Doğal olarak şeker, bol miktarda lif, vitamin ve mineral içeren meyvelerin tüketimi hakkında farklı birçok bilgi yayılıyor. Meyve nasıl tüketilmeli, ne zaman yenmeli gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. Siz de iyi yaşama yardımcı ürünlerin adresi olan Defya aracılığıyla bilimin bu sorulara ne yanıt verdiğini öğrenebilirsiniz.
Yazımızda şu noktalara değineceğiz:
- İlk olarak meyve tüketimini kolaylaştıran Defya ürünleri ile tanışmanızı sağlayacağız.
- Sonrasında meyve tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini anlatacağız.
- Meyve nasıl tüketilmeli sorusuna yanıt arayacak,
- Bu süreçte dikkat etmeniz gerekenleri listeleyeceğiz.
- Meyveleri saklama ipuçlarını paylaştıktan sonra,
- meyvelerden maksimum fayda almak için püf noktalarını anlatarak yazımıza son vereceğiz.
Yazımız bilgilendirme amacı taşıyor. Diyetinizi planlamadan, özel bir sağlık sorununuz varsa meyve tüketmeden önce mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. Yazımızdaki bilgiler kesinlikle tedavi amacı taşımıyor.
Defya Ürünleri ile Meyve Tüketimini Kolaylaştırın
Defya’nın kurutucu, blender ve sebze meyve sıkacağı ürünleri ile meyveleri taze, kurutulmuş ya da sıvı içecek formunda tüketmenin pratik yollarını keşfedebilirsiniz. İlk olarak sizleri juicer modellerimizden biri ile tanıştırmak istiyoruz:
Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve ve Sebze Sıkacağı besin değerlerini koruyarak meyve ve sebzelerden maksimum su elde etmek için tasarlandı. Yüksek performanslı cihaz, çift dişli öğütme sistemi bulunduruyor. İnsan dişlerini taklit eden mekanizma sayesinde besin değerleri maksimize oluyor. Soğuk ve yavaş sıkım sistemi, meyve sularının oksitlenmesini önlüyor. Ayrıca enzimleri daha uzun süre muhafaza ediyor. Onunla buğday çiminden sert kök sebzelere, meyvelere kadar birçok farklı gıdayı sıkabilirsiniz.
Meyve Tüketimini Kolaylaştıran Defya Kurutucu ile Tanışın
Mevsiminde toplanan meyvelerin besin değerini ve lezzetini koruyarak uzun ömür kazanması için kurutucular yanınızda. Meyve tüketimini kolaylaştıran ve israfı önleyen cihazlar sayesinde çeşit çeşit kurular, pestiller hazırlayabilirsiniz. İşte sizlere mutfakta yardımcı olacak o cihazlardan biri:
Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH paslanmaz çelik yapısıyla dayanıklılık sunuyor. Küçük mutfaklarda bile kullanabileceğiniz kompakt tasarımı ve geniş kapasitesi sayesinde çeşitli meyve, sebze ürünlerini aynı anda kurutabilirsiniz. Düşük ısıda yavaş kurutma teknolojisi ile yiyeceklerin enzimlerini, besin değerlerini ve doğal tatlarını koruyor. Dijital kontrol paneli ile kolay kullanım sağlarken sessiz performansı da kullanıcı dostu özellikleri arasında yer alıyor. 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlama özelliği bulunan cihazı 25 ile 90 derece ısı arasında bir değere ayarlayabilirsiniz.
Defya Blender ile Taze ve Besleyici Smoothie Hazırlayın
Evlerinizde kafe kalitesinde smoothieler yapmak için tek ihtiyacınız olan kaliteli blender modelleri. Defya bünyesinde bulacağınız seçkin ürünlerden birini sizlere tanıtmak istiyoruz, onunla çeşit çeşit meyve smoothie’leri yapabilirsiniz:
Blendtec Professional 800 Blender mutfakta profesyonellik ve sessizlik arayanlar için… 1800 Watt motor gücü bulunuyor. 3.8 beygirlik performansa sahip. Gücü sayesinde, en sert malzemeleri dahi kolayca karıştırabilirsiniz. 6 programı (smoothie, çorba, dondurma, kokteyl, meyve suyu, sulu hamur) ile kullanıcı dostu olan model, 11 kademeli hız kontrolü bulunduruyor. WildSide+ haznesi ile hızlı ve pürüzsüz karışımlar sunarken, dayanıklı tasarımı uzun ömürlü kullanım vadediyor.
Meyve Tüketmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Daha çok sebze ve meyve tüketiminin sağlık için önemli olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Peki meyve tüketiminin faydaları neden bu kadar önemli? Sadece şeker içerdiği için meyveleri sağlıksız veya uzak durulması gereken gıdalar ilan etmek doğru mu? Bilim ne diyor? İşte meyve tüketmenin sağlık üzerindeki etkileri:
- Yüksek oranda meyve şekeri (fruktoz) tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturma ihtimali var. Ancak yalnızca “yüksek oranda” tüketildiğinde. Özellikle meyveyi lifleri ile beraber yiyorsanız ve herhangi bir sağlık sorununuz yoksa meyve tüketmekten zarar görme ihtimaliniz oldukça zayıf. Meyvenin lifle beraber ve yavaş yenmesi, vücudun şekeri işlemesine yardımcı oluyor. Vücuttaki kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olan bu küçük değişiklikler, daha tok hissetmenin de anahtarı. (Kaynak)
- Lif tüketimi kilo kontrolüne yardımcı. Elbette meyvelerin kontrollü tüketilmesine özen göstermelisiniz. Rafine şekerli tatlılar yerine meyve yemek daha iyi bir seçim olsa da ara öğün olarak büyük meyve porsiyonları tüketmeyi tercih etmemelisiniz.
- Bol miktarda mineral, vitamin ve antioksidan içeren meyveler sayesinde vücudunuzun günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Özellikle güvendiğiniz, organik meyveleri kabuğu ile beraber yiyerek onlardan daha çok faydalanabilirsiniz. (Kaynak)
- Yapılan çalışmalar günde 1 porsiyon meyve yemenin kalp krizi riskini %7 azalttığını gösteriyor. (Kaynak)
Taze, Kurutulmuş veya Smoothie: Meyve Nasıl Tüketilmeli?
Meyve tüketim yöntemleri oldukça çeşitli. Meyveleri taze olarak yiyebilirsiniz. Ayrıca sıkarak suyunu içebilirsiniz. Dilerseniz kurutabilir veya smoothie yaparak tüketebilirsiniz. Peki meyve nasıl tüketilmeli? En iyi seçim hangisi? Aslında içeriği temiz olan tüm meyve kuruları, smoothie ve meyve suları sizin için iyi bir seçim. Burada “en iyisi”nin hangisi olduğu sizin damak zevkiniz ile ilgili.
- Eğer lif alımını artırmak için meyve sebze tüketimine özen gösteriyorsanız, meyveleri smoothie olarak ve taze bir şekilde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
- Amacınız dört mevsim, besin değeri yüksek ve mevsimlik meyveler yemekse, kurulara yönelebilirsiniz. Peki kuru meyveler nasıl tüketilmeli? Kan şekerini dengelemek için kuru meyvelerle beraber çiğ kuruyemişler tüketmelisiniz.
- Meyvelerin vitamin ve mineral değerlerinden faydalanmak mümkün. Bunun için juice seçeneklerine yönelebilirsiniz. Fakat meyve sularını evde sıkmalısınız. Mümkünse sıktıktan hemen sonra tüketmelisiniz. Eğer hemen tüketemeyecekseniz sizin için besin değerini uzun süre koruyan sıkacaklar kullandığınızdan emin olmalısınız. Suların çok tatlı olmasından endişe ediyorsanız meyvelerle beraber sebzeler sıkabilirsiniz. Böylece karışımı antioksidan açısından daha zengin bir hale getirebilirsiniz.
Meyve Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme İpuçları
Doğru meyve tüketimi ile ilgili farklı birçok bilgi var. İşte onlardan bazıları… Yaygın inanca göre; meyveleri tek başına bir öğün olarak, aç karnına tüketmek en iyi seçimlerden biri. Ayrıca temel olarak 4 farklı meyve çeşidinden bahsedebiliriz. Peki meyve nasıl tüketilmeli? İlk olarak her meyve grubundaki meyveleri karıştırmadan yemelisiniz. Yalnızca sindirim süresi yakın olan meyveleri bir arada tüketebilirsiniz:
- Kavun: Sindirim süresi 10 dakika olan meyvenin hızlı sindirim süresi nedeniyle tek başına yenmesi gerekiyor.
- Asitli meyveler arasında böğürtlen, kiraz, kızılcık, üzüm, greyfurt, kumkuat, limon, portakal, ananas, çilek, mandalina ve domates var. Bu meyveler, yüksek lif ve antioksidan içeriğine sahip. Sindirilme süreleri ise 20-30 dakika arasında.
- Alt asit yani asit oranı düşük olan meyvelerden bazıları ise elma, kayısı, böğürtlen, yaban mersini, tatlı kiraz, tatlı üzüm, kivi, muşmula, liçi meyvesi, mango, şeftali, papaya, erik ve armut. Bu meyveler 30 ile 40 dk arasında sindiriliyor.
- Tatlı meyveler ise şeker oranı yüksek ve mineral zengini besinler. Bu gıdaların sindirilmesi 40 ile 60 dakika arasında zaman alıyor. Bu meyveler, muz, frenk üzümü, tatlı erikler, ejder meyvesi, incir, hurma, kuru üzüm.
Bu bilgiler ışığında, asit ve alt asit grubunu bir arada tüketebilirsiniz. Alt asit ve tatlı meyveleri birlikte yiyebilirsiniz. Ancak asitli ve tatlı meyve gruplarını bir arada yememeye özen göstermelisiniz. Kavunu tek başına tüketebilirsiniz. Diğer meyveleri yemeden 15 dakika kadar beklemelisiniz.
Peki bilim ne diyor, meyveler nasıl tüketilmeli? İlk olarak meyveleri tok karnına tükettiğinizde midenin hızla boşalmasını engelliyorsunuz. Bunun da daha tok hissetmeye faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir deyişle meyvelerin aç karnına yenmesi gerektiğine dair bilimsel bir kanıt henüz yok. (Kaynak) Meyveleri türlerine göre bir arada tüketmenin faydalı olup olmadığına dair yapılan çalışmalar ise bir fark göstermiyor. Evet meyve tüketimi kilo kontrolüne yardımcı oluyor, sindirimi destekliyor ama bir arada veya tek tek yemenin bir farkı kaydedilmiyor. (Kaynak)
Meyve Saklama ve Taze Kalma Süresini Uzatma Yöntemleri
Mevsiminde aldığınız, lezzeti ve besleyiciliği ile sizlere adeta bir ziyafet vadeden meyveleri uzun süre saklamanın bir sırrı var mı? Meyve nasıl saklanır? Meyvelerin ilk günkü besin değerini korumasını ve aylarca saklanmasını istiyorsanız kurutmalısınız. Meyve türüne uygun ısıda kurutarak nemden arınmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için mutlaka uygun dehidratörler tercih etmelisiniz. Ancak bu şekilde kontrollü ısı ve zamanlama imkanı bulabilirsiniz. Sonrasında kuru meyveleri vakumlu kaplarda, ısı ve ışık kaynaklarından uzak bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Meyvelerden Maksimum Faydalanmak İçin Püf Noktaları
Yaygın yanlış bilgiler ile meyve tüketiminde yapılan hatalar konusunda sizleri bilgilendirdik. Peki meyveler nasıl tüketilmeli, maksimum faydayı nasıl alabilirsiniz?
- Demir açısından zengin yeşillikleri mutlaka C vitamini kaynağı meyvelerle birlikte yemelisiniz. Böylece demir emilimini artırabilirsiniz. Örneğin ıspanak ve portakal içeren bir meyve suyu tercih edebilirsiniz.
- Meyve sebzelere canlı turuncu, kırmızı ve koyu yeşil rengi veren karotenoidlerin yağ ile tüketilmesi gerekiyor. Bunun için domates gibi meyveleri avokado gibi yağlı besinlerle beraber almaya özen göstermelisiniz.
- Oksalat içeriği yüksek meyve ve sebzeleri, süt ürünleri ile bir arada yememeye özen göstermelisiniz. Örneğin çilek ile süt ürünlerini bir arada tüketmekten kaçınmalısınız.
- Meyveleri mevsiminde tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Organik ürünleri tercih etmelisiniz.
- Güvendiğiniz, ilaçsız yetiştirilen ürünleri iyice yıkadıktan sonra kabuğu ile beraber tüketebilirsiniz.
- Meyve suyu hazırlayacaksanız, mutlaka yavaş ve soğuk sıkım teknolojili sıkacaklar kullanmalısınız. Bu sayede oksidasyon riskini en aza indirebilirsiniz.
Bu ipuçları sayesinde meyvelerden daha fazla besin değeri elde edebilirsiniz.