Yaz denince akla ilk gelen, sıcak mevsime tat katan meyvelerden biri de karpuz. Yazın özlenen lezzetini dört mevsim tatmak, doğal tatlılığı ile bu lezzeti her an bulabilmek artık elinizde. Siz de karpuz kurutma yoluyla, karpuzları kendiniz ve aileniz için besin değerini koruyarak saklayabilirsiniz. Karpuz kurutmanın pratik yollarını sunacağımız yazımızda şu ayrıntıları bulacaksınız:
• Defya koleksiyonunda yer alan meyve kurutma makinelerini sizlerle tanıştırıyoruz.
• Karpuz kurutma için yapmanız gereken hazırlıkları detaylandırıyoruz.
• Kurutma süresi ve sağlıklı depolamanın inceliklerini anlattıktan sonra,
• kuru karpuzun faydalarından konu açıyoruz.
• Kuru karpuz ile neler yapabileceğiniz konusunda ilham veriyor,
• Kuru karpuzun besin değerlerini açıklıyoruz.
• Son olarak kuru karpuz tüketme yollarını sizlerle paylaşıyoruz
Eğer yaz sıcaklarının ferahlatıcı lezzeti karpuzlar hazırsa gelin beraber mutfağa geçelim. Detaylı reçetemiz ve bilgilendirici içeriğimiz sizlerle.
Defya Meyve Kurutma Makineleri ile Kolay ve Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlayın
Dünyaca ünlü markaları ülkemizdeki kullanıcılarla buluşturan Defya’nın kurutucu ürünleri arasında Tribest ve Wartmann markalarının seçkin ürünleri yer alıyor. Amerika’nın popüler markası Tribest ve Avrupa’nın lideri Wartmann’ın en sevilen modellerini sizlerle tanıştırmak istiyoruz:
• Tribest Sedona Express, gıdalarınızı eşit şekilde kurutabilmek için 17.8 cm çapındaki merkezi tek fanlı ısıtma mekanizması ile görev başında! 25 ile 75 derece ısı aralığında işlem yapabilen cihaz, BPA’sız gövdesi ve paslanmaz çelik tepsileri ile güven vadediyor. 11 adet raf bulunduran cihaz, 120 saate kadar kesintisiz modda çalışabiliyor. İki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) özelliği sayesinde karpuz gibi iki farklı sıcaklık değerinde kurutma yapılması gereken gıdaları art arda uygun program ile işleme alabiliyor. Fast ve Raw fonksiyonları, belirlenen sürelerde devreye girerek uygun kurutma koşullarını sağlıyor.
• Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-1912-DH paslanmaz çelik gövdesi ve tepsileri ile mutfaklara kalite armağan ediyor. 12 adet tepsisi ile geniş kurutma alanı sunan cihaz, 30 dakikadan 72 saate kadar ayarlanabiliyor. 25 ile 90 santigrat derece arasında farklı kurutma ısıları sunabiliyor. Yüksek veya düşük ısıda kurutma yapmak için rahatlıkla kullanılıyor. Çift duvarlı gövdesi ile ısı yalıtımında üstün performans gösteriyor ve verimlilik vadediyor.
• Tribest - Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) özelliği ile farklı ısılarda art arda programlanıyor. Bu sayede karpuz kurutma için rahatlıkla kullanılıyor. 9 adet paslanmaz çelik raf içeriyor. Cihaz, LED iç aydınlatması ile kurutmayı anbean gözlemlemeye imkan tanıyor. 30 ile 68 derece ısı aralığında çalışıyor. BPA’sız gövdesi ile avantaj sağlayan ürünün dijital ekran dokunmatik düğmeleri ile kullanım kolaylığı vadediyor.
Karpuz Kurutma Hazırlıkları

Tadı ve rengi yerinde, olgun bir karpuz seçmeli ve karpuz kurutma için kullanmalısınız. Eğer karpuz seçimi için biraz daha fazla ipucuna ihtiyacınız varsa, önerilerimizi değerlendirebilirsiniz.
Karpuz seçimi: En iyi sonuç için uygun karpuz nasıl seçilir?
İşte en iyi kurutma sonucu için uygun karpuzu seçme yolları:
İşte karpuz kurutma için yeterli olgunluğa ulaşan meyveyi bu ipuçları ile kolaylıkla bulabilirsiniz. Sırada karpuzun hazırlanması var. Öncelikle karpuzu yıkamalı ve sonra uçlarını çıkarmalısınız. Ardından meyve porsiyonlar gibi dilimlemek yerine halka halka kesmelisiniz. Karpuz kurutmanın eşit olması için tüm halkaların aynı kalınlıkta olması gerekiyor. Keskin bir bıçak yardımıyla, kabuklu karpuzu kolaylıkla halka halka kesebilirsiniz. Sonra kabuklarını ve çekirdeklerini ayırabilirsiniz. Bu sırada ister küp küp, ister şerit şerit daha küçük parçalar elde ederek kurutmaya hazır hale getirebilirsiniz. Sonra diğer kuru meyve çeşitleri için olduğu gibi dehidratör aşamasına geçebilirsiniz.
Karpuz kurutma için kullanacağınız kısım sadece kırmızı renk olan alan. Maalesef karpuzun kabuğunu ve beyazlı kısımlarını kurutmak mümkün değil. Ayrıca çekirdekler tam olarak kurumadığı için onları da karpuz kurutma süreci öncesinde mutlaka çıkarmalısınız. Kabuk kısımlarını israf etmemek için turşusunu veya reçelini yapabilirsiniz. İsterseniz, sıkacak yardımıyla sıkabilirsiniz.
Karpuz Kurutma Süresi ve Depolama

Eşit parçalara ayırdığınız karpuzları tepsi örtüsü üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizmelisiniz. Çok şekerli bir meyve olduğu için kurudukça raflara yapışacağından tepsi örtüsü kullanmanızı öneriyoruz. Önce 65 derecede 3 saat, ardından 48 derecede 20-30 saat arasında karpuz kurutma sürecini tamamlayabilirsiniz.
Önce yüksek sonra düşük ısıda karpuz kurutma yapacağınız için TST yani iki aşamalı kurutma programlama özelliği olan cihazlarımızdan seçmenizi tavsiye ediyoruz. Tribest Sedona Supreme ve Sedona Express kurutucu ürünlerimizde bu özelliğin mevcut olduğunu hatırlatabiliriz. Fast ayarında, yüksek sıcaklıkta başlayan kurutma işlemi, belirleyeceğiniz süre sonunda otomatik olarak daha düşük sıcaklıkta kurutmaya geçiyor ve “Raw” ayarında işleme devam ediyor.
Evde karpuz kurutma için rehberiniz olacak videomuz sizlerle:
Karpuz kurutma işlemi oda sıcaklığına, nem derecesine, meyvenin su oranına bağlı olarak farklı sürede tamamlanabiliyor. Bu nedenle özellikle 20 saat ve sonrasında, kontrollü olmalı ve ara ara kurumayı kontrol etmelisiniz. Tamamen kuruyan meyveleri elinizle hafifçe kırarak nem derecesinden emin olabilirsiniz. Sonrası, kuru karpuzların depolama süreci… Tam olarak neminden arınan karpuzlar, doğru depolama şartlarında aylarca ilk günkü formunu koruyor. Meyveleri vakumlu, koyu renkli ve cam kaplarda, nemsiz, kokusuz ve serin dolaplarda ışık almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Kuru Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Beta-karoten, antioksidanlar ve lif açısından son derece zengin olan karpuzlar, doğru kurutma yoluyla besleyici değerini koruyor.
• Karpuzun içinde yer alan likopen maddesinin özellikle prostat ve kolon kanseri üzerinde koruyucu etki gösterebileceğine dair örnek çalışmalar bulunuyor. (Kaynak) Likopen karpuz kurutma işlemi ile kaybolmadığı gibi doğru ısıda kurutmanın likopen miktarını artırabileceği de belirtiliyor.
• Kuru karpuzda da yer alan sitrülin adı verilen aminoasit, vücuttaki nitrik oksit seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Dolaylı olarak kan damarlarının genişlemesine destek verdiği için kan basıncı üzerinde hafifletici etki gösterebiliyor. (Kaynak)
• Magnezyum, potasyum, A, C ve B6 vitaminleri kalp ve dolaşım sağlığının korunmasına katkı sağlıyor.
• Likopen ve C vitamini, bir arada inflamasyon üzerinde etki gösteriyor. Henüz insanlar üzerinde daha çok çalışmaya ihtiyaç olsa da yapılan hayvan deneyleri, vücuttaki iltihap düzeyinin likopen ve C vitamini birleşimi ile hafifletilebileceğine dair umut veriyor.
• Likopen içeriği göz sağlığı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunun önlenmesi ile ilişkilendiriliyor.
Kuru Karpuz İle Neler Yapılır?
Karpuz kurutma ilk bakışta mutfağımıza yabancı gelse de aslında oldukça işlevsel ve tanıdık. Meyve pestillerinin fonksiyonelliğini düşünerek kuru karpuzun kullanım alanının ne kadar geniş olduğunu fark edebilirsiniz.
• Minik minik parçalar halinde karpuz kurutma yaptıysanız elde ettiğiniz kuru karpuzları granola içinde kullanabilirsiniz. Benzer şekilde küçük birer lokumu andıran kuru meyveler ile tatlı tabaklarında süsleme yapabilirsiniz. Yoğurtlara ve dondurmalara ekleyebilirsiniz.
• Ayrıca karpuzu blend ederek kuruttuğunuz durumda, pestil yapmanız da mümkün.
• Şeritler halindeki kuru karpuzları atıştırmalık amacıyla tüketebilirsiniz. Özellikle çocuklar bu doğal şekerlemeleri çok seviyor.
• Aşure gibi kuru meyveler içeren tatlılarınızın içine ekleyebilirsiniz.
• Kuru karpuzu toz haline getirerek rafine şeker içermeyen içeceklerinize aromatik bir tatlandırıcı olarak ilave edebilirsiniz
Kuru Karpuzun Besin Değerleri
57 gram, ilave şekersiz kuru kapuz ortalama 210 kaloriye sahip. 0.5 gram yağ bulunduran meyveler, 48 gram karbonhidrat içeriyor. Bu değer toplam besin değerinin %17’sine karşılık geliyor. 57 gram kuru karpuzun içerisindeki lif oranı ise 1 gram oluyor. Diğer bir deyişle kuru meyvelerin %4 oranında lif içerdiğini not düşebiliyoruz. 3 gram protein ihtiva eden kuru karpuzda, 50 mg kalsiyum, 1 miligram demir, 730 miligram potasyum yer alıyor.
Kuru Karpuz Nasıl Tüketilir?
Evinizin hijyenik ortamında, uygun koşullarda kuruttuğunuz karpuzları farklı tüketme yolları arıyorsanız önerilerimize kulak verebilirsiniz. İlk olarak kuru meyveleri leziz bir atıştırma tabağının parçası olarak düşünebilirsiniz. Kuruyemişlerle beraber çerez gibi tüketebilirsiniz. Kuru karpuzları kokteyllerinize süs olarak kullanabilirsiniz. Diğer taraftan toz haline getirdiğiniz meyve kurularını salatalarınıza ekleyerek ferah bir tatlılık katabilirsiniz. Dilerseniz bu tozla içeceklerinizi rafine şeker kullanmadan tatlandırabilirsiniz.
Eğer sizin de kuru karpuz nasıl tüketilir sorusuna yaratıcı yanıtlarınız varsa Defya Ailesi sosyal medya hesaplarından bizlerle paylaşabilirsiniz. Karpuz kurutma süreçlerinizi bize gönderebilir, deneyiminizi ailemizin diğer üyelerine aktarabilirsiniz.