Lipödem endişesi, basen ve bacaklarında fazlalık olan, selülit sorunu yaşayan kadınlar arasında oldukça yaygın. Oysa lipödem teşhisi doktorlar tarafından kolaylıkla konulabilen, lipödem diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilen bir sorun. Lipedema olarak kaynaklarda bulabileceğiniz bu hastalık hakkında detaylı bilgiyi, iyi yaşam kaynağınız Defya olarak sizlere sunuyoruz. Verdiğimiz detaylar tamamen bilgilendirme amacı taşıyor. Teşhis ve tedavi önerisi içermiyor. Siz de kendinizde lipödem olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden bir sağlık uzmanından destek almalısınız. İşte lipödem ve beslenme konulu yazımızda yer alacak detaylar:
- • Defya, iyi yaşamı kolaylaştıran sağlıklı yaşam ürünleri ile lipödem beslenme alışkanlıklarına destek oluyor. Pratik çözümler sunan cihazlar ve tariflerimiz ile tanışmalısınız.
- • Lipödem nedir açıklıyoruz.
- • Lipedema tedavisinde beslenmenin rolü ve öneminden bahsettikten sonra,
- • Bilimsel kaynaklar ışığında beslenme önerileri sunuyoruz.
- • Lipödem için önerilen yaşam tarzı değişikliklerini sizlerle paylaşıyoruz.
Yaşam kalitenizi artıracak bilgileri Defya Blog’ta bulabilirsiniz. İyi yaşam için dünyaca ünlü markaların Türkiye distribütörü Defya’yı Defya Ailesi sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Lipödem Tedavisine Destek için Beslenme Önerileri ve Defya Ürünleriyle Pratik Çözümler
Lipödem beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilen bir sorun. Birçok hasta sorunla beraber gelen fiziksel problemlerle mücadele ediyor. Buna rağmen kendince semptomları çözme yoluna giderek lipedema sonunu göz ardı edebiliyor. Birçoğu ise hafif semptomlar dolayısıyla erken teşhis şansını maalesef kaçırabiliyor. Oysa lipödem tedavisi ve eşzamanı olarak yapılan beslenme, egzersiz düzenlemeleri ile sonuç almak kolaylaşıyor.
Defya, iyi yaşama yardımcı seçkin cihazları ile bitki temelli beslenmeyi pratik hale getirerek lipödemlilerin yaşamını kolaylaştırıyor. Koleksiyonunda filizlendiriciler, blender çeşitleri ve sıkacaklar gibi sebze ve meyvelere mutfağımızda daha çok yer açan seçkin ürünler bulunuyor.

Defya Juicer ile Lipödem Dostu Taze Sebze ve Meyve Suları
Defya.com.tr Amerika’nın popüler markası Tribest’i ülkemizdeki tüketicilerle buluşturuyor. Türkiye’deki tek ve yetkili Tribest distribütörü olan Defya, taze meyve ve sebze suları için juicer modelleri arasında yer alan Greenstar’ı sizlere sunuyor.
Kök sebzeleri, buğday çimini ve çam iğnesini sıkabilen Greenstar Elite Soğuk Sıkım Katı Meyve ve Sebze Sıkacağı, manyetik çift dişli öğütücü sistemine sahip. Böylece insan dişlerinin işlevini yerine getiriyor. Besin değeri maksimuma çıkan içecekler hazırlıyor. Hem meyve hem de sebze suları sıkan cihaz, yatay öğütücü sistemi ile lifli sebzeleri ile dahi sorunsuz sıkıyor. İçecekler besleyiciliğini saatlerce koruyor.
Defya ile Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Lipödem Dostu Yemekler
Defya mutfağından sizler için seçtiğimiz lipödem dostu tarifler:
- • Tribest - Soyabella Bitki Bazlı İçecek Makinesi ile hazırlayacağınız soya içeceğinden kolaylıkla çeşitli içecekler yapabilirsiniz. Lipödem beslenmenin yasaklılar listesinde yer alan sütün yerine kullanabileceğiniz içecekler için Soyabella yanınızda. Pancar içeceği tarifimiz ise içinde yulaf bulunduruyor.
- • Diyetisyen Kevser Başkara imzalı yağ yaktıran içecek tarifimiz de lipödem dostu reçetelerimiz arasında. Demir desteği sağlayan içeriği ile dikkat çeken tarifte, bol bol yeşillik, mikrofiliz, meyve ve yemiş var.
- • Detoks ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Gül Kaynak, alkali oldum içeceği ile sizi mutfağa davet ediyor. Yeşilin gücünü hissetmenizi sağlayacak tarifte; brokoli, kereviz sapları, pazı yaprakları ve salatalıklar başrolde.

Özellikle alt bedende, bacak ve zaman zaman kollarda fazla yağ birikmesi ile belirginleşen hastalığa lipödem deniyor. Ağrılı olabilen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen lipödem hastalığı, genellikle vücudun sağ ve sol taraflarında eşit etki gösteriyor. Kalça çevresi, uyluk, basen ve alt bacaklarda selülit görünümünün artmasına neden olan sorun, fazla yağ dokusu ile ayırt ediliyor. Alt bedenin yanı sıra kollarda da yağlanma dikkat çekiyor. Zamanla ilerleyen hastalığın özellikle ilk evrelerinde vücudun üst bedeni çok daha küçük ve beden orantısız görülebiliyor. İnce bel, geniş kalça yapısı öne çıkarken ayaklar bu genişlemeden etkilenmiyor. Yumuşak ciltte portakal kabuğu görüntüsü olarak anılan selülit sorunu yayılarak artabiliyor. Kolay morarma, hassasiyet ve ağrı da ayırt edici diğer faktörler oluyor.
Lipöedema hastalığının nedeni, lenf sisteminin olağan fonksiyonunu yerine getirememesine dayanıyor. Sıvı birikimi ile oluşan ödem ve şişlik beden şeklinin değişmesine yol açıyor. Dönemsel ödemlerden farklı olarak lipedema durumunda sorun birkaç günde geçmiyor. Lipödem beslenme düzeni değişikliğine ve egzersize direnci ile karakterize ediliyor. Geçici çözümler maalesef işe yaramıyor. Düzenli ve kalıcı değişikliklerle yaşam tarzını, beslenmeyi düzenlemek gerekiyor.
Lipödem, genetik yatkınlıkla oluşabilen bir sorun. (Kaynak) Ayrıca Williams sendromu bulunan kişilerde de soruna rastlanıyor. 1940’larda hormonal etki, östrojen yüksekliği ve gebelik ile beraber nüksettiği düşünülen lipedema, çoğunlukla kadınlarda görülüyor. Ancak karaciğer ve düşük testosteron sorunu olan erkeklerde lipödem nadiren de olsa meydana gelebiliyor.
Zaman içinde yapılan çalışmalar polikistik over hastalığı olan vakalarda da lipödeme rastlanabildiğini gösteriyor. Ayrıca tahmin edilenin aksine, östrojenin hastalık üzerinde bir faktör olduğuna dair bilimsel bir kanıt günümüzde bulunmuyor. Bugün lipödemin neden olduğuna dair birkaç teori söz konusu. Yağ dokusunun lenf damarlarında deformasyona neden olması ile sorunun başladığı ilk teori. Ayrıca, lenf damarlarında oluşan sorunun hücre dışı ödeme neden olduğu da düşünülüyor. Diğer taraftan aort sertliği ile lipödem arasında ilişki bulunduğuna dikkat çekiliyor. (Kaynak)
Lipödem Tedavisinde Beslenmenin Rolü
Obezite, lipödem sorununa eşlik eden en önemli teşhislerden biri. Öte yandan lipödem yağlarının da diyet ve egzersize dirençli olduğu biliniyor. Lipödem beslenme üzerine yapılan çalışmalar, ketojenik diyet gibi katı düzenlemelerin lipolize yardımcı olduğunu öne sürüyor. (Kaynak) Ancak bazı çalışmalar ketojenik diyetin de direnç ile karşılanabileceğini vurguluyor. Karbonhidrat kısıtlı diyetlerinin öne çıktığı lipödem beslenme konusunda bilimin ışığında elde edilen bilgiler şöyle:
- • İnflamasyon karşıtı düşük karbonhidrat diyeti, vejeteryan ve Akdeniz tarzı beslenmenin lipödemi hafileyebileceği düşünülüyor.
- • 2021 yılında yapılan bir çalışmaya göre antioksidan yönünden zengin beslenmek lipödem üzerinde etki gösteriyor. (Kaynak)
- • Sağlıklı yağlar ve yağsız proteinler lipödem beslenmesinin önemli parçaları oluyor.
- • Yüksek lifli seçenekler lipödem beslenmesinde rol oynuyor.
- • Yüksek şekerli ve işlenmiş besinler lipödemde kaçınılması gereken yiyecekleri oluşturuyor.
- • Trans yağ içeren, yüksek oranda tuz bulunduran gıdalardan kaçınılıyor.
- • Bol su içmek lenf fonksiyonlarını desteklediği için lipödem beslenmenin vazgeçilmezi oluyor.
- • Porsiyon kontrolü ve dengeli beslenme önem taşıyor. Hastaların kilo kontrolünü elden bırakmadan sağlıklı beslenmeyi bir yaşam rutini haline getirmesi gerekiyor.
Lipödemin nedeni hakkında hala kesin bilgiler yok. Ancak inflamatuar faktörlerin, hormonal bozuklukların ve lenfatik fonksiyonun uğradığı zararın hastalıkla ilişkili olduğu biliniyor. Bu nedenle beslenme, egzersiz, stres yönetimi, giyim ve bakım yöntemleri ile hastalığın etkileri hafifletiliyor.
Lipedemanın 4 aşaması bulunuyor.
- • İlk aşamada cilt normal görülürken alt dokularda deformasyon başlıyor.
- • İkinci evrede engebeli ve çukurlu görünüm meydana geliyor.
- • Üçüncü evrede yağ kıvrımları bacaklarda belirgin olarak görülüyor ve yağ hareketleri kısıtlıyor.
- • Dördüncü aşama lipödemde ise kol ve bacaklardaki şişlikler belirgin şişliklerle öne çıkıyor.
Düzenli egzersiz ve lipödem diyeti ile hastalığın mevcut aşamasında gerileme kaydedilebiliyor.
Lipödem İçin Beslenme Önerileri
Uzmanlar lipödem tedavisi için drenaj yöntemlerine, cerrahiye, yaşam tarzı değişikliklerine başvurabiliyor. Elbette tedavinin en önemli parçalarından biri de lipödem beslenmesi oluyor. Beslenme önerilerinden birkaçını sizler için derledik:
- • Şeker, süt ve gluten lipödem beslenmesinin yasaklıları arasında yer alıyor.
- • Uzmanlar, tuz alımını sınırlıyor.
- • Balık, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı ve meyveler beslenme rutininde sıklıkla yer alıyor.
- • Hastalar, su tüketimine özen gösteriyor.
- • Lipödem hastaları işlenmiş besinler, paketli gıdalar ve atıştırmalıklar tüketmiyor.
- • Doymuş yağlardan kaçınan danışanlar, avokado, somon, zeytinyağı gibi doymamış yağ asitlerinden zengin besinleri tüketiyor.
- • Ceviz, uskumru gibi omega 3 kaynakları beslenmeye dahil ediliyor.
- • Omega 6 yönünden zengin olan ancak fazla tüketimi sorun oluşturan rafine yağlar kısıtlanıyor.
- • Mor havuç, brokoli, kırmızı lahana ve yaban mersini gibi renkli sebzeler öneriliyor.
- • Zerdeçal, karabiber, zencefil ve kekik beslenmede yer alıyor.
Lipödem için beslenme önerileri verilirken kişinin kan değerlerine, hastalık evresine bakılarak kişiye özel listeler hazırlanıyor. Lipödem tanısı görüntüleme yöntemleri ve muayene yoluyla konularak kişiye özel tedavi planları ile ilerleniyor. Bu nedenle mutlaka doktorunuza danışmalı ve size özel önerilerine kulak vermelisiniz.
Lipödem için Önerilen Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Stres lipödem semptomlarını artırabileceği için hastalara yoga, meditasyon ve düzenli egzersiz öneriliyor. Dolaşımın artmasına da destek olan spor ile kilo kontrolü sağlanıyor. Ayrıca alışkanlıkların yaşam boyu sürdürülebilmesi, hastalığın kabullenilmesi konusunda zaman zaman psikolojik destek gerekebiliyor. Lipödem hastalığından ve estetik görünüm sorunlarından kendini sorumlu tutabilen hastalar, semptomları hafifleyene dek psikolojik destekle daha stabil hale gelmeye ihtiyaç duyabiliyor.
Kuru Fırçalama Faydaları Gerçek mi? İşte Kuru Fırçalamanın Püf Noktaları