Longevity Rehberi İle Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşamın Sırları

Longevity Rehberi İle Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşamın Sırları

Yaşamın daha uzun ve kaliteli olması için yapılan çalışmalar, hızla gelişen bilim, bizleri longevity ve senolitik tıp kavramları ile tanıştırıyor. Yaşla beraber değişen hücresel fonksiyonlar, biyolojik ve fizyolojik nedenlerle farklılaşıyor. Özellikle kronik inflamasyon, bağırsak mikrobiyata çeşitliliğinin azalması, işlevsel bozulmalar, yaşa bağlı hastalıkların itici gücü olarak görülüyor. Peki sağlıklı yaş almak, gençlik fonksiyonlarını daha uzun süre korumak mümkün mü? İşte longevity rehberiniz, bilimin ışığında daha uzun ve sağlıklı yaşam için neler yapılabileceğini derliyor. İyi yaşama yardımcı ürünlerin adresi Defya ile siz de yaşam kalitenizi artırmaya yönelik nasıl adımlar atabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Longevity konulu yazımızda bulacağınız alt başlıklar: 

  • Juicer ve Blender Kullanarak Longevity'i Destekleyen Alışkanlıklar
  • Longevity ve Beslenme: Yaşlanma Karşıtı Beslenme Nedir?
  • Anti-Aging Beslenme Nasıl Uygulanır?
  • Longevity Nedir?
  • Uzun Yaşamın Temel İlkeleri Nelerdir? (sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, mental sağlık, sosyal ilişkiler, vs.)
  • Yaşlanmanın Sebepleri Nelerdir?
  • Yaşlanmanın Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?
  • Longevity'i Herkes Uygulayabilir Mi?

Juicer ve Blender Kullanarak Longevity'i Destekleyen Alışkanlıklar

Gün içinde smoothie yaparak öğünlerinizde tüketebilir, ara öğünlerinizi slow juicer çeşitleri ile hazırladığınız juicelar ile zenginleştirebilirsiniz. Smoothie ile lif alımını artırabileceğinizi, juice ile bedeninize vitamin ve mineral desteği sağlayarak daha çok sebze/meyveyi bir öğünde alabileceğinizi hatırlatabiliriz. İşte sizlere iyi yaşam için yardımcı olacak Defya ürünleri: 

  • Tribest - Cam Personal Vakumlu Blender sağlam temperli cam kaplarıyla uzun ömür vadeder. Paslanmaz çelik bıçakları sayesinde gıdaları kolayca parçalarken vakum özelliği ile enzimlerin çok daha uzun süre canlı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, cam haznesi gıdanın plastikle temasını tamamen ortadan kaldırır. Smoothie ve benzeri içecekleri pürüzsüz bir kıvamda hazırlamanın yanı sıra, içeceğin besin değerini ve lezzetini uzun süre korur.
  • Tribest - Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı manyetik çift dişli öğütücü mekanizmaya sahip. Bu sayede meyve ve sebzelerden suyunu daha etkili bir şekilde çıkarır, posanın daha kuru olmasını sağlar ve besin değerini maksimize eder. Ayrıca sıkılan meyve/sebze suyu, besleyiciliğini uzun süre korur. Onunla bebek mamaları, kabuklu yemiş ezmeleri, pateler, meyve sorbeleri hazırlanabilir. Ayrıca, hassas sıkım teknolojisi sayesinde onunla buğday çimi ve çam iğnelerini de sıkabilirsiniz. 

Longevity ve Beslenme: Yaşlanma Karşıtı Beslenme Nedir?

Yapılan çalışmalar yaşam süresinde genetik faktörlerin etkisinin yalnızca %20 ile 30 civarında olduğunu gösteriyor. Bunun yanında çevresel faktörler; yaşam tarzı ve beslenme, yaşam kalitesini ve süresini belirleyen en önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Peki longevity ve beslenme ilişkisi bize neler söylüyor, yaşlanma karşıtı beslenmede hangi gıdalardan söz edebiliriz? İşte sizin için derlediğimiz, uzun bir ömür için sağlıklı beslenme için ipuçları

  • 2022 yılı tarihli bir çalışmaya göre, kompleks karbonhidrat tüketimi uzun ömürle ilişkilendiriliyor. Rafine edilmemiş karbonhidratlar, sebzeler, bakliyatlar, meyveler ve işlenmemiş/minimum düzeyde işlenmiş tam tahıllar, yaşam kalitesinin sırrı. Bu yiyeceklerin ortak noktasına baktığımızda ise karşımıza fiber yani lif çıkıyor. Lif bakımından zengin bir beslenme planı daha iyi bir sindirim sistemi ve yaşam olarak yorumlanıyor.  Zira lif kolesterol ve kan şekeri dengesi için bedene destek oluyor, uzun süre tok tutuyor, kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor ve bağırsak bakterilerini besliyor. Birçok yönden bedenin ideal gençlik fonksiyonlarının korunmasının sırrını veriyor.  
  • Yaşlandıkça yaşanan kas ve kemik erimeleri telafisi zor sorunların başında geliyor. Bu nedenle ideal bir longevity planı mutlaka yeterli protein (süt ürünleri, et ve baklagiller) içeriyor. Ancak protein ile beraber mümkün olduğunca düşük doymuş yağ alımı önemli. Bu nedenle hayvansal yağlara dikkat ederek protein almakta fayda görülüyor. Uzmanlar protein denince akla ilk gelen hayvansal kaynakların yanında, hayatımızda daha çok bitkisel proteinlere de yer açmamız konusunda hemfikir. Elbette 9 aminoasit bileşenini birden içerecek doğru ve dengeli öğün planlamaları ile… 
  • Yağlar kan şekerinin dengelenmesi, hormonların üretilmesi, bağışıklık fonksiyonlarının desteklenmesi için önemli. Araştırmalar, doymuş yağlardan ziyade doymamış yağ tüketiminin beden için destekleyici olduğunu belirtiyor. Uzun ve daha kaliteli bir yaşam için yapılan longevity çalışmaları, omega 3 içeren ceviz, çiya ve yağlı balık tüketimini öne çıkarıyor. Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağı, avokado, badem gibi gıdalar da yaşlanma karşıtı beslenme rutininde göze çarpıyor. Bu yağların düzenli ve ölçülü tüketimi daha düşük kalp hastalıkları riski ile ilişkilendiriliyor. (Kaynak)
  • Longevity ve beslenme konusunda mikro besinler ve antioksidanlara da ayrı bir parantez açmak şart. Zira antioksidanlar bildiğiniz üzere takviyelerle alınamıyor ve direkt besinler yoluyla tüketimi gerekiyor. Bunun için tabağınızda oldukça fazla renk sebze meyve olmasına özen gösterebilirsiniz. Haftada en az 20-30 farklı sebze tüketmeye, özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı meyve/sebzeler (ahududu, pancar, böğürtlen, mor havuç gibi) yemeye dikkat edebilirsiniz. Enerji, aminoasit ve mikro besinler için ihtiyaçlarınızı bu basit formülle daha rahat karşılayabilirsiniz. 

Anti-Aging Beslenme Nasıl Uygulanır?

Yaşlanma karşıtı beslenme uygulamalarının tamamen sıvı beslenme ve hayata geçirilmesi zor açlık gereksinimleri ile dolu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Elbette sürekli tok hissetmenin bedenin onarım mekanizmasının harekete geçmesini engelleyebildiği biliniyor ancak antiaging beslenmenin dayanak noktası kesinlikle sürekli aç olacağınız bir rutin değil. Longevity dünyasında kabul gören anti-aging beslenme önerilerini kısaca sizlerle paylaşalım: 

  • Rafine şeker ve yağlara mesafe almalı, paketli gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız. Yerine çiğ kuru yemişler, soğuk sıkım yağlar, meyveler koyabilirsiniz. 
  • Beyaz un başta olmak üzere kan şekerini hızla yükselten tüm beyazlatılmış, kepeksiz ve incecik unlardan uzak durmalısınız. Onun yerine ara ara tam tahıllı unlardan ekmekler, siyez gibi ata tohumlarından hazırlanmış bol tohumlu ve kepekli gıdalar tercih edebilirsiniz.  
  • Yağlı etler, sütler yerine mümkün olduğunca yağsız et ve süt ürünü tercih etmelisiniz. İnek yerine keçi veya koyun sütü ile yapılmış mamüllere yönelebilirsiniz. Organik beslenen, merada dolaşan, doğal otlar yiyen hayvanların etlerini tüketmelisiniz. 
  • Hazır meyve suları yerine evde blender modelleri ile yaptığınız smoothie veya juiceları tercih etmelisiniz. Meyve veya sebzelerin suyunu sıkıp içtiğiniz zamanlarda, diğer öğünlerde yeterli lif aldığınızdan emin olmalısınız. 
  • Mümkün olduğunca alkol ve sigara tüketmemelisiniz. 

Tüm bu bilgiler ışığında kısaca “diyabetiniz varmış gibi beslenmelisiniz.” desek aydınlatıcı olacaktır. Yaşlılık ile beraber gelen hastalıkları hayatınızdan uzak tutmak için gençken bedene yatırım yapmak oldukça önemli. Bedeninize giren her yiyeceğin bir yakıt olduğu fikri ile yola çıkarak, geride ne kadar az zararlı atık kalırsa, ileride oluşan hastalıklara o kadar az yatkın olabileceğinizi düşünebilirsiniz. Elbette longevity ve anti-aging beslenme konusundaki açıklamalarımızın sadece bilgilendirme amacı taşıdığını hatırlatmalıyız. Bir sağlık sorununuz olduğunda mutlaka doktor kontrolüne gitmeli ve tıbbi tedavi almalısınız. Önerilerimiz kesinlikle tedavi yerine geçmemekte, tedavi maksadı taşımamaktadır. 

Longevity Nedir?

“Uzun ömürlü olma” olarak çevirebileceğimiz longevity kavramı, popüler metinlerde “kaliteli ve uzun yaşam” için kullanılıyor. Longevity kapsamında; demans, kanser, kalp sorunları gibi yaşla beraber daha sık görülen hastalıkların olasılığının azaltılmasına, görünüm ve zindelik bakımından daha “genç” bir bedeni korumaya odaklanılıyor. Longevity rehberinin içinde yalnızca anti-aging beslenme yok, yaşam tarzı değişiklikleri, uyku düzeni, medikal uygulamalar ile çeşitlenen geniş kapsamlı bir dünyadan bahsediyoruz. 

Uzun Yaşamın Temel İlkeleri Nelerdir? 

Amerika’da 2023 yılında yayımlanan yeni bir çalışma daha uzun yaşamın temel ilkeleri arasında 8 adet faktöre yer veriyor. 

  • Sigara içmemek uzun yaşamın temel ilkelerinin başında yer alıyor. 
  • Fiziksel aktiflik, düzenli egzersiz ve hareketli yaşam tarzı, daha iyi yaşam kalitesinin gerekleri arasında yer alıyor. 
  • Çok fazla alkol tüketiminden kaçınmak yine uzun yaşam için verilen öneriler arasında. 
  • İyi uyku düzeni oluşturmak ve uyku hijyenine özen göstermek, daha uzun yaşamak için şart. Uyku kalitesinde düşüş varsa mutlaka bir uzman desteği almak tavsiye ediliyor. 
  • Stresi düşük tutmak, stres ve kaygı yönetimini öğrenmek. Uzun yaşamak için düzenli meditasyon, ruh sağlığı desteği gibi rutinleri hayatın bir parçası haline getirmek önem taşıyor. 
  • Olumlu sosyal ilişkiler yürütmek uzun yaşamın sırları arasında. 
  • Ağrı kesici gibi bağımlılıklardan uzak durmak, bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçınmak ve doktorlar tavsiye etmedikçe ilaç kullanmamak uzun yaşamı etkileyen faktörlerden biri. 

Yaşlanmanın Sebepleri Nelerdir?

Dünyada görülen en yaygın ölüm sebebinin yaşlanma olduğunu biliyor musunuz? Temel denklemde, yaş aldıkça hastalanma ve ölme riski yükseliyor. İlerleyen yaşla beraber vücutta bulunan kronik inflamasyon, gelişen hücresel hasar, çevresel faktörler ( UV ışınları, hava ve çevre kirliliği, besin yetersizliği, alkol ve sigara tüketimi), bozulan mikrobiyata dengesi  ve bağışıklık sistemi fonksiyonları yaşlanmaya neden oluyor. 

Yaşlanmanın Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Yaşla beraber artan ve bir bakıma yaşlanmanın yol açtığı hastalıklar olarak görebileceğimiz sorunların başında demans geliyor. Tip 2 diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları, kanser, kolesterol sorunları, yaşlanma ile riski artan sorunlardan bazıları. Ayrıca eklem sorunları, kas ve kemik erimesi de yine yaş ilerledikçe daha sık görülüyor. 

Longevity'i Herkes Uygulayabilir Mi?

İyi yaşam alışkanlıkları olarak görülen longevity uygulamalarının kronik rahatsızlığı olmayan, yetişkin her birey tarafından hayata geçirilebileceğini söylemek mümkün. Ancak herhangi bir nedenle kansızlık yaşayan, kronik hastalığı, alerjisi olan kişilerin mutlaka longevity planı uygulamadan önce doktorundan onay alması gerekiyor. Obezite durumu olan kişilerin ise longevity beslenme önerilerini uygulamak için diyetisyen desteği alması gerektiğinin altı çiziliyor. Bilinçsiz denemelerin bedene faydadan çok zarar getirebileceğini ve mutlaka uzman gözetiminde adımlar atılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. 
 

Etiketler: longevity
Temmuz 04, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR