Binlerce yıldır insanların kullandığı hem beslenme hem de yaşam alışkanlıkları içinde yer eden keten tohumunu daha yakından tanımak ister misiniz? Keten tohumu besleyici değerleri ve faydaları ile bugün sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Süper tohumlardan olan ürünü sizler için araştırdık. Yazımızda,
Keten tohumu öğütmek için kullanabileceğiniz ve tüketimi kolaylaştıracak ürünleri bir arada bulabilirsiniz.
Keten tohumu nedir öğrenerek sofranızda daha çok yer vermek için ikna olabilirsiniz.
Saymakla bitmeyen keten tohumu faydalarını sizler için bir araya getiriyoruz.
Nasıl öğütülür anlatarak tüm ipuçlarını paylaşıyoruz.
Muhafaza ederken dikkat etmeniz gerekenleri keten tohumu nasıl saklanır bölümünde not düşüyoruz. Örneğin öğütülmüş keten tohumu saklamak mı daha iyi yoksa tane olarak mı cevap veriyoruz.
Keten tohumu yağı nedeniyle kalori korkusu oluşturabiliyor. Biz de ürün kaç kalori sorusuna yanıt verdikten ve kalori sayımı konusunda içinizi rahatlattıktan sonra,
Öğütülmüş keten tohumu ile yapılabilecek tarifleri en ince ayrıntısıyla anlatıyoruz. Kağıt kaleminiz hazır mı?
Keten Tohumu için Kullanabileceğiz Defya Ürünleri
Özellikle vegan ve vejetaryenlerin omega-3 için kaynağı olan keten tohumunu kullanmak düşündüğünüz kadar zor değil. Öğütmek gözünüzde büyüyorsa siz de hızla öğütülmüş keten tohumu yapmanızı sağlayacak Defya ürünleriyle tanışmalısınız. Öğütülmüş keten tohumu hazırlamayı hızlandıran profesyonel ürünler arasında şu seçenekleri görebilirsiniz:
Tribest Glass Personal Blender, paslanmaz çelik bıçakları ile çekirdekleri hızla öğütüyor. Üstelik değişken hız ayarı ile sizlere tam kontrol sağlıyor. Dilerseniz smoothie yapmak için gerekli malzemeleri ürünün cam haznesine ekleyebilir ve saniyeler içinde öğüterek içeceği hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca bu özel cihazın haznesini yanınızda taşımanız için özel içme başlıkları da var. Sağlıklı öğünleri hızla hazırlamak ve kolaylıkla yanınızda taşımak için aradığınız tüm özellikler onda. Öyle ki kullanıcılar da yorumlarında şu cümlelere yer veriyor: “Uzun zamandır almak istediğim bir üründü özellikle öğütme işlemleri ve ufak porsiyonlar için kullanışlı ürün arayışındaydım. Bu ürün tüm ihtiyaçlarımı karşıladı, yıkaması pratik, az yer kaplıyor.”
Blendtec Professional 800 Blender dünyanın en sessiz endüstriyel güçteki blenderı olma özelliği taşıyor. Güçlü bıçakları ile keten tohumlarını hızla öğüten cihaz, 11 aşamalı hız ayarıyla sıcak ve soğuk içecek/yiyecek karışımlarını hazırlıyor. Üstelik WildSide hazne, ekstra geniş tabanla daha hızlı ve yumuşak karışımlar oluşturmanın sırrı oluyor. Nefis smoothieler için profesyonel yardımcınız sizi bekliyor.
Tribest Dynapro Vakumlu Blender ile taze öğütülmüş keten tohumunun besleyiciliğini muhafaza ettiğinizden emin olabilirsiniz. Vakumlu özel kapağı sayesinde oksidasyonu önleyen ürün, antioksidan ve enzimleri uzun süre koruyor. Üstelik çalışırken ısı nedeniyle oluşan besin kaybını önlemek için hazne içi sıcaklığı kullanıcılara bildiriyor. Sıcaklık 47.7 dereceyi geçtiğinde göstergenin renginin beyaza döndüğünü fark edebilirsiniz. Kontrolü tamamen size bırakan vakumlu blender ile hızlı ve besleyici öğünler hazırlamak şimdi elinizde. Hayatı pratikleştirmek için siz de hemen bir tane edinin!
Keten Tohumu Nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere keten bitkisinin tohumlarına, keten tohumu adı veriliyor. Boyu 30 ile 100 cm arasında değişen bitki, tek yıllık bir kültür bitkisi olarak sınıflandırılıyor. Besleyici içeriği ve özellikle omega 3 yönünden zenginliği nedeniyle süper tohum olarak da anılıyor. Öyle ki günde sadece 1 yemek kaşığı tohum ile protein, lif ve omega 3 yağ asidi almanız mümkün.
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu faydaları keşfedildikçe kullanımı da yaygınlaşıyor. Özellikle öğütülmüş keten tohumunun vücut tarafından daha iyi sindirilebildiği biliniyor. Bu nedenle tüm faydaları incelerken öğütülmüş tohumun referans alındığını aklınızda tutabilirsiniz. Zira sert kabuğu zor sindirildiği için ürünün öğütülmeden tüketilmesi biyoyararlılığını düşürüyor. Peki keten tohumu faydaları neler?
Keten tohumu yağı yoğun miktarda omega 3 içeriyor. Bu da daha düşük kolesterol, kalp hastalığı riski ve düşük felç ihtimali anlamı taşıyor.
İçerisindeki lignan ile birçok kanser türü için önleyici olabileceği düşünülüyor.
Lif açısından zengin olan ürün, bağırsak sağlığının desteklenmesini sağlıyor.
Yapılan çalışmalar, keten tohumunun tansiyonun düşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Lifli yapısı sayesinde sayesinde beslenme sürecinde, ani kan şekeri dalgalanmasının önüne geçiyor.
Açlık hissinin yatışmasına katkı sağlıyor ve tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesine yardımcı oluyor.
Günde 10-20 gram kadar tohum tüketen kişilerin açlık kan şekerinin %19.7 oranında azalabileceği görülüyor. İlgili çalışma, tip 2 diyabet hastaları üzerinde yapılıyor. Ancak tüm çalışmalar keten tohumunun insülin seviyesi üzerinde etki göstermediğini ispatlıyor.
Saça keten tohumu yağı uygulamak, katikülleri kapatarak saç kırılmasını engelliyor. Ayrıca elektriklenmeyi önleyerek estetik görünüm vadediyor.
Keten Tohumu Nasıl Öğütülür?
Keten çekirdeklerini öğütmenin birçok farklı yolu bulunuyor. Onları havan ile döverek elde parçalayabilirsiniz. Ancak bu eylemin oldukça yorucu ve zaman alıcı olduğunu not düşmeliyiz. Bunun yanında kahve öğütücü veya baharat değirmeni kullanabilirsiniz. En pratik yol ile blenderlarla çekmek… Bu sayede kısa sürede tohumları yeterli oranda parçalayabilir ve hızla kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Günde 1 yemek kaşığı kadar öğütülmüş keten tohumu tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede keten tohumu yağı ile omega 3 yağ asitlerine doyabilir ve ürünün besin ögelerinden yüksek oranda faydalanabilirsiniz.
Keten Tohumu Nasıl Saklanmalıdır?
Keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi gerektiğini artık hemen herkes biliyor. Ancak ürünlerin besin değerini ve tazeliğini koruması için tüketmeden hemen önce öğütülmesi gerekiyor. Diğer bir deyişle, keten tohumunu tane olarak saklamalısınız. Kapağı kapalı, serin ve karanlık bir yerde, cam kavanozlarda tutabilirsiniz. Tüketmeden önce öğüterek tariflerinize eklemeniz mümkün. Böylelikle besin değerini koruyabilir ve bozulmadan, tüm tazeliği ile uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Keten Tohumu Kaç Kaloridir?
Bir yemek kaşığı keten tohumu ortalama 37 kcal kalori içeriyor. 100 gram üründe ise 534 kcal kalori olduğu hesaplanıyor. Ürünün besin değerlerinde 2 gram karbonhidrat, 3 gram keten tohumu yağı, 2 gram lif ve 1,3 gram protein yer alıyor. Ayrıca enerji metabolizmasının ana aktörlerinden biri olan tiamin içeriğinin yüksek olması dikkat çekiyor. Ürün ayrıca bakır ve demir mineralleri açısından da oldukça zengin. Buna ek olarak keten tohumu yağı içinde, bir tür omega 3 yağ asidi olan alfa linolenik asit yer alıyor. Keten tohumu yağı, vücuttaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki vadediyor.
Keten Tohumu İle Yapılabilecek Tarifler
Keten tohumu kullanarak yapabileceğiniz çok sayıda tarif var.
Keten tohumunu suya koyarak glutensiz tariflerinize kıvam artırıcı olarak ekleyebilirsiniz.
Blender haznesine ekleyerek smoothielerinize tariflerinize lif katabilirsiniz.
Salataların üzerine keten tohumu serpebilirsiniz.
Doğrayıcı ile küçük parçalara ayırdığınız meyveleri ve öğüttüğünüz tohumları yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kurabiye, kek ve ekmeklere ekleyebilirsiniz. Ancak keten tohumunun ısıl işlem görmesi tavsiye edilmiyor. Bunu da aklınızda tutmanızda fayda var, mümküne çiğ tüketmeyi tercih etmelisiniz.
Baklagillerden ve sebzelerden yapacağınız köftelerin harcına keten tohumu ilave edebilirsiniz.
Keten tohumu yağını soğuk yemeklerinize katabilirsiniz. Ayrıca masaj için de tercih edebilirsiniz.
Dipnot: Keten tohumunu daha besleyici hale getirmek için filizlendirici ürünlerden de yararlanabileceği düşünülüyor. Oysa keten tohumu jelleşen bir çekirdek olduğu için GEO filizlendirme kavanozu gibi ürünlerle kullanımı uygun görülmüyor.