Acı bakla olarak bildiğimiz lupin unu ile mutfakların yeniden gözdesi oluyor. Yuvarlak veya konik çiçekleriyle dikkat çeken mor bir çiçeğin tohumlarının ezilmesiyle elde edilen lupin unu, özellikle glütensiz diyetler için sevilen yardımcılardan biri. Termiye olarak da bilinen lupin, içeriğindeki omega 3 yağ asitleri, antioksidan, karbonhidrat ve lif bileşenleriyle fonksiyonel mutfaklarda kendine şimdiden yer edinmeye başladı bile. Siz de lupin unu ile ilgili detaylı bilgiye yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz;
- Lupin unu nedir sizlere detaylarıyla anlatacağız.
- Lupin unu nasıl yapılır bahsettikten sonra Defya koleksiyonunda yer alan yardımcıları sizinle tanıştıracağız.
- Son olarak lupin unu faydalarından bahsederek daha çok acı bakla unu kullanmanız için nedenleri sıralayacağız.
Tirmis, termiye gibi isimlerle de anımsayabileceğiniz lupin sebzesini un olarak değerlendirmek daha önce aklınıza gelmediyse yazımızdan ilham alabilirsiniz. Nefis tariflerinize, hamur işlerinize eşlik edecek bu özel içeriği evde yapmanız da çok kolay. Kolay lupin unu tarifimiz ile kısa sürede lupin fasulyelerini un haline getirebilirsiniz. Bilgiler, ipuçları ve öneriler yazımızda… Lupin unu dosyasını protein zengini gıda hakkında temel bilgilerle açıyoruz, buyurunuz.
Lupin Unu Nedir?
Yüksek protein oranı bulunan lupin bitkisi, diğer baklagillerin yetişemediği alanlarda bile üretilebiliyor. %33 ile %47 arasında protein değerine sahip olduğu için birçok baklagilden daha besleyici olarak görülüyor. Üstelik lupin ununun nişasta değeri de diğerlerine göre bir hayli düşük. Sadece 0 ile 5 arasında… Ayrıca %20’ye vatan yağ ve %40’a ulaşan lif içeriği lupin ununu sağlıklı beslenme için önemli bir etken haline getiriyor.
Lupin unu dünya çapında glütensiz ekmek, bisküvi, kek, makarna, soya sosu ve şekerleme üretiminde kullanılıyor. Soyaya alternatif olarak görülen tohumlardan unun yanı sıra bitkisel içecek ve yoğunlaştırıcı katkı maddeleri de yapılabiliyor. Gıdanın yanı sıra lupin bitkisi ilaç sanayinde de boşluğu doldurulamaz kullanım alanına sahip.
Peki neden lupin unu tercih ediliyor? Çünkü ürün elverişsiz arazilerde bile yetiştirilebildiği için üretimi kısıtlayan iklim değişikliklerine rağmen geniş alanda yetiştirilmeye devam ediyor. Ulaşılabilirliği bir hayli fazla olan bitkinin, hamur işlerini daha besleyici kıldığı aşikar. Öyle ki, sıradan bir glütensiz kek lupin unu ile yapıldığında protein, yağ, Ca, Fe, Mn, P ve Zn gibi bileşenler bakımından zenginleşiyor. (Bilgiçli ve Levent, 2014). Ayrıca lupin unundan ekmek yapıldığında ekmeğin ağırlığı, hacmi, ekmek içi, kabuk rengi sarılığı, su, protein, selüloz, yağ ve mineral zenginliği de artıyor. Hamur işlerindeki esansiyel amino asitler artarak gıdayı daha besleyici hale getiriyor. Benzer çalışmaların tarhana, hatta kahve üzerinde dahi yapıldığını belirtmeliyiz. Özellikle bitkisel beslenen ve protein almak isteyen sporcular için lupin ununun bir süper besin olduğu iddia ediliyor
Lupin Unu Nasıl Yapılır?
Lupin unu yapmak için elinizdeki lupin tohumlarını geceden suya koymalısınız. En az 8 saat boyunca bol su için bekleyecek olan lupin tohumlarını sabah iyice yıkamalı ve süzmelisiniz. Sonrasında ıslanmış lupinleri geniş bir tencerede tuzlu su içinde haşlamalısınız. Bu işlem lupinlerin acılığını almaya yardımcı oluyor. Su kaynayıp tohumlar su üstüne çıktığında altını kısıp tencerenin kapağını kapatmalı ve 40-50 dakika daha haşlamaya devam etmelisiniz. Sonrasında bir tanesini tadarak piştiğinden emin olabilirsiniz. Haşlanmış acı baklayı tattığınızda tadının nötr olması gerekiyor. Ardından lupinleri süzüp soğutmalısınız.
Soğuyan taneleri ortadan ikiye kesip ayıklamayı kolaylaştırabilirsiniz. Kabuklarını soyduğunuz taneleri kurutma tepsisine yan yana dizebilirsiniz. Tanelerin üst üste gelmeyeceğinden emin olmanız gerekiyor. Sonrasında lupin fasulyelerini 48°C’de ortalama 20-28 saat arası kurutabilirsiniz. Ancak lupinin çeşidine, tazeliğine göre kurutma süresi farklılık göstereceğinden kontrollü olmalısınız. Tohumlar tamamen kuruduğunda çok sert olması gerekiyor. Tamamiyle kuruyup kurumadığından emin olmak için çiğnemeye çalışabilirsiniz.
Kuruduğundan emin olduğunuz tohumları lupin unu yapmak için blender kullanmanız şart. Güçlü blenderınızın haznesine malzemeleri koyduktan sonra dilediğiniz inceliğe gelene kadar çekmelisiniz. Hazırladığınız lupin ununu hava almayan bir saklama kabında, serin bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Lupin Unu Yapımında Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
Termiye veya lupin unu olarak görebileceğiniz glütensiz unu evde yapabilmek için profesyonel Defya ürünleri hizmetinizde. Siz de evde lupin unu yaparak hem cebinizin hem de içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. İşte evde lupin unu yapımı sırasında kullanabileceğiniz Defya ürünleri,
- Blendtec Pro 800 Blender sadece sessizliğiyle değil, aynı zamanda gücü ve inovasyonuyla olağanüstü bir performans sunuyor. Patentli ses yalıtımı ve hava akımı teknolojileri sayesinde mükemmel bir sessizlik vadediyor. Professional 800 Blender, mutfakta yaratıcılığınızı sınırlamadan her türlü karıştırma işlemini kolaylaştırıyor. 1800 wattlık güçlü bir motor ve 3.8 beygirlik performansıyla, en sert malzemeleri bile mükemmel bir şekilde karıştırıyor. Ayrıca, 6 program seçeneği (Sulu hamur, Kokteyl, Smoothie, Dondurma, Meyve Suyu ve Sıcak Çorba), Darbe Modu ve 11 farklı hız ayarı sayesinde her türlü karıştırma işlemi için mükemmel sonuçlar garanti.
- Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile elma cipslerinden kabak krakerlerine, ev yapımı ekmekten sağlıklı meyve ezmelerine ve lezzetli kuru et atıştırmalıklarına kadar geniş bir yelpazede kuru gıda hazırlayabilirsiniz. Sağlıklı yaşam tarzınızı desteklemek için vazgeçilmez bir araç olan Sedona Express, size yaratıcılığınızı sınırlamadan harika tarifler oluşturma fırsatı sunuyor. İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısı (TST) ile donatılan ürün, yüksek derecede (75°C) kurutma yapabiliyor. 11 paslanmaz çelik rafı, farklı yiyeceklerin eşit şekilde kurumasını sağlarken merkezi güçlü fan teknolojisi gıdalarınız hızlı ve eşit bir şekilde kurutma vadediyor.
Lupin Unu Faydaları Nelerdir?
Lupin unu faydaları ile yeni yeni hayatımıza giriyor. Türkiye’de çoğunlukla çerez olarak tüketilen lupinin ununu da mutfağınıza almanız için şu nedenleri gözden geçirebilirsiniz: (Kaynak)
- Lupin unu, yüksek miktarda bitkisel protein içeriyor. Bu da kas gelişimi, dokuların onarımı ve vücudun genel sağlığı için önemli rol üstlenmesi demek. Özellikle vegan veya vejetaryen diyetlerde protein ihtiyacını karşılamak için kullanılabiliyor.
- Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için iyi bir seçenek. Aynı zamanda buğday unuyla karşılaştırıldığında daha düşük karbonhidrat içeriğine, yüksek proteine ve minerale sahiptir.
- Lupin unu faydalarından biri de bol lifli gıda maddelerinden biri olması. Sindirim sağlığına katkıda bulunuyor ve tokluk hissini artırmaya yardım ediyor.
- Kan şekerinin ani yükselip düşmesini önleyerek insülin seviyelerinin kontrol altında tutulmasına destek sunuyor.
- Vücuda faydalı olan antioksidanlar içeriyor. Antioksidanlar, hücresel hasarı önleyerek bağışıklık sistemini destekleyebiliyor.
- Magnezyum, fosfor, potasyum, demir ve B vitaminleri gibi çeşitli mineraller ve vitaminler içeriyor.. Bu besin maddeleri, kemik sağlığından enerji metabolizmasına kadar bir dizi önemli fonksiyona katkıda bulunuyor.
Siz de mutfağınızda termiye veya tirmis unu olarak da bulabileceğiniz bu unu kullanabilirsiniz. En leziz lupin unları için profesyonel yardımcılardan destek alarak evde un yapmayı ihmal etmemelisiniz. Lupin unu ile glütensiz yaşamı kolaylaştırmak ve öğünlerini daha besleyici kılmak mümkün.