilebiliyor.

Yazımızda yer alan detaylar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir sağlık sorunu, ilaç kullanımı veya gebelik durumunda kesinlikle doktor desteği almalı ve hekiminizin önerilerine kulak vermelisiniz. Açıklamalarımız kesinlikle tedavi veya tıbbi öneri amacı taşımaz.

 

Etiketler: kafeinsiz kahve
Temmuz 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR