Kışlık turşular için hazırlıklar başladı. Peki bu yıl klasik turşu tarifi hazırlarken biraz daha estetik kavanozlar oluşturmaya ne dersiniz? Eşit dilimlediğiniz sebzeler sayesinde tüm içeriğin aynı zamanda fermente olmasını sağlayabilir ve mükemmel lezzete ulaşabilirsiniz. Mutfaktaki özeninizi yansıtacak, dikkatle dilimlenmiş renk renk sebzeler için Defya sizlere yardıma hazır.
Biraz teknik destek ve bolca yaratıcılıkla havuçtan lahanaya, salatalıktan acura kadar turşuluk birçok sebzeye çok daha sanatsal görünüm kazandırabilirsiniz. Turşu yaparken sebzelerinizi eşit dilimlemek, zahmet göstermeden farklı şekillerde parçalara ayırmak için doğrayıcı ürünleri kullanabilirsiniz. Dilerseniz mandolin doğrayıcı ile sebzelere incecik şekiller verebilir veya spiral doğrayıcı ile yeni bir form kazanmış yenilikçi turşuları sofralarınıza davet edebilirsiniz.
Hatta laf aramızda, son zamanlarda filizlendirici ile filizlendirilmiş bakliyatlardan bile turşu kurulabiliyor. Siz de renk renk sebzeleri cam kavanozlara dizerek, filizlerle süsleyerek mutfak raflarınızda bir tablo gibi durmalarını sağlayabilirsiniz. Misafirlerinizi şaşırtmak hem sağlıklı ve lezzetli hem de hoş görünen servisler hazırlamak için gelin bu yaz turşuları beraber kuralım.
Turşu tarifi ve püf noktaları içeren yazımızda neler bulabileceğinizi biliyor musunuz?
- Öncelikle turşu nasıl yapılır tüm detaylarıyla anlatacağız. Bilenlerin sır gibi sakladığı sağlıklı turşu tariflerimiz işte tam burada.
- Sonrasında turşunun faydaları neler, bilim turşu hakkında neler söylüyor beraber inceleyeceğiniz.
- Sonrasında son moda sıcak suyla turşu tarifini masaya yatıracağız.
Eğer kavanozlarınız, sirkeleriniz ve salamura tuzlarınız hazırsa, yılın en güzel turşuları için notlarınızı alın. Başlıyoruz…
Turşu Nasıl Yapılır?
Defya’nın sizler için hazırladığı sağlıklı turşu tarifleri vazgeçilmeziniz olacak. Yazın en sevilen sebzelerinden rezeneyi, Türkiye mutfağının gözdesi turşuluk salatalığı ve kış turşularının gözbebeği mor lahanayı bir de salamura yapmayın deneyin. Beğeneceğinizden eminiz:
- Rezene turşusu tarifi için 1 baş rezene, 2 çay kaşığı tuz, yarım portakal, 2 çay kaşığı tarhun, yarım çay kaşığı beyazbiber, 60 gram kadar elma sirkesi, bir o kadar zeytin sirkesi ve 38 gram agaveye ihtiyacımız var. (Dilediğiniz sirkeleri tarifte kullanabilirsiniz.) Oldukça kısa sürede hazır olan sağlıklı rezene turşusunun yapımı da çok kolay. Öncelikle sıvı malzemeleri ve tuzu blender içinde homojen olana dek karıştırmalısınız. Bir tarafta ise sebzeleri doğramalı ve portakalları dilimlemelisiniz. Kavanoz içine; en alta baharatlar, üstünde sebzeler ve portakalları koyduktan sonra hazırladığınız salamura suyunu ekleyerek kavanozu kapatabilirsiniz. 1 gece dışarıda, 1 gün buzdolabında beklettikten sonra keyifle tüketebilirsiniz.
- Hızlı salatalık turşusu tarifi için yarım kilo salatalığa, bir yemek kaşığı tuza, ¼ kap elma sirkesi ve aynı oranda pirinç sirkesine, 2 diş sarımsağa, agaveye ihtiyacımız var. Dilerseniz karabiber ve pulbiber ile turşu tarifini renklendirebilirsiniz. Öncelikle Defya ailesinin gözdesi olan salatalık turşusu tarifi için salatalıkları doğramalısınız. Dilimlenen salatalıkları 1 yemek kaşığı kadar tuzla iyice ovduktan sonra yarım saat kadar dinlendirmelisiniz. Devamında sirkeleri ve agaveyi bir kaba eklemeniz, içine baharatları da koymanız gerekiyor. Sonra salatalıkları sıkarak bir kavanoza almalısınız. Üzerine hazırladığınız salamura suyunu ve sarımsakları koyarak kapağını kapatmanız yeterli. İşte bu kadar! Buzdolabında 1 gün bekledikten sonra yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz.
- Kolay mor lahana turşusu tarifi olmadan turşu yapımı anlatılabilir mi? Tabii ki hayır, son dakika misafirleri için kurtarıcı bir tarif olan mor lahana turşusunu hızla hazırlayabilirsiniz. Sizin de 1 küçük baş mor lahana, 2 adet limonun suyu, 4 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı doğal tuz ve 500 gramlık bir kavanozunuz varsa haydi mutfağa. Turşu yapımı için lahanayı spiralden geçirmeli ve kaya tuzu ile harmanlamalısınız. Ardından kavanoza yerleştirip sirke ve limon ile buluşturmanız yeterli. Kavanozu kapatıp çalkaladıktan sonra biraz dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Turşunun Faydaları Nelerdir?
Turşunun faydaları düşündüğünüzden çok daha fazla. Öyle ki bu bilgileri okuduktan sonra daha sık turşu tarifi araştıracağınıza ve yapacağınıza eminiz.
- Turşu gibi fermente gıdaları tüketmek insülin direnci ve enflamasyona karşı fayda gösteriyor.
- Yapılan çalışmalar, lahana turşusunun obezite ve kanser riskini azaltmaya destek olduğunu gösteriyor.
- Sebzelerde bulunan antioksidan içerikler, serbest radikaller ile mücadeleye yardımcı oluyor. Bu etki sayesinde kalp sağlığının desteklendiğini söylemek mümkün. Üstelik turşular çiğ sebzelerden yapıldığı için antioksidan etkinin çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
- Hem fermente edilmiş hem de fermente olmayan turşular, K ve A vitamini kaynağı oluşturuyor.
- Sindirim sorunlarının aşılmasına yardımcı oluyor.
- Yapılan araştırmalara göre, turşular kas kramplarının hafiflemesine destek veriyor.
Tüm bu faydalara rağmen çok sık ve yüksek miktarda turşu tüketmenin mide kanseri ve yüksek tansiyon riskini artırdığını hatırlatmalıyız. Bu nedenle temkinli tüketimden yana olmalı ve turşunun faydalarını deneyimlemek için porsiyon kontrolü sağlamalısınız.
Turşulardan sağlık açısından fayda görebilmek için dikkat etmeniz gereken küçük notlar da sizlere armağanımız. Defya ailesinin sağlıklı yaşam önerilerine kulak verebilirsiniz:
- Fermente turşulara sık sık öğünlerinizde yer vermeyi unutmamalısınız.
- Daha düşük sodyum ihtiva eden ürünleri tercih ederek daha güvenli tüketim sağlayabileceğinizi aklınızda tutmalısınız.
- Hazır gıdalar yerine evde yaptığınız turşularla daha sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz.
- Turşu yapımı sırasında daha çok baharat, defne yaprağı ve dereotu kullanarak daha faydalı içerikler oluşturabilirsiniz. Ayrıca tatlandırmak için turşuların içine biraz hardal tohumu, kişniş atmayı da deneyebilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanmaktan çekinmeyin.
- Yaratıcı karışık turşu tarifleri ile evde kalan fazla sebzeleri değerlendirebilir ve israf olmalarının önüne geçebilirsiniz. Bir arada güzel olabileceğini düşündüğünüz her sebzeyi bir kavanozda buluşturmayı denemelisiniz. Hatta erik gibi meyveler bile salamuralara yakışıyor.
Sıcak Su İle Turşu Yapılır mı?
Kaynar su ile turşu yapımı, son yıllarda oldukça popülerleşti. Hem sebzelerin diri kalması hem de turşunun daha kısa sürede hazır olması nedeniyle sıcak suyla turşu yapımı her geçen gün daha çok kişi tarafından deneniyor. Siz de bu deneyimin bir parçası olmak isterseniz turşu tarifimiz sizlerle:
Sıcak suyla turşu yapmak için 2 kilogram kornişon salatalık kullanabilirsiniz. Damak tadınıza göre 20 diş kadar sarımsak, 3 yemek kaşığı doğal tuz, hafifçe tatlandırmak için 2-3 tatlı kaşığı agave, 3 çay bardağı kadar dilediğiniz sirke ve aldığı kadar sıcak su ile turşu yapabilirsiniz. Öncelikle temizlediğiniz sebzeleri kavanozlara dik şekilde koymalısınız. Sirkeyi agave ve tuz ile karıştırmalı, kavanozlara eşit olacak şekilde paylaştırmalısınız. (Her kavanoza 1 yemek kaşığı kadar doğal tuz, 1 tatlı kaşığı agave, 1 çay bardağı kadar sirke olarak da hesap yapabilirsiniz.) Devamında kavanozların üzerine nazikçe sıcak suyu dökmek kalıyor. Kavanozlar dolana dek, kaynar suyu yavaşça eklemeniz ve kapakları kapatmanız yetiyor. Güneş görmeyen bir alanda 1 hafta kadar bekledikten sonra turşularınız yemek için hazır! Afiyet olsun.
Siz de Defya’nın sağlıklı turşu tarifleri ile mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Doğrama süreçlerini hızlandıracak, homojen salamura suları hazırlamanıza yardımcı olacak uzman çalışma arkadaşlarınız da Defya’da. Defya’nın seçtiği elektronik araçlarla siz de mutfağınızın şefi olabilir, kış hazırlıklarını hızla tamamlayabilirsiniz. En sevdiğiniz turşuların en sağlıklı ve leziz formlarını bizimle deneyebilir, tadı damağınızda kalacak kışlıklar yapabilirsiniz. Önce Defya’ya sonra haydi mutfağa!