Günümüzde popülaritesi giderek artan kuru meyvelerin en çok tercih edilen çeşitlerinden biri de kuru çileklerdir. Birçok tarifte kullanabileceğiniz kuru çileğin insan sağlığı için de birçok faydası bulunmaktadır.
Kurutulmuş Çilek Nedir?
Kurutulmuş çilek, su içeriği kurutma işlemiyle çıkarılmış çileklerdir. Bu süreç bir fırında, kurutucuda ve daha geleneksel olarak güneşin gücüyle gerçekleşebilir. Çilekleri kurutmak onları korur, lezzetlerini yoğunlaştırırken raf ömürlerini uzatır. Hangi yöntemi kullandığınıza ve ne kadar kuruttuğunuza bağlı olarak, kurutulmuş çileklerin dokusu sakızımsı’dan gevrek’e kadar değişebilir. Kurutulmuş çilekler kalorisi düşük, besin ve vitamin değeri yüksek lezzetli bir kuru meyve çeşididir.
Çilek Nasıl Kurutulur?
Freshoffthegrid.com çilekleri kurutmak için önerisi şöyle:
Kurutmak için Çilekleri Seçmek
En iyi sonucu almak için tamamen olgun, dolgun, parlak kırmızı çilekleri seçin. Ezilmiş, koyu renkli lekeleri olan veya küf belirtileri gösterenleri bir kenara koyun. Üstlerinde çok fazla beyaz olan çilekler oldukça olgun değildir ve ekşi tatlara neden olabilir. Mümkünse organik çilekleri seçin, çünkü çilekler "kirli düzine" listesinin başında yer alır, yani pestisit kalıntısı içerme olasılıkları daha yüksektir.
Kurutmak için Çilekleri Hazırlamak
Çileklerinizi hazırlamaya başlamadan önce, kontaminasyonu önlemek için tezgahlarınızın, ekipmanınızın ve ellerinizin temiz ve sanitize olduğundan emin olun.
Çilekleri temizleyin: Çilekleri iyice yıkayın ve temiz bir havluyla nazikçe kurulayın. Ezilmiş veya küflenmeye başlamış olanları ayırın.
Sapları ve yaprakları çıkarın. Varsa, ortasını çıkarmak için çilek soyucu kullanabilirsiniz.
Çilekleri dilimleyin: Keskin bir bıçak kullanarak çilekleri 6-9 mm kalınlığında dilimleyin. Onları çapraz olarak veya diklemesine dilimleyebilirsiniz - her iki şekilde de iyi sonuç verir. Eşit kurumaya yardımcı olmak için parçaları tek tip bir boyutta tutmaya çalışın.
Çilekler Nasıl Kurutulur
Çilekleri kurutmak oldukça basittir – kurutmaya yeni başlayanlar için harika bir meyvedir! Çilekleriniz hazırlandıktan sonra kurutucunuzu kurun ve şu adımları izleyin:
Tribest Sedona Supreme Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi’nin tepsilerine çilekleri dizin. Büyük delikleri olan bir tepsi kullanıyorsanız, onu parşömen kağıdıyla veya daha iyisi tepsinizin boyutuna göre kesilmiş bir file astarla hizalayın. Hava sirkülasyonu sağlamak için parçalar arasında boşluk bırakın.
Çilekler kuru, sakızımsı veya gevrek olana kadar 135ºF (57ºC) sıcaklıkta 6-12 saat kurutun.
Makinenize bağlı olarak, eşit kurutmayı sağlamak için tepsileri sık sık döndürmeniz gerekebilir.
Çileklerin fırında kurutulması: Çilekleri silikon mat ile kaplanmış tek katlı fırın tepsisine yerleştirin (bu yapışmayı önleyecektir). Fırında en düşük sıcaklık ayarında kurutun - mümkünse, buharın çıkması için kapağı açık tutun (çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa dikkatli olun!). Parçaları her saat başı ters çevirin ve tamamen kurur kurumaz çıkarın.
Çileklerin Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Çilekler tamamen kuruduklarında esnek olmalıdır, ancak belirgin bir nemi kalmamalıdır (birini ikiye bölün ve sıkın - nem görünürse daha uzun süre kurutun). Daha gevrek cipsler için çileklerinizi ince dilimlediyseniz, büküldüklerinde kırılana kadar kurutmaya devam edebilirsiniz. Birkaç parça çıkarın ve test etmeden önce soğumaya bırakın.
Nasıl Saklanır?
Atıştırmalık için çilekleri kurutuyorsanız ve bir veya iki hafta içinde yemeyi planlıyorsanız, bunları ağzı kapalı bir kapta veya fermuarlı torbada tezgahta veya kilerinizde saklayabilirsiniz. Kaplara koymadan önce soğumalarını bekleyin.
Uygun şekilde kurutulur ve saklanırsa, kurutulmuş çilekler bir yıla kadar dayanabilir! İşte uzun süreli depolama için ipuçlarımız:
Soğutun: Çilekleri aktarmadan önce tamamen soğumaya bırakın.
Durum: Çilekleri şeffaf, hava geçirmez bir kapta gevşek bir şekilde paketleyin. Nem veya yoğunlaşma belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için bir hafta boyunca her gün kontrol edin ve çilek dilimlerinin birbirine yapışmasını önlemek için sallayın. Nem belirtileri ortaya çıkarsa, bunları kurutucuya geri koyun (küf oluşmaya başlarsa çilekleri tüketmeyin). Bir hafta sonra nem veya küf belirtisi yoksa uzun süreli depolama için paketleyebilirsiniz.
Temiz, hava geçirmez bir kapta saklayın. Daha uzun raf ömrü için vakumlu bir kapak kullanın.
Kabı sık sık açmayı düşünüyorsanız veya yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, nem emici bir kurutucu paket kullanın.
Saklama için kullandığınız kabı tarih ve diğer önemli ayrıntılarla etiketleyin
Kabı serin, karanlık ve kuru bir yere koyun - kiler dolabının içi gibi.
Kuru Çileğin Faydaları Nelerdir?
drhealthbenefits.com’a göre çilek, dünyadaki en popüler, canlandırıcı ve besleyici doğal ürünlerden biridir. Bu tatlı, hafif ekşi meyveler inanılmaz hücre takviye içeriğine sahiptir ve glikozun seviyesinin yükselmesine sebep olmaz, dolayısı ile diyabetli bireyler için ideal bir seçimdir. Herhangi bir beslenme rejimine güvenli ve lezzetli bir katkı sağlar.
Çilekler sayısız tıbbi avantaj sunar. WHO (Dünya Sağlık Örgütü), günde 400 gram meyve ve sebze yemenin koroner hastalık, diyabet ve kanser tehlikesini azaltabileceğini önermektedir.
Çilekler muhteşem bir C vitamini ve manganez kaynağıdır ve ayrıca iyi miktarda folat (B9 vitamini) ve potasyum içerir. Kalp sağlığı ve glikoz kontrolü için faydaları olabilecek hücre takviyeleri ve bitki bileşikleri bakımından son derece zengindirler.
Ancak, kuru çilek ne olacak? Kuru çileğin sağlığa faydaları var mı?
Aşağıda uygun cevabı bulalım.
Kolesterolü Düşürmek
Koroner hastalık, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl bir milyon kişinin yaşamının büyük bir bölümünü etkiler ve uzmanlar, korkunç yeme rutininin, katkıda bulunan en önemli değişkenlerden biri olduğu konusunda hemfikirdir. Araştırmalar, kurutulmuş çileklerdeki bitkisel besinlerin ve antioksidanların zararlı kolesterolü düşürebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, önemli potasyum seviyeleri kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon için tarçının sağlığa faydalarını okumak isteyebilirsiniz.
Kan Şekerini Dengelemek
Tatlı lezzetlerine rağmen, çilekler glikoz seviyesini olumsuz etkilemez. Gerçeği söylemek gerekirse çilek, glikoz dengesizliği veya şeker hastalığı olan bireyler için önerilen besinler arasındadır.
Kuru çileğin içindeki lif oranı da aynı şekilde vücudun şekerleri ve nişastaları daha yeterli bir şekilde ayırmasını sağlar.
Artrit Riskini Düşürmek
Antosiyanin, çileğin sayısız avantajlarından biridir. Antosiyaninler, çileklere derin yakut rengini veren flavonoidlerdir. Bu bileşik ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip çığır açan bir kanser önleme maddesi olarak da işlev görür. Ayrıca araştırmalar, kurutulmuş çileklerin artritik iltihaplanmaya katkıda bulunan bir bileşik olan CRP (C-Reaktif Protein) düzeylerini azaltabileceğini göstermektedir.
Sağlıklı atıştırmalıklar
Amerikalıların aşırı şeker tükettiği yaygın bir bilgidir. Paketlenmiş gıda üreticileri, gofret ve fındık ezmesi gibi besinlere aşırı miktarda şeker katarlar. Örneğin ketçap gibi demirbaşlar bile oldukça çok şeker içerir.
Yiyeceklerin nefis olması için eklenen maddelerle dolu olmaması gerektiğine inanıyoruz. Sağlıklı çerezler, sadece bireyler onları yemeyi seviyorsa etkilidir.
Neyse ki, taze çilekler zaten lezzetlidir. Bununla birlikte, çilekleri kurutarak, keyifli bir dokuya sahip yepyeni bir atıştırmalık elde edebiliriz.
Kanserle Mücadele
Kurutulmuş çilekler, boğaz ve kolon hastalıklarından koruduğu tespit edilen C vitamini ve lif açısından son derece kabul edilebilir kaynaklardır. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ne göre çileklerin antikanser özellikleri, cilt, mesane, akciğer ve meme kanserlerini önleyebilen bir fitokimyasal olan ellagik asidin varlığına bağlanabilir.
Ellagik asit, bir antikanser operatörü olarak birkaç farklı şekilde hareket eder - bir hücre takviyesi olarak hareket eder, kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve vücudun belirli kanserlere neden olan ajanları yok etmesini sağlayabilir.
Enflamasyonla Mücadele
Çilek, kersetin içerir ve Massachusetts Üniversitesi tarafından yönlendirilen bir araştırmaya göre, normal egzersizin yanı sıra kersetin alımı aterosklerotik plak düzenini azaltabilir. Kurutulmuş çilekler de iltihaplanmayı önlemede önemli bir rol üstlenen C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Bu vitamin ayrıca artrit ve gut hastalığının yan etkilerini kolaylaştırıcı bir işlev üstlenir. Yüksek CRP (C-Reaktif Protein) seviyelerinin vücutta yükselen inflamasyon seviyelerini işaret edebildiği keşfedilmiştir. Harvard Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim adamlarının belirttiği gibi, düzenli olarak günde en az 16 çilek yiyen kadınlarda, bu protein seviyesinin yükselmesinin yüzde 14 daha az olduğu görülmüştür.
Kilonuzu Kontrol Altında Tutmak
Ellajik asit ve hücre takviyeleri, çilekleri kilo vermek için ideal hale getirmede önemli bir rol oynar. Kronik inflamasyon, sizi zayıf yapan hormonları engellediği için kilo alma nedenlerinden biridir.
Şaşırtıcı bir anti-inflamatuar gıda olan kurutulmuş çilek, kilo azaltıcı hormonların işlevlerini yeniden aktive eder. Ayrıca, as hücre takviyeleri olan antosiyaninler, vücudun adiponektin adı verilen bir hormon oluşturmasını arttırır.
Bu hormon sindirimi ilerletir ve açlığınızı bastırır. Aynı şekilde yağ yakımını da tetikleyebilir.
Kuru Çilek İle Neler Yapılabilir?
Masterclass.com’un kuru çilek tüketmetmek için önerileri şöyle:
Smoothie'lere karıştırmanın veya dondurmanın üzerine serpmenin yanı sıra, bu tatlı, kurutulmuş meyveleri kullanmanın birçok yolu vardır.
1. Kahvaltılık gevrekler: Ev yapımı granolaya, en sevdiğiniz tam tahıllı mısır gevreğine veya sıcak kahvaltılık yulaf lapasına kuru meyve eklemek, lezzet ve doku eklerken besin içeriğini artırır.
2. Hamur işleri: Tipik olarak, çörek, kek ve hızlı ekmeklerin hamurları, malzemeleri kolayca başka malzemeler ile değiştirmenize izin verir. Tarif, kızılcık veya kiraz gibi kuru meyveler gerekitiriyorsa, bununların yerine kuru çilekleri eklemeyi deneyin.
3. Atıştırmalıklar: Kendi atıştırmalık karışımınızı yapmak kolaydır ve size daha sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği sunar. En sevdiğiniz kavrulmuş fındıkların eşit parçalarını ve kurutulmuş çilek ve diğer kuru meyvelerin bir karışımını hazırlayabilirsiniz.
Kuru çilek ile yapılabilecek tarifler için Defya.com’un tarifler sayfasını ve instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizim bazı önerilerimiz:
-Kuru Çilekli Kahvaltılık Granola
-Çilekli Smoothie
Çilek Tozu Nasıl Yapılır?
Çileklerinizi iyi kurutursanız çilek tozu yapmak isteyebilirsiniz.
Seçtiğiniz bir blender (Blendtec Designer 650 Blender) veya öğütücüye çilek dilimleri veya meyve çipslerini koyun.
Tamamen toz haline gelene kadar çalıştırın.
Elde ettiğiniz tozu kenarları olan bir kurutma tepsisine yayarak Tribest Sedona Supreme veya Tribest Sedona Express Meyve ve Sebze kurutma makinesi’ne geri yerleştirin.
Kurutucunuzda bir saate kadar kurutun veya fırında kullanacaksanız kalan nemin kurumasına yardımcı olmak için ışığı açık bir fırına koyun. Alternatif olarak fırınınızı en düşük sıcaklığa ayarlayıp, önceden ısıtın. Fırını kapatıp, kurabiye tepsisine yaydığınız tozu ılık fırında 15-20 dakika bekletebilirsiniz.
Hava geçirmez bir kapta saklayın.
Kaynakça
https://drhealthbenefits.com/food-bevarages/fruits/do-you-know-these-7-health-benefits-of-dried-strawberry