Soğuk havaların zorlayıcı etkilerine direnmenin yolu yeterli besin alımından geçiyor. Zinde bir beden ve enerjik his için kış aylarında dengeli beslenme oldukça önemli. Elbette kışın sağlıklı yaşamın sırlarından biri de vitaminlerle dolu kış meyveleri. Özellikle mevsiminde yetişen ürünlerle beslenmeyi ilke edinen kişiler, kış meyvelerinin neler olduğunu bilmeli. Yazımızda,
- Kış Meyveleri Tüketmeyi Kolaylaştıran Defya Ürünleri Nelerdir?
- Kış Meyvelerinin Besin Değerleri Nelerdir?
- Kış Meyvesi Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
- Kışın Bağışıklığı Destekleyen Meyveler Nelerdir?
Sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz. Defya ile sağlıklı yaşam hakkında tüyolar almak için diğer blog yazılarımızı da incelemeyi unutmayın!
Meyve ve Sebzeleri Besleyiciliğini Kaybetmeden Nasıl Koruyabiliriz?
Peki kış meyveleri nelerdir? Portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller kış meyveleri arasında sayılıyor. Ayrıca nar, elma ve ayva da kolaylıkla bulabileceğiniz kış mevsimi meyvelerinden bazıları. Bu meyveleri en pratik şekilde nasıl beslenme rutininize ekleyebileceğinizi biliyor musunuz? Elbette juice hazırlayarak! Yavaş sıkım özelliği sayesinde besin ögelerini koruyan ve kış mevsimi meyvelerinin besleyiciliğini destekleyen sıkacaklar sizinle!
Kış Meyveleri Tüketmeyi Kolaylaştıran Defya Ürünleri
- Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı besin değerlerini koruyarak meyve ve sebzelerden en yüksek miktarda suyu çıkarmak için tasarlanmış yüksek kaliteli bir cihaz. Manyetik çift dişli öğütücü mekanizması, meyve ve sebzeleri insan dişlerini taklit ederek daha fazla suyu ve besin değerlerini ortaya çıkarır. Üstelik farklı gıdaları hızla sıkabilirsiniz. Üstelik kullanımı kolaydır. Onunla yabani deve dikeni, elma, karalahana, buğday çimi, çam iğneleri gibi meyveleri, sebzeleri ve yeşillikleri bile kolayca sıkabilirsiniz.
- Tribest Slowstar Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı sağlıklı meyve ve sebze suları elde etmek isteyenler için mükemmel bir seçimdir. 47 RPM'lik yavaş sıkma mekanizması sayesinde, gıdaların besin değerlerini ve enzimlerini en yüksek düzeyde korur. Püre aksesuarı aracılığıyla gıdaların püre yapımı kolay ve basittir. Ayrıca kereviz gibi lifli sebzeleri kesmek için iki taraflı kesme özelliği olan, çift bıçaklı doğrayıcı ile donatılmıştır. Ayrıca, sorbe ve kuruyemiş ezmesi yapımını da mümkün kılar. Güçlü 200 Watt motor ve 3 aşamalı devir sistemi sayesinde, sıkma sırasında sıkışma oluşmadan daha az posalı, daha kaliteli ve daha uzun süre dayanan meyve ve sebze suyu üretir.
- Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi tüm kurutma ihtiyaçlarınızı karşılamak için tasarlanmıştır. Elma, kabak, ekmek, ezme, kraker, et ve diğer kurutulmuş gıdaların hazırlanması için idealdir. İki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) teknolojisi sayesinde, et, domates ve turunçgiller gibi yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta kurutulmasını sağlar. Ayrıca, aynı anda birden fazla ürünü kurutabilmeniz için 9 adet paslanmaz çelik rafa ve geniş 47 litrelik bir hacme sahiptir. Kontrollü sıcaklıkta yapılan kurutma işlemi, gıdalardaki enzimleri canlı tutarak, müthiş bir tat, renk ve koku elde etmenizi sağlar.
Bunun yanında kış mevsimi meyvelerini servis ederken eğlenceli sunumlar hazırlamak için doğrayıcı ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Nefis smoothieler için profesyonel blender seçenekleri de Defya koleksiyonunda sizleri bekliyor!
Kış Meyvelerinin Besin Değerleri Nelerdir?
En sevilen kış meyvelerinin besin değerlerini sizler için araştırdık. Siz de soğuk aylarda daha çok meyve tüketerek bu besin öğelerini alabilirsiniz.
- 1 portakal ortalama 66 kcal kalori içeriyor. Ayrıca içerisinde 1.3 g protein, 14.8 gram karbonhidrat, 12 gram şeker, 2.8 gram lif var. Kış meyvelerinin en sevilenlerinden biri olan portakalda C vitamini, polat, kalsiyum ve potasyum da bulunuyor.
- 1 adet mandalina ise 47 kcal sunuyor. 12 gram karbonhidrat, 0.7 g protein, 0.3 g yağ ve 2 gram lif bulunduruyor. Ayrıca mandalina magnezyum, potasyum, bakır, demir ve C vitamini bakımından zengin.
- Bir adet greyfurt ise ortalama 52 kcal kalori içerirken, 13 gram karbonhidrat, 1 gram protein ve 2 gram lif sunuyor. Greyfurtta C, A vitaminlerinin yanı sıra potasyum, folat ve magnezyum da bulunuyor.
- 1 elma 104 kalori bulunduruyor. 28 gram karbonhidrat, 5 gram lif içeriyor. Elmada ayrıca C vitamini, bakır, potasyum ve K vitamini olduğu biliniyor.
- 1 adet ayva ortalama 52 kcal kaloriye denk geliyor. 0.3 g protein ihtiva eden gıda, 14 g karbonhidrat, 1.75 g lif içeriyor. Buna ek olarak, kış mevsimi meyvesi olan ayvayı tüketerek C vitamini, B1, B6 vitaminleri, bakır, demir, potasyum ve magnezyum da alabilirsiniz.
- Ortalama 1 nar yediğinizde 234 kcal kalori almış oluyorsunuz. 4.7 gram protein, 3.3 gram yağ, 52 gram karbonhidrat, 38.6 gram şeker, 11.3 gram lif de nar içinde bulunuyor. Kış meyvesi bunun yanında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, C vitamini ve folat yönünden de bir hayli zengin.
Kış Meyvesi Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Kuşkusuz kış mevsiminde meyve tüketmenin en önemli faydası vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini desteklemek… Peki kış meyvelerinin vadettiği diğer faydalar neler biliyor musunuz? İşte kış meyvesi tüketmenin az bilinen çok etkili faydaları:
- Turunçgil tüketimi kalp sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Kış meyvesi olan portakal, mandalina ve greyfurtun içeriğindeki C vitami, flavonoid ve karetenoidlerin kalp krizi riskini azalttığı görülüyor. (Kaynak)
- Turunçgiller arasında sıralanan kış meyveleri kronik rahatsızlıkların görülme olasılığında düşüş meydana getiriyor. Akciğer, ağız, mide gibi kanser türleri bu hastalıklardan bazıları. (Kaynak)
- Düzenli elma tüketimi tip 2 diyabet riskinin hafiflemesi demek. Çalışmalara göre, meyvenin içeriğindeki bileşenler riski %18 azaltıyor.
- Reflü sorununa karşı ayva yemenin faydalı olabileceğini duymuş muydunuz? Yapılan çalışmalar reflü semptomların hafiflemesinde kış mevsimi meyveleri arasında yer alan ayvanın etkili olabileceğini gösteriyor.
- Üriner sistem sağlığı için antioksidan yönünden zengin olan narı tüketmek gerekiyor. Özellikle böbrek taşı gibi sorunlara karşı kış meyvesinin faydalı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca nar meyvesinin içinde yer alan bileşenler farklı mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı oluyor.
- Ayrıca kış meyvesi olan narı düzenli tükettiğinizde ağız sağlığının korunma olasılığı artıyor. İçerisindeki bileşenler diş çürüklerine neden olan bakterileri hedefliyor ve uzun vadede ağız sağlığının korunmasına destek veriyor.
- Sık sık alerjik reaksiyonlar gösterenlerin ise ayva tüketmesinde fayda var. Yapılan çalışmalar, özellikle limon suyu ile ayvanın karıştırılmasının alerjik reaksiyonları hafifletebileceğini göz önüne seriyor.
Kışın Bağışıklığı Destekleyen Meyveler
Siz de kışın bağışıklığınızın güçlü olmasını arzu ediyorsanız meyve tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Ancak her ne kadar sağlıklı olsa da meyvelerin bol şeker içerdiğini aklınızda tutmalısınız. Bağışıklığı destekleyici turunçgiller, nar, elma ve ayva gibi meyveleri mümkünse gündüz saatlerinde yemeyi tercih etmelisiniz. Ek olarak her gün bir porsiyon meyveyi aşmamalı, çeşitli meyvelerden azar azar yemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede gerekli besin ögelerinden faydalanırken kilo kontrolünü destekleyebilirsiniz.
Ayrıca kış mevsimi meyvelerini mümkün olduğunca organik almaya özen göstermelisiniz. Tarım ilaçları, kimyasal gübreler kullanılmadan, doğal ortamında yetişen ürünlerin lezzetini seçmelisiniz. Böylelikle kış meyvelerinin sizlere sunduğu faydalardan daha iyi yararlanabilirsiniz.
Diğer taraftan meyveleri mevsiminde yemeye özen göstermeli, yazın kış meyvesi yemek isterseniz sağlıklı muhafaza yöntemlerine başvurmalısınız. Örneğin şekersiz marmelatlar yapabilir, kış mevsimi meyvelerini kurutabilirsiniz.
Kış Hastalıklarına Karşı Hazırlıklı mısınız?